Zobacz pełną wersję : Zmiana z D200 na D5100 tylko ze względu na matrycę ?
Witam
Posiadam D200 . Nie mam nic do zarzucenia , dla mnie puszka dobra na 101% , ale...
No właśnie chodzi mi o szumy na matrycy... Przeczytałem dziesiatki wątków że wcale nie jest tak źle, że ludzie bagatelizują o szumach w D200 itp. Tylko, że ja osobiście nie lubię za bardzo kombinować, oraz obrabiać zdjęć, wyciskac z rawów 7 poty, zeby trochę ukryć szumy... Chciałbym iść na łatwiznę i np spokojnie móc sobie cykać na iso 1600 i wyżej bez późniejszej konieczności odszumiania i takich tam cudów..
Zapewnę zostanę zjedzony przez znawców i profesjonalistów...
Jestem tylko amatorem i mam ciemne szkła, chciałbym móc spokojnie pocykać przy gorszych warunkach pogodowych...
A może D300 ?
w d5100 napewno nie będe miał takiej budowy korpusu jak w D200 , oraz brakować mi będzie "grzybka" i wielu przełaczników na body, co bardzo cenię w D200.
To D300 to dobry kierunek.
Fakt, nowsze matryce mniej szumią, ale bez przesady. Przy dużym powiększeniu i wysokim ISO i tak widać plamki szumu.
D5100 to mimo wszystko półka w dół ;)
Nie chciałbym się cofać na tej drabinie... ciągnie mnie do D300
Michaelius
22-01-2012, 15:02
Jak ci sie nie spieszy to poczekaj na ewentualne D400. Predzej czy pozniej jakis nastepca D300 wyjsc musi.
przy czym zapewne będzie drogi ,a a ja jestem tylko amatorem, cykam rodzinnie i nie stać mnie specjalnie na body za 4 czy 5 tys...
Emhyrion
22-01-2012, 17:23
Przesiadka z D200 na D5100 czy na D90 to będzie jednak krok wstecz. Owszem - jakość zdjęć, zwłaszcza tych robionych na wysokim ISO będzie zauważalnie lepsza. Ale komfort pracy jednak ucierpi, wymienione wyżej konstrukcje nie mają takich możliwości szybkiej zmiany ekspozycji czy innych rzeczy które składają się na "jakość zdjęcia".
Jeśli D200 przestaje Ci się podobać a drukarka pieniędzy właśnie Ci się zepsuła - masz właściwie dwa wyjścia. Jedno nazywa się D7000, drugie nazywa się D300s. Przy czym:
w pierwszym przypadku poczekałbym na wiosnę, żeby ceny spadły, bo teraz są STRASZNIE wysokie
w drughim przypadku poczekałbym na następcę D400 - wtedy końcówka "trzysetek" powinna być w okazyjnej cenie.
poczekam aż stopnieją ceny D300 ;) Jakoś przeciw D7000 przemawia problem oleju w migawce... No chyba, że to sporadyczny przypadek
poczekam aż stopnieją ceny D300 ;) Jakoś przeciw D7000 przemawia problem oleju w migawce... No chyba, że to sporadyczny przypadek
olej na matrycy i świrujący AF, to raczej nie sporadyczne przypadki ale cóż. Mnie to powstrzymało przed Kupnem D7k tak szczerze mówiąc. Na Twoim miejscu nie schodziłbym do D5100 czy nawet do D90 - chyba, że D90 to byłby etap pośredni do D300. IMHO, jeśli nie masz ciśnienia, dołóż i poczekaj na D300 :-)
ps. co do szumów to D90 jest na podobnym poziomie jak D300 i wysokie ISO całkiem ładnie wygląda, choć wiadomo, to nie to co w nowych matrycach (Myślę o D7k - ta sama matryca jest w D5100)
ps. co do szumów to D90 jest na podobnym poziomie jak D300 i wysokie ISO całkiem ładnie wygląda, choć wiadomo, to nie to co w nowych matrycach (Myślę o D7k - ta sama matryca jest w D5100)
D90 i D300 mają tą samą matrycę ;)
Nie rozumiem argumentu przeciw wygodzie D90 w sumie nie masz tylko pokręteł od pomiaru i trybu zdjęć co jest rozwiązane w formie przycisku i kręcenia kółkiem. Spróbuj, polubisz jak ja ;) Body jest lżejsze ale za to nie metalowe i bez uszczelnień. AF jest gorszy ale bez przesady - dobra puszka za dobre pieniądze ;)
Brazilianpitbull
22-01-2012, 18:34
Od niedawna jestem posiadaczem d200, wcześniej używałem tylko d5000 a d5100 miałem w łapkach raz.
