Zobacz pełną wersję : Podszywający się forumowicz
Postanowiłem zalożyć ten temat ku przestrodze oraz, żeby pokazać jacy ludzie potrafią byc podli.
Jakis czas temu w internecie pojawił sie artykuł o potyczkach Fatmana z Nikonem D7000. Wszystko było ok do czasu, aż jakas osoba napisała komentarz pod artykułem. Nie jest wcale najgorsze to, że komentarz ten to stek bzdur i uderza w uczciwość Rafała (Fatmana), ale to, że osoba nie miala na tyle odwagi, aby podpisać sie po tymi słowami własnym nazwiskiem albo chociaż pseudonimem. zamiast tego w podpisie widnieje qualin czyli moja persona.
Dowiedziałem sie o wszystkim od Rafała, który nie kryl oburzenia w stosunku do mojej osoby, czesto rozmawiamy ze soba na różne tematy i nie ukrywam, że stało się dla mnie priorytetem ustalenie kto za tym stoi i szarga moje dobre imie oraz stawia na szali moja znajomość z Rafałem.
Udało mi sie zdobyc numer IP osoby, która dokonała tego niemiłego wpisu. Majac IP poszlo już z górki, najpierw dowiedziałem sie, że to osoba z Zabrza, następnie udało się namierzyc ją na naszym forum, gdyż posty umieszczane tutaj pisane były z tego samego numeru IP.
Tutaj link do artykułu, o którym wspomniałem powyżej: http://skierniewice.naszemiasto.pl/artykul/898339,mydlo-z-puszki-czyli-problem-lodzkiego-fotografa,id,t.html#skomentuj
Do pana komentatora wystosowana została odpowiednia wiadomośc tutaj na forum jak i na fejsbuku z prośba o publiczne przeprosiny na łamach naszego forum. Na razie nie ma odzewu.
Postanowiliśmy z Rafałem, że wstrzymamy sie jeszcze z podawaniem personaliów tej osoby, damy jej czas na odpowiedz.
Owszem, sprawa bardzo przykra........... dużo więcej nie napiszę w tej chwili, bo same niezbyt miłe słowa bym musiał napisać pod adresem tego.............
W/g mnie powinna zostać od razu podany login tej osoby, tak aby każdy mógł ignorować i nie brać pod uwagę wpisów tej osoby. Na szczęście anonimowość w internecie nie istnieje.
Rafał_Sz
20-01-2012, 14:13
Dokładnie. A przeprosić i tak powinien.
darkmajin
20-01-2012, 14:18
jest plus tej sprawy, gdyby to był mój nick wątpię żeby ktoś uwierzył że to nie ja :>, śmieszne trochę w takiej sprawie stracić honor, liczę na to że nick jednak wypłynie
jest plus tej sprawy, gdyby to był mój nick wątpię żeby ktoś uwierzył że to nie ja :>, śmieszne trochę w takiej sprawie stracić honor, liczę na to że nick jednak wypłynie
Rafal tez od razu nie uwierzyl. dostalem solidny opierdziel przez fb kiedy bylem na zakupach, chodzilem miedzy regalami i stukalem w telefon caly czas.
zamkowski
20-01-2012, 14:40
Jak to mówią w starej relkamie TP - a może lepiej było zadzwonić? Po co klepać jak można szybciej coś wyjasnić. Sprawa przykra jak najbardziej ale lepiej od razu do źródła i zapytać o co chodzi.
"zrodlo" na razie milczy.
fotomedia
20-01-2012, 14:50
Panowie Wasza sprawa czy podacie login tej "osóbki" czy nie. Ja już dzięki info o Zabrzu poświęcając 5 minut na przeglądnięcie tematów wiem kto to - przynajmniej tak mi się wydaje. Jeśli się to potwierdzi to nie ukrywam, że taka nieszczerość - czyli pisanie tutaj co innego co innego gdzieś na forach w komentarzach i to jeszcze podszywając się za kogoś psując jego dobre imię jest niedopuszczalne. Nie wiem co admini mogli by zrobić ale blokada konta na początek wystarczy. To, że Fatman walczy w ogóle z "systemem" jest niesamowite bo problem już go nie dotyczy bezpośrednio. Sam używam od 3 miesięcy D7000 ale u mnie mimo testów problem na szczęście nie występuje. Jednak jestem za tym, aby tacy ludzie jak Fatman działali w temacie bo może się okazać, że również będę miał problem. pozdrawiam.
ciekawa sprawa
Uważam ze nie macie co czekać - tego typu postępowanie należy piętnować za wszelką cenę.
