PDA

Zobacz pełną wersję : NIKON D5100 + 18-55 mm VR problem ze zdjęciami bez lampy

undzabundza
22-01-2012, 13:27
Witam, jestem posiadaczką tego aparatu od około 2-3 tygodni.. jest to moja pierwsza lustrzanka, więc całkowita nowość w obsłudze.
Czytam instrukcję, wszelkie książko o fotografii by się czegoś dowiedzieć.
Chciałabym prosić o jakąś radę.. gdy robię zdjęcia bez lampy ustawiam na najniższą wartość przysłony u mnie jest to ok 5.6 .. czas otwarcia migawki 1/30 iso ustawiam na 1000 dzięki czemu mam szumy a i tak zdjęcie nie jest jakieś super jasne..
ponad to nie wiem co zrobić by zdjęcia były bardziej żywe..

Bardzo proszę o pomoc i będę niezwykle wdzięczna :)

d90
22-01-2012, 13:34
dwa pytania...co znaczy bardziej zywe zdjecie TZ.... oraz drugie, co fotografujesz ?

undzabundza
22-01-2012, 13:35
chodzi o to, że kolory są takie wyblakłe.. a fotografuje rośliny czy też jakieś rzeczy w domu np warzywa czy jakieś kolczyki

Michaelius
22-01-2012, 13:47
Rob na krotszej ogniskowej - ten obiektyw ma 3,5 przy 18mm

undzabundza
22-01-2012, 13:52
nic to nie zmieniło.. może coś z balansem bieli?

Freddie Chopin
22-01-2012, 13:52
I ustaw właściwy balans bieli, najlepiej experymentalnie (grey point) przy obróbce pliku RAW (NEF).

4\/3!!

_Ocean_
22-01-2012, 13:56
Może złe światło? Nieodpowiednio ustawiony pomiar ekspozycji (zobacz różnicę matrycowy/punktowy)?

Nie wiem, czy to moje subiektywne zdanie, ale przy wyższym iso (ale bez przesady, 1000 to wielkie nie jest) kolory są "mniej żywe".

A może masz ustawioną kompensację ekspozycji na - ? Taki guzik +/- (nie wiem czy tak jest na 5100), zobacz jaka jest wartość. Jeżeli na - -> daj na 0 i zobacz.

krzysiozboj
22-01-2012, 13:58
Jak wcześniej kompaktem robiłaś to kolory będą "mało żywe" bo kompakty podbijały kolorki by zdjecia cukierkowe wychodziły. Tu powinnaś mieć bardziej naturalne a jak chcesz podbić kolorki to prawdopodobnie gdzieś w menu będzie taka możliwość.

A czy jest jak pisze czy faktycznie coś nie tak to bez wklejonego zdjęcia z exifem (danymi zdjęcia) raczej nie oceni

STomasz
22-01-2012, 14:03
Jeśli chcesz żywszych kolorów to ustaw w ustawieniach picture control na "vivid" "żywe" Ja cały czas robię tak zdjęcia bo po prostu podobają mi się żywe kolory :)

W instrukcji str.91 :)

undzabundza
22-01-2012, 14:06
mam ustawione na pomiar punktowy przy nim jest najjaśniej, na kompensacji 0 jest bardzo ciemne jak dam na + to jest nieco jaśniej ..

undzabundza
22-01-2012, 14:08
w picture control mam ustawione na żywe.. hm może i masz rację, że w kompakcie było żywiej.. ale widzę zdjęcia osoby , która robiła je bez lampy tym samym modelem i ma dużo żywsze i na prawdę jasne :(