Pomysł na zmianę puszki jak dla mnie totalnie nie trafiony, mimo tego że d5k jest nadal u mnie, nie używam go prawie wcale, ze względu na mordęgę jaką jest zmiana parametrów,
w d5100 IHMO ergonomia jest jeszcze słabsza, gdy pracuję to na d80 (ale z d90 też miewam kontakt) lub d300s,
w moim przekonaniu jeżeli chcesz puszkę wymienić to lepiej poczekać i wziąć do d300, ew d90 jako drugie body,
serii niższych nie brałbym wgl pod uwagę ze względu na brak wygody użytkowania, kiepski AF...
Gdybyś miał przesiąść się z d200 na d5100 zjadłbyś chyba zęby przy użytkowaniu, ja miałem problem żeby cokolwiek na nim zrobić, przy intuicyjnej znajomości d5k...
Rafał_Sz
22-01-2012, 18:36
Obsługa - wygrywa D200. Obrazek na wysokim ISO i nie tylko - puszki z nowoczesnymi matrycami.
Teraz nie opłaca się za bardzo inwestować w sprzęt - wymiana pokoleniowa niebawem oraz wzmocnienie złotówki.
Daniel_Foto
22-01-2012, 18:38
Nie rozumiem argumentu przeciw wygodzie D90 w sumie nie masz tylko pokręteł od pomiaru i trybu zdjęć co jest rozwiązane w formie przycisku i kręcenia kółkiem. Spróbuj, polubisz jak ja ;) Body jest lżejsze ale za to nie metalowe i bez uszczelnień. AF jest gorszy ale bez przesady - dobra puszka za dobre pieniądze ;)
Z całym szacunkiem ale AF w D90 jest MZ duuużo słabszy niż w D300(s).Mam oba naraz i mam bezpośrednie porównanie. Poza tym D90 to naprawdę dobra puszka ;)
digger-gp
22-01-2012, 20:25
Witam
Posiadam D200 . Nie mam nic do zarzucenia , dla mnie puszka dobra na 101% , ale...
No właśnie chodzi mi o szumy na matrycy...
Niektórzy chcieliby mieć takie D200 jak Ty masz... ;)
A nie lepiej kupić stałkę 35/1.8 (podobno ma się też pojawić Nikkor 24/1.8G DX)
albo zooma ze stałym światłem 2.8 i stabilizacją - np Sigmę 17-50/2.8 EX DC OS HSM
Mógłbyś wtedy sporo zejść z ISO...
Ja bym zainwestował w obiektywy
tak, ale nawet i tutaj (na forum) można przeczytać, że ten czy tamten szumi mniej ;-) (choć to może odczucia subiektywne ;-) )
a to raczej nie do mnie? ;-)
samson09
22-01-2012, 20:54
Dzisiaj po pierwszych testach z d5100 powiem tylko, ze to bdb aparat. Porownywalem szumy z D700 i d5k wypadl swietnie. 6400 w pelni uzywalne. Matryca naprawde ma potencjal. Nie chcac wywolywac kolejnej wojny co lepsze d5k czy d90 czy cos tam jeszcze powiem tylko, ze do uzytkowania przyzwyczailem sie w 5 min. Gornego wyswietlacza jakos mi bardzo nie brakuje, iso ustawilem pod fn, przyslona, migawka jest i w sumie wszystko czego mi do szczescia potrzeba. I az sie geba cieszy, ze np z 35 1.8 tworzy malutki, a jakze rewelacyjny duet. Majac wczesniej d90, fufu s5 powiem tylko, ze mi ich nie brakuje wcale :)
Ale ja wiedzialem na co sie porywam i kazdy niestety musi sam byc swiadom wad i zalet pewnych puszek i wybrac dla siebie najodpowiedniejsza.
