Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Jaskinie dwie
Morskie jaskinie propozycja numer dwa:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/01/sea_caves_an_01-1.jpg
źródło (http://tomasz.cc/photos/sea_caves_an_01.jpg)
Nikonozaur
22-01-2012, 22:12
No chłopie, masz bardzo porządne zdjęcie, zapewniam Cię, że chłopaki z Irlandii mają o czym myśleć. :D
Ale ładnie się dzieje, nie tylko chłopaki z Irlandi mają o czym myśleć :)
Nikonozaur
22-01-2012, 22:17
Ale ładnie się dzieje, nie tylko chłopaki z Irlandi mają o czym myśleć :)
My jesteśmy usprawiedliwieni brakiem takich klifów. :D
maniak666
22-01-2012, 22:28
Rewelacyjnie swiatlo muskajace fale. Kadr rzec by mozna klasyczny. Swietne kolorki-woda mniamusna.Niebo ja ta lala.
chłopaki z Irlandii mają o czym myśleć. :D Juz pewnie sprawdzaja polaczenia Ryanairem:smile:
Sebastianito
22-01-2012, 22:30
Podejrzewam, ze ktos maczal palce w post procesingu tego zdjecia. Niemniej jednak nie ujmuje to fotografii... Zdjecie ladne i dopracowane na 98% dopatrzylem sie kilku bledow ale nie jestem aptekarzem i utrzymam, ze tak ma byc i sakramentalne: "tak tam bylo". Napewno udana fota i tak jak Andrzej pisze... chlopaki w Irlandii drapia sie po swioch (lysych) glowach :)
Super warunki, miejsce przednie, może troszkę więcej ostrości na jaskiniach?
Podejrzewam, ze ktos maczal palce w post procesingu tego zdjecia. Niemniej jednak nie ujmuje to fotografii... Zdjecie ladne i dopracowane na 98% dopatrzylem sie kilku bledow [...]
Daj znać co nie tak, chętnie posłucham i będę więdział na przyszłość :)
Fajniaście. Mnie tylko się wzrok męczy na pierwszoplanowym rozbryzgu.
NO jest dobrze, nawet bardzo, ale kapcie na miejscu ;]
Marcin_T
23-01-2012, 12:03
nie zła fotka... ale trochę poprawiałeś niebo?
nie zła fotka... ale trochę poprawiałeś niebo?
Niebo wyciągałem z ekspozycji -2 EV.
Sebastianito
23-01-2012, 12:39
Daj znać co nie tak, chętnie posłucham i będę więdział na przyszłość :)
Niebo wyciągałem z ekspozycji -2 EV.
I troche nie zgadza mi sie polaczenie morza z niebem w lewej stronie kadru oraz pochylone jaskinie, stagnaty po prawej. Ale tak jak pisalem zdjecie jest bardzo dobre.
Bardzo dobre i wciąga na dłuższą chwilę. Pięknie zagrało światełko :)
Świetne zaświeciło i ładnie pokazane :)
No chłopie, masz bardzo porządne zdjęcie, zapewniam Cię, że chłopaki z Irlandii mają o czym myśleć.
Eeee, teraz u nas zaczyna się polowanie na inne światełko :)
Ciekawe, kto tu pierwszy je pokaże?
Miejscówki masz kapitalne, tylko pozazdrościć :-) mz udany kadr
jarekf34
23-01-2012, 23:08
Miejscówki masz kapitalne, tylko pozazdrościć
Trudno się nie zgodzić :) Bardzo mi się podoba ta odsłona.
Widać że to składak jest...
Nikonozaur
24-01-2012, 12:15
NO jest dobrze, nawet bardzo, ale kapcie na miejscu ;]
Widać że to składak jest...
Skąd ta zmiana?
Skąd ta zmiana?
