PDA

Zobacz pełną wersję : Jakiego body używasz? Ankieta na 2012

Jacek_Z
20-01-2012, 00:00
Proszę to przeczytać przed zaznaczeniem czegokolwiek w ankiecie!

Ankieta z 2011 zamknięta. Ale można zawsze podglądać wyniki, by mieć odniesienie.
Oto rok 2011: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=170732
archiwum - rok 2010 http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=127513
archiwum - rok 2009 http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=89866
Zobaczmy jakie sa proporcje w 2012 r.
Dodałem pola dotyczące D4, ale i ...D800, którego jeszcze nie ma. Ale nie chce potem modyfikować ankiety.
Dodałem też w tym roku pola dotyczące ... płci. Jestem ciekaw ile jest tu pań, a ilu panów.

Zaznaczając cokolwiek w ankiecie nie uwzględniajcie w ogóle posiadania aparatów kompaktowych, ani tych w telefonach komórkowych. :)

Powinno się zaznaczać bardzo wiele opcji, to ankieta wielokrotnego wyboru.
Pamiętajcie, że być może w ciągu roku dokonacie jakiś zmian. Jak chcecie kupić aparat za miesiąc to może dziś nie głosujcie?

UWAGA. Jak już raz zagłosujemy to koniec. Nie da się wycofać starego głosowania itd. Proszę więc przeglądnąć dokładnie wszystkie pozycje w ankiecie i zaznaczyć ptaszek wszędzie gdzie to odpowiada waszej sytuacji.

Inne systemy wypisałem w kolejności alfabetycznej. Wiem, że jest ich więcej.

Proszę właściwie nie wpisywać w wątku co zaznaczyliście z cyfrowych body nikona. To nieistotne. Będę okresowo czyścił takie wpisy, bo ankieta nam pokaże co macie. Tu chodzi o statystykę.

Ankieta dotycząca sprzętu analogowego: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=127558 (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=127558)
nadal jest aktualna :smile:

Nowa ankieta dotycząca lamp błyskowych:
LAMPY BŁYSKOWE (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=201271)

Nie mam pojęcia, jak ten skrypt liczy procenty, bo to się nijak do 100 nie sumuje. Biorąc pod uwage to, że ta ankieta umożliwia zaznaczanie kilku pól to trzeba sobie samemu przeliczać % robiąc wyrywkowe zestawienia.

Małe podsumowanie roku 2011:
Zagłosowało prawie 2 tysiące osób. Dziękujemy :smile: (ale rok wcześniej było 3 tys głosów)
"Wygrywa" drugi rok z rzędu body D90, za nim o dziwo nie coś z półki najtańszej ale ... D300(s). Jeszcze dziwniejsze jest miejsce trzecie - D700. Przecież to niemożliwe by sprzedaż D700 była wyższa niż body z półki Dxx i Dxxxx
Zaznaczenie w ankiecie jest całkowicie anonimowe!

Freddie Chopin
20-01-2012, 00:11
Przecież to niemożliwe by sprzedaż D700 była wyższa niż body z półki Dxx i Dxxxx
Ankieta nie pokazuje przecież sprzedaży tylko "stan posiadania". Może sens miałyby zmiany w czasie, ale na tej podstawie można wyciągnąć różne mało sensowne wnioski (D90 w 2011 roku - 400, D90 w 2010 roku - 700), trzeba ny to co najmniej "znormalizować" (możliwe), a najlepiej wymusić głosowanie przez tych samych użytkowników (niemożliwe).

P.S. coś tej ankiety nie widać... );

4\/3!!

Jacek_Z
20-01-2012, 00:24
Bo ją te 20 minut tworzyłem :)
Już jest.

RobertMiernik
20-01-2012, 00:38
Nie dobrze, sami faceci na razie + 1 (brakujące 10%) obojnak, bo kobiety 0 a mimo to 90%...

Rzeczywiście ciekawie podchodzi do procentów ;]

Jacek_Z
20-01-2012, 00:45
Czy osoby reprezentujące inne, nie wymienione w ankiecie systemy mogą tu napisać jakie systemy mają? Może jak się będzie coś gęsto powtarzać to zmodyfikuję ankietę ( w 2013 :))

RobertMiernik
20-01-2012, 00:53
Mamiya.

