Zobacz pełną wersję : które obiektywy do którego body
aikidudi
21-01-2012, 00:50
Zamowiłem d700 i czekam na dostawę. Oprócz niego mam d300. Szkła jakie posiadam to: N35 1.8, N85 1.8, T70-200 2.8 i T17-50 2.8. Pytanie moje jest takie, gdybyscie mieli uzyć obudwu korpusów np. na ślubie to któr obiektywy do którego korpusu byscie podpieli? Pomijam fakt, że T17-50 będzie pracować tylko na d300 ale właśnie użyć na d300 tego tamrona czy tez może założyć n85 i mieć do dalszych kadrów czy tez może stałki zostawić tylko do d700 a tamrony używac na d300?
Co o tym myslicie?
Tele na fx, szeroki na dx. Czyli po dwa obiektywy na korpus. Niestety będziesz musiał wybierać. Może się też okazać, że będzie na tyle ciemno, że będziesz wolał przepinać obiektywy na D700 tylko.
Przy szybkiej pracy będziesz pewnie preferował zoomy. Przy spokojniejszej lub szukając bardziej artystycznych ujęć - stałki.
darkmajin
21-01-2012, 11:16
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.bestofmemes.com/images/meme/mother%20of%20god/preview/mother%20of%20god.jpg)
Czy nikt już sam nie potrafi myśleć, przemyśleć każdy chce mieć na tacy podane wytyczne jak ustawić co nacisnąć....
...ponad 2 lata na forum, 680 postów, pewnie fotograf od jeszcze dłuższego czasu zadaje takie pytanie...
aikidudi
21-01-2012, 12:25
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.bestofmemes.com/images/meme/mother%20of%20god/preview/mother%20of%20god.jpg)
Czy nikt już sam nie potrafi myśleć, przemyśleć każdy chce mieć na tacy podane wytyczne jak ustawić co nacisnąć....
...ponad 2 lata na forum, 680 postów, pewnie fotograf od jeszcze dłuższego czasu zadaje takie pytanie...
Po 1 - nigdy nie miałem FX, po 2 nigdy nie robiłem slubniaków i po 3 jak nie masz nic do powiedzenia to daruj sobie.
Na d300 spokojnie sobie dobieram obiektywy w zależności od potrzeb. Jednak przede wszystkim wykonuje zdjęcia w firmie w której pracuje. To są zdjęcia przedmiotów, ludzi przy pracy czasem eventy. Nie robię zdjęć jak narazie w ciemnych pomieszczeniach. D700 zamówiłem po to by zacząć zdjęcia w kościołach bo mam takie zlecenia choć nigdy tego nie robiłem( do złośliwców - to nie ja tych ludzi namówiłem :) ) w związku z tym zastanawiam się nad podziałem obiektywów pomiędzy właśnie te dwa aparaty. Przede wszystki myslałem pomiędzy 35 a 85 i co na dx a co na fx.
Wnioskując po twoim poście to lepiej się nie pytac na forum jak się przekroczyło jakąś liczbę postów :( przeciez to jakaś paranoja. Wiadomo, że sam będe próbował co mi bardziej odpowiada i na którym body, ale nie jest to powód do tego by sobie jakieś szyderki robić.
Mosad dzięki opinie, przynajmniej na Ciebie zawsze można liczyć.
Art Erie
21-01-2012, 12:55
Zamowiłem d700 i czekam na dostawę. Oprócz niego mam d300. Szkła jakie posiadam to: N35 1.8, N85 1.8, T70-200 2.8 i T17-50 2.8. Pytanie moje jest takie, gdybyscie mieli uzyć obudwu korpusów np. na ślubie to któr obiektywy do którego korpusu byscie podpieli? Pomijam fakt, że T17-50 będzie pracować tylko na d300 ale właśnie użyć na d300 tego tamrona czy tez może założyć n85 i mieć do dalszych kadrów czy tez może stałki zostawić tylko do d700 a tamrony używac na d300?
Co o tym myslicie?
Na DX dałbym T17-50 2.8, na FX N85 1.8. Można jeszcze przepinać 35-tkę na DX i FX (przy FX oczywiście na pełnej dziurze), 70-200 to raczej na plener ale może zrobisz też kilka portretów na sali. Dużo będzie zależeć od światła.
Co do ślubów, to zrobiłem chyba ze dwa dla znajomych i mogę powiedzieć tyle, że bardzo potrzebne jest szerokie szkło. Przy błogosławieństwie, podczas przysięgi i przy życzeniach pewnie będziesz jechał na 17mm.