Swoją drogą to i tak dobrze że można wyśledzić adres takiego wpisu..
Podjelismy wlasnie z Rafalem decyzje o ujawnieniu osoby, ktora byla na tyle beszczelna aby podpisywac sie pod wypowiedziami moim nickiem.
Osobnikiem tym jest Leszek C. znany forumowej braci jako niejaki lesiuc.
Do decyzji moderatorow oraz administracji pozostawiam co zrobic z tym delikwentem.
Mysle, ze osoba ta powinna poniesc jakas kare.
Brzydka akcja. Zwłaszcza że nie widziałem żebyś na forum "darł z kimś koty" - przynajmniej w kwestii D7000 ;)
Takie mamy czasy że komentarze może pisać byle kto i podpisać się jak chce.
malyandrzejek
20-01-2012, 16:32
Do decyzji moderatorow oraz administracji pozostawiam co zrobic z tym delikwentem.
Mysle, ze osoba ta powinna poniesc jakas kare.
Ja bym nic nie zrobił. Sprawa nie dotyczy tego forum.
Nie słyszałem o tym, aby nazwa nicku była chroniona w ten sam sposób jak dane osobowe. Przecież sporo osób ma te same nicki na różnych forach.
I tak go napiętnowaliście, nie ma co się nad nim tak pastwić. Tym bardziej, iż szkodliwość czynu imho jest znikoma.
marcus777
20-01-2012, 16:41
dokładnie, nie ma sensu. Powinien @lesiuc się wypowiedzieć w tej brzydkiej materii. Dać mu jakieś słowo wytłumaczenia. Nie wiadomo czy to 100% prawda. Skazywanie kogoś z góry to nietaktowne i mało ludzkie. @qualin powinieneś zmienić kolor i rozmiar czcionki. Nie jest posądzany o kradzież zdjęć. Troszku nie wypada. Dzięki. A nawet jakby była powinien przeprosić/wyjaśnić to zajście. I nie musi tego robić publicznie tylko PW. @Lesiuc to nie dzieciak lecz dojrzały facet. Sam wie co zrobić.
brak cywilnej odwagi i poczucie 'bezkarności' w Internecie widać niektórych zachęca. Panowie najważniejsze że sami sobie to wyjaśniliście i między Wami jest OK. Poczekajmy też na wyjaśnienia.
I oczywiście jesteście w 100% pewni, że te IP należy do komputera w mieszkaniu tego forumowicza?
A może wyjaśnijcie skąd znacie IP kompa z którego pisze kolega lesiuc, na naszym forum?
Gdzies tu chyba została przekroczona pewna granica prywatności?!
A jesli ktos na innym forum, pod nickiem ZgReDoL napisze coś zlego o was, to tez mnie tu wytkniecie palcami i podacie moje dane? Jak napisano wcześniej, żaden nick nie jest zastrzeżony!!!
Pomyłke wyjaśniliście pomiędzy sobą, i na tym sprawa powinna sie zakończyć!
vulkanwawa
20-01-2012, 17:10
A może wyjaśnijcie skąd znacie IP kompa z którego pisze kolega lesiuc, na naszym forum?
Gdzies tu chyba została przekroczona pewna granica prywatności?!
A jesli ktos na innym forum, pod nickiem ZgReDoL napisze coś zlego o was, to tez mnie tu wytkniecie palcami i podacie moje dane? Jak napisano wcześniej, żaden nick nie jest zastrzeżony!!!
Pomyłke wyjaśniliście pomiędzy sobą, i na tym sprawa powinna sie zakończyć!
Nic dodać. Ten wątek powinien zostać zamknięty. A Lesiuc wyjaśnić sprawe na PW.
Pozdr
Nie, nie! Nie zamykać! Niech odpowiedza skad maja to IP?
Nie znam dzialania wewnetrznego forum, ale mysle ze IP userów jest dostępne dla moderatorów, a qualin, ani fatman nimi nie są, więc pytanie nasuwa się samo........?
W jaki sposób inny uzytkownik może poznac IP innego forumowicza?
A co to za roznica, moglbys wyjasnic? Czujesz sie poszkodowany z powodu tego ze tego typu zachowania sa zwalczane? Ososbiscie uwazam ze tego typu zagrywki nie sa fair i przedstawianie ich na forum publicznym jest jak najbardziej na miejscu.