Jacek_Z
20-01-2012, 01:11
To tak jak ja :)
Ale ta ankieta dotyczy generalnie małego obrazka i wymieniłem cyfrowe systemy małoobrazkowe.
Ankieta o analogach jest gdzie indziej, tam wymieniłem Mamiye.

rlat
20-01-2012, 10:33
Na razie D700 wygrywa - puszka z 2008 roku najpopularniejsza w 2012 ;-)

lukash996
20-01-2012, 11:00
Już jedna osoba ma prototyp D800, gratulacje ;)

RobertMiernik
20-01-2012, 11:14
To tak jak ja :)
Ale ta ankieta dotyczy generalnie małego obrazka i wymieniłem cyfrowe systemy małoobrazkowe.
Ankieta o analogach jest gdzie indziej, tam wymieniłem Mamiye.

No tak ale tu też jest pytanie o cyfrę i analoga, dlatego zaklikałem oba.

Jacek_Z
20-01-2012, 12:23
I dobrze :)

Ja rozumiem, że zakreślanie D4 i D800 to taki humor ma być. Ale proszę jednak wskazywać sprzet jaki się naprawdę ma. Inaczej to przedsięwzięcie nie ma sensu.
Po co to psujecie? :-?
Usunę te zaznaczenia.

Nie chciałem dopisać tych 2 body po tym jak się pokażą w handlu, bo w tym momencie byłyby to ostatnie 2 pozycje w ankiecie. A puszki są uszeregowane inaczej - najwyższy model na górze ankiety, nie na dole.

Jak dotąd 4 osoby nie wiedzą czy są kobietą czy mężczyzną :)
Zaznaczajcie wszystkie pola jakie odpowiadają waszej sytuacji.

Madero
20-01-2012, 12:31
Ankietowanie powoli się rozkręca....ale pewnie nie wszyscy "Nikoniarze" bywaja na tym forum....ciekawe jak ankieta wypadnie w tym roku ? Myślę że bedzie ciekawie ale pod warunkiem że każdy podejdzie do zaznaczania na ankiecie ;mądrze i poważnie:)

pastwisko
20-01-2012, 14:42
inne systemy to Contax i Wista oraz Ricoh (cyfrowy) w planach ;)

Paulincia89-16
20-01-2012, 18:29
O widzę, że jednak są tu na forum też niewiasty może w mniejszej liczbie niż panowie ale jednak ;)

krzysiozboj
20-01-2012, 18:58
...
"Wygrywa" drugi rok z rzędu body D90, za nim o dziwo nie coś z półki najtańszej ale ... D300(s). Jeszcze dziwniejsze jest miejsce trzecie - D700. Przecież to niemożliwe by sprzedaż D700 była wyższa niż body z półki Dxx i Dxxxx
...

Bo ankieta na forum tematycznym nie będzie reprezentatywna, większość nikoniarzy zawodowych tutaj będzie zaglądało i będą do ankiety wstawiali właśnie D300/D700, natomiast zaryzykowałbym tezę że tylko margines użyszkodników Dxxxx, Dxx tutej się rejestruje. A jak popatrzeć po ludziach nieco ambitniej traktujących fotografię to niestety D300 i D700 króluje.

Art Erie
20-01-2012, 19:04
[...] A jak popatrzeć po ludziach nieco ambitniej traktujących fotografię to niestety D300 i D700 króluje.

Dlaczego "niestety" ? W kategorii cena/jakość to najlepszy wybór.

krzysiozboj
20-01-2012, 21:38
Dlaczego "niestety" ? W kategorii cena/jakość to najlepszy wybór.

Aj zbyt dosłownie czytasz lub ... ja powinienem dać w cudzysłowie to "niestety". Te puszki nie bez powodów są tak popularne u wymagających użytkowników. Ale na podstawie ich popularności u forumowiczów nikoniarzy ja bynajmniej nie wysuwałbym tez tyczących ich procentowego udziału w rynku.