Jeśli masz taką możliwość, to sprawdż w kościele światło oczywiście o tej samej godzinie co ślub; do tego organoleptycznie w domu sprawdż sobie body i szkła, jakim kątem dysponujesz.
Na D300 dałbym Tamrona i... tyle. Różnica w matrycach jest ogromna wg niektórych, wg mnie to przepaść, szczególnie jak założysz jasne stałki. Chyba że Ci winieta przeszkadza z N35 na FX (mi nie przeszkadza) to N35 też podepniesz pod D300. Wydaje mi się jednak (i z tego co widzę na forum nie tylko mi) że jakość N35 na pełnej klatce jest tak dobra że szkoda to zakładać na gorszą matrycę chyba, że chcesz mieć ciut wężej akurat bez straty pikseli. U mnie N35 to ulubione szkło, bardzo uniwersalne na śluby, kiedyś napewno w moje ręce wpadnie N35 1.4G.
PS. Dla tych co zaraz będą po mnie jechać za polecanie N35 na FX z jej "kosmiczną" winietą przypomnę moje dwie wstawki z innego wątku, zdjęcia z D700 i N35 1.8G:
f/1.8:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/05/1m-2.jpg
źródło (http://www.adriankraska.pl/ftp/nikoniarze/35fx/1.JPG)
f/4.0:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/05/3m-2.jpg
źródło (http://www.adriankraska.pl/ftp/nikoniarze/35fx/3.JPG)
aikidudi
27-01-2012, 19:05
Na DX dałbym T17-50 2.8, na FX N85 1.8. Można jeszcze przepinać 35-tkę na DX i FX (przy FX oczywiście na pełnej dziurze), 70-200 to raczej na plener ale może zrobisz też kilka portretów na sali. Dużo będzie zależeć od światła.
Co do ślubów, to zrobiłem chyba ze dwa dla znajomych i mogę powiedzieć tyle, że bardzo potrzebne jest szerokie szkło. Przy błogosławieństwie, podczas przysięgi i przy życzeniach pewnie będziesz jechał na 17mm.
Jeśli masz taką możliwość, to sprawdż w kościele światło oczywiście o tej samej godzinie co ślub; do tego organoleptycznie w domu sprawdż sobie body i szkła, jakim kątem dysponujesz.
Jedynym plusem jest to, że podobno angole nie mają błogosławieństwa rodziców w domu :) więc tyle z plusów.
W przyszłym miesiącu będę dogadywać szczegóły więc zobaczę co i z czym sie je(przynajmniej teoretycznie).
Też myslałem, żeby zooma zostawić na d300 a na d700 mieć stałki. powinno być dobrze. Wybiorę się w godziny otwarcia koscioła, żeby sprawdzić warunki tam panujące.
Co do pleneru to zobaczę ich oczekiwania chociaż od siebie tez im zaproponuje. Właśnie przygotowuje swoje zdjęcia do foto książki by im tez pokazać coś więcej.
mam 2 flashe z tym, że 1 to S600 a drugi chińczyk Y460 II. Sabinę chyba wrzucę na d700 a ten drugi flash na d300.
Cały czas zapoznaje się z możliwościami d700 (jak miło strzelać pierwsze zdjęcia nowym aparatem :) ). Jak go troszkę ogarnę to wtedy będę bardziej pewny czy używac obu lamp czy tylko 1, a jeśli obu to którą na które body.
Denwer77
27-01-2012, 20:09
ja do niedawna miałem podobny zestaw d300+d700 i szkła T17-50 , N35,N50,N80-200 2,8 ED, . i Powiem potwierdzam to co powiedział Kolega Aeon88, zóżnica między tymi matrycami to przepaść. 80% zdjęć ślubnych to d700+N35 1,8 , 20% to tele i ryba. Plener to N80% 80-200 i 20% pozostałe. D300 to T17-50 i przygotowania reszta sporadycznie 50 1,8.. teraz do D700 zakupiłem N24 2,8 i zobaczymy . Generalnie to trzeba trochę mieszać szkłami ;-). 2xd700 to byłaby super sprawa.
Szkoda, że nie masz 50 żadnego. Wtedy bym zaproponował D700 +35mm i D300+50mm (i czasem szeroki).
aikidudi
27-01-2012, 22:49
W tym tygodniu aparat właściwie liźnięty. Jutro go biorę w plenerek i zobaczę co potrafi. Co do 50mm to droga nie jest (1.8)więc mógłbym skubnąć. Wcześniej jednak sprawdziłbym wpierw jak się sprawuje.
