PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Jej wysokość Świnica, w biel ubrana...

krzysztofz24
19-01-2012, 16:59
Dlaczego "Jej Wysokosc" - bo ta gora jest po prostu piekna i majestatyczna.
Czyli zapraszam do ogladania i komentowania jednej z pierwszych tatrzansko-zimowych odslon poczynionych przez mnie;-).
Obrobka, dokladnie tak tam bylo.
Dodam jeszcze, ze gdyby moje po taniosci kupione raki, sie nie rozpadly. To bym szedl razem z tymi dwoma ludzikami na szczyt. A pozniej, sniegu tyle dowalilo, ze oglosili 4 stopien zagrozenia lawinowego...
Nic to, bedzie po co wracac;-). Przynajmniej mam super zachodzik nad Czerwonymi Wierchami...ale o tym kiedy indziej;-).

To nie rozpisujac sie dalej, zapraszam.

1

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img827.imageshack.us/img827/9499/dsc5244forum14jpg.jpg)

2. W drodze na szczyt...

źródło (http://img269.imageshack.us/img269/1910/dsc5258forum14.jpg)

3. W drodze na szczyt, ze zblizeniem na Jej Wysokosc...

źródło (http://img824.imageshack.us/img824/1048/dsc5264forum44.jpg)

Nemeth
19-01-2012, 18:07
3 bardzo ładna i monumentalna. Natomiast co do 1 i 2 ... na 1 podoba mi się światło na ziemi i wadzi przepał na niebie - na dwójce na odwrót - niebo jest ok ale przepał na stoku. Gdybyś przygasił niebo na 1 byłoby najlepiej chyba :)

dominikpl72
19-01-2012, 18:09
Fotki ładne. Może dodałbym ciut kontrastu. Ale jedynka jest za bardzo podobna do dwójki - do prezentacji wystarczyłoby wybrać jeden kadr (ze wskazaniem na dwójkę z "ludzikowym" sztafażem)

Radek_1
19-01-2012, 18:12
Fajnie. Trójka najbardziej dostojnie - rzeczywiście.
A co do raków, to sprawdza się stare powiedzenie, co tanie to drogie ... ;)

rainer
19-01-2012, 18:31
Też myślę, że 3 jest najlepsza :),
1 czy 2 ? ...wybrałbym 1 tylko ten przepał trochę wadzi.

krzysztofz24
19-01-2012, 18:34
3 bardzo ładna i monumentalna. Natomiast co do 1 i 2 ... na 1 podoba mi się światło na ziemi i wadzi przepał na niebie - na dwójce na odwrót - niebo jest ok ale przepał na stoku. Gdybyś przygasił niebo na 1 byłoby najlepiej chyba :)

Ale mowisz o tym przepale w okolicy szczytu?. Specjalnie go zostawilem, bo ten trojkatno rombowy ksztalt tej chmury mi sie jakos podoba...Wystarczylo go troche przygasic, o ledwie -0.3 EV i juz znikal. A chcialem zostawic ta chmurke;-). Co do reszty nieba to ogolnie zalozylem sobie jasno i lekko.

Fotki ładne. Może dodałbym ciut kontrastu. Ale jedynka jest za bardzo podobna do dwójki - do prezentacji wystarczyłoby wybrać jeden kadr (ze wskazaniem na dwójkę z "ludzikowym" sztafażem)
1 ma przestrzen, tylko cos mi mowilo,ze fajnie bedzie przyciac z lewej i troche gory i jeszcze ludziki;-). Stad wlasnie 2. W zasadzie mozna powiedziec ze to 1b. Co do kontrastu to moge sie zgodzic, ze mozna by ciut dodac na stokach(wylaczajac niebo)...jak tam kto woli, jak chciale w takiej lekkiej bieli zapodac;-).

Oj swiete slowa:-). Ale zakupilem sobie porzadne na Krupowkach, nawet nie bardzo drogo. Tylko ze sobie wiele z nich potem nie pokorzystalem. Bo dali 4 st. zagrozenia lawinowego:-).

Jeszcze ogolnie co do "przepalow". Przygaszalem i to co widac rozni sie od golego Rawa. Ale celowo zostawilem gdzieniegdzie pare jasniejszych miejsc, zeby troszke dawalo po oczach. Mialem gogle z przyciemniona szybka. Bo tak wialo i wszechobecna biel dawala po oczach, jak tylko slonko bardziej sie wychylilo zza chmur...

PABLOOK
19-01-2012, 18:41
Wszystkie fajne, bo wszystkie podobne są ;).
A tak na serio to wybiorę dwójkę, potem trójkę. I nie żeby jedynce cosik brakowało, ale mz w takich kadrach dużo daje obecność elementu ludzkiego. Oddaje skalę i wprowadza dodatkową akcję do kadru.
Śnieg fajnie podany, delikatnie tak rzekłbym "smacznie". Co do nieba to chyba bym jednak trochę przyciemnił ;).
A teraz Panie Krzysztofie szykuj narzędzia i konkretne BW z tego rychtować trzeba ;):).

