Zobacz pełną wersję : D200 vs Pentax K10D vs C 30D vs C 5D?
Wybaczcie, że zakłądam taki wątek. Dziś jest ten dzień, kiedy pojawi się nowa puszka w mojej stajni. Topic mówi sam za siebie, nad tym się zastanawiam.
Mam mało czasu na decyzję, dlatego piszę w osobnym temacie, a nie szukam po forum.
Jeśli możecie, to pomócie i przekonajcie mnie.
Numerem jeden w rankingu jest D200. Pytanie tylko dlaczego powinienem wydać te pieniądze właśnie na tę puszkę.
Obiektem pożądania jest Canon 5D.
(PS: normalnie pracuję w systemie Canon - jednak jestem otwarty na inne opcje)
Z góry dziękuję
Jesli pracujesz w systemie Canona to dla mnie wybór prosty: Canon 30D - chyba, że w stajni masz same eLki to 5D.
Mam to szczęście, że korzystam z obiektywów, które nie należą do mnie. Są albo znajomych albo wydawnictwa. Nie inwestuję w szkła dopóki nie będę miał finalnej puszki.
jak możęsz to bierz pełną klatkę
No wlasnie masz dostep do szkiel wiec kupujesz na razie tylko puche, bierzesz sluzbowe szkielko i robisz foty. A do d200 musisz dokupic szklo od razu....
Może napisz do jakiego typu zdjęć to body, wtedy będzie łatwiej coś polecić.
Głównie zdjęcia portretowe. Okładki do gazet zakładowych. Format A4. Ponadto fotoreportaże. No i oczywiście dla własnej przyjemności. Czyli: drzewka, kwiatki, imprezki itp...
brain_damadge
25-02-2007, 19:55
no ale masz do dyspozycji szkła nikona? jak tak to czemu nie...
Nikon jest moim zdaniem przyjaźniejsza puszką-wolę obsługę, szybkość dokładnośc pomiaru światła itp.
Właściwie u Canona widzę nad D200 jedną zaletę oprócz pełnej klatki- to jest jakość zdjęć. Canon 5d jest zarówno bardziej dynamiczny jesli chodzi o zakres światła i generuje mniejsze szumy... Tylko czy wart płącić prawie 2x więcej.... IMHO nie.
Bawiłem się w studio swoją D70 i C20 kolegi-dramatycznej różnicy w końcowym efekcie nie było-robilismy fotki do katalogu firmowego z branży spozywczej...
Dziękuję Wam za rady. Ale chyba mi odbiło na maksa i kupię Pentaxa :) Zakochałem sie w tym szkle. I chyba tak pozostanie.
jak tylko będziesz miał dostęp do nowych, jasnych, uszczelnionych i z esdeemem szkiełek to pozazdrościć.
a zakochałeś sie w puszce...