Dzieki za rady
SAINT, zamiast kupować 50tke 1,4 i podpinać do DXa, kupiłbym 85 1.8 za 300zł więcej i podpiąłbym pod FXa. Szerokość będzie ta sama, jakość zdjęcia dużo lepsza, przynajmniej w moim odczuciu. Jest wątek o zdjęciach z 85tki i są tam foty z D700, można sobie zobaczyć. Jedyny minus jest taki że wtedy nie użyje już 35tki żeby mieć szeroko z dobrą jakością, ale na weselu jest tyle czasu że może zrobić troche ujęć jednym a troche drugim szkłem.
PS. Co nie zmienia faktu że 50tka na FX to również szkło obowiązkowe, na portrety ze ślubnych imprez w ciaśniejszych pomieszczeniach jak znalazł.
PS#2. 50tka zarówno na DX jak i na FX sprawuje się bardzo dobrze.
PS#3. Niedługo wywody co na co założyć Ci się skończą, ja po zakupie pierwszej siedemsetki sprzedałem D300 po... kilku dniach :D nie znalazłem sytuacji w której D300 był dla mnie lepszy od D700, a robienie zdjęć gorszym aparatem mając obok lepszy stało się bezsensowne. Na focenie ptactwa i tak nie miałem czasu żeby jakoś choć tego cropa wykorzystać więc wymieniłem D300 na drugą pełną klatkę. Jedyne co mnie bolało to sprzedaż N17-55 bo trafiła mi sie super sztuka i szkoda było się go pozbywać.
SAINT, zamiast kupować 50tke 1,4 i podpinać do DXa, kupiłbym 85 1.8 za 300zł więcej i podpiąłbym pod FXa. Szerokość będzie ta sama, jakość zdjęcia dużo lepsza, przynajmniej w moim odczuciu. Jest wątek o zdjęciach z 85tki i są tam foty z D700, można sobie zobaczyć. Jedyny minus jest taki że wtedy nie użyje już 35tki żeby mieć szeroko z dobrą jakością, ale na weselu jest tyle czasu że może zrobić troche ujęć jednym a troche drugim szkłem.
PS. Co nie zmienia faktu że 50tka na FX to również szkło obowiązkowe, na portrety ze ślubnych imprez w ciaśniejszych pomieszczeniach jak znalazł.
PS#2. 50tka zarówno na DX jak i na FX sprawuje się bardzo dobrze.
Kolega ma już 85 1.8 ;) zaproponowałem tak gdyż łatwiej (taniej) uzyskać odpowiednik 85mm podpinając 50 do dx niż owe 35mm na dx - bo 24 1.8/1.4 to albo nie te pięniądze, albo nie ta jakość (sigma 24 1.8).
A podpinając 85mm do Fx zostaniemy z 35 na Dx - więc nic szerokiego, jasnego nie ma (oprócz tampona, ale to 2.8 na cropowej matrcy - więc ani iso ani jasnośc nie jest szałowa...).
No i fakt - 50mm to takie must have ;) choćby i 1.8.
A faktycznie to przepraszam zapomniałem że kolega wymieniał jakie ma szkła :)
Mam 50/1.4 i 85/1.8 mialem tez 50/1.8, podpinane do DX (D200) i uwazam, ze 50mm nie nadaje sie do portertow (szczegolnie ciasnych), jak ktos uwaza inaczej to chyba nie wie z tym to sie je. 85/1.8 nie jest idealna ALE ma ladniejszy rysunek w stosunku nawet do 50/1.4.
podpinane do DX (D200) i uwazam, ze 50mm nie nadaje sie do portertow (szczegolnie ciasnych), jak ktos uwaza inaczej to chyba nie wie z tym to sie je
Ja bym powiedział, że jedynie do ciasnych się NIE nadaje. Do wszystkich innych wręcz przeciwnie (zwłaszcza na dx) :)
gall pokaz nam te nieudane portrety z 50mm na dx o ktorych piszesz, czyli robione ogniskowa 75mm w zasadzie. Bo choc wole do ciasnych duzo dluzsze ogniskowe, to nie widze problemu, by ciasno zrobic tez 50mm na dx. Z tego co wiem duzo osob ma tak samo jak i ja. Znieksztalcen mozna spokojnie uniknac przeciez wspolpracujac z modelem. Ale moge byc w bledzie i cos zle robic...
Oj tam trochę zniekształceń jest. Tak jak z 35 się podejdzie za blisko. Widać to, ale tragedii nie ma. Kolega ciut przesadza. A przy dzisiejszych matrycach, z których sobie można wykadrować całkiem sporo, to już można zawsze zachować rozsądną odległość. Należy tylko o tym pamiętać.