Art Erie
20-01-2012, 22:04
Aj zbyt dosłownie czytasz lub ... ja powinienem dać w cudzysłowie to "niestety". Te puszki nie bez powodów są tak popularne u wymagających użytkowników. Ale na podstawie ich popularności u forumowiczów nikoniarzy ja bynajmniej nie wysuwałbym tez tyczących ich procentowego udziału w rynku.

Fakt. Dla wielu cena jest wyznacznikiem dostępności, ale warto.

Jatin
20-01-2012, 23:47
Canon cyfra i analog.

Jacek_Z
21-01-2012, 01:40
Bo ankieta na forum tematycznym nie będzie reprezentatywna, większość nikoniarzy zawodowych tutaj będzie zaglądało i będą do ankiety wstawiali właśnie D300/D700, natomiast zaryzykowałbym tezę że tylko margines użyszkodników Dxxxx, Dxx tutej się rejestruje. A jak popatrzeć po ludziach nieco ambitniej traktujących fotografię to niestety D300 i D700 króluje.
Zobacz sobie ilośc tematów i postów założonych w poszczególnych działach sprzetowych. Dxx i Dxxxx góruje nad resztą bardzo wyraźnie. W sklepach też na pewno schodzi wiecej tańszych body. Ankieta jest założona właśnie w tym dziale, w innych sa tylko przekierowania.
Nie wiem dlaczego nie wygrywają te tańsze body. Może ze względu na mnogość modeli i krótszy cykl produkcyjny rozkłada się to tak, że żadne nie ma przewagi?

Śli
21-01-2012, 02:08
spoko spoko D90 w zesyzlm roku wygrala i teraz tez wygra, w sumie DXX i DXXXX jest wiecej niz DX i DXXX wiec kroloje co innego :) i o dziwo robi zdjecia :)

krzysiozboj
21-01-2012, 10:15
Zobacz sobie ilośc tematów i postów założonych w poszczególnych działach sprzetowych. Dxx i Dxxxx góruje nad resztą bardzo wyraźnie. W sklepach też na pewno schodzi wiecej tańszych body. Ankieta jest założona właśnie w tym dziale, w innych sa tylko przekierowania.
Nie wiem dlaczego nie wygrywają te tańsze body. Może ze względu na mnogość modeli i krótszy cykl produkcyjny rozkłada się to tak, że żadne nie ma przewagi?

Na ilość tematów też tego nie przekładaj, w dziale z Dxx, Dxxxx jest masa banalnych pytań początkujących (też zakładanych rzez takich co instrukcji obsługi nie dotknęli) oraz głupawych kłótni które body lepsze. Takiego spamu użytkownicy Dxxx nie zrobią, albo sobie poplotkują coś albo poruszają bardzo konkretne problemy.

manski
24-01-2012, 01:01
zagłosowałem, D90 rules :-)

moja uwaga - dodałbym posiadanie lampy błyskowej - w końcu mamy wiele starych ale jarych SB-800, nową 700, straszą 600 i 900 i najnowszą 910 - ciekawe ilu nikoniarzy dysponuje też sabinkami...
dalej - dodałbym coś w stylu - posiadam/nieposiadam/fotografuję także w studio

Jacek_Z
24-01-2012, 01:11
To studio bym sobie podarował, ale faktycznie o sabinki mogłem zapytać.

Zink
24-01-2012, 14:34
Nie mam pojęcia, jak ten skrypt liczy procenty, bo to się nijak do 100 nie sumuje. Biorąc pod uwage to, że ta ankieta umożliwia zaznaczanie kilku pól to trzeba sobie samemu przeliczać % robiąc wyrywkowe zestawienia.
Jacku, w zeszłorocznej ankiecie mieliśmy taką zażartą dyskusję na ten temat, a ty nadal nie wiesz jak skrypt liczy procenty? Wstydziłbyś się :D

Jacek_Z
24-01-2012, 14:42
Wiem, ale to co pokazuje skrypt w tej kwestii mozna zaniedbać. Co innego gdyby to była jedna odpowiedź, ale przy wielokrotnym wyborze % nie mają sensu.
Prosty przykład - kobiet i mężczyzn jest na forum łącznie 91,49 %. A reszta to kto? Obojniaki? Sęk w tym, że 20 osób nie wybrało żadnej z tych odpowiedzi. Procenty trzeba sobie wyliczać samemu. To nie jest trudne ;)

login_87
24-01-2012, 15:23
A w jednym temacie nie mozna zrobic kilku ankiet??