A propos szklarni, nie chcę zmieniać szkieł i kupować jasnych, drogich itp, dla mnie to po prostu półśrodki... chcę zejść niżej z iso, to kupię 50/1.8. Ale tu nie chodzi o to. Tu chodzi o to, by móc cieszyć się szklarnią którą posiadam i nie wstydzić się zdjęć na iso powyżej 800
samson09
22-01-2012, 21:06
Czasami i 1.8 nie wystarcza jak sie ma iso 800 uzyteczne :)
Toteż dlatego założyłem wątek służący znalezieniu optymalnej puchy ;)
jeśli masz już coś, co wymaga śrubokręta, to D5100 odpada, bo go nie ma.
ps. nie sugeruje się tym co masz w podpisie
Do tego co mam w podpisie dojdzie na dniach 18-105 vr.
Nie posiadam szkieł bez śrubokręta, ale nie chciałbym rezygnować z tego dobrodziejstwa. Najbardziej przemawia za mną D300
No to i to szkło ma SWM.
jeśli przemawia do Ciebie D300 to kup D300.
Ja biorąc D90 zdecydowałem się na gorszy obrazek (bo fakt, że czasem wzdycham do tego z D5100 i bywa, że żal mi d... ściska) ale jak wezmę do ręki swoją puchę, to wiem, że mam aparat idealny do mojej ręki, praktyczny i obsługujący to, na czym mi zależy. W tedy zapominam o tym co napisałem w nawiasie i wiem, że wybrałem dobrze :-)
Moją pierwszą lustrzanką był właśnie D5k, po roku zmęczony losowym działaniem AF przesiadłem się na D300s. Po kilku miesiącach użytkowania jestem pewien, że ponowna przesiadka na coś w stylu D5100 byłaby mało przyjemna. Będzie Ci brakować przełączników, różnica w cenie między nowym D5100 a używanym D300 to jakieś 400zł-500zł, osobiście raczej starałbym się dozbierać różnice niż przesiadać się korpus z ze znacznie gorszą ergonomią.
Dlatego wydaje mi się, że D300 jest właśnie tym wyjściem optymalnym. Ergonomia z D200, ale z nowocześniejszą matrycą niż w D200.
za cenę przechodzonedo D300 można dorwać nówkę D5100 hehe, ale jednak przyzwyczaiłem się do obługi D200 i będzie mi brakowało tego.. Moja pani ma D60... Nie mogę patrzeć na plastikowość tego aparatu
No chyba, żeby targnąć się na D90 ... jednak posiada śrubokręt i nie jest chyab tak strasznie plasticzany w porównaniu z D5100.. Ogólnie 5100 wydaje mi się takie obłe, owalne, pozaokrąglane, a D90 jakoś bardziej do mnie przemawia...
weź do łapy aparaty i sam sobie odpowiesz :-) IMHO plastikowość nie ma tu znaczenia. Nie ma sensu tutaj kontynuować wątku D90 vs D5100 bo znów będzie larum podniesione przez niektórych nieumiejących czytać, zaślepionych malkontentów (jeden wątek jest zablokowany, tam sobie poczytaj na ten temat...) o wyższości jednego nad drugim i będzie syf (a po co?)
Odpowiadając na Twoje pytanie z tematu wątku: moim zdaniem, przy Twoich założeniach i wymaganiach - nie warto (D200 na D5100).
