Zobacz pełną wersję : Czy zamieniac D7k na cos innego ?
Witam .
Postanowilem zalozyc nowy temat gdyz bardzo chcialbym poznac opinie innych osob na pewna kwestie.
Mam D7k i generalnie wszystko jest ok ale....
Nie jestem super profesionalista .. aczkolwiek mam nadzieje byc na tyle dobrym zeby zarabiac jako fotograf slubny.
Czy uwazacie ze moglbym robic lepsze zdjecia gdybym zmienil body ?
Jesli tak to na jakie ?
Czy uwazacie ze FX jest lepszy od DX?
Z gory dziekuje za kazda odpowiedz.
shaolin1
19-01-2012, 20:31
Może to trochę odbiega od tematu ale proponował bym body które będzie bardziej niezawodne (D7k z niezawodności nie słynie), ewentualnie może zostawić te body jako zapasowe bo chyba każdy fotograf ślubny powinien mieć jakieś zapasowe.
Ślub to jest ceremonia której nie da się powtórzyć a zdjęcia będą pamiątkami na całe życie. Więc wiesz jaka presja na Tobie ciąży? ;)
Aczkolwiek jak kupowałem D300s to sprzedawca w jessops'ie doradzał mi właśnie D7k jako nowszy, lepszy i powiedział nawet że jego kolega który robi śluby ma taki hehe ;)
Zależy do czego, jeśli miałbym robić ślubne zdjęcia, to z pewnością celowałbym w D700 + szkło. Ale skoro zadajesz takie pytania, czy lepszym aparatem będziesz robił lepsze zdjęcia, to chyba lepiej zainwestować w kursy, szkolenia, książki, aby móc wycisnąć wszystko z obecnego sprzętu.
Art Erie
19-01-2012, 20:40
[...]Czy uwazacie ze moglbym robic lepsze zdjecia gdybym zmienil body ?[...]
Nie widziałem Twoich zdjęć, ale uważam że gdyby Twoje body miało właściciela z większą wiedzą i doświadczeniem w dziedzinie fotografii, to z pewnością zdjęcia były by lepsze.
I nie bierz tego za złośliwość :)
Na podstawie Twojego pytania widzę, że dopiero zaczynasz zabawę z fotografią.
Jak już będziesz trochę w temacie, to zapytasz o obiektywy, póżniej o obróbkę.
Jak już będziesz wiedział dużo więcej, martwić się będziesz "tylko" światłem.
Odpowiedz na drugą część pytania brzmi tak, "FX będzie lepsze do ślubów"; ale w tej chwili nie ma to najmniejszego znaczenia.
Witamy na Forum :)
aikidudi
19-01-2012, 21:01
W sumie dlaczego nie zacząć ślubniaków od d7k? Aparat niezły -choć bolączki go przesladują- ale ludzie strzelają foty ślubne gorszymi aparatami i dają sobie radę. Proponuje zamiast zajmować się wyrzucaniem pieniedzy to jak ktoś wyżej napisał kupić przynajmniej jedną książkę PRZECZYTAĆ ją i próbować praktycznie zająć się swoim apratem. Na różnych ustawieniach i w różnych sytuacjach. Zastanowić się czy fotografia slubna to konieczność i parcie czy może jednak coś więcej. Może inny rodzaj fotografii będzie ci sie podobać. Bierz aparat gdzie się da. Popróbuj trochę reportażu ulicznego, zobaczysz czy temat reportażu jest ci bliski. Jeśli nie to może weźmiesz znajomych gdzies na sesyjkę plenerową?
Ja równiez piszę bez złośliwości, ale po watku widać, że jeszcze wiele upłynie choć może się mylę...
Nie jestem super profesionalista .. aczkolwiek mam nadzieje byc na tyle dobrym zeby zarabiac jako fotograf slubny.To akurat najmniej zależy od posiadanego aparatu. No chyba, że aparat nie zabiera do roboty fotografa ;)
A robisz perfekcyjne swoim body? Powiem tak, jak zaczynam swoje seminaria - zacznij od wyciśnięcia maximum jakości z aparatu który masz. Kiedy technika, sztuka i fotograficzne środki wyrazu wejdą w Twoją krew przestaniesz zadawać sobie i nam takie pytania - zaczniesz nas zachwycać swoimi zdjęciami :)
Czy uwazacie ze FX jest lepszy od DX?
Ani lepszy, ani gorszy - jest inny. Zdecydowanie większy, cięższy i droższy. Polecany co najmniej zaawansowanym, którzy potrafią pracować planami, strefami i głębią ostrości czy wykorzystać bokeh. W pozostałych przypadkach trudno odróżnić foty z mniejszej i większej klatki.
Inaczej - wydasz dwa razy tyle a klienci i tak zapłacą tyle samo. Mało tego, papierowa GO wywołuje orgazmy na grupach takich jak nasza ale przeciętnemu klientowi wcale nie musi się podobać.