Jacek_Z
24-01-2012, 15:31
Niestety nie.

KamilM
24-01-2012, 16:29
Spodziewałem się zdecydowanie większej ilości głosów na D5100. W końcu to przystępna cenowo puszka (jak na swoje możliwości).

Jarkod
24-01-2012, 23:18
Bo ją te 20 minut tworzyłem :)
Już jest.

To poświęć może jeszcze 2 na poprawę języka ankiety. Używa się czegoś, a nie coś. Zresztą sam piszesz "używam aparatu", a nie "aparat" (choć niekonsekwentnie: "używam aparat wielkoformatowy) . Dlatego prosiłbym o zmianę: "używam wyłącznie body cyfrowe" czy "używam wyłącznie body analogowe", na "używam wyłącznie cyfrowego body" i "używam wyłącznie analogowego body". Aha, nie "body cyfrowego"! tylko "cyfrowego body"- w języku polskim przymiotnik jest przed rzeczownikiem. Ideałem byłoby już użycie polskiego słowa korpus, zamiast body, ale powiedzmy, że pójdę na kompromis :-)

Spawa może wydawać się niewarta uwagi, ale ankieta będzie wisieć rok, takie niepoprawne formy się opatrzą i potem będą uchodzić za poprawne.

Jeszcze jedno: dorabiam fotografią, nie "na fotografii"

Jacek_Z
24-01-2012, 23:37
Dziękuję, poprawiłem. Wyłapujesz coś jeszcze?

Jarkod
24-01-2012, 23:46
Dziękuję, poprawiłem. Wyłapujesz coś jeszcze?

Ja również dziękuję. Zostało jeszcze:
- Używam zarówno body cyfrowe jak i analogowe
- Używam także body średnioformatowe

Zmieniłbym też "Używam sprzętu zawsze tylko i wyłącznie amatorsko" ponieważ "zawsze" = "tylko i wyłącznie". Albo pierwsze, albo - żeby dobitnie podkreślić - drugie.

Pytania w ankiecie to swego rodzaju skróty myślowe, nie pełne zdania.

Jacek_Z
24-01-2012, 23:55
Zrobione. Ja czesto używa takiego nieprawidłowego szyku, niestety.
Zwracasz uwagę na to by było: średnioformatowe body
ale nie kwestionujesz: aparat wielkoformatowy
a tu tez przymiotnik jest za. Ja częsciej jednak czytam "aparat wielkoformatowy" niż "wielkoformatowy aparat". Nie widze jakiegoś zgrzytu i chyba obie formy są dobre? W każdym razie są stosowane.

manski
24-01-2012, 23:56

Zmieniłbym też "Używam sprzętu zawsze tylko i wyłącznie amatorsko" ponieważ "zawsze" = "tylko i wyłącznie". Albo pierwsze, albo - żeby dobitnie podkreślić - drugie.

Szacun,
dobrze że ktoś dba o mowę polską
:-)

barszcz99
25-01-2012, 00:40

Abstrahując od faktu, iż "tylko i wyłącznie" również jest zwrotem niepoprawnym. "Tylko" oznacza również "wyłącznie", więc "tylko i wyłącznie" to "masło maślane".

spiritwood
26-01-2012, 19:37
Drogi Jacku ;)

O ile jest to możliwe (a wiem, że czasami w ankietach tak robicie) i nie koliduje z żadną wyższą koniecznością i tajemnicą spowiedzi - bardzo prosiłbym o możliwość podglądu kto jak głosował. Oczywiście o ile nikt się nie sprzeciwi. Pamiętam, że kiedyś klikało się w ankietę i było to widać.

To tylko taka sugestia.

