Zobacz pełną wersję : Pomocy Padły sterowniki usb w Win7
Hej, walcze od tygodnia i i ju zniewiem co mozna zrobić.
Wrociłem po urlopie i ktorys z domiwnikow cos robil na moim komputerze, tylko instalował simsy czy cos takiego, pojawil sie tez program przyspiesz komputer. No i zaczely sie problemy. Padły sterowniki do karty sieciowej, myszy, klawiatury, dysków zewnetrznych kontrolera RAID. System nie rozpoznaje urzadzenia i nie moze go zainstalowac. Nie rozpoznaje modeli urzadzen, np myszy. Jak aktualizuje sterownik twierdzi ze jest i nic nowszego niema, jak usuwam i instaluje od nowa jest to samo - nie mozna zainstalowac sterownika. Usuwąłem juz prawie wszystko, instalowalem od nowa steroniwki do płyty głownej i nic. Poodłaczalem wszytsko co sie dalo na usb, nie dzialaj zadne modemy usb z internetem mobilnym i karty wifi. Albo ich wogole nie rozpoznaje albo twierdzi ze urzadzenie nie dziala i wyswietla wykrzyknik obok steronika w menadzerze urzadzen.
Ktos ma pomysl co mozna jeszcze zrobic poza formatem i reintslacja systemu? Probowalem uruchomic cos z plyty z windowsem ale nie mozna zrobic uaktulnienia bo costam - chyba przez raid.
niby puszczałem nortona i na ogolnym skanie nic nie znalazl. Ale chyba wszystkiego nie przeskanowal. Sprobuje jeszcze raz. Strasnzie to dziwne. Moze cos padło na płycie głównej? albo sie uszkodził jakiś plik w systemie?
Jak juz dobry rootkit sie "zainstaluje" w systemie to moze byc ciezko nawet nortonowi, zaleznie od poziomu zaawansowania rootkita.
Mysle ze to ten genialny program naprawiajacy komputer mogl sporo popsuc, powylaczac uslugi, zainstalowac swoje, cos wywalic cos dodac.. ^^ Jaki to dokladnie program sie zainstlowal? Probowales przywrocic jakis pkt przywracania z przed wyjazdu? :P
Jaki system? Odłączyć wszystko z USB.
Uruchomić w trybie awaryjnym, sprawdzić czy odłączony jest fizycznie internet /sieć/. Odpalić antywirusa, odinstalować to co zbędne. Usunąć z systemu sterowniki sieciowe, graficzne, jak da radę płyty głównej/. Wyłączyć. Odpalić w trybie normalnym. Bez sieci. Sprawdzić. Jak OK, wyłączyć, podłączyć sieć odpalić. Napisać tutaj co się działo ;)
amirez juz to robiłem, dzieje sie to samo, nie rozpoznaje polowy urzadzen, Kurtz programik to http://www.przyspieszkomputer.pl/?affid=plppc&k=autocontent2
ale po zainstalowaniu on dzialal kilka dni, potem go wywalilem a tu nagle po powrocie znowu sie odpalil
Probowalem odzyskac ale za pozno, wczenisej walczylem ze sterownikami i tyle mialem nowych wersji ze nie bylo juz starej sprzed wyjazdu. Tak wiec problemy trzeba zacyznac od konsoli odzyskiwania. to jakis wyjatkowo sprytny robak. Po odinstalowaniu starej wersji nortona i proby zainstalowania nowej, w miedzyczasie odcina naped DVD! i wez sie tu dostan. DVD odciete, lan odciety, usb tez a dyski w raid.
No to masz powazny problem ;) Najpierw zdefiniuj co powoduje problemy - gdzie jest binarka tego co robi problemy, jakie zmiany wprowadzil ten program. Pozniej trzeba to pozmieniac/usunac z poziomu systemu zbootowanego z plyty - jakiegos linuxa np.
najlepsze ze to dziadostwo mi weszlo mimo zainstalowanego aktualnego nortona 360
Bo Norton to pewnie jeszcze gorsze dziadostwo...
Bo tyle wart jest ten Norton... To potwierdza moją o nim opinię...
EDIT: O widzisz, Strusiu... ;-)
EDIT 2; Tak mi sie teraz przypomniało, że jakiś czas temu było głośno o programach niby antywirusowych, niby poprawiających wydajność, a tak na prawdę zarażały czymś kompa... Interfejsy były pięknie zaprojektowane, wyglądały profesjonalnie i na prawdziwe.