Podsumowując, masz dobry aparat więc teraz inwestuj w siebie :)
Ok ...
Po pierwsze bardzo dziekuje za komentrze.
Jesli chodzi o moja wiedze to przeczytalem setki stron www na temat fotografii , 4 ksiazki i troche rzeczy na forum . To nie jest do konca tak ze jestem bardzo poczatkujacy chociaz zdaje sobie sprawe z faktu ze jeszcze wiele musze sie nauczyc.
Jesli chodzi o szkla to wiem ze maja ogromne znaczenie.
Piszecie ze musze wycisnac jak najlepsze zdjecia z tego co mam , problem tylko w tym ze skad bede wiedzial kiedy to nastapi.
Dla przykladu powiem tak..
Czesto ogladam zdjecia innych na internecie i sa one niesamowicie ostre - probowalem wyciagnac taka ostrosc z mojego aparatu i nie potrafie i teraz nie wiem czy to brak umiejetnosci czy np aparatu. Zdjecia robie przy dobrym swietle ( raz naturalne swiatlo sloneczne na zewnatrz , raz lampy itd.) ,ze szklem f1.8 35mm ktore jak mi wiadomo z innych forum i recenzji "must have szklo" , zawsze na statywie i robione na czasowce(nie mam wezyka) zeby nie byla najmniejszego drgania. Niestety to nie pomaga ..
a moze takie zdjecie to wszystko zasluga idealnej obroki w photoshopie np?
a moze rzeczywiscie potrzbuje pojsc na jakies kursy i doksztalcic sie jeszcze... :)
edit:
https://www.facebook.com/#!/pages/Michael-Henik-Photography/281136931901945
kilka moich zdjec mozna zobaczyc pod tym linkiem
darkmajin
19-01-2012, 23:35
ależ oczywiście że zmień body! dlaczego by nie ?
d3s + 200/2 + 70-200/2.8 + 24+35+50+85 masz 50.000+ zł na zbyciu wal kurde dlaczego nie!?!!?
Czy uwazacie ze moglbym robic lepsze zdjecia gdybym zmienil body ? - NIE
Jesli tak to na jakie ? - BIJ W D3s / D4
Czy uwazacie ze FX jest lepszy od DX? - TAK ( o ile nie interesują Cię długie ogniskowe/macro )
Czy uwazacie ze FX jest lepszy od DX? - TAK ( o ile nie interesują Cię długie ogniskowe/macro )
Czy moglbys mi napisac dlaczego uwazasz ze fx jest lepszy od dx ?
A jesli chodzi o reszte to nie mam na zbyciu 50k zeby wydac na sprzet i nie zauwazyc roznicy....
pardwadwa
20-01-2012, 01:22
D7000 dobrym sprzętem jest! Hmm... No jest dobry! :)
Czy uwazacie ze moglbym robic lepsze zdjecia gdybym zmienil body ? A do dobre, zmienie sobie aparat, to zacznę robić ciekawsze zdjęcia. Ciul z wyobraźnią i pomysłami które rodzą się w głowie, masakra..
A do dobre, zmienie sobie aparat, to zacznę robić ciekawsze zdjęcia. Ciul z wyobraźnią i pomysłami które rodzą się w głowie, masakra..
Może trochę za ostro, :( (ale dotyka problemu). Masą osób zakupiła sobie "profi" puszki D7000, a zdjęcia cieniutkie...
Gdzie wina - oczywiście puszka! Przecież wydali 4 "kafle" na aparat i tysiąc na obiektyw - zdjęcia muszą być takie jak w Vivie lub czymś takim... Przygotowanie planu, modelek, oświetlenia, umiejętności, wiedza - nieważne!
Przysłona, czas, balans bieli, głębia ostrości itd - nieważne! Musi być dobrze bo puszka "profi"! A nie jest - kto winny?
Puszka!
Przypomina mi się zdarzenie z warsztatów: modelka, oświetlenie sztuczne, przed sesją prowadzący przypomina: nastawiamy na 3200! Po warsztatach, na forum pyta jeden z uczestników (z D700 !) dlaczego mu wyszły takie dziwne zdjęcia. Na szczęście wrzuca przykładowe zdjęcia z EXIFem - a tam balans bieli dla słońca, ale ISO 3200!
zdjecia na fejsie masz bardzo przecietne
ale za to PODPIS wymiata
:o)
ThomasVoland
20-01-2012, 03:56
Nie. Bez najmniejszego problemu te same co na facebooku zrobiłbyś dużo gorszym body, ale usunięcie ramek à la demotywatory to byłby spory postęp :-)
Ode mnie, jako posiadacza (jeszcze) D7000, taka mala uwaga:
Jesli chcesz robic zdjecia za pieniadze i dla ludzi, ktorzy licza na Ciebie w tym jedynym i waznym momencie swojego zycia to zmien aparat.