Jacek_Z
26-01-2012, 20:05
Jest taka opcja, ale ...
1. może jednak niektórzy nie chcą informować na jaki sprzęt głosowali (czyli jaki sprzęt posiadają)
2. praktyczniejsza sprawa - tabela się gigantycznie powiększy (średnio kilkadziesiąt, czasem kilkaset nicków przy każdej pozycji)
ponieważ tak naprawdę chyba to co postulujesz nie jest (wg mnie) specjalnie ważne i ma 2 minusy (w tym jeden spory) to zostawię jak jest.
No chyba, że zrobimy głosowanie czy ma byc inaczej ;) i okaże się, że chcecie.
Ja w pierwszym poście napisałem jednak, że ankieta jest anonimowa.

spiritwood
26-01-2012, 21:41
OK. Masz rację z tą anonimowością.
Przy materiałach światłoczułych było tak, że można było sprawdzić, kto na jakich rolkach robi. Czysta ciekawość.
Niech zostaje tak jak jest.

Jacek_Z
26-01-2012, 23:17
Ale w zeszłym roku w ankiecie tej było 2000 głosujących, rok wcześniej 3000. Wyobrażasz sobie ten rząd nicków przy danej pozycji?
Biorąc pod uwagę "masowość" używania analoga ankieta dotycząca filmów wygląda jednak inaczej.

pastwisko
28-01-2012, 23:42
ale jemu pewnie chodzi o te niskocyfrowe pozycje jak znam życie :)

ps. mało nas ortodoksow :D

drdln
29-01-2012, 00:14
Głosy oddane. D700 + mały obrazek w analogu, czasem pinhole ze średniaka, jest też mały kompakt.
BTW, jak mało tu kobiet!

wer
29-01-2012, 05:07
Jak ktoś chce poinformować jakie ma body to pisze w stopce, więc dokładanie tego do ankiety nie ma sensu. W sumie w stopce też pisanie co się ma od pewnego momentu traci sens, stopka robi się jakimś koszmarnym wężykiem ze skrótami.

login_87
29-01-2012, 08:49
A w jednym temacie nie mozna zrobic kilku ankiet??

Niestety nie.

To moze dałoby sie zrobic ankiete na jakiejsc stronie (ankieta.pl ankieter.pl i wiele innych) Moze wtedy wyniki bylyby bardziej przejrzyste??

Madero
17-02-2012, 11:11
Bardzo mało kobiet.

mac87
17-02-2012, 12:00
Na ankiete wpadłem przypadkowo, nie ukrywam.
Jeżeli ankieta ma tylko być a niczemu nie służyć to ok, ale jeśli ktoś potrzebuje dużo ankietowanych to może rozesłać PM(wiadomość) do wszystkich?

Madero
17-02-2012, 12:42
Dobrze byłoby aby wszyscy forumowicze wzięli udział w ankiecie. Dałoby to dużo lepszy obraz. Niezła podpowiedź mojego przedmówcy.

nazgul
02-03-2012, 22:53
Poza Nikonem mam RB67 i Seagulla 4b-1. I na dokładkę Spotmatica :D

Kapitalna
20-12-2012, 11:38
Bardzo mało kobiet.
Powiedziałabym nawet że za mało, przydałoby się więcej. Ja jestem tu nowa i spodziewałam się trochę więcej koleżanek po fachu, by sobie miło poplotkować :P

manski
20-12-2012, 12:48
2013 za pasem
będzie mam nadzieję nowa ankieta - apel do nowych adminów o nową i dodanie w niej lamp błyskowych
i może w nowym roku więcej pań też się ujawni...
czego wszystkim jak najbardziej życzę - wiadomo - kobiety łagodzą przecież obyczaje :-)

Jacek_Z
20-12-2012, 23:49
2013 za pasem
będzie mam nadzieję nowa ankieta - apel do nowych adminów o nową i dodanie w niej lamp błyskowych
i może w nowym roku więcej pań też się ujawni...
czego wszystkim jak najbardziej życzę - wiadomo - kobiety łagodzą przecież obyczaje :-)Lampy błyskowe mają osobną ankietę, taki watek założył kiedyś ALF.
Oczywiście, że na 2013 zapuszczę nowa ankietę :), dojdą D600, D5200 itd
Zastanawiam się czy wrzucić D800 i D800E do jednego wora. Jestem ciekaw jaka jest popularność D800E, ale w sumie to tak identyczne body, że szkoda miejsca w ankiecie. Pomyślę nad tym.

