PDA

Zobacz pełną wersję : Własna działalność gospodarcza - pytanie

Dlugi123
18-01-2012, 17:11
Witajcie
Rozpoczynam "przygodę" :) z własną działalnością. Sprawna i pewna księgowość jest zbyt skomplikowana dla mnie (dodatkowo będę skupiony raczej na pracy), dlatego też będę korzystał z usług księgowej.
Niemniej jednak chciałbym ogólnie orientować się w zasadach rachunkowych, VATach i innnych z tym związanych tematach.
Reasumując, czy ktoś spotkał się z jakąś książką wyjaśniającą podstawy rachunkowości, jakieś poradniki czy coś takiego (w kontekście małych, jednoosobowych biznesów).
Trochę tytułów jest w księgarniach ale nie wiem co się najlepiej sprawdzi.

Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam, Tomek

kisio
18-01-2012, 17:16
Ja miałem coś w stylu 'Jak prowadzić PKPiR' i pół roku sobie jakoś dawałem radę sam, potem już mi się nie chciało tym zajmować i poszło do księgowej.

Rafał_Sz
18-01-2012, 17:22
1. Znajdź dobre biuro rachunkowe. Dobre powtarzam. I zrób to przed rozpoczęciem działalności, bo można mniej lub bardziej korzystnie wystartować w kwestii formy prowadzenia DG, kosztów, ZUSów itp.
2. Kup sobie program do fakturowania - koszt stówka z hakiem, wygoda bezcenna.
3. Dobre biuro rachunkowe udzieli Ci wszelkich wskazówek i odpowie na wszelkie pytania. Bezpłatnie.
4. Lektury sobie odpuść, bo zawierają one zazwyczaj wiedzę ogólną, a Ty będziesz potrzebował tylko wybrane wiadomości. Na dodatek przepisy zmieniają się szybciej niż ceny paliw.

Powodzenia! :)

credka
18-01-2012, 17:50
4. Lektury sobie odpuść, bo zawierają one zazwyczaj wiedzę ogólną, a Ty będziesz potrzebował tylko wybrane wiadomości. Na dodatek przepisy zmieniają się szybciej niż ceny paliw
I właśnie z tego powodu zrezygnowałam z samodzielnego prowadzenia rachunkowości, a zatrudniłam księgową - nie kręci mnie ślęczenie w nowinkach w przepisach, od tego jest fachowiec. Zanim otworzyłam firmę, wierzyłam, że sama sobie poradzę, zaczęłam więc studiować kolejne strony w necie, ale szybko okazało się, że nie nadążam za zmianami, kupiłam książkę jak prowadzić działalność (także z KPiR), a tam same ogólniki i schematy mało precyzyjne (choć książka rewelacyjna, to wciąż za mało), itd... Uznałam, że bezpieczniej i przyjemniej dla mnie będzie oddać papiery w ręce zawodowca.
Koszt zatrudnienia księgowej jest śmiesznie niski, a moje obowiązki ograniczają się do przygotowania wszystkich miesięcznych dokumentów, co zajmuje moment. Jeśli słabo orientujesz się w przepisach, w samodzielnym prowadzeniu rachunków, to polecam zatrudnić księgową, przynajmniej na początek, zanim załapiesz o co chodzi i uznasz, że chce Ci się w tym siedzieć na bieżąco...

Dlugi123
18-01-2012, 18:24
Dzięki za odpowiedzi. Księgowa już mam (załatwiałem to już przed rozpoczęciem działalności, co faktycznie pomogło).
Koszt miesięcznej obsługi księgowej nie jest duży, a wygoda spora. No i akurat moja działalność jest nieco skomplikowana, dlatego zewnętrzna obsługa rachunkowa jest dla mnie ok.
Chciałem po prostu poznać ogólne zasady.
Dzięki jeszcze raz.

sokolnik
18-01-2012, 19:45
ze studiów mogę polecić literaturę:
1. ABC small bussines'u Markowski W. 2011
2. Młodzikowska D. Lunden B. Jednoosobowa firma s. 372

Literatura uzupełniająca:
1. Moczydłowski, J. Pacewicz, Przedsiębiorczość, Wyd. Oświatowe ?FOSZE?
2. Bogaczyk, B. Krupski. Lubińska, Małecki, Wieczorek, 2005 Własna firma.
dane z notatek, więc mogą się wkraść błędy w nazwiskach.

Ale tak jak pisał ktoś wcześniej, potrzebne Ci konkretne rzeczy, a nie książki 200-300 stron. No chyba że lubisz czytać i masz dużo czasu wolnego.
polecam poxerować sobie kilka najwazniejszych rozdziałów, wypożyczyć, nie ma sensu kupować bo na 90% oddasz to do księgowej, daje Ci max pół roku. chociaż to zależy ile ma się zleceń, faktur, liczenia, obroty itp