Zobacz pełną wersję : Lampa dostała szału SB 800
Witam serdecznie ustawiłem w/w na 1 kanał i na grupę C. Wyzwalałem Photixem Strato i wszystko pięknie działało. Aż w pewnej chwili samoczynnie zaczęła błyskać jakby ktoś stroboskop włączył. Nie można jej było wyłączyć. Musiałem baterie wyciągnąć aby się uspokoiła ki pieron?
RobertMiernik
22-01-2012, 22:52
Zwarcie na wyzwalaczu? Może luźna stopka?
Przeczyść styki stopki w lampie i wyzwalaczu.
Po ponownym podpięciu do wyzwalacza też się tak dzieje czy jest ok?
Art Erie
22-01-2012, 22:56
Witam serdecznie ustawiłem w/w na 1 kanał i na grupę C. Wyzwalałem Photixem Strato i wszystko pięknie działało. Aż w pewnej chwili samoczynnie zaczęła błyskać jakby ktoś stroboskop włączył. Nie można jej było wyłączyć. Musiałem baterie wyciągnąć aby się uspokoiła ki pieron?
Identyczne objawy ma Sabinka w przypadku mocno zakłóconej sekwencji przedbłysków CLS. Najprawdopodobiniej błąd komunikacji.
Ale to raczej nie wina albo inaczej defekt lampy?
Po ponownym podpięciu do wyzwalacza też się tak dzieje czy jest ok?
To sie stało po kilkudziesięciu minutach. Ustawie lampy włączone i sprawdzę co jest grane
Art Erie
22-01-2012, 23:04
Ale to raczej nie wina albo inaczej defekt lampy?
Nie, to nie jest wina lampy. Jak bawiłem się podkładając sekwencję CLS z komputera, lampa często zwieszała się w ten sposób. Do dziś pracuje normalnie.
Powodem był lub jest błędny sygnał podany do lampy, procek w lampie głupieje, ale to nie uszkodzi lampy.
Reset poprzez wyjęcie aku załatwia sprawę.
Kamień z serca. Dzięki serdeczne.
RobertMiernik
22-01-2012, 23:25
Ale skąd przedbłyski CLS skoro wyzwalane radiem?
Art Erie
22-01-2012, 23:36
Ale skąd przedbłyski CLS skoro wyzwalane radiem?
Nie twierdzę, że chodzi o przedbłyski ale o błąd komunikacji. Ja miałem taką systuację z przedbłyskami opisaną wyżej.
Zarówno w przypadku przedbłysków CLS, jak i w przypadku wyzwalania radiem wnioskuję błąd komunikacji.
Photixem Strato ma podział sygnału na grupy lamp i być może w radyjku się coś "pokićkało" i wali jakąś serią impulsów; a może jak pisałeś kontakt na stopce nie do końca jest prawidłowy (?).
W każdym razie moja Sabina po wyjęciu aku resetowala się do normalnych ustawień i działa do dziś.
RobertMiernik
23-01-2012, 00:21
AAA widzisz, słusznie, wolno dziś kojarzę ;>