Zobacz pełną wersję : d3100 zle ostrzy, zdjecia rozmyte....? +18-105VR
marcinch
19-01-2012, 17:49
http://speedy.sh/U6yZE/DSC-0438.NEF
Nowy 3 tyg. d3100 zakupiony w saturnie, duzo zdjec tak wyglada z niego
Obiektyw 18-105 VR
próbowałeś zmienić body na inne, czy strzelasz w ciemno że szkło mydli?
ps. zrób zdjęcie jakiegoś elementu na tle białej kartki, elementu na choince etc. stabilizacja włączona na obiektywie? zdjęcia robione automatem?
Wyłącz VR. Wygląda jak poruszone przy panoramowaniu.
marcinch
19-01-2012, 17:58
próbowałeś zmienić body na inne, czy strzelasz w ciemno że szkło mydli?
Nie mam innego body
W vievnx pies jest w czerwonej ramce focusa pokazany a wyszedl rozmazany
Nie wiem czy to wina obiektywu czy body?
Zdjecie z priorytetem szybkosci migawki, VR wlaczony
Zdjecie ewidentnie poruszone jest. To nie wina sprzetu tylko jego operatora :)
Freddie Chopin
19-01-2012, 18:06
Przecież to zdjęcie jest poruszone, popatrz na sprzączkę do smyczy albo na tylną łapę psa (granica łapa-śnieg w tle).
4\/3!!
Gwynbleidd
19-01-2012, 18:09
Wyłącz VR, zamontuj sprzęt na dobrym statywie, starannie wyostrz i zobaczysz czy sprzęt szwankuje. To jest po prostu poruszone zdjęcie... ostrego psa w ruchu nie zrobisz przy czasie 1/125".
marcinch
19-01-2012, 18:23
Czyli po prostu nastepnym razem wskakiwac na krotsze czasy rzedu 1/500?
Witam zarejestrowalem sie na tym forum poniewaz posiadam ten sam obiektyw z body d3100 i tez z ostrzeniem lipa jest
Podaje przykladowego linka
http://speedy.sh/U6yZE/DSC-0438.NEF
W viewnx ogladam rawa i w okienku gdzie zaznaczona jest ostrosc jest nieostro
Aparat i obiektyw mam 3tyg
To jest przede wszystkim poruszone zdjęcie.
poczytaj instrukcję do aparatu... jeśli chcesz się bawić jakimikolwiek ustawieniami manualnymi, to liźnij trochę teorii i będzie po problemie ;-)
Wyłącz Af auto i wyłącz vr. Poczytaj kiedy i w jakich sytuacjach stosuje się vr i Af dostosuj do fotografowanej sceny bo z danych exif wynika że tu jest błąd z ostrością.Ponadto czas 1/125 dla dynamicznej/biegnący pies/ sceny to też za długi no i iso mogło być większe.Polecam dalsze zgłębianie podstaw,instrukcji i ćwiczenia praktyczne...............
Emilnikon
30-01-2012, 21:32
Jak masz nie pewną rękę, a to widać, to kup sobie statyw ;] i nie będzie żadnego rozmycia :)
Gwynbleidd
31-01-2012, 22:26
Jak masz nie pewną rękę, a to widać, to kup sobie statyw ;] i nie będzie żadnego rozmycia :)
No nie wiem czy zdjęcie biegnącego psa zrobione ze statywu nie będzie rozmyte ;-)
marcinch
01-02-2012, 23:11
to na cholere mi VR w obiektywie ?:P
blackside
01-02-2012, 23:32
A kolega czytał co to VR oraz kiedy z niego kożystać... polecam bo zaraz nikt Ci nic nie poradzi za Twoje "lesserstwo" Wystarczy instrukcje przeczytać a jesli to nie pomoże polecam tryb dzieci... ciut powinno pomóc
marcinch
01-02-2012, 23:56
A kolega czytał co to VR oraz kiedy z niego kożystać... polecam bo zaraz nikt Ci nic nie poradzi za Twoje "lesserstwo" Wystarczy instrukcje przeczytać a jesli to nie pomoże polecam tryb dzieci... ciut powinno pomóc
a ty czytales ?
"...Wyłączaj VR kiedy aparat jest zamocowany na statywie, ale pozostaw włączoną kiedy głowica jest nie zablokowana..."
Kolega do wbijania szpilek pierwszy
A co do dzieci to wróć do szkoły po ortografię.
Tyle, że żaden VR nie zamrozi ruchu obiektu. Używa się go, kiedy chcesz na długim czasie zrobić fotkę nieruchomego obiektu.
a tryb dzieci to chyba nie zaden przytyk tylko tryb automatyki aparatu.. prawdopodobnie skraca czas migawki i ustawia autofocus na af-c itp itd myślę, że naprawdę to żaden wstyd poczytać trochę nt fotografii równocześnie fotografując - każdy kiedyś zaczynał. vr redukuje do pewnego stopnia efekt trzęsących się rąk nic więcej.. może być tak, że poruszy zdjęcie ale raczej tylko przy długiej ogniskowej i ze statywu (podobno)
blackside
02-02-2012, 10:38
@jarvik- jak widzisz przeczytanie manuala jest problemem, zresztą tu już drugi temat autora o problemie- którego nie ma.
Jak napiszę że tryb sport byłby bardziej wskazany to pewnie też zostanie źle odebrane ?
marcinch
02-02-2012, 12:33
@jarvik- jak widzisz przeczytanie manuala jest problemem, zresztą tu już drugi temat autora o problemie- którego nie ma.
Jak napiszę że tryb sport byłby bardziej wskazany to pewnie też zostanie źle odebrane ?
Manuala znam i w trybie sport robi super zdjecia psa
Polecanie trybu dziecko do tego nie bede komentowal
A nie lepsze są własne nastawy aparatu? Do szybko poruszających się obiektów: bardzo krótki czas migawki i tryb focusa C. Do codziennego wykonywania zdjęć wystarczy priorytet migawki. Te tryby tematyczne to jedynie mogą schrzanić fajne ujęcie (tym bardziej, jeśli robi się w jpg).
blackside
02-02-2012, 13:16
Lepsze- ale jak ktoś chce zatrzymać psa za pomocą VR < i jeszcze się dziwi> to ja nie mam pytań...
Ps. Nie wiem czy to normalne ale mam wrażenie że aparaty gorzej sobie radzą z obiektem biegnącym w strone aparatu- ale to penie wina rozkładu GO wraz z czasem opóźnienia AF-s'u ... albo wina body ... Jak myslisz Kamil.
Nie zauważyłem tego, ale to z tego względu, że ja jestem portrecista i nie robię tego typu zdjęć :). A psa w domu nie mam, dzieciaków też, wiec nie ma na kim testować :P.