Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Lustro
Nieco eksperymentalnie wykonane zdjęcie.
Wykonane na Kodaku TRIX-400, skanowane jak pozytyw, czyli daje obraz negatywowy, odwrócone (inwersja) z obrazu negatywowego i poprawione kontrasty. Obraz zupełnie odbiega od skanowania jako negatyw z profilem dla tego filmu, ale efekt moim zdaniem dla tego kadru jest ciekawszy.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://tomaszboinski.pl/skany/201201xx_KodakTRIX400_21v3_frame_900px.jpg)
Bardzo fajny, chropowaty efekt. Miałem ostatnio okazję pracować przy tak pięknie ziarnistych kadrach. Ale nie dziwi mnie też to, że fotografia przeszła bez echa. Przeczy bowiem masowemu gustowi. Jest spokojna, małokolorowa, nieostra na całej rozciągłości i zaszumiona. Ideał niekomercyjnośći :-)
Bardzo fajny, chropowaty efekt. Miałem ostatnio okazję pracować przy tak pięknie ziarnistych kadrach. Ale nie dziwi mnie też to, że fotografia przeszła bez echa. Przeczy bowiem masowemu gustowi. Jest spokojna, małokolorowa, nieostra na całej rozciągłości i zaszumiona. Ideał niekomercyjnośći :-)
Dziękuję! Miło taki komentarz przeczytać :) Zaczynają mnie nudzic te lukrowane obrazki malowane w photoshopie i szukam czegoś innego. Czy idę w dobrym kierunku? Tego sam nie wiem, czas pokaże. Z pewnością potknięcia po drodze będą :)
pardwadwa
22-01-2012, 01:22
No, najlepiej po prostu robić co się lubi :) Bo wtedy fajnie wychodzi ;) A z komentarza Pana powyżej (i jeszcze jednego gdzie indziej) widzę, że przynajmniej chce mu się pomyśleć :)
Tylko zawodowcy mają inaczej/gorzej...
Dobra symetryczna kompozycja, ciekawy, odpowiadający mi estetycznie efekt.
maniak666
22-01-2012, 01:35
No, najlepiej po prostu robić co się lubi :) Bo wtedy fajnie wychodzi ;) A z komentarza Pana powyżej (i jeszcze jednego gdzie indziej) widzę, że przynajmniej chce mu się pomyśleć :)
Tylko zawodowcy mają inaczej/gorzej...
Oj, zebys Ty chlopie wiedzial, jaki z tego przywolanego przez Ciebie Pana, jest kawal zawodowca.... W najlepszym tego slowa znaczeniu...:-D
Wystarczy poszperac na Forum.
Można takie rzeczy lubić lub nie. Można niespecjalnie lubić, ale docenić akurat to. Ja nie mam zdania prawdę mówiąc, choć jestem otwarty na wszelkie formy, to tu jakoś mnie akurat nic nie rusza specjalnie. Jedno zastrzeżenie techniczne - brak symetrii w pionie, tu MZ niezbędna.
pardwadwa
22-01-2012, 02:36
Oj, zebys Ty chlopie wiedzial, jaki z tego przywolanego przez Ciebie Pana, jest kawal zawodowca.... W najlepszym tego slowa znaczeniu...:-D
Wystarczy poszperac na Forum.
Czyli dobrze mówię :) I skoro tak to poszperam :)
@Duder
A mnie właśnie klimat wciągnął do tego stopnia, że w pierwszym momencie nie widziałem, ale to inne naleciałości. :)
Ważne, żeby robić swoje. Jak się zrobi sto takich zdjęć, i będzie się je oglądać na kompie, to zacznie przeszkadzać. Ja generalnie po wielu sesjach, po pierwszym przeglądnięciu jestem wściekły o różne pierdoły i często fotki leżą nie oglądane przez długi czas. Dopiero jak się przeleżą i wracam, jak już pozapominam o różnych okolicznościach, których nie udało mi się uchwyćić, a chciałem je jeszcze wcisnąć w fotkę, to nabieram sympatii do zdjęcia.
A jak już poważnie rozmawiamy o kadrowaniu, to warto zobaczyć "13:20" w architekturze. ;)
pardwadwa
22-01-2012, 04:19
kawal zawodowca.... W najlepszym tego slowa znaczeniu...:-D
Oczywiście mają inaczej/gorzej w sensie możliwości wyboru działania. Pomieszałem to zdanie idiotycznie :)
Dziękuję wszystkim za miłe słowa i wyrazy wyrozumiałości :)
Co do symetrii, to racja, tutaj powinno być idealnie prosto. Ale jest jedno ale... linia brzegowa nie była zupełnie równa i nie mam ochoty tego poprawiać prostując w photoshopie. Nie jestem przeciwnikiem obróbki zdjęć, wręcz przeciwnie. Ale prostowanie linii brzegowej, która w naturze jest nierówna... hmmm... niekoniecznie :)
Pozdrawiam serdecznie :)
Interesujący efekt, fotografię odbieram zdecydowanie pozytywnie. Uwaga Dudera co do symetrii trafna.
Dziękuję wszystkim za miłe słowa i wyrazy wyrozumiałości :)
Co do symetrii, to racja, tutaj powinno być idealnie prosto. Ale jest jedno ale... linia brzegowa nie była zupełnie równa i nie mam ochoty tego poprawiać prostując w photoshopie. Nie jestem przeciwnikiem obróbki zdjęć, wręcz przeciwnie. Ale prostowanie linii brzegowej, która w naturze jest nierówna... hmmm... niekoniecznie :)
Pozdrawiam serdecznie :)
Nie chodzi, aby było idealnie prosto,ale o to, aby to co jest po obu stronach osi symetrii odpowiadało sobie. Póki co u góry nad lasem masz więcej przestrzeni niż pod jego odbiciem w dolnej części kadru. Pozdrawiam:smile:
Interesujący efekt, fotografię odbieram zdecydowanie pozytywnie. Uwaga Dudera co do symetrii trafna.
Nie chodzi, aby było idealnie prosto,ale o to, aby to co jest po obu stronach osi symetrii odpowiadało sobie. Póki co u góry nad lasem masz więcej przestrzeni niż pod jego odbiciem w dolnej części kadru. Pozdrawiam:smile:
A to fakt :) Nie rzuciło mi się w oczy, ale rzeczywiście jest różnica :)
Przy czym Duderowi chodziło o symetrię w pionie, a mnie bardziej o poziomą ...:smile:
Miałem dokładnie to samo na myśli - za dużo nieba, za mało jego odbicia. Tylko tyle, w żadnym razie nie przyszło mi do głowy prostowanie linii brzegowej.
Miałem dokładnie to samo na myśli - za dużo nieba, za mało jego odbicia. Tylko tyle, w żadnym razie nie przyszło mi do głowy prostowanie linii brzegowej.
No to wszystko jasne :) Wycentrowanie linii brzegowej poprzez lekkie wykropowanie nie będzie problemem :) Jeszcze raz dziękuję za trafne uwagi :)