PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Evening reading II ...

harb
20-01-2012, 10:38
...wcześniejsza odsłona opowiadała o czytaniu w samotności, http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=191775 dzisiaj pokazuję wam drugą odsłonę w trochę innej obróbce

zapraszam

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/10/dsc5969km1.jpg/)

pozdrawiam :)

ART69
20-01-2012, 10:41
Obróbka mz lepsza niż w poprzedniej wersji :-) intrygujacy kadr :-)

stock
20-01-2012, 10:43
jakoś tak szaro i mdło. A i niebo chyba dośc siłowo robione. Ciekawe jak wyglada w kolorze.

to
20-01-2012, 10:46
Wracam do poprzedniej wersji i też mi się bardziej podoba ta pierwotna, bardziej kontrastowa. A kadrowo tam i tu bardzo dobrze. Nie wiem, czy lepiej z jednym "czytaczem", czy z dwójką czytających...

harb
20-01-2012, 10:47
jakoś tak szaro i mdło. A i niebo chyba dośc siłowo robione. Ciekawe jak wyglada w kolorze.

scena po zachodzie, już bez światła, z tele i nic nie jest tutaj robione siłowo :) i ma prawo się nie podobać :)

ps. w poprzedniej wersji były głosy o zbyt dużym kontraście, szczególnie na wodzie, stąd ta nie ma już takich znamion, ale za to macie możliwość wyboru :)

PABLOOK
20-01-2012, 10:47
Opowieść w kadrze fajna :).
Co do obróbki to wymądrzał się nie będę patrząc na laptokowy wyświetlacz ;).
Może później... ;).

wingeo
20-01-2012, 10:51
... ja kupuję ten obraz i tę opowieść, ... a szarości uwielbiam :)

harb
20-01-2012, 11:09
Widzicie to jest tak, robiąc druga wersję nigdy nie robi się jej tak samo, tym bardziej że kadr jest nieomal identyczny doszła tylko postać, wiec identyczna obróbka chyba nie miała by uzasadnienia, również i światła było trochę mniej gdyż jak wspomniałem zdjęcie robione już po zachodzie i póżniej od pierwszego - uznacie że jest gorsze, wcale się nie pogniewam, po prostu jet to alternatywna wersja :)

Nikonozaur
20-01-2012, 11:12
Bardzo kojące właśnie przez te szarości tła uwypuklające temat. Dla mnie bardzo dobra praca.

Pablo 77
20-01-2012, 13:18
Uwielbiam kolorowe obrazki,ale ten nie jest taki zły :) :) :)

Celeborn
20-01-2012, 18:02
Z całym szacunkiem ale niejeden został tutaj zjechany za taką fotkę, pomijam przekaz zdjęcia, chodzi raczej o stronę techniczną. wg mnie kosz.

stock
20-01-2012, 18:08
scena po zachodzie, już bez światła, z tele i nic nie jest tutaj robione siłowo :) i ma prawo się nie podobać :)

ps. w poprzedniej wersji były głosy o zbyt dużym kontraście, szczególnie na wodzie, stąd ta nie ma już takich znamion, ale za to macie możliwość wyboru :)

nie napisałem że się nie podoba :)
jedynie zwróciłem na chyba wyciągane niebo i ogólne mocne szarości w obrazku. Jednym pasuje bardziej kontrastowe, dla innych są fajne. Jak to w życiu - się nie dogodzi :)

to
20-01-2012, 18:17
Z całym szacunkiem ale niejeden został tutaj zjechany za taką fotkę, pomijam przekaz zdjęcia, chodzi raczej o stronę techniczną. wg mnie kosz.

z tym koszem to chyba przesada :) Dla mnie od strony technicznej ważniejsza jest treść. Co mi po super wylukrowanym zdjęciu o niczym?
Ale ja piszę za siebie :) Każdy lubi coś innego :) Zupka chińska z Radomia ;)

Hoobie
20-01-2012, 18:41
Ładny, kojący kadr, w dobrej konwersji.
Do mnie przemawia i nie ukrywam, że zatrzymało na dłużej.

darek_d
20-01-2012, 20:45
Mam dziwne wrażenie jak patrzę dłużej, dół wygląda jak wklejony z "gazety" pozostałe plany również tak podejrzanie. Z 3 cm góry to bym śmiało ciachnął, trochę BW takie szare, ale treść, ładunek tu zawarty naprawdę przytrzymuje na dłużej, temat więcej niż ciekawy, dla mnie odbiór niestety psuje obróbka, z tym, że jestem laikiem co do BW.

PABLOOK
20-01-2012, 21:04
No tak, teraz patrząc na trochę lepszy wyświetlacz, mogę więcej napisać na temat technicznych stron tej odsłony.
I nie wygląda to mz najlepiej ;).
Zacznijmy od tego, że zdaję sobie sprawę z tego, że zdjęcie z tele, tak więc pewne elementy muszą być po prostu jak z tele.
Pierwszy plan: mocno szaro-szary, pozbawiony głębszych cieni wyszedł bardzo płasko, sztucznie, wręcz "tekturkowo".
Główni bohaterowie opowieści: zbyt mocno wyostrzeni i skontrastowani. W takim wydaniu sprawiają wrażenie wklejki.
Woda: zbyt jasna w stosunku do reszty, tym bardziej,że jak piszesz było już po zachodzie. A w szczególności do nieba.
Dalsze plany: wyglądają jak ruszone. Wiem, że nie lubisz Janku zbyt mocnego wyostrzania, ale tutaj wygląda to mocno "mydlano" i nieczytelnie.
I niebo: nie jest złe. Acz wydaje się, że można trochę z nim powalczyć. I nie siłowo, tylko lekko przyciemnić i zróżnicować. Cały czas pamiętam, że materiał z tele pochodzi ;).
Co do opowieści i klimatu, oraz kadru uwag nie posiadam, gdyż uważam, że są one z innej ligi niż elementy, o których pozwoliłem sobie kilka słów skrobnąć powyżej.
Janku napisałem szczerze, ponieważ i Ty także szczerze się pod moimi i nie tylko zdjęciami wypowiadasz.
A zdjęcie moim skromnym zdaniem warto poprawić, bo takie opowieści i to w takich okolicznościach nie często można do kadru zaprosić :).