Nie zmiana tylko pierwszy komentarz pisalem lekko po pijaku, i nie dopatrzylem sie ze niebo jest wklejone z innej foty. ;]
Nie zmiana tylko pierwszy komentarz pisalem lekko po pijaku, i nie dopatrzylem sie ze niebo jest wklejone z innej foty. ;]
Z tej samej foty, ale o innej ekspozycji...
Z tej samej foty, ale o innej ekspozycji...
nastepnym razem pobaw się maskami i miękkim pędzlem.
Niebo nie jest tutaj wklejone z kryciem 100% i używałem więcej niż jednej maski, jeśli już wchodzimy w detale :) a ta biała linia na horyzoncie to nie jest efekt złego połączenia, tylko refleksje słońca odbijające się od wody, sprawdziłem w oryginalnych NEFach.
Niebo nie jest tutaj wklejone z kryciem 100% i używałem więcej niż jednej maski, jeśli już wchodzimy w detale :) a ta biała linia na horyzoncie to nie jest efekt złego połączenia, tylko refleksje słońca odbijające się od wody, sprawdziłem w oryginalnych NEFach.
Tak, a ta czarna linia na wzgórzach po prawej to też pewnie sama sie zrobila...
Tak, a ta czarna linia na wzgórzach po prawej to też pewnie sama sie zrobila...
Tak, czarne wzgórza to wtopa, przyznaję :) Ale dalej podtrzymuję, że jasny pasek na morzu w rejonie horyzontu to odbicia :) Może powinienem bardziej je przygasić bo kontrastują z ciemnym niebem, ale nie jest to wina składania nieba z podłogą :) Tutaj na pełnym rozmiarze widać to lepiej: http://goo.gl/yeIds
Zrobiles tak - wywolales 1 zdjecie na 2 rozne sposoby, z ciemniejszego zaznaczyles niebo i na żywca je przekalkowales na drugie zdjecie, zapominajac o wymaskowaniu styku linii horyzontu. Nie chodzi mi o swiatlo przy horyzoncie, ale po prostu widac jak wół że przeniosles tylko niebo, zaznaczajac zwyklym prostokątem. Z daleka moze i fajnie to wyglada, ale jak sie przyjrzec tym szczytom, od razu coś tu śmierdzi ;]
Dzięki za uwagi, trochę będę musiał jeszcze posiedzieć nad obróbką. Zastanawiam się tylko jakby to wyglądało przy użyciu filtra połówkowego, nie używałem takiego nigdy i ciekaw jestem czy zostawiłby bardzo wyraźny ślad na tych wzgórzach. W tej sytuacji dobrze chyba mieć kilka klatek z różnymi ekspozycjami w razie czego, bo może się okazać, że już nie da się nic wyciągnąć tego co przykrył filtr...
Sebastianito
24-01-2012, 20:22
(...) dobrze chyba mieć kilka klatek z różnymi ekspozycjami w razie czego, bo może się okazać, że już nie da się nic wyciągnąć (...)
I tu bardzo dobrze prawisz!
Wersja po lekkich poprawkach:
2.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/01/sea_caves_an_01b-1.jpg
źródło (http://tomasz.cc/photos/sea_caves_an_01b.jpg)
aż sobie wygodniej usiadłem...;) pozazdrościć tylko takich miejscówek... good job;)
Fotka bdb,tylko mam wrażenie,że ostrość poszła w las... :)
Nikonozaur
24-01-2012, 20:59
Jak dla mnie poprawka czysto treningowa, co samo w sobie złe nie jest. Swoje zdanie już wyraziłem i podtrzymuję.
Dobra fota z klimatem i dobrą kolorystyką która dobrze zgrywa się z tym miejscem :)
krzysztofz24
26-01-2012, 15:19
Czy wersja pierwsza, czy po poprawkach. To i tak bardzo dobry kadr z duzo doza fajnego klimatu i wspanialego swiatelka. A ta krecha na niebie-hipnotyzujaca. Slowem, podoba sie:-).