Zobacz pełną wersję : nikon d700 nie rejestruje błysku lampy
Witam
niedawno przestal wspolpracowac z lampą a dokladnie d700 nie widzi błysku lampy systemowej (lampa działa prawidłowo) . Aparat z kablem synchro. i pilotem dziala bez problemu, jak podłączam sb900 po zrobieniu zdjęcia z lampą ktora blyska aparat nie rejestruje swiatla blysku tylko zastane, prawdopodobnie niema prawidłowej synchronizacji (tak sie domyślam ze np. lampa błyska za wcześnie)
sanki nie sa poluzowane, styki sa czyste, nie przestawiałem żadnych opcji, zrobiło mi sie to podczas robienia zdjęć.
czy ktoś się spotkał / ma doświadczenie z takim przypadkiem?
Nie idzie z tego zrozumieć w jaki sposób masz synchronizowaną lampę z aparatem.
Jak masz zestawione połączenia tego wszystkiego?
Używasz lampy wbudowanej w body też?
Pilot? Jaki pilot jak piszesz o kablu? Pilot (radiowy?) do wyzwalania body? Tu może być problem. Czy bez pilota (wyzwalasz spust ręcznie) działa?
a nie ustawiłeś czasami mastera żeby dawał tylko przedbłyski do clsa?
a nie ustawiłeś czasami mastera żeby dawał tylko przedbłyski do clsa?
nie ustawiłem, bez przesady
Nie idzie z tego zrozumieć w jaki sposób masz synchronizowaną lampę z aparatem.
Jak masz zestawione połączenia tego wszystkiego?
Używasz lampy wbudowanej w body też?
Pisze o kablu i o pilocie , testowałem jedno i drugie w studio dziala doskonale. Pilot był radiowy podlaczany do sanek . Jeśli wyzwalam lampy studyjne za pomoca fotoceli przy pomocy lampy systemowej bylo dokladnie tak samo jak z sama lampą systemową ( nie rejestruje błysku)
patrzylem jeszcze aparat z dwiema innymi lampami, tak samo
wasilewk
25-01-2012, 16:45
A co jest w Exif-ie ?
a o co konkretnie pytasz?
RobertMiernik
25-01-2012, 23:28
Pyta czy w exifie jest informacja, że flash wystrzelił.
Jest?
Pisze o kablu i o pilocie , testowałem jedno i drugie w studio dziala doskonale. Pilot był radiowy podlaczany do sanek .Czyli sprzęt jest OK.
Jeśli wyzwalam lampy studyjne za pomoca fotoceli przy pomocy lampy systemowej bylo dokladnie tak samo jak z sama lampą systemową ( nie rejestruje błysku)No przecież jeśli sa przedbłyski (a wyzwalając systemówką je masz) to musi lampa studyjna odpalić się przy przedbłyskach, czyli za wcześnie.
Lampa systemowa na body (lub lampa wbudowana) musi być ustawiona w manualu, choćby na najmniejszej mocy. Wtedy nie wysyła przedbłysków.
Nie można mieć lampy systemowej zdjętej z aparatu (zdalnej) pracującej w CLS, bo przedbłyski komunikacyjne do CLS "rozwalają" lampy studyjne.
lampa na Manualu nie chce błyskać w ogole.
problemem jest to ze aparat nie rejestruje błysku lampy systemowej ( nie ma problemu ani nie pytam o CLS ) a lampu studyjne to tylko przyklad tego co zaobserwowałem.
tak, exifie jest informacja, że flash wystrzelił
wiec moje pytanie jest dlaczego aparat nie rejestruje błysku lampy.
lampa na Manualu nie chce błyskać w ogole..Jaka lampa? Systemowa ? Jest zepsuta ?
Nie dogadamy się. Pisz precyzyjniej.
Pewnie ma synchro na druga kurtynę ;)
Jeżeli dobrze rozumiem (co wyjątkowo łatwe tu nie jest), to mamy taką sytuację.
1. Robimy zdjęcie bez błysku.
2. Zakładamy SB-900 na D700 i wykonujemy zdjęcie. Nie widać na zdjęciu zmian, czy z lampą czy bez.
3. Wyzwalamy przez SB-900 lampy studyjne. Nadal nie widać zmian w ekspozycji, choć wszystkie lampy błyskają.
4. Zdejmujemy SB-900, podłączamy kabelek synchro, czy to do niego, czy do innych lamp i wszystko działa poprawnie - na zdjęciu widać, że lampy błyskają.