A skoro D90 ma taką samą matryce do D300,to czy warto dokładać dla magnezowego body i kilku guzikach wywalonych na korpus ?
musisz decyzję podjąć sam. Pstrykać D300 nie miałem okazji, choć macałem i jakiejś wielkiej różnicy w dotyku (jak to brzmi ;-) ) nie było jak dla mnie. Ja z D90 jestem MEGA zadowolony, ale to już pisałem, powtarzałem... Jak powiedziano wcześniej - przewaga D300 jest w szybkim AF, lepszej obudowie, itd.. Wiesz, punkt widzenia zależy od punktu.. wyjściowego ;-) IMHO z D90 się nie uwstecznisz, przyzwyczajenia które masz nie zaginą a pozostaną. Jednak idziesz na pewien kompromis, pomiędzy D90 a D300 za pewną cenę. Poczytaj - jest wątek dot. D300 i D90 :-)
D300s w porównaniu do D90 poza tymi kilkoma dodatkowymi guzikami ma coś więcej, coś co moim zdaniem warte jest każdej złotówki w różnicy między tymi korpusami - inny układ AF.
Hmm, na Twoim miejscu poszukałbym przechodzonego D300 a najlepiej D300s. D90 to w zasadzie ostateczność, ale przynajmniej nie będziesz narzekał na obsługę (zwłaszcza, że teraz masz D200). Z drugiej strony, D5100 da Ci na pewno lepsze ISO, a przecież to na to narzekasz w obecnym body. Może po prostu wykorzystywać D5100 na co dzień, a D200 mieć do zadań, w których wymagasz szybkiej zmiany ustawień czy ergonomii.
a D200 mieć do zadań, w których wymagasz szybkiej zmiany ustawień czy ergonomii.
nie posiadam takowych zadań. Cykam rodzinne uroczystośći + sesje foto dla znajomych...Obawiam się jednego, moze sobie źle tłumacze, ale przesiadka na d90 moze być jak zmiana auta które miało skrzynię 5 biegów na auto z 4 biegami. Niby wszystko ładnie i pięknie, ale zawsze będzie mi tego czegoś brakować - w aucie 5 biegu , w D90 konstrukcji znanej z d200 :P
W takim razie D5100 lub D7000 będą oferowały lepszą jakość zdjęcia. Zaś u cioci na imieninach w nie potrzeba zmieniać czegokolwiek w ułamku sekundy.
Michaelius
22-01-2012, 23:43
A skoro D90 ma taką samą matryce do D300,to czy warto dokładać dla magnezowego body i kilku guzikach wywalonych na korpus ?
Najwazniejsze za co placisz to pomiar swiatla z kazdym obiektywem. No i AF lepszy.
Moze inaczej... nie porównujmy d90 z D300, tylko może D90 z D200. co D200 ma lepszego niż D90 ?
chodzi mi o to,np czy bardzo zależy mi na pomiarze światła i lepszym AF z D300, skoro np D90 ma te funckje lepsze niż obecnie posiadany przeze mnie sprzęt.
stachmuszel
23-01-2012, 08:01
Mialem okazję fotografowania jakiś czas D90 i napiszę tak. Ciężko będzie Ci przyzwyczaić się do D90, mając D200. Matryca w D90 jest napewno lepsza i obrazek będzie lepszy. Pytanie tylko czy wykorzystasz tą lepszość matrycy, bo to zależy od warunków w jakich pracujesz. Fotografowanie to również przyjemność samego pstrykania, a tutaj D200 jest wzorem dla innych.
Jeśli jednak najważniejszy jest obrazek to poszedlbym w kierunku D5100. Ostatnio dane mi jest bawienie się się D7000 i po krótkim stresie związanym z poznaniem puszki uważam, że obrazek z tej matrycy (D5100/D7000) na wyższych ISO jest zdecydowanie lepszy niż z D90/300/s.
Ustal priorytety i wybierz.