jarekf34
20-01-2012, 21:10
Bardzo ładna fotografia, na którą patrzę i patrzę.... wcześniejszej wersji nie widziałem i jeżeli miałbym wybierać to pierwszą wersję bo lubię kontrastowo ale jak to mówią jeden woli córkę drugi teściową :D:D

harb
20-01-2012, 21:33
No tak, teraz patrząc na trochę lepszy wyświetlacz, mogę więcej napisać na temat technicznych stron tej odsłony.
I nie wygląda to mz najlepiej ;).
Zacznijmy od tego, że zdaję sobie sprawę z tego, że zdjęcie z tele, tak więc pewne elementy muszą być po prostu jak z tele.
Pierwszy plan: mocno szaro-szary, pozbawiony głębszych cieni wyszedł bardzo płasko, sztucznie, wręcz "tekturkowo".
Główni bohaterowie opowieści: zbyt mocno wyostrzeni i skontrastowani. W takim wydaniu sprawiają wrażenie wklejki.
Woda: zbyt jasna w stosunku do reszty, tym bardziej,że jak piszesz było już po zachodzie. A w szczególności do nieba.
Dalsze plany: wyglądają jak ruszone. Wiem, że nie lubisz Janku zbyt mocnego wyostrzania, ale tutaj wygląda to mocno "mydlano" i nieczytelnie.
I niebo: nie jest złe. Acz wydaje się, że można trochę z nim powalczyć. I nie siłowo, tylko lekko przyciemnić i zróżnicować. Cały czas pamiętam, że materiał z tele pochodzi ;).
Co do opowieści i klimatu, oraz kadru uwag nie posiadam, gdyż uważam, że są one z innej ligi niż elementy, o których pozwoliłem sobie kilka słów skrobnąć powyżej.
Janku napisałem szczerze, ponieważ i Ty także szczerze się pod moimi i nie tylko zdjęciami wypowiadasz.
A zdjęcie moim skromnym zdaniem warto poprawić, bo takie opowieści i to w takich okolicznościach nie często można do kadru zaprosić :).

I bardzo dobrze ze rozwinąłeś tak obszernie wątek techniczny , każdy autor ma raczej dość subiektywne podejście do swoich prac, przyznam że nie chciałem powielać poprzedniej obróbki i pójść bardziej w stronę analogu, wspomniałem wyżej że macie możliwość wyboru wersji, skoro obie różnią się właściwie jednym elementem, czyli dodatkowa postacią, nie ma chyba sensu powielać kolejnej odsłony. Fota trafi do mego archiwum, oczywiście pobawię się trochę na gotowym już pliku ale nie będę zaczynał z w/w względów obróbki od początku jak to nieraz się czyni.

Zastanawia mnie tylko fenomen notowania tego zdjęcia na dwóch innych portalach a szczególnie na 500px, być może tam jednak większy nacisk kładziony jest na treść

dzięki Pawle za obszerny komentarz to się przydaje i procentuje :)

PABLOOK
20-01-2012, 21:46
I bardzo dobrze ze rozwinąłeś tak obszernie wątek techniczny , każdy autor ma raczej dość subiektywne podejście do swoich prac, przyznam że nie chciałem powielać poprzedniej obróbki i pójść bardziej w stronę analogu, wspomniałem wyżej że macie możliwość wyboru wersji, skoro obie różnią się właściwie jednym elementem, czyli dodatkowa postacią, nie ma chyba sensu powielać kolejnej odsłony. Fota trafi do mego archiwum, oczywiście pobawię się trochę na gotowym już pliku ale nie będę zaczynał z w/w względów obróbki od początku jak to nieraz się czyni.

Zastanawia mnie tylko fenomen notowania tego zdjęcia na dwóch innych portalach a szczególnie na 500px, być może tam jednak większy nacisk kładziony jest na treść

dzięki Pawle za obszerny komentarz to się przydaje i procentuje :)

Fajnie, że tak odebrałeś Janku mój komentarz :).
I wcale się nie dziwię, że tak to zdjęcie zostało odebrane na innych portalach, bo jak już wcześniej napisałem: moc pozytywnych emocji ze sobą niesie :).

ALF
21-01-2012, 14:29
Bardzo kojące właśnie przez te szarości tła uwypuklające temat. Dla mnie bardzo dobra praca.

Te dwa komentarze świetnie oddają charakter zdjęcia. To co na jednym jest wadą, na drugim może być zaletą.
To zdjęcie do mnie gada w całej rozciągłości. A spokój bijący z kadru zmusza do małej zadumy.

krzysztofz24
21-01-2012, 18:29
Sam nie wiem, ktora wersje wole. Chyba ta " spokojniejsza obrobkowo" tutaj zaprezentowana.
Zgadzam sie z uwagami Pawla, na pewno mozna by wiecej wyciagnac z tej foty...ale jakos tak mnie fajnie uspokoil melancholijny I stonowany odbior zdjecia ze jakos technikalia zeszly na dalszy plan...
I chyba ten nastroj przewazyl na tym, ze zdjecia mi sie podoba.

fotoGRAFIK
21-01-2012, 19:31
Super, bardzo mi się podoba

cocolino41
21-01-2012, 19:59
jest ok , ale jak dla mnie takie kadry to tylko w full kolor :)