PDA

Zobacz pełną wersję : D90 + di866 mkII kilka pytań

Gieniu
23-01-2012, 12:50
W pierwszej kolejności, jako że jest to mój pierwszy post na forum chciałem się z Wami przywitać :-)

Mój problem dotyczy współpracy pomiędzy Nikon'em D90 a Nissin'em di866 mkII, problemy (przynajmniej jak dla mnie - początkującego) są dwa:

1. W każdym z trybów PSAM, lampa wyzwala 3 przed-błyski (we wszystkich pozostałych trybach jest 1/2 błyski w zależności czy włączony jest błysk modelujący). Moje pytanie, czy da się je jakoś wyłączyć czy jest to nieodzowny element współpracy aparatu pracującego w tych programch z lampą?

2. W trybie preselekcji przysłony z użyciem lampy czasem otwarcia migawki steruje się wyłącznie z poziomu menu. Zakres jaki aparat oferuje aparat to od 30sek. do 1/60sek. i jest on stały bez względu czy AUTO FP jest włączone czy wyłączone :roll: Tak ma być, czy może ja gdzieś o czymś zapomniałem, lub jest to wina lampy?

Za wszelkie rady, sugestie, wytykanie błędów itp. będę serdecznie wdzięczny :)

Jatin
23-01-2012, 13:17
Co do tych błysków to masz zapewne włączoną redukcję czerwonych oczu.
Natomiast w menu możesz ustawić najkrótszy czas migawki chyba na 1/250, nie wiem czy ta lampa obsługuje tryb FP, jak chcesz używać lampy tak jak Ci dokładnie potrzeba i mieć 100% wpływu na ekspozycję to użyj trybu M i ostatnie pytanie, w jakim rybie masz lampę?

Na koniec temat chyba bardzie pasuje do działu lamp.

Gieniu
23-01-2012, 13:44
Z redukcją czerwonych oczu nie wpadłem na pomysł - wyłączenie faktycznie pomogło - dziękuję.

Lampa posiada FP gdy jest na aparacie, gdy jest odłączona FP nie ma. Trybu M używam, ale powiedzmy że czasami brakuje czasu na ustawianie wszystkich parametrów. Generalnie bardzo mi ta 1/60sek. nie przeszkadza, ale chciałem się dowiedzieć czy tak ma być czy nie. Lampy używam w TTL lub Auto.

Faktycznie że temat wygląda lepiej w tym dziale, dzięki za przeniesienie :)

Leniu
23-01-2012, 15:06
polecam ... na pewno nie zaszkodzi :)
http://foto.jasiu.pl/