Nikonozaur
19-01-2012, 19:24
Jakbyś miał ludzia na trójce wybrałbym właśnie ją na zwycięzcę zestawu, choć ciut na moje oko za mało nieba nad szczytem zostawiłeś. Samo niebo rzeczywiście można lekko przyciemnić. Ogólnie dobrze się patrzy na te zdjęcia mimo drobnych wad, które wymienił Maciek.

krzysztofz24
19-01-2012, 19:26
Jakbyś miał ludzia na trójce wybrałbym właśnie ją na zwycięzcę zestawu, choć ciut na moje oko za mało nieba nad szczytem zostawiłeś. Samo niebo rzeczywiście można lekko przyciemnić. Ogólnie dobrze się patrzy na te zdjęcia mimo drobnych wad, które wymienił Maciek.
Andrzej, na 3 masz 2 ludziow;-). Na dole po prawej.

fotoMichal
19-01-2012, 19:28
Muszę jechać w góry, no muszę... takie możliwości a ja w domu ....

krzysztofz24
19-01-2012, 19:55
Muszę jechać w góry, no muszę... takie możliwości a ja w domu ....

Ty masz w Taterki ok 100km, a ja z wawy ponad 400, takze nie bij lezacego;-):-). Jeszcze jestem w szoku po powrocie:-).
Pewnie dopiero kolo wakacji dam rade, moze na wiosne, zobaczyc krokusy na Chocholowskiej.
Ech wziasc plecak I isc te kilkanascie km, coraz wyzej I blizej chmur, a jak szczescie dopisze to jest sie ponad chmurami...

Do zobaczenia na szlaku:-).

Nikonozaur
19-01-2012, 22:23
Andrzej, na 3 masz 2 ludziow;-). Na dole po prawej.
No rzeczywiście, jak ja mogłem tego nie dostrzec? :shock: Wynika z tego, że jestem w tej gorszej części forumowiczów, którzy nie oglądają zdjęć przez lupę. ;)

creep
19-01-2012, 22:54
Różnice między jedynką i dwójką w zasadzie ciężko zauważalne na pierwszy rzut oka :) Natomiast trójka jest super, grań świetnie prowadzi wzrok a te dwie postacie dodają skali i smaczku.

ostrytux
20-01-2012, 01:41
Piknie że HEJ! :) Dla mnie trójka tak monumentalna, a masz coś w kierunku zachodnich?

ALF
20-01-2012, 02:02
Z kadrów, trójka zdecydowanie się wyróżnia. Ale jest jedno ale, za ciepło w tych kadrach.

krzysztofz24
20-01-2012, 02:47
Piknie że HEJ! :) Dla mnie trójka tak monumentalna, a masz coś w kierunku zachodnich?

A mam:-). I Cicha Doline z oblokami I Czerwone Wierchy plus zachod slonca...lecialem potem z wywieszonym jezorem na ostatnia kolejke:-). Otwierali mi zamkniete juz drzwi.
Na pewno pokaze, tylko na spokojnie. Obrobie, troche leakowania obrobkowego w celu przekonania sie do wlasnych wizji;-). I jeszcze dodam, ze pamietajac twoje wypowiedzi, ze w gorach nie mozna zapomniec o tele, zadbalem w tym temacie;-).
Tem dzien byl ekstra -12st.C na gorze, ze sloneczkiem, chmurkami w dolinachh, dmacym wiatrem I oblednym zachodem slonca nad chmurami...troche fot natrzaskalem;-). Tylko na spokojnie z obrobka chce podejsc...

Z kadrów, trójka zdecydowanie się wyróżnia. Ale jest jedno ale, za ciepło w tych kadrach.

Alf, no co ty;-). Mieli mnie zjesc za niebieski snieg w cieniach;-). Jest tak akuracik mz, chlodnawo, ale bez niebieskosci.
No zreszta rzecz indywidualnych upodoban, jeden woli cieplej, drugi chlodniej.
Jako ciekawostke dodam, ze 3 ktora jest najcieplejsza zostala praktycznie tak samo obrobiona co poprzednie zdjecia. Po prostu jakos tak wtedy zaswiecilo;-).

ALF
20-01-2012, 02:56
Alf, no co ty;-). Mieli mnie zjesc za niebieski snieg w cieniach;-).

Który to? Dawaj go, to nakarmię bananami wszetecznika jakowegoś. ;) :D
Pisząc, że za ciepło, myślałem przede wszystkim o dynamice i nastroju, które to ciepełko trochę niweczy.

harb
20-01-2012, 10:03

podpiszę się pod ta wypowiedzią , trójka jest najbardziej dopieszczona z całego setu :)

ART69
20-01-2012, 11:00
Dobrze skomponowane kadry :-) mnie taki WB pasuje :-) nr trzy, później dwa u mnie w typowaniu :-)

Pablo 77
20-01-2012, 13:21
Trójka a potem dwójka,ale z uwagami Maćka :)

Hoobie
20-01-2012, 18:50
O tak, nr 3 jest świetna z całego zestawienia! :)
Pozostałe również bdb, niemniej głównie ze względu na kadr nr 3 zatrzymuje na dłużej :D