Irpac
22-01-2012, 14:09
Generalnie, żeby poprawić jakość zdjęć, to w tym przypadku poleciłbym Ci więcej światła. Najwyraźniej masz za ciemno, przez co musisz wydłużyć czas i podnieść ISO. Na wyższym ISO szumy zawsze większe. Jak dasz więcej światła, to będziesz mogła obniżyć ISO i do tego skrócić czas naświetlania (prawdopodobnie na tym czasie masz dodatkowo lekko poruszone zdjęcia). Druga metoda to użycie statywu lub innej podpórki. Wtedy ustawiasz ISO na 200, czas oczywiście odpowiednio się wydłuża, ale jeśli aparat będzie unieruchomiony, to nie wpłynie to zauważalnie na jakość zdjęcia. Jeśli zdjęcie wg Ciebie nadal wychodzi zbyt ciemne, to możesz ustawić kompensację ekspozycji na + (nie wiem jak bardzo bo nie widzę zdjęcia) - zakładam, że robisz w trybie A. Jeśli będziesz robić ze statywu lub innej podpórki, to wyłącz VR i najlepiej użyj samowyzwalacza. Co do balansu bieli, to jeśli tryb automatyczny się nie sprawdza, to spróbuj ustawić na żaróweczkę lub inny zdefiniowany. Jeśli nadal jest źle, to możesz ustawić konkretną temperaturę barwową korzystając np.z trybu live view (oczywiście już po ustawieniu balansu, live view możesz wyłączyć i robić zdjęcie normalnie) - na bieżąco będziesz widziała efekt zmiany (zakładam, że robisz w jpg). Powyższe porady kieruję do Ciebie jako do początkującej, więc nie proponuję bardziej skomplikowanych metod poradzenia sobie w takiej sytuacji.

STomasz
22-01-2012, 14:09
Jak robisz zdjęcia w ciemnym pokoju to nie licz, że będą super jasne. Może coś poprzestawiałaś w ustawieniach...
W jakim trybie fotografujesz? może zresetuj ustawienia i wtedy spróbuj...

undzabundza
22-01-2012, 14:14
robię zdjęcia na manualnym ;)

STomasz
22-01-2012, 14:18
Pobaw się balansem bieli, jeśli dalej nie będziesz zadowolona po zresetowaniu ustawień w puszcze to po prostu masz za mało światła do takiego fotografowania jak oczekujesz :) Zrób próbę i postaw aparat na stole lub statywie, ustaw migawkę jeszcze niżej i zrób zdjęcie i zobaczysz czy jest zadowalające :)

undzabundza
22-01-2012, 15:48
nic mi ot wszystko niestety nie daje albo jest za ciemne albo prześwietlone..

Irpac
22-01-2012, 16:20
Nie rób na manualu, tylko w trybie preselekcji przysłony, czyli A. Automatyka sama dobierze odpowiedni czas, tak by zdjęcie było odpowiednio naświetlone. Dodatkowo możesz używać kompensacji ekspozycji. Jeśli robisz pierwsze kroki z lustrzanką i nie potrafisz jeszcze jej dobrze obsługiwać, to nie rób na siłę w manualu. W większości przypadków tryb A lub S będzie dla Ciebie najlepszym wyborem. Spróbuj, najlepiej właśnie na statywie tak jak pisałem wcześniej. Jeśli zdjęcia nadal będą niezadowalające to wrzuć tu jakieś przykładowe, to będzie nam łatwiej coś konkretnego podpowiedzieć.

miszyzm
22-01-2012, 18:51
A nie możesz zrobić np. zdjęcia na automacie bez lampy i zobaczyć jak wyjdzie? Jeśli wyjdzie, to wiadomo, problem leży w ustawieniach.
Mam identyczny sprzęt i z chęcią mogę spróbować u siebie zrobić foty na ustawieniach jakie mi podasz.

sokrates
22-01-2012, 19:13
bla bla bla.... po pierwsze primo ultimo - pakaż nam tutaj kilka zdjęć w których wg. ciebie jest coś nie tak, a my postaramy się pomóc - bo tak to kłapanie dziobem o wszystkim i o niczym.

Zdjęcia powinny mieć zachowany exif - ianaczej będzie trudno cokolwiek złapać (no chyba że pod każdym zdjęcie zapodasz parametry czas/przesłona/ogniskowa/ISO/WB/)

d90
23-01-2012, 12:04
tak jak pisza ludzie, ciezko pomoc nie widzac zdjec. Co i jak i w jaki sposob focisz. Exif dostepny. Info czy np jpg po wywolaniu czy swiezy z puszki. Dawaj takie infa a ludzie na pewno cos wymysla....