Bo bardzo mozliwe ze nie jest to zagrozenie jako takie. Jak kupisz pelna wersje nie bedziesz mial problemow ;)
Ktos musial uruchomic ta aplikacje z uprawnieniami administratora i to jego a nie nortona wina. Jezeli ktos swiadomie instaluje pewien program ( ktory moze byc np waznym sterownikiem badz jakims ccleanerem ) to antywirus ma to blokowac dla zasady? Ciezko by bylo wtedy cokolwiek instalowac. Wiec darujcie sobie narzekania na nortona, ponarzekajcie na poziom znajomosci komputerow osoby ktora to zainstalowala, a pozniej, jak wma zostnaie chwila, pomyslcie nad rozwiazaniem.
najlepsze ze to dziadostwo mi weszlo mimo zainstalowanego aktualnego nortona 360, ok mam dostep przez czytnik kart ale nie moge np zainstalowac aktualizacji nawet manualnie z pliku, live update tez nie dziala
pełną wersje czego? mam normalną pełna orginalną wersje nortona, nic nie wykrywa, nawet na drugim komputerze na ktorym tez znikneło DVD w trakcie reinstalacji nortona nic nie znajduje.
Najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest KLIK (http://lmgtfy.com/?q=format+dysku+systemowego) :)
to wiem ale to oznacza tydzień instalowania i ustawiania wszystkiego od nowa
pytanie jak wyczaić to co powoduje problemy i wyczyścić bez formatu
Kurts masz pomysly jak to znaleźć?
Mowiac pelna werjse mialem na mysli pelna wersje tego programu. Zapewne dziala to w ten sposb ze sie instaluje, tworzy problemy i mowi ze jak zaplacisz za pelna wersje to problemy sie skocnza, bo je naprawi. Czy sie skoncza i czy za ta kase cokolwiek dostanies z- kwestia watpliwa.
Jezeli chodzi o szukanie - to wszystko zalezy jak sie maskuje. Musi miec jakiegos rootkita ktory dba o to zeby go nie odinstalowa i zeby nic nie narpawic. Popatrz na liste uslug, popatrz na klucze w rejestrze: run, runonce i podobne. Popatrz na rozszerzenia powloki, na liste uruchomionych procesow. Jezeli nic nie zauwazysz i ne wyeliminujesz problemu, to w wiekszosci przypadkow szkoda zachodu. Szukanie po systemie syfu ktory mogl ten program potworzyc/poinstalowac jest ciezkie i nigdy nei masz pewnosci.
Tydzien instalowania.. nie wierze:P Chyba ze to pentium 4 :)
chodzi o ustawienia wszystkich programów, czasami mnie coś wkurza i szukanie tej opcji zbey ja wyłączyć trochę mi zajmuje, znaleznienie instalek od offica, its, zainstalowanie tych wszystkich malych programikow, poinstalowanie wtyczek do photoshopa i lightrooma
Jak byś zrobił sobie obraz po pełnej instalacji to teraz byś miał 20 minut góra roboty a tak jest jak jest.
Jest trochę programów do szukania rootkitów ale to taka zabawa nieco w kotka i myszkę i trzeba mieć co nieco wiedzy na temat procesów.
Ja używam zazwyczaj kilku aby potwierdzić sobie przypuszczenia - najczęściej ice sworda i rkdetector'a jeśli to w czymś Ci pomoże.
Jak Ci działa czytnik to przeleć jeszcze go combofixem na koniec.
dzieki Calme poprobuje
miałem plan zrobić obraz ale nigdy nie wiem kiedy już jest ta ostateczna instalacja, zawsze cos zmienie, poprawie, doinstaluje
a tak przy okazji czym najlepiej robić obrazy?
chyba cos znalazłem mam jakis BCUService.exe ktorego nie da się zabić, usunąć itp
a norton wygenerowal cos takiego
moim zdaniem to moze byc problem z jakims syfem BCUService.exe
proboje go wywalić
z tym jest problem:
Typ danych Problem z urządzeniem i opis
Typ urządzenia Kontroler Ethernet
Stan urządzenia Sterowniki urządzenia nie są zainstalowane. (Kod 28)
Identyfikator Plug and Play PCI\VEN_10EC&DEV_8168&SUBSYS_84321043&REV_06\01000000684CE00000
Identyfikator Plug and Play ROOT\MS_ANODNDISLWF\0000
Identyfikator Plug and Play ROOT\MS_ANODNDISLWF\0001
A popatrz tutaj Kolego :
http://www.file.net/process/bcuservice.exe.html
widziałem ale mało pomogło, niby czyms to wywaliłem, ale stery jak nie dzialaja tak nie dizalają :(
dobra zdecydowałem się na format, mam dyski na RAID,
czy jak zformatuje pratycję systemową to moge miec problemy z RAIDEM? czy moge spokojnie zformatowac i zainstalowac win od nowa?