Jarkod
21-12-2012, 00:48
kobiety łagodzą przecież obyczaje :-)

Czego przykładem jest wojna trojańska ....

Mekano
21-12-2012, 01:54
ja dodam od siebie, ze po wypelnieniu paru opcji w ankiecie, zabraklo mi w ostatnich punktach slowa (takze lub w tym) i przez to chcialam zrezygnowac z ankiety, bo jesli ktos uzywa dwa systemy, Nikon i inny, nie reprezentuje wiec TU tylko i wylacznie inny system, bo uzywa, tez Nikona, prawda.. a zaznaczajac opcje "jestem kilku systemowy" w ten sposob nie dowiemy sie co uzywaja uzytkownicy takze, innych systemow oprocz Nikona, a fajnie bylo by to wiedziec.. wiec jak dla mnie ankieta jest troche ograniczona, pod system Nikona, no bo mialam nie zaznaczac opcji: "Reprezentuje tu inny system",
ale jednak zaznaczylam pomimo, ze uzywam tez Nikona (jeszcze).Zaznaczylam dlatego, ze,o wiele czesciej go uzywam.. i stad, taka mala uwaga, co zabraklo mi w tej ankiecie. Uwazam, ze mam racje, ale to jest tylko moja opinia.

szerszen99
12-05-2013, 20:08
Witam, jest przed zakupem samego body D40 bardzo mi się spieszy więc na szybko odnalazłem was drodzy forumowicze :) sprawa wygląda następująca jestem kompletnym laikiem ale okazja jest bo te body kosztuje tylko 300zł oczywiście sprawne, i teraz pytanie jaki obiektyw wiadomo, żeby było jak najtaniej abym zrobił zdjęcie podajcie gotowe linki z góry dziękuje :*
Edit: Zdjęcia będę robił motocyklom (stunt)
I wybieram się na wycieczkę do Chorwacji nie długo więc najlepiej gdybyście mi podsunęli coś pod to :)

ReallyGrid
13-05-2013, 07:56
Lampy błyskowe mają osobną ankietę, taki watek założył kiedyś ALF.
Oczywiście, że na 2013 zapuszczę nowa ankietę :), dojdą D600, D5200 itd
Zastanawiam się czy wrzucić D800 i D800E do jednego wora. Jestem ciekaw jaka jest popularność D800E, ale w sumie to tak identyczne body, że szkoda miejsca w ankiecie. Pomyślę nad tym.

No właśnie. Kiedy można się spodziewać ankiety na rok 2013? Szukam na tym forum takiej ankiety i szukam ale znaleźć nie mogę a już piękny, wiosenny maj :D

Jeszcze mam jedno pytanie. Gdzie jest do przejrzenia ankieta cyfrówek z roku 2012? Bo w pierwszym poscie tego wątku jest link do ankiety ale analogów (chyba, że ja źle szukam. Jeśli tak to przepraszam).

Jacek_Z
13-05-2013, 11:10
No właśnie. Kiedy można się spodziewać ankiety na rok 2013? Szukam na tym forum takiej ankiety i szukam ale znaleźć nie mogę a już piękny, wiosenny maj :D Osz kurczaczki. :) Wyleciało mi z głowy.
Jest sens robić w maju ta ankietę?

Jeszcze mam jedno pytanie. Gdzie jest do przejrzenia ankieta cyfrówek z roku 2012? Bo w pierwszym poscie tego wątku jest link do ankiety ale analogów (chyba, że ja źle szukam. Jeśli tak to przepraszam).Jesteś w temacie o cyfrówkach na 2012. Popatrz nad 1-szym postem.:)

zgera
17-05-2013, 14:54
Osz kurczaczki. :) Wyleciało mi z głowy.
Jest sens robić w maju ta ankietę?