Pozdr.
somrozen
23-01-2012, 09:18
kolego falko29, coś tam pstrykam w ciemnych kościołach z mniejszym lub większym sukcesem, posiadam na stanie: d3000/d3100/d90/d300s/d700, to były kolejne etapy mojej wiedzy nt. zdjęć w niskim ISO, nie będę się rozpisywał o wyższości d300s nad d90, bo to różne puszki z tą samą matrycą, lekko okrojoną w d90 przeznaczone dla różnych grup docelowych, wg mojego niewielkiego doświadczenia: d90+grip+18-105 i będziesz wniebowzięty. Pisałeś o iso 1600? - d90 daje radę, iso 2000 też, za różnicę kup lampę, palnik w górę i na iso 200 w domu zrobisz, opanuj tryb M a nie AUTO, a za zaoszczędzone pieniądze zabierz rodzinę na niezapomnianą wycieczkę w lato i pochwal się tu zdjęciami, którymi wszyscy będziemy się zachwycać...ktoś tu doradzał poczekać aż ceny spadną, też sugeruje cierpliwość, dzisiejsze odbiegają znacząco od normalności, ja za d90 zapłaciłem w wakacje 2011 - 2100(body) z FV. Aha, 2 baterie w d90 to standard, taka konstrukcja gripa i pucha lepiej leży w dłoni. Nie pchaj się w d300s, w domu nie wykorzystasz jej możliwości, no chyba że chcesz się rozwijać jak ja w kolejnych dziedzinach lub masz taki kaprys. Pozdrawiam.Irek
ps. Panowie, z tymi cenami to ileż można czekać... od września ceny ani drgną, nawet o złotówkę w dół...
Sniper10000
23-01-2012, 13:53
Posiadam D200 . [...] nie lubię za bardzo kombinować, oraz obrabiać zdjęć, wyciskac z rawów 7 poty, zeby trochę ukryć szumy... Chciałbym iść na łatwiznę i np spokojnie móc sobie cykać na iso 1600
Wymagania masz dość jasno sprecyzowane i D300 może odrobinę Cię rozczarować, bo fotki z tej puszki przy ISO 1600 też warto poddać obróbce. Rzuć okiem tutaj:
http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/(appareil1)/680%7C0/(brand)/Nikon/(appareil2)/440%7C0/(brand2)/Nikon/(appareil3)/203%7C0/(brand3)/Nikon
To porównanie pokazuje różnicę między D200 a D300 i daleko jej do przepaści, jakiej oczekujesz. Więcej zyskasz wybierając D300s lub D90. Pełnię szczęścia osiągniesz dopiero na matrycy D5100/D7000. Tymi aparatami śmiało możesz cykać nawet na ISO 3200, a jak się uprzesz to 4000/5000 również jest akceptowalne.
Pozostaje kwestia ergonomii. W D200 miałeś wszystkie parametry dostępne pod przyciskami, więc w D90 i D7000 na pewno niczego Ci nie zabraknie. Ale D5100 ma o kilka przycisków mniej i <b>dodatkowe</b> menu zmiany parametrów ekspozycji. Nie ma go w "dużych" aparatach więc trudno uwierzyć, że przy jego pomocy można równie szybko wszystko poustawiać jak przy pomocy przycisków. No, może o pół sekundy wolniej. :) Sam korzystam właśnie z D5100, ale miałem przez pewien czas D90, a obecnie również D7000 i jakoś nie widzę specjalnej przewagi guziczków nad tym menu. A jeśli się korzysta głównie z trybów A/S, to już w ogóle trudno się do czegokolwiek przyczepić.
Optyczne.pl zrobiło ładną animację, jak to wygląda:
http://www.optyczne.pl/upload2/48301_d5100_mfilm.gif
Znając jednak zamiłowanie do przyzwyczajeń, sugerowałbym skupić się na D7000. Tylko faktycznie, jak inni zauważyli, kupowanie go dzisiaj to drogi wydatek. W wakacje body kosztowało 3888 zł w FotoJoker. Teraz 500 zł więcej.
Przesiadka z D200 na D5100 czy na D90 to będzie jednak krok wstecz.
Rozumiem argument przeciw D5100. Wszak mieć guziczki a ich nie mieć, to jak chodzić zimą w rozpiętej koszuli. Ale żeby D90 czegoś brakowało?
Emhyrion
23-01-2012, 14:38
W porównaniu do D200? Oj, brakuje, brakuje...
Ale żeby D90 czegoś brakowało?
