PDA

Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Pod ochronnym parasolem

Przemek W.
22-01-2012, 15:40
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img88.imageshack.us/img88/572/dsc8027.jpg)

lechupe
22-01-2012, 16:02
Niestety, jest to po prostu nieatrakcyjne zdjecie liścia, bez jakiegokolwiek planu kompozycyjnego, dodatkowo nieudane technicznie.

fosgen
22-01-2012, 16:16
A mnie to zdjęcie coś przypomina. Idąc dalej można umownie uznać, że jest to jakaś subkultura krajobrazowa.

Tytuł też mi się podoba...

... i w dodatku to nie jest krajobraz

Tu już takie krajobrazy widziałem, że spoko, to JEST krajobraz...

Przemek W.
22-01-2012, 16:47
..., bez jakiegokolwiek planu kompozycyjnego, dodatkowo nieudane technicznie.

A to dlaczego?

... i w dodatku to nie jest krajobraz

Skąd taki wniosek, może jakaś definicja?

Dziękuję uprzejmie i serdecznie pozdrawiam.

ps
Dzięki fosgen!

lechupe
22-01-2012, 22:12
A to dlaczego?

Poczytaj gdzieś o podstawowych regułach kompozycji, o trójpodziale, mocnych punktach, rownowadze.
Ale przede wszystkim przyjrzyj sie zdjęciom bardziej doświadczonych fotografów, a jeszcze lepiej - obrazom.

Zwróć uwagę jak ułożone sa elementy zdjęć/obrazów, jak kolory graja z tematem, gdzie ważny jest szczegół a gdzie zarys.

Musisz wyrobić w sobie trochę wrażliwości estetycznej, wówczas kompoozycja kadru będzie automatyczna.

A co do techniki, to liśc jest przede wszystkim nieostry. A przy takich zdjęciach, detale muszą być nienaganne.

ALF
23-01-2012, 01:24
Przeczyściłem, przypominam, że komentujemy wyłącznie powyższe zdjęcie, nie stopkę, nie autora, nie innych użytkowników, oraz nie inne prace.

look
23-01-2012, 08:31
tło jest bardzo fajne. Główny obiekt mnie nie urzeka po prostu jako taki sam w sobie, może gdyby te żyłki na liściu były mocniej wyeksponowane byłoby lepiej. Aczkolwiek nie jestem do końca o tym przekonany, bo wtedy liść musiałby być ciemniejszy, a to by mu wyszło na gorsze.

Przemek W.
23-01-2012, 20:05
tło jest bardzo fajne. Główny obiekt mnie nie urzeka po prostu jako taki sam w sobie, może gdyby te żyłki na liściu były mocniej wyeksponowane byłoby lepiej. Aczkolwiek nie jestem do końca o tym przekonany, bo wtedy liść musiałby być ciemniejszy, a to by mu wyszło na gorsze.

I wreszcie ktoś dostrzegł tło. Żyłki rzeczywiście mogłyby być inaczej czyli wyraziściej przedstawione, słuszna uwaga.

Bardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

misiobudrysio
23-01-2012, 23:26
w przypadku mojej osoby nic na tym zdjeciu nie przyciaga uwagi

pozdrawiam