Gdzieś czytałem że zniekształcenia sa najmniej widoczne przy ogniskowych z rzędu 90-135 (pełna klatka). W praktyce 50mm na DX i 85mm na FX to takie przyjęte standardy portretowej ogniskowej, także nie wydaje mi się żeby 50tka do portretu się na DX nie nadawała skoro pół świata uważa ten obiektyw za portretowy standard.....
PS. gALL, 50tka na DX jest szersza niż 85 na FX, więc jeśli dla Ciebie 50tka do ciasnych się nie nadaje to 85 tym bardziej.
niestety czy DX czy FX "zniekształcenia" charakterystyczne dla danej ogniskowej pozostają takie same, do autora polecam pod fx (z możliwością oczywiście używania w dx) spacer zoom nikona 28-105, a z szerszych sigmę 28mm f2,8 (starsza wersja, tańsza i lepsza od nikora w tym zakresie)
do autora polecam pod fx (z możliwością oczywiście używania w dx) spacer zoom nikona 28-105, a z szerszych sigmę 28mm f2,8 (starsza wersja, tańsza i lepsza od nikora w tym zakresie)
Yyy... przeczytałeś coś oprócz tytułu wątku? :D
Yyy... przeczytałeś coś oprócz tytułu wątku? :D
przeczytałem cały i dlatego odpowiedziałem ?
przeczytałem cały i dlatego odpowiedziałem ?
Iz tych szkieł które Autor posiada polecasz do kątem ślubu ciemnego zooma którego nie ma? I niespecjalnie jasną stałkę, której też nie ma?
"To są zdjęcia przedmiotów, ludzi przy pracy czasem eventy"
"D700 zamówiłem po to by zacząć zdjęcia w kościołach"
"Szkła jakie posiadam to: N35 1.8, N85 1.8, T70-200 2.8 i T17-50 2.8"
czyli pod fx brak, dlatego 28-105 jako reportażowy spacer zoom z możliwością detali (brak jakiegokolwiek odpowiednika w/w autora), sigma 28 dlatego, że nie posiada nic szerszego a ten obiektyw pracuje od 2,8 (kupno aukcje) - jak czytam całe wątki, dlatego odpowiadam i nie widzę w mojej propozycji nic co by nie było zgodne z pytaniem - Ty masz inne zdanie ? - to proszę zaproponuj konkretnie, a nie tylko neguj ...
"To są zdjęcia przedmiotów, ludzi przy pracy czasem eventy"
"D700 zamówiłem po to by zacząć zdjęcia w kościołach"
"Szkła jakie posiadam to: N35 1.8, N85 1.8, T70-200 2.8 i T17-50 2.8"
czyli pod fx brak, dlatego 28-105 jako reportażowy spacer zoom z możliwością detali (brak jakiegokolwiek odpowiednika w/w autora), sigma 28 dlatego, że nie posiada nic szerszego a ten obiektyw pracuje od 2,8 (kupno aukcje) - jak czytam całe wątki, dlatego odpowiadam i nie widzę w mojej propozycji nic co by nie było zgodne z pytaniem - Ty masz inne zdanie ? - to proszę zaproponuj konkretnie, a nie tylko neguj ...
Tematem wątku jest to których szkieł które ma Autor użyć pod kątem ślubu na dwóch puszkach - tak zrozumiałem w pierwszym poście, a w kolejnym to jeszcze tłumaczył. Czytam jakiś inny wątek? :D
Pisałeś, że przeczytałeś całość - powinieneś zauważyć, że proponowałem konkretnie, a nie tylko neguję ;) fakt, też sugerowałem by rozejrzeć się za 50 której nie posiada, ale imo to lepsza propozycja niż spacerowy zoom. Z czym zgadzać się oczywiście nie musisz.
ja bym zostawil na stale tamronika na dx i moze dopalal jak ciemno, a reszte jak przyjdzie ochota i potrzeby beda na d700. Ale 50mm tez mysle, ze wymagane jest na kosciol pod ff ale 1.4. Zawsze to ciutke jasniej....
ps - sprostowanie, chodziło mi o SIGMĘ 24mm f2,8
50 - wspaniały obiektyw, używam bardzo często i to tej najbardziej ekonomicznej wersji ;) AF i często pomijam to szkło, bo uważam, że to podstawa systemu nikona i niewiele jaśniej od 1,4 (bo ta 1,8 jakaś dziwna jest ;))
oprócz kościoła i sali jest jeszcze przejście, wyjście itp, czyli bardzo szybka reporterka kiedy właśnie sapcer zomm jest nieoceniony (robiłem kiedyś dość dużo ślubów, ale to czasy analogów) dlatego poleciłem coś dobrego w wersji "eko" zwłaszcza, że doczytałem - detale - a ten obiektyw właśnie posiada dość dobrze zrobioną tą funkcję