Brakuje pomiaru ze szklami bez uP. Powalona ergonomia w stosunku do D200.
Jedyne czym warto sie zainteresowac to moze byc D7000 jak ma byc polke nizej.
Zdjecia da sie robic kazda z puszek w tym watku. Majac tylko N 18-70 i jakies tele nie za jasne, wymienilbym cala szklanie na cos jasniejszego i zostawil D200.
BTW mam D200 i pare szkielek. Obecnie wszystko co jest ciemniejsze niz 2.8 nie wchodzi w rachube. Poza tym, lubie D200 na wysokim ISO i nie jest to jego wada. Trzeba sie nauczyc z tym zyc, tak samo jak kiedys byly filmy ISO 1600 czy cz-b ISO400 pchany na 1600. Nie lubie plastikowych obrazkow z HDRa ktore wygladaja jak rendering.
Pozdrawiam
KL
Wymiana szklarni nie wchodzi zbytnio w rachubę. Po to kupuję szkła z VR (mam 70-300 , oraz leci do mnie 18-105) , by jakoś ułatwić sobieżycie z tymi ciemnymi szkłami. na jasne szkłą mnie po prostu nie stać, mam w życiu inne wydatki, a fotografia, to tylko hobby. Szklarni bym się nie tykał. Zależy mi tylko na zmianie puszki na coś, co będzie mniej szumiało od D200. Ale przyzwyczaiłem się do takiej ergonomii i nie chcę robić kroku w tył jeśli chodzi o funkcjonalność i możliwości puszki.\
A i może głupio zabrzmi, ale osobiście przyzwyczaiłem się do górnego wyświetlacza, dlatego D90 chyba będzie faworytem... Chyba, że komuś z tira D300 spadnie :D
Za cene nowej puszki mialbys 3-4 szkla o jasnosci 1.8-2.8. Oczywiscie bylyby to stalki AF 'non-D' z drugiego obiegu ale one jakoscia obrazu pobija kazdego zooma. Za te kase mozna miec zestaw 28/2.8 + 35/2.0 (50/1.8) + 85/1.8. Ciemne tele zostanie ale podstawowy zakres masz opanowany calkiem zacnymi konstrukcjami optycznymi o plastyce obrazu bijacej kazdego zooma amatorskiego.
Sniper10000
23-01-2012, 17:26
Pokazując menu D5100 pomyliłem link. Oto prawidłowy:
http://www.optyczne.pl/upload2/48302_d5100_mlcd.gif
W porównaniu do D200? Oj, brakuje, brakuje...
Ale do ustawienia parametrów ekspozycji, zmiany trybów fotografowania czy pracy AF, to chyba wszystko jest pod ręką? Brakuje czegoś, co można by wykorzystać u cioci na imieninach?
Brakuje pomiaru ze szklami bez uP.
Czy któreś ze szkieł N18-70, N70-300 i N18-105 należy do tej grupy?
Sniper, link nadal nie działa. Powiedz jak tego poszukac, poszukam na własną rękę ;)
I po raz enty powtarzam - NIE chcę zmieniać szkieł!
Chcę tylko puszkę która mało szumi. Czy wymagam tak wiele ?
Tak zawęziłeś kryteria, że pasuje tylko D300(s). :)
pioter m
23-01-2012, 17:59
Sniper, link nadal nie działa. Powiedz jak tego poszukac, poszukam na własną rękę ;)
To se kup d700 ;)
D5100 ma pewne ograniczenia, o ktorych napisano. Jesli mozesz znimi zyc - kupuj. Z D300 tez da sie niezle focic i roznice iso nie sa porazajace. Jednak w porownaniu z d200 - przepasc.
Dobry korpus to tez lepszy pomiar, ktory (nie oszukujmy sie) ma duze znaczenie, bo wyciaganie informmacji z cieni i przepalow degraduje obraz. Poprawna ekspozycja jest niezmiernie istotna.
