Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Pod ochronnym parasolem
Przemek W.
22-01-2012, 15:40
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img88.imageshack.us/img88/572/dsc8027.jpg)
Niestety, jest to po prostu nieatrakcyjne zdjecie liścia, bez jakiegokolwiek planu kompozycyjnego, dodatkowo nieudane technicznie.
A mnie to zdjęcie coś przypomina. Idąc dalej można umownie uznać, że jest to jakaś subkultura krajobrazowa.
Tytuł też mi się podoba...
... i w dodatku to nie jest krajobraz
Tu już takie krajobrazy widziałem, że spoko, to JEST krajobraz...
Przemek W.
22-01-2012, 16:47
..., bez jakiegokolwiek planu kompozycyjnego, dodatkowo nieudane technicznie.
A to dlaczego?
... i w dodatku to nie jest krajobraz
Skąd taki wniosek, może jakaś definicja?
Dziękuję uprzejmie i serdecznie pozdrawiam.
ps
Dzięki fosgen!
A to dlaczego?
Poczytaj gdzieś o podstawowych regułach kompozycji, o trójpodziale, mocnych punktach, rownowadze.
Ale przede wszystkim przyjrzyj sie zdjęciom bardziej doświadczonych fotografów, a jeszcze lepiej - obrazom.
Zwróć uwagę jak ułożone sa elementy zdjęć/obrazów, jak kolory graja z tematem, gdzie ważny jest szczegół a gdzie zarys.
Musisz wyrobić w sobie trochę wrażliwości estetycznej, wówczas kompoozycja kadru będzie automatyczna.
A co do techniki, to liśc jest przede wszystkim nieostry. A przy takich zdjęciach, detale muszą być nienaganne.
Przeczyściłem, przypominam, że komentujemy wyłącznie powyższe zdjęcie, nie stopkę, nie autora, nie innych użytkowników, oraz nie inne prace.
tło jest bardzo fajne. Główny obiekt mnie nie urzeka po prostu jako taki sam w sobie, może gdyby te żyłki na liściu były mocniej wyeksponowane byłoby lepiej. Aczkolwiek nie jestem do końca o tym przekonany, bo wtedy liść musiałby być ciemniejszy, a to by mu wyszło na gorsze.
Przemek W.
23-01-2012, 20:05
tło jest bardzo fajne. Główny obiekt mnie nie urzeka po prostu jako taki sam w sobie, może gdyby te żyłki na liściu były mocniej wyeksponowane byłoby lepiej. Aczkolwiek nie jestem do końca o tym przekonany, bo wtedy liść musiałby być ciemniejszy, a to by mu wyszło na gorsze.
I wreszcie ktoś dostrzegł tło. Żyłki rzeczywiście mogłyby być inaczej czyli wyraziściej przedstawione, słuszna uwaga.
Bardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie.
misiobudrysio
23-01-2012, 23:26
w przypadku mojej osoby nic na tym zdjeciu nie przyciaga uwagi
pozdrawiam