Nawet jesli teraz jest niezawodny to "nie znasz dnia ni godziny..."
Wystukane na telefonie. Sorry za brak polskich liter.
Stać Cię to kup D700. D7000 zostaw sobie jako backup i podręczne body na wypady itp rzeczy.
digger-gp
20-01-2012, 12:19
Czesto ogladam zdjecia innych na internecie i sa one niesamowicie ostre - probowalem wyciagnac taka ostrosc z mojego aparatu i nie potrafie i teraz nie wiem czy to brak umiejetnosci czy np aparatu. Zdjecia robie przy dobrym swietle ( raz naturalne swiatlo sloneczne na zewnatrz , raz lampy itd.) ,ze szklem f1.8 35mm ktore jak mi wiadomo z innych forum i recenzji "must have szklo" , zawsze na statywie i robione na czasowce(nie mam wezyka) zeby nie byla najmniejszego drgania. Niestety to nie pomaga ..
a moze takie zdjecie to wszystko zasluga idealnej obroki w photoshopie np?
a moze rzeczywiscie potrzbuje pojsc na jakies kursy i doksztalcic sie jeszcze... :)
edit:
kilka moich zdjec mozna zobaczyc pod tym linkiem
Na zdjeciech z Malediwow widze plamy na matrycy - czyli to co o D7000 pisza ludziska na naszym forum...
Na moje oko tez jakies problemy z obrobka i przygotowaniem zdjec do publikacji w internecie (facebook'u) - przeostrzenie, kompresja i HGW co jeszcze... zdjecia sa male i nic dokladnie nie potrafie powiedziec..
Kurcze....! Ujezdzacie na koledze mondrale...zamiast mu powiedziec Co i Jak...! ;)
Jeżeli chcesz mieć ostre zdjęcia to ustaw w puszce wyostrzenie na 6. Sprawdź też czy przypadkiem nie masz BF, szczególnie ze szkłem 35mm.
Większość zdjęć które widzisz na forum są po prostu zePSute, więc początkującemu w obsłudze PS ciężko im dorównać.
Przeczytaj parę książek, oglądaj innych zdjęcia i wyciągaj z tego wnioski.
pawelpiotrm
20-01-2012, 14:44
I pytanie po co jeszcze jeden dodatkowy zawodowy fotograf ślubny. Z tego nie ma za bardzo kasy. D7000 jako hobby jest doskonałe ;-)
krzysiek.81
20-01-2012, 17:12
I pytanie po co jeszcze jeden dodatkowy zawodowy fotograf ślubny. Z tego nie ma za bardzo kasy. D7000 jako hobby jest doskonałe ;-)
kolejny co się konkurencji boi :) haha
A wracając do tematu ...pisałeś
"Czesto ogladam zdjecia innych na internecie i sa one niesamowicie ostre - probowalem wyciagnac taka ostrosc z mojego aparatu i nie potrafie i teraz nie wiem czy to brak umiejetnosci czy np aparatu."
Też mam czasem takie wrażenie że zdjęcia z D7000 nie są takie jak niektóre oglądane w sieci...niesamowicie ostre, takie przejrzyste. Najczęściej jednak są to zdjęcia wykonane puszkami FX.
Np. w tym wątku to widać , to samo szkiełko - różne puszki http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=103961
Zdjęcia wykonane np. D700 są po prostu...ładniejsze :) takie właśnie przejrzyste ( nie wiem czy autorowi o to chodziło ). Te z puszek DX są jakieś takie bardziej płaskie , choć w sumie nie wszystkie , bo nie które są niezłe :), ale generalnie widać różnice.
Też mam czasem takie wrażenie że zdjęcia z D7000 nie są takie jak niektóre oglądane w sieci...niesamowicie ostre, takie przejrzyste.
Najczęściej takie zdjęcia to efekt umiejętności fotografa, odpowiedniej obróbki, sprzyjających warunków, a i nie zawadzi jak robione przyzwoitym obiektywem.
shaolin1
20-01-2012, 17:39
Też to od samego początku zauważyłem na tym forum.
Wracając do tematu, to dlaczego ludzie powielają porady i piszą to samo co zostało wcześniej napisane?
Czy to taka tradycja forumowa?
Mianowicie chodzi o to że na początku doradziłem autorowi wymianę body na coś mniej awaryjnego (bo śluby to niepowtarzalne chwile i nie ma mowy o wtopie) i ewentualne zostawienie tego jako backup a później ktoś napisał to samo ;)
Bardzo dziekuje osoba ktore staraly sie pomoc. Bardzo doceniam wasze komentrze i napewno wyciagne z nich wnioski.