Irpac
23-01-2012, 14:10
Aaa, dopiero teraz przeczytałem, że masz punktowy pomiar światła. To nic dziwnego, że raz masz za jasno, a raz za ciemno. Prawdopodobnie za każdym razem punkt mierzy w nieco innym miejscu. Na tym poziomie zaawansowania polecam Ci korzystanie z pomiaru matrycowego i w stosunku do niego ewentualną korektę ekspozycji. No i tak jak koledzy podpowiadają, jeśli nadal jest zdjęć to wrzuć zdjęcia wraz z parametrami aparatu - wszystko się wyjaśni.

undzabundza
24-01-2012, 16:47
przy robieniu na trybie s zamiast m jest lepiej :) dziękuję.. jakby jednak coś było dalej nie tak napiszę :)

micz87
25-01-2012, 15:46
Ale panowie cierpliwie do koleżanki, proszę proszę ;) Już spodziewałem się odpowiedzi typu "czytaj instrukcję ze zrozumieniem" :D

undzabundza
02-02-2012, 20:34
http://imageshack.us/photo/my-images/809/dsc0915v.jpg/ tutaj zdjęcie
parametry: tryb A, czas otwarcia migawki 1/13 f 5.6 iso 1000 balans bieli pochmurny, pomiar punktowy, kompensacja ekspozycji 0.0, tryb ustawienia ostrości AF-S
jak dla mnie mało wyostrzone, kolory żółto wyblakłe a jakość zdjęcia niczym ze zwykłej cyfrówki..

holek331
03-02-2012, 00:23
Czy za fotografowanym produktem jest okno?

KamilM
03-02-2012, 03:39
Zdjęcie ruszone, zresztą nie dziwne przy tak długim czasie migawki. Aby wychodziły w miarę ostre, trzeba tutaj co najmniej 1/40-1/60, a najlepiej jeszcze krócej. Aby to wykonać stosuj większy otwór przesłony np. f4,0 (przy kitowym obiektywie musisz zbliżyć się do obiektu, nie stosować dużych ogniskowych - pomijam fakt, że przy ok. 18-25 mm są duże zniekształcenia) i wysokie ISO. Jak sama widzisz, ISO 1000 to zdecydowanie za mało, spróbuj przy ok. 2000.

Odnośnie kolorów, czasami automatyka aparatu (w pewnych warunkach) nie potrafi dobrać odpowiedniej temperatury, zrób zdjęcie w trybie koloru auto w standardzie RAW i później ręcznie na komputerze popraw balans bieli.

88y
03-02-2012, 10:48
parametry: tryb A, czas otwarcia migawki 1/13 f 5.6 iso 1000 balans bieli pochmurny, pomiar punktowy, kompensacja ekspozycji 0.0, tryb ustawienia ostrości AF-S
jak dla mnie mało wyostrzone, kolory żółto wyblakłe a jakość zdjęcia niczym ze zwykłej cyfrówki..

Zainwestuj w statyw. ISO na najmniejszą wartość i prawidłowo ustaw balans bieli. Powinno wyglądać o wiele lepiej :)

J51
04-02-2012, 11:33

Wystarczyło tylko podnieść wbudowaną lampkę i zrobić zdjęcie a jestem pewien że było by lepiej.

sokrates
05-02-2012, 15:40
teraz mamy wszystko jak na dłoni.
Jeśli chodzi o ostrość, zdjęcie jest po prostu poruszone. EXIF pokazuje zupełnie inne parametry niż piszesz: ISO=500, czas 1/8s, automatyczny balans bieli.

Aby poprawić staraj się uzyskiwać czasy przynajmniej takie jak ogniskowa - a więc dla tego zdjęcia i ogniskowej 42mm dobrym czasem byłby 1/50s. Podnieś ISO do 2000, ogniskowa w dół oraz przesłona na max.
Pomiar światła zmień na CW.
Balans bieli - najlepiej na kartkę (tryb PRE) albo skoryguj przy wołaniu.