A co to za roznica, moglbys wyjasnic? Czujesz sie poszkodowany z powodu tego ze tego typu zachowania sa zwalczane? Ososbiscie uwazam ze tego typu zagrywki nie sa fair i przedstawianie ich na forum publicznym jest jak najbardziej na miejscu.
1. Interesuje mnie, jak jest przestrzegana prywatnośc na naszym forum. Nie znam sie na kompach, ale domyslam sie ze zwykły uzytkownik nie ma dostępu do IP naszych komputerów z których piszemy, wieć chciałbym poznac sposób zdobycia tych danych przez autora wątku. A może któryś z modów, napisze jak takie dane zdobyć? Nikogo nie oskarżam, ot jestem ciekawy?
2. Co kogo obchodzi, co ktos pisze sobie w necie? Mial Fatman pretensje do qualina, to sobie to wyjasnili. Nastepnie powinien napisac do tego drugiego "qualina" że żąda przeprosin i sprostowania, ale tam gdzie ten komentarz sie ukazał.
Na tym forum lesiuc nie naruszył regulaminu, więc skąd te żadania wyciągania tutaj konsekwencji?
Nie bronię lesiuca osobiście, ale ogólnego porządku na forum.
Jak gdzie indziej bede wypisywał głupoty, to tez mnie tu zlinczujecie i zbanujecie? No prosze was.......!!!
1. Interesuje mnie, jak jest przestrzegana prywatnośc ....
Popieram ! Zrobiliscie Panowie niezłego klopsa adminstracji, upublicznając fakt że takie dane Wam udostępniono ! GIODO istnieje - wywalcie wątek w kosmos.
Jest jeszcze kwestia "zdobycia" IP z "tamtego" forum...
Gdzie nie dotkniesz to kupa.
sokrates
20-01-2012, 19:33
samo posiadanie IP niczego nie udawadnia - a co jeśli z tego samego IP publicznego korzysta w jakiejś sieci osiedlowej kilkadziesiąt osób? A w neostradzie czy DSLu - moze to być dużo więcej osób którym kiedyś tam dany adres brama TP przydzieliła.
Nie bronię wcale osoby która podszyła się pod autora wątku, sprawa powinna być wyjaśniona, ale sposób załatwienia sprawy niestety zrównuje poziomem autora do winowajcy....
Psychotrop
21-01-2012, 00:44
samo posiadanie IP niczego nie udawadnia
szanowni koledzy
przyznaję się, że potwierdziłem przypuszczenia kolegi qualin, gdy podał mi IP i poprosił o pomoc.
zrobiłem to jednak w dobrej wierze, że wyjaśnią sobie tą sprawę via PW, gdyż nie dotyczy ona forum.
nie spodziewałem się takiej reakcji w postaci tego wątku.
dlatego proszę o nie rzucanie wyrokami, tak naprawdę w tym momencie bezpodstawnymi.
tak jak niektórzy z was pisali - adres ip jeszcze o niczym nie świadczy, gdyż z komputera mogły korzystać osoby trzecie, lub może to być adres ip większej sieci komputerowej.
wątek zamykam i proszę wszystkie zastrzeżenia kierować do mnie na PW.
także jeśli kolega lesiuc będzie się chciał wypowiedzieć publicznie, otworzę wątek specjalnie dla niego.
p.s.
1. Interesuje mnie, jak jest przestrzegana prywatnośc na naszym forum.
wszystkie dane podał kolega qualin, z prośbą tylko i wyłącznie o potwierdzenie.
To ja jeszcze małe co nieco...
Pojawiły się w tym wątku jakieś dziwne sugestie, jakoby (nie będąc moderatorem) dało się przy pewnej znajomości VBulletina wydobyć IP dowolnego użytkownika, ale że niby admin zabronił o tym mówić. Jest to totalna bzdura! Owszem, moderatorzy mają dostęp do IP (widnieją pod każdym postem), ale tych danych nie podajemy. Dane zaliczane do podlegających ochronie udostępniamy tylko uprawnionym organom na podstawie prawomocnych nakazów.
Jednocześnie prosimy użytkowników, aby nie zwracali się do nas o ustalanie danych, gdyż są to prośby nieuprawnione. Z drugiej strony osoby o nieczystym sumieniu nie mają co liczyć na to, że będziemy je kryć przed wymiarem sprawiedliwości - bo nie będziemy. Proszę pamiętać, że internet nie jest anonimowy.
Życzę nam wszystkim, aby to miejsce (nasze forum) było miejscem fajnych spotkań i oby było jak najmniej trudnych sytuacji w rodzaju tej tutaj.