PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Chiński domek

endiar
19-01-2012, 17:41
Moje pierwsze B&W.
Delikatne jaśniejsze smugi "na niebie" są wynikiem świateł jupiterów z drugiej strony budowli.

--- zapraszam do oceny ---

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/252/domek1.jpg/)

pardwadwa
19-01-2012, 18:15
Kompozycja raczej przemyślana., chociaż nie do końca.. Nie mogłeś wyrżnąć tej gałęzi po lewej do zdjęcia? ;) W sumie dość ładnie ją ciągnie do tego drzewka po prawej, ale to nie do tego kadru, budyneczek powinen być widoczny... Może pod innym kątem, dwa kroki w prawo by pomogło...? W każdym razie na pewno pomogłoby to na to zbędne światło po prawej, no i urżnięta gałąź już nie byłaby urżnięta...

Tytuł... po co wciskać komuś coś czego nie ma na fotce. Każdy tylko zerknie, zauważy: "gdzie ten domek?" i zdjęcie fiuuuu z pamięci...

endiar
19-01-2012, 18:29
Tytuł... po co wciskać komuś coś czego nie ma na fotce. Każdy tylko zerknie, zauważy: "gdzie ten domek?" i zdjęcie fiuuuu z pamięci...

Ale to jest Chiński Domek :-D
http://pl.wikipedia.org/wiki/Domek_Chi%C5%84ski_w_%C5%BBywcu

Niestety, na boki się nie dało- jupitery po prawej i po lewej ze swoim światłem powodowały, iż nie dało się zapanować nad jasnością:)

Dzięki za opinię

pardwadwa
19-01-2012, 22:01
To w takim razie napisz Chiński Domek w Żywcu...

Semati
19-01-2012, 22:13
To w takim razie napisz Chiński Domek w Żywcu...

??? a co to zmieni....

Dune
19-01-2012, 22:53
Niestety, na boki się nie dało- jupitery po prawej i po lewej ze swoim światłem powodowały, iż nie dało się zapanować nad jasnością:)

Może warto przy takich warunkach i bryle fotografowanego obiektu pokusić się o bardziej symetryczną kompozycję, wycinając część prawej strony kadru ?

Edit: Nie, byłoby jednak wówczas dość nudnawo.

pardwadwa
20-01-2012, 01:51
??? a co to zmieni....

To, że nie przyczepiłbym się do tytułu :) Na zdjęciu byłoby dokładnie to czego oczekuję.

Semati
20-01-2012, 09:28
To, że nie przyczepiłbym się do tytułu :) Na zdjęciu byłoby dokładnie to czego oczekuję.

sugerujesz się tytułami?? A jak brak tytułu albo gwiazdka w tytule- oczekujesz nieboskłonu....

Semati
20-01-2012, 09:30
Do autora wątku.
Zdjęcie dość ciekawe,choć może dodałbym kontrastu, co do kadrowania ,zazwyczaj wybiera się najmniejsze zło w terenie i myślę ,że ok.

pardwadwa
20-01-2012, 13:57
sugerujesz się tytułami?? A jak brak tytułu albo gwiazdka w tytule- oczekujesz nieboskłonu....

Żartujesz, czy tak poważnie...?

Wyobraźmy sobie scenę - w tle po prawej ściana, z lewej pusto (jakieś pole) i pies biegnący na prawo, w stronę ściany. Na puszce teleobiektyw więc pstryk i dalej:

1. Obrabiasz fotkę nazywasz ją "Piesek" wrzucasz do neta, pojawia się odbiorca i co widzi? No jest piesek, fajnie. Ale szybko biegnie...! Sweet focia! Koniec.
2. Obrabiasz fotkę nazywasz ją "4" i wrzucasz do neta, razem z 1, 2, 3 i 5 (zamiast cyfr mogą być gwiazdki, nic, cokolwiek), na których są też kwiatek, dwie lokomotywy, jeszcze kwiatek i Twoja babcia. Pojawia się odbiorca i co widzi? Widzi kwiatek, dwie lokomotywy, znowu kwiatek, psa i babcię. No fajnie, poogląda czy dobrze naświetlone, jaka GO, coś tam jeszcze, morze dorzuci komentarz typu "kolory super, podoba mi się GO, no ale łapę to uciąłeś..."
3. Kawałek się cofniemy. Widzisz psa, który pędzi po polu jak szalony, po prawej ściana, na puszce tele... Super! Pstryk, perspektywa skompresowana, ach...! Obrabiasz fotę, pies wygląda tak, jak miałby się za chwilę rozbić o ścianę... Nazywasz ją "Szaleniec", wrzucasz do neta, pojawia się odbiorca...

... którą fotkę zapamięta najdłużej?

Różnica między "chińskim domkiem", a "Chińskim Domkiem w Żywcu" jest diametralna... Przy pierwszym tytule, no cóż, wchodzę, a że nigdy w życiu nie byłem w Żywcu widzę, że autor strzelił fotkę jakiemuś budyneczkowi, który wyglądem ledwo, ledwo przypomina pagodę. Przy drugim, o ile samo zdjęcie będzie techniczne dobre (bo to w końcu architektura a nie street), inteligenty człowiek zada sobie pytanie "A co to jest ten Chiński Domek w Żywcu", włączy wikipedię, przeczyta...