Co do niektorych komentarzy to nawet sie nie wypowiadam .. jak widze niektorzy wyszukali sobie okazji zeby sie na kims wyzyc i podniesc sie na duchu ale ok.
BTW: D7k z tego co wiem wciaz jest uwazany za aparat amatorki badz pol profesionalny a nie "pro puszka" czy jakos tam. Nawet ja jestem juz duzo dalej w temacie zeby zamiast WB ustawic ISO na 3200 !!!
gadzeciarz
20-01-2012, 20:02
Z wielką radością zamienię swojego D7000 na taki D7000 który będzie bez wad !
Lub jak pokaże się d400 i będzie w pełni sprawny "to bym wziął" ;-)
Art Erie
20-01-2012, 20:04
Bardzo dziekuje osoba ktore staraly sie pomoc. Bardzo doceniam wasze komentrze i napewno wyciagne z nich wnioski.
Co do niektorych komentarzy to nawet sie nie wypowiadam .. jak widze niektorzy wyszukali sobie okazji zeby sie na kims wyzyc i podniesc sie na duchu ale ok.
BTW: D7k z tego co wiem wciaz jest uwazany za aparat amatorki badz pol profesionalny a nie "pro puszka" czy jakos tam. Nawet ja jestem juz duzo dalej w temacie zeby zamiast WB ustawic ISO na 3200 !!!
Powtórzę to co napisałem poprzednio: zmiana D7000 na inną puszkę niczego nowego nie wniesie. Lepiej wydawać kasę na szkła i robić zdjęcia.
Jednak zarówno w temacie body, jak i obiektywów nikt nie podejmie decyzji za Ciebie. Tylko Ty możesz uznać, że z tego body nie jesteś w stanie wycisnąć więcej, ale jednocześnie będziesz dokładnie wiedział czego potrzebujesz.
Jeśli robisz zdjęcia "za pieniądze", musisz wszystko zdublować ( lampy, body, karty..), bez tego prędzej czy póżniej wtopy nie unikniesz.
a jakie to ma znaczenie za jakie uchodzi D7k?
cały czas piszesz o sprzecie bo uważasz, że właśnie to Ciebie ogranicza. bardzo błędne myślenie
nie piszesz o pomyśłach, o konkretnych ogniskowych, czy o najważniejszym o świetle bo tak naprawde mistrzowie tylko o to się martwią
z twoich wypowiedzi wynika, że masz jeszcze dużo nadrobienia w kwesti warsztatu technicznego, jeśli bedziesz znał dobrze temat jaki lubisz i chcesz fotografować to powiesz: potrzebuje do tedo takiej puszki+ tego szkła, albo tego tele i tego DX
zostaw D7K i ćwicz bo puszka ma spore możliwości
pozdro
Akurat D7000 jest na tyle zaawansowany, że trudno znaleźć w nim ograniczenia. Zresztą od D80, D90 w górę ciężko mówić o jakiś specjalnych ograniczeniach w ogólnych zastosowaniach. 10 lat temu większość fotografów by się dała pokroić za takie body jak D7000.
panoramix
20-01-2012, 22:19
Akurat D7000 jest na tyle zaawansowany, że trudno znaleźć w nim ograniczenia. Zresztą od D80, D90 w górę ciężko mówić o jakiś specjalnych ograniczeniach w ogólnych zastosowaniach. 10 lat temu większość fotografów by się dała pokroić za takie body jak D7000.
10 lat temu to cyfrowa prehistoria fotograficzna. Pokroić to by się dali jeszcze w 2007/8 roku, przed premierą d3 / d700
Na zdjeciech z Malediwow widze plamy na matrycy - czyli to co o D7000 pisza ludziska na naszym forum...
(...)
A może to brudne okno w samolocie ;)
To bardzo prawdopodobne ... szyba byla tak strasznie brudna ze sam nie moge uwierzyc ze mam zdjecia chociazby na tyle "dobre" jakie wyszly.
Edit:
Nie wykluczam tez brudnego szkla ... tak wiem...:P
digger-gp
20-01-2012, 23:48
A może to brudne okno w samolocie ;)faktycznie też może być.. przyznaje nie wpadłem na to...
Na kilku zdjęciach plamy są dokładnie w tym samym miejscu kadru.. Aparat był przymocowany do okna na stałe..?
BtW. Fajnie widzieć że ktoś na tym podforum patrzy (na zalinkowane foty), analizuje i wyciąga wnioski... oraz próbuje coś dordzić zamiast... I tu się powstrzymam od dalszej wypowiedzi...
ja krótko
na zdjęciach z malediwów (szczerze oczywiście zazdrościmy, ale tak w pozytywnym tego słowa znaczeniu) widać że masz dobre oko, umiesz pracować kadrem, a to bardzo ważne
zresztą na zdjęciach ciążowych też
czyli lekko się rozbudować i focić, focić, co popadnie - na tym polega ten fach...