PDA

Zobacz pełną wersję : D80+Nikkor AF 24-120 D - nie łapie ostrości na długim końcu

kwys
20-01-2012, 10:12
Witam,
kupiłem obiektyw, który poza jedną wadą jest naprawdę świetny. Problem jednak w tym, że na najdłuższej ogniskowej dziwnie zachowuje się z ostrością. Na każdej innej łapie od razu, ale gdy przejadę do 120mm, wjeżdża na nieskończoność, potem troszkę cofa, potem znowu na nieskończoność, znowu cofa i tak w kółko. Najdziwniejsze jest to, że gdy wyłączę aparat i odczekam chwilę, potem włączę na 120mm, ostrość łapie bez problemu. Ale gdy zjadę do szerokiego końca i wrócę do tele, szkło znowu zaczyna wariować. Dzisiaj wieczorem spróbuje podpiąć pod inny korpus, D90 lub D300, ale pytanie moje brzmi: czy ktoś z Was spotkał się już z czymś podobnym?
Wiem, że pośpieszanie jest w złym guście, ale potrzebuję szybkiej odpowiedzi, żeby zdecydować, czy zwracam obiektyw i odzyskuję kasę, czy naprawiam, czy też "to normalne" (w co wątpię).
Dzięki.

kwys
21-01-2012, 16:09
Decyzją dwóch serwisów i czterech korpusów szkło wraca do poprzedniego właściciela. Ma skopany układ odpowiadający za ocenę odległości i ostrość.