Nikt za ciebie decyzji nie podejmie. Ty najlepiej wiesz, ile masz kaski do wydania.
marcus777
23-01-2012, 18:01
Tu koledzy troche nie rozumieją, że to hobby a nie fanatyzm jakbyś miał jakąś tam kase to by Ci pewnie zaproponowali FF ;). Napisz konkretnie ile masz do wydania na nowa puche? min. musisz mieć ok 4650. Niestety. Ne wiem czy podawałeś jaką kwotą dysponujesz. Na Twoim miejscu robiłbym dalej d200 a kase którą masz spokojnie i powoli sobie dokładał do niej aż wyjdzie coś ala d400. Tylko, że cena będzie na starcie ok 6500, więc kosmos. Odpada. d300s matryca stara, szału nie będzie w porównaniu do d200. No możesz przełknąć te iso 3200. Ale wniebowzięty nie będziesz. Przejdź sie do sklepu i zobacz jak ci leży d7000. Tobie chodzi o wysokie iso. Będziesz w niebowzięty obrazkiem z d7k i wysokim ISO.Na pewno ergonomia nie będzie jak w d200 ale na d7000 powinno Ciebie stać ale to takie gdybanie. To co wybierasz?
edit, zobacz sobie. Może pomóc:
http://www.kenrockwell.com/tech/comparisons/2010-11-08-d7000-d300-5dmarkii-d3-iso/index.htm
Porównianie matrycy d7000 v d700 (FF)
http://mansurovs.com/nikon-d7000-review/5
@Ffalko29 naprawdę d7000 to nie "kastrat" jak d5100(ale niektórym nie przeszkadza robienie nim zdjeć owszem matryca w d5100 bardzo dobra) Ergonomia d7k nie jest może super jak w d300s ale obrazek i za taką cene, nic tylko kupować, bo jak wyjdzie następca d7000 to cena będzie zaporowa. d7000 to taki idealny kompromis mędzie d300s a d5100(ergonomia)
http://camerasize.com/compare/#7,188
stachmuszel
23-01-2012, 18:11
...D300s matryca stara, szału nie będzie w porównaniu do d200.
Dokładnie tak. Nie wierz w pisaniny, że D300/s ma zdecydowanie lepsze wysokie ISO niż D200. Ma lepsze, ale tylko trochę, szału nie ma.
... Tobie chodzi o wysokie iso. Będziesz w niebowzięty obrazkiem z d7k i wysokim ISO.
Również potwierdzam. Ja jestem "wniebowzięty". Postęp w stosunku do D200/300 jest znaczący.
http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/(appareil1)/680|0/(brand)/Nikon/(appareil2)/440|0/(brand2)/Nikon/(appareil3)/203|0/(brand3)/Nikon
Patrząc na porównania D7000 z innymi aparatami, to naprawdę jest na co zęby ostrzyć,
A co do budżetu, powiedzmy jest bardzo budżetowy... Nie będe operował kwotami, w każdym bądź razie, napewno będe szukał okazji cenowej. Oczywiscie używany aparat.
Ja powiem tak, myślałem o D7k mam D90. Matryca D7k (D5100) miód malina, ale dla mnie to nie wszystko i dlatego jest D90 (a nie -tańsze od D7000 - D5100). Jeśli Ty uważasz podobnie, to nie pytaj więcej, tylko przeczytaj wszytko i kup to co Ci serce albo rozum (co tam wolisz) podpowiada. Myślę, że nikt już nic Ci nie pomoże.
wybór jest trudny, budżet jest mały. ot wszystko w temacie.
Najprawdopodobniej D90. na D7k mnie nie stać,
Sniper10000
24-01-2012, 10:45
Heh, widocznie Optyczne.pl są sprytniejsze ode mnie :)
Tu jest test aparatu Nikon D5100:
http://www.optyczne.pl/155.2-Test_aparatu-Nikon_D5100_Budowa__jako%C5%9B%C4%87_wykonania_i_f unkcjonalno%C5%9B%C4%87.html
Wyszukaj słowo "Wyświetlacze" (z końcówką -e). Tuż pod nim będzie zdjęcie aparatu i wspomnianego menu do zmiany parametrów.