Myślę że tak, doszło kilka nowości, i zapewne część użytkowników zmieniło body.

TOP67
27-05-2013, 16:54
Jest sens właśnie teraz. Nie widać żadnych body na horyzoncie. Sezon się już zaczął, zarówno weselny, jak i turystyczny. Kto potrzebował, to już kupił aparat. Rób ankietę, ja też chcę się pochwalić ;)

Jacek_Z
02-01-2014, 16:21
Chcę zrobić ankietę na 2014. I mam parę dylematów.
Czy D600 i D610 zrobić jako 2 body czy dać tu jedną pozycję w ankiecie?
D3 jest razem z D3s, D800 razem z D800E - tak zostawić, czy rozdzielić?
Kiedy wyjdzie jakieś następne body? Wpisać D3300 ? Bo potem nie idzie dobrze modyfikowac ankiety.

Umieścić jakies dodatkowe pytania ? (pomińcie te co są, bo będa kontynuowane)

Andrzej1974
02-01-2014, 16:25
Z racji tego, że D600 i D610 to dwa różne aparaty ja bym dał 2 pozycje w ankiecie. Podobnie jak z D3 i D3s, czy D800 i D800E. Body, którego nie ma na razie na rynku bym nie dodawał bo nie wiadomo kiedy wyjdzie.

AndBed
04-01-2014, 08:03
Ja bym d3300 dodał bo na bank pojawi się w 2014

pastwisko
04-01-2014, 10:25
Czy D600 i D610 zrobić jako 2 body czy dać tu jedną pozycję w ankiecie?

W Nikonie chyba też mieli ten dylemat, ale jednak wypuścili je osobno :)

TOP67
04-01-2014, 10:31
Nie ma żadnego problemu z dodaniem aparatu w trakcie roku. Nic to w sumie nie zmienia. Jeśli ktoś zagłosował wcześniej, to i tak nie będzie tego mógł zrobić ponownie. Ale kupując nową puszkę już po głosowaniu zawsze tak było.

Jacek_Z
04-01-2014, 12:34
Nie ma żadnego problemu z dodaniem aparatu w trakcie roku. Ale będzie na końcu ankiety, czyli w złym miejscu. Mają być jakieś premiery nikona w przyszłym tygodniu (2 obiektywy, może i to body), poczekam chwileczkę z ankietą.

Czy dodać inne pytania? (jakie - chcemy się dowiedzieć czegoś więcej o nas, czy o innym sprzęcie jakim robimy)

MstrG
04-01-2014, 12:40
Ale będzie na końcu ankiety, czyli w złym miejscu. Mają być jakieś premiery nikona w przyszłym tygodniu (2 obiektywy, może i to body), poczekam chwileczkę z ankietą.

Czy dodać inne pytania? (jakie - chcemy się dowiedzieć czegoś więcej o nas, czy o innym sprzęcie jakim robimy)

Może:
- nie korzystałem z serwisu
- korzystałem z serwisu i jestem zadowolony
- korzystałem z serwisu i nie jestem zadowolony

TOP67
04-01-2014, 13:02
W przypadku D3300 można dodać w ciemno. A jak się pojawi coś godnego dopisania, to kolejność będzie mniej ważna.

AndBed
04-01-2014, 23:03
Jestem Ciekawy ilu forumowiczów używa zewnętrznych lamp bł. Nie mówię ilu posiada... tylko używa.

Shanto
05-01-2014, 23:55
Jak ktoś ma to chyba nie trzyma na półce, ja używam lampy, ale sporadycznie. Tam gdzie może się przydać zabieram, część zdjęć z lampą, część (35/1.8 ) bez lampy.
Trudno zdefiniować 'używanie' ...

AndBed
06-01-2014, 23:06
Dzięki Shanto. Sprecyzowałeś moje pytanie :) Jak często używasz lampy zew. ?? a) w tedy kiedy trzeba, b) w tedy kiedy sobie przypomnę, że taką mam :), c) sporadycznie

TOP67
06-01-2014, 23:08
O lampach jest osobna ankieta http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=201271