PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa dostała szału SB 800

manfred
22-01-2012, 22:25
Witam serdecznie ustawiłem w/w na 1 kanał i na grupę C. Wyzwalałem Photixem Strato i wszystko pięknie działało. Aż w pewnej chwili samoczynnie zaczęła błyskać jakby ktoś stroboskop włączył. Nie można jej było wyłączyć. Musiałem baterie wyciągnąć aby się uspokoiła ki pieron?

RobertMiernik
22-01-2012, 22:52
Zwarcie na wyzwalaczu? Może luźna stopka?

Przeczyść styki stopki w lampie i wyzwalaczu.

Po ponownym podpięciu do wyzwalacza też się tak dzieje czy jest ok?

Art Erie
22-01-2012, 22:56
Witam serdecznie ustawiłem w/w na 1 kanał i na grupę C. Wyzwalałem Photixem Strato i wszystko pięknie działało. Aż w pewnej chwili samoczynnie zaczęła błyskać jakby ktoś stroboskop włączył. Nie można jej było wyłączyć. Musiałem baterie wyciągnąć aby się uspokoiła ki pieron?

Identyczne objawy ma Sabinka w przypadku mocno zakłóconej sekwencji przedbłysków CLS. Najprawdopodobiniej błąd komunikacji.

manfred
22-01-2012, 22:58
Ale to raczej nie wina albo inaczej defekt lampy?

manfred
22-01-2012, 23:00
Po ponownym podpięciu do wyzwalacza też się tak dzieje czy jest ok?

To sie stało po kilkudziesięciu minutach. Ustawie lampy włączone i sprawdzę co jest grane

Art Erie
22-01-2012, 23:04
Ale to raczej nie wina albo inaczej defekt lampy?

Nie, to nie jest wina lampy. Jak bawiłem się podkładając sekwencję CLS z komputera, lampa często zwieszała się w ten sposób. Do dziś pracuje normalnie.
Powodem był lub jest błędny sygnał podany do lampy, procek w lampie głupieje, ale to nie uszkodzi lampy.
Reset poprzez wyjęcie aku załatwia sprawę.

manfred
22-01-2012, 23:05
Kamień z serca. Dzięki serdeczne.

RobertMiernik
22-01-2012, 23:25
Ale skąd przedbłyski CLS skoro wyzwalane radiem?

Art Erie
22-01-2012, 23:36
Ale skąd przedbłyski CLS skoro wyzwalane radiem?

Nie twierdzę, że chodzi o przedbłyski ale o błąd komunikacji. Ja miałem taką systuację z przedbłyskami opisaną wyżej.
Zarówno w przypadku przedbłysków CLS, jak i w przypadku wyzwalania radiem wnioskuję błąd komunikacji.
Photixem Strato ma podział sygnału na grupy lamp i być może w radyjku się coś "pokićkało" i wali jakąś serią impulsów; a może jak pisałeś kontakt na stopce nie do końca jest prawidłowy (?).
W każdym razie moja Sabina po wyjęciu aku resetowala się do normalnych ustawień i działa do dziś.

RobertMiernik
23-01-2012, 00:21
AAA widzisz, słusznie, wolno dziś kojarzę ;>