5. Przy założonej SB-900 i ustawionej w tryb manualny, wcale ona nie błyska.
Jeżeli dobrze zrozumiałem, wygląda to trochę tak, jakby SB-900 była w dziwnym trybie lub był problem ze sterowaniem nią. Albo jakby był ustawiony zbyt krótki czas synchronizacji, lub z jakiejś przyczyny synchronizowała się ona w złym momencie. Najdziwniejsze jest jednak to, że w trybie manualnym nie błyska, gdyż powinna to być prosta do ustawienia sytuacja. Upewnijmy się może dokładnie. Ustaw parametry:
1/60s, f/16, ISO 200 - wykonaj zdjęcie w pomieszczeniu bez lampy. Powinno być mocno niedoświetlone. Załóż lampę na sanki. Ustaw ją w trybie, że niczym nie steruje i działa w manualnym błysku. Ustaw jej moc na 1/1. Zrób zdjęcie. Zdjęcie powinno być jasne lub prześwietlone. A pewnie nie jest?
1. Robimy zdjęcie bez błysku.
2. Zakładamy SB-900 na D700 i wykonujemy zdjęcie. Nie widać na zdjęciu zmian, czy z lampą czy bez.
3. Wyzwalamy przez SB-900 lampy studyjne. Nadal nie widać zmian w ekspozycji, choć wszystkie lampy błyskają.
4. Zdejmujemy SB-900, podłączamy kabelek synchro i pilot bezprzewodowy, czy to do niego, czy do innych lamp i wszystko działa poprawnie - na zdjęciu widać, że lampy błyskają.
5. Przy założonej SB-900 i ustawionej w tryb manualny, wcale ona nie błyska.(po wpięciu lampy w sanki stroboskop tez nie błyska poza tym przy pozostałych trybach działa)
6. CLS działa prawidłowo, jest błysk i wyzwalane są inne lampy , jednak aparat w tym trybie dalej nie widzi światła
właśnie tak, dokładnie wszystko zrozumiałeś,
dodam jeszcze ze zanim przestało zupełnie działać jedna na kilkaset/kilkadziesiąt klatek była nienaświetlona przez lampę (później zdarzało się to coraz częściej),przy reporterce dużo używałem dyfuzora lightsphere, przy robieniu zdjęć trochę w pionie trochę w poziomie , machał moja lampą na boki, stwierdziłem ze problem może być w poluzowanych sankach, docisnąłem je później było ok przez kilka tygodni, aż w końcu na jednej z imprez przestało w ogolę działać .
kolejna rzecz która zauważyłem to rąbiąc zdjęcia na długim czasie np. 3s na drugą kortynę lampa błyska na pierwsza kortynę, wydaje mi sie ze nawet minimalnie przed otwarciem migawki, ale być możne mi się to tylko wydaje),
pokazywałem cały problem kilku obeznanym osobom testowaliśmy co się dało ale nikt niemiał pojęcia co to jest.
jakaś grubsza sprawa, nie typu zapomniałem naładować akumulatorków ;)
Upewnijmy się może dokładnie. Ustaw parametry:
1/60s, f/16, ISO 200 - wykonaj zdjęcie w pomieszczeniu bez lampy. Powinno być mocno niedoświetlone. Załóż lampę na sanki. Ustaw ją w trybie, że niczym nie steruje i działa w manualnym błysku. Ustaw jej moc na 1/1. Zrób zdjęcie. Zdjęcie powinno być jasne lub prześwietlone. A pewnie nie jest?
to próbowałem wczesniej tylko ze w ttl-u bo 1/1 nie ustawie.
maksymalny błysk i dalej jest ciemno jak było.
Lampka użytkownika Jendres z moim body działa prawidłowo. Moja z jego też nie działa (oba body to D700, lampy również, ustawienia puszek takie same). Wychodzi na to, że to nie wina lampy.
to próbowałem wczesniej tylko ze w ttl-u bo 1/1 nie ustawie.
maksymalny błysk i dalej jest ciemno jak było.
Umm a to dlaczego? Ja tak dokładnie zrobiłem z SB-800. Właśnie chodzi o to, by lampie moc ustawić ręcznie, a nie była sterowana z korpusu. Jestem ciekaw co będzie wówczas. Bo w takim wypadku sygnał wyzwolenia jej idzie chyba inną - prostą - drogą. Strzelałbym, że jeden z pinów w sankach korpusu szwankuje, ten od CLSa. Tak czy siak raczej bez serwisu się nie obejdzie niestety. :( Może to jakaś głupota mechaniczna i np. któryś ze styków nie styka, lut puścił itd. Ale i tak samemu się do tego nie dojdzie.
Bo rozumiem, że reszta komunikacji z korpusem działa? Zmienia się iso, przysłona, lampa rusza zoomem zgodnie z ogniskową itd.
Hmm doczytałem, że CLS niby działa, tylko pewnie w złym momencie. Może uszkodzeniu uległ jakiś układ synchronizacji?
.:Gerard:.
28-01-2012, 23:39
Nie raz najprostsze sposoby pomagają
może spróbuj zmienić na nowy lub starszy soft + powrócić do ustawienia fabrycznego
Jak przywrócić ustawienia fabryczne lustrzanki cyfrowej - dla D700
Przycisk 1 - Przycisk jakości/rozmiaru zdjęcia
Przycisk 2 - Przycisk kompensacji ekspozycji +/-