O ile mi wiadomo to RAID tworzy i likwiduje się w Biosie.
Drive SnapShot -> http://www.drivesnapshot.de
http://www.dobreprogramy.pl/Drive-SnapShot,Program,Windows,27609.html
Z darmowych
-> EASEUS Todo Backup Free
-> oprogramowanie producenta dysku np. SeaTools od Seagate (Acronis TrueImage)
pzdw
Q
peterka43
13-04-2012, 22:20
W Win7 jest narzędzie do tworzenia kopii zapasowej całego systemu i ponownego przywrócenia
start > wszystkie programy > konserwacja > kopia zapasowa/przywracanie
krzysztof jot
13-04-2012, 23:43
dzieki Calme poprobuje
miałem plan zrobić obraz ale nigdy nie wiem kiedy już jest ta ostateczna instalacja, zawsze cos zmienie, poprawie, doinstaluje
po kilu takich wpadach - kiedy potem tydzień instalowałem wszystko na nowo - jako totalny laik komputerowy zainwestowałem raz 150 zł w Acronis TrueImage - bo prosty, po polsku był i robił to idealnie. Potem kupiłem jeszcze dwa upgready do najnowszej wersji - bo tak chciałem aczkolwiek ta pierwsza z 2008 tez nadal spełnia zadanie.
Kopie C/D ( system/aplikacje) - robię co tydzień/dwa - odtworzenie to wypicie kawy - po 15 minutach wszystko jak w chwili zapisu. Na PC, na laptopie, na komputerach dzieci - koniec problemów od czterech lat - polecam. Najnowsza wersja - a kosztuje tyle samo - robi też kopie "live - w czasie rzeczywistym" taki time machine - te niecałe 200 zł w porównaniu do zalet - bezcenne.
Motorniczy
13-04-2012, 23:50
Format systemu trwa 30 minut , tracisz czas. Pozdro
rychu_cmg
13-04-2012, 23:51
A instalacja programów, aktualizacji, konfigurowanie wszystkiego niestety trwa kilka godzin.
Nie wiem dokładnie do czyjej wypowiedzi dokleić to co napisałeś, ale gdy ta wypowiedź znajduje się akurat w tym miejscu i czasie, to jej wydźwięk jest zupełnie absurdalny.
Poleceniem "Format" muszą posługiwać się zazwyczaj kompletne żółtodzioby, którzy na dodatek upatrują w tym dosowym poleceniu jakiejś niezwykłej siły, czy wręcz magii. :)
Jeśli ktoś ma dla przykładu, jakiś problem z zawirusowaniem sektorów startowych dysku, to poleceniem "Format" niczego nie naprawisz, a tylko nadłożysz drogi poprzez mus ponownej instalacji systemu.
Zresztą, system da się pielęgnować i jeśli robi się to z głową, łącznie z backupami, to stawianie go od nowa jest zupełnie niekonieczne.
logitech55
21-04-2012, 12:16
Też miałem podobny problem 2 razy i usunąłem programem OTL (w sieci znajdziesz instrukcje do tego)
PS. Po wszystkim nie zapomnij włączyć firewall - a
wasilewk
21-04-2012, 13:18
PS. Po wszystkim nie zapomnij włączyć firewall - a
Pewno masz na myśli tego (http://www.321download.com/LastFreeware/page7.html) - ręczny, nie czuły na włamania - mam od 8-miu lat - na każdym sprzęcie instaluję wersję 2.1.5 - darmowa po wsze czasy (chodzi razem z systemowym).
logitech55
21-04-2012, 14:30
Pewno masz na myśli tego (http://www.321download.com/LastFreeware/page7.html) - ręczny, nie czuły na włamania - mam od 8-miu lat - na każdym sprzęcie instaluję wersję 2.1.5 - darmowa po wsze czasy (chodzi razem z systemowym).
Systemowy starczy
wasilewk
22-04-2012, 13:23
Systemowy starczy
Tylko systemowego zombie potrafi wyłączyć a tego się nie da.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon12.gif)