Oczywiście, są zdjęcia, dla których dobrym tytułem będzie na przykład trzykropek, ale autor już w trakcie robienia zdjęcia musi mieć świadomość co robi... Jak scena jest odpowiednio mocna, to nawet te trzy kropki wystarczą.

Semati
21-01-2012, 00:26
Żartujesz, czy tak poważnie...?

Wyobraźmy sobie scenę - w tle po prawej ściana, z lewej pusto (jakieś pole) i pies biegnący na prawo, w stronę ściany. Na puszce teleobiektyw więc pstryk i dalej:

1. Obrabiasz fotkę nazywasz ją "Piesek" wrzucasz do neta, pojawia się odbiorca i co widzi? No jest piesek, fajnie. Ale szybko biegnie...! Sweet focia! Koniec.
2. Obrabiasz fotkę nazywasz ją "4" i wrzucasz do neta, razem z 1, 2, 3 i 5 (zamiast cyfr mogą być gwiazdki, nic, cokolwiek), na których są też kwiatek, dwie lokomotywy, jeszcze kwiatek i Twoja babcia. Pojawia się odbiorca i co widzi? Widzi kwiatek, dwie lokomotywy, znowu kwiatek, psa i babcię. No fajnie, poogląda czy dobrze naświetlone, jaka GO, coś tam jeszcze, morze dorzuci komentarz typu "kolory super, podoba mi się GO, no ale łapę to uciąłeś..."
3. Kawałek się cofniemy. Widzisz psa, który pędzi po polu jak szalony, po prawej ściana, na puszce tele... Super! Pstryk, perspektywa skompresowana, ach...! Obrabiasz fotę, pies wygląda tak, jak miałby się za chwilę rozbić o ścianę... Nazywasz ją "Szaleniec", wrzucasz do neta, pojawia się odbiorca...

... którą fotkę zapamięta najdłużej?

Różnica między "chińskim domkiem", a "Chińskim Domkiem w Żywcu" jest diametralna... Przy pierwszym tytule, no cóż, wchodzę, a że nigdy w życiu nie byłem w Żywcu widzę, że autor strzelił fotkę jakiemuś budyneczkowi, który wyglądem ledwo, ledwo przypomina pagodę. Przy drugim, o ile samo zdjęcie będzie techniczne dobre (bo to w końcu architektura a nie street), inteligenty człowiek zada sobie pytanie "A co to jest ten Chiński Domek w Żywcu", włączy wikipedię, przeczyta...

Oczywiście, są zdjęcia, dla których dobrym tytułem będzie na przykład trzykropek, ale autor już w trakcie robienia zdjęcia musi mieć świadomość co robi... Jak scena jest odpowiednio mocna, to nawet te trzy kropki wystarczą.

Dziekuje za tak wyborna wypowiedź. Przeparaszam autora watku o odbiegniecie od sedna tematu....Za siebie i kolegę ..

Hmm masz rację ,z tym że jesli tytuł jest po ichniemu ,a nie władasz ichnim jezykiem yto i tak cały Twój wywód jest do duszy....

Po prostu zdjęcie ma mieć charakter. Tytuł .. hmm kwestia samego autora....

pardwadwa
21-01-2012, 01:25
Jak nie władam czyimś językiem to siedzę cicho. Oglądam zdjęcia zdając sobie sprawę, że być może coś mi umyka. W każdym razie Ty przedstawiłeś swoje zdanie, ja swoje, mamy inne i tyle :)

Inkognito
22-01-2012, 22:51
A w mojej opinii ten kadr wcale nie jest niepoprawny. Zupełnie nie rażą mnie gałęzie z lewej, ponieważ wyglądają (choć nie musi być to zgodne z prawdą) jako celowy zabieg autora. Delikatne ukrycie domku wcale nie przeszkadza - choć również wykonałbym tą fotografię w zupełnie inny sposób - stanąłbym bliżej, bo tak lubię. Dostrzegam jednak uroki takiego kadrowania. Jest to obrazek mniej oczywisty ale jednocześnie bardzo klasyczny w swej kompozycji. Centralny kwadrat byłby też bardzo dobrym pomysłem - wtedy trzeba by było wyjść jednak przed te gałęzie. Uważam, iż taki sposób kadrowania byłby bardziej sztampowy i chyba zbyt oczywisty.

Jedynym mankamentem, który wpływa na ocenę tego zdjęcia jest światło po prawej stronie. Nie gra ono głównej roli, ale po chwili potrafi skutecznie odciągnąć uwagę od malowniczej budowli.

Niemniej, bardzo mi się to ujęcie podoba!

G2G2
24-01-2012, 00:33
Hej,

pokusilbym sie o odszumienie zdjecia, niebo jest pelne kropek :)

pzdr.