Zobacz pełną wersję : Padnięta matryca w tygodniowym aparacie?
Witam,
tydzień temu zakupiłem lustrzankę Nikona.
Zrobiłem sobie test "matrycowy" i wyszły mi białe kropki na czarnym tle. martwe piksele?
Wykonałem go w ten sposób, że przy założonym dekielku na obiektywie, zrobiłęm zdjęcie o parametrach:
ISO 4000
czas od 1sek do 10sek
przysłona od 2.8 do 22.
Białe plamki a właściwie kwadraciki, widoczne są na czarnym tle i to już na wyświetlaczu aparatu po małym powiększeniu. Takich punktów jest przynajmniej 5 jeśli nie więcej na całym obszarze czarnego "zdjęcia".
Co o tym myśleć?
Walnięta matryca?
Kwalifikuje się do wymiany czy też jest to normalne? Są jakieś normy matryc aparatów tak jak w monitorach, że ileś tam pikseli może być niesprawnych?
Czy to się nie pogłębi? Nie wypali bardziej?
Reklamować? A moze powolac sie na niezgodnosc towaru z umową?
Aparat ma tydzień, strach pomyslec co bedzie dalej, a jak cała matryca mi się tak z kolejnymi zdjęciami "powypala"?
Możecie zrobić taki test u siebie?
Byłbym wdzięczny za pomoc i Wasze opinie oraz własne wyniki takiego "testu".
Pozdrawiam
Znowu fotograf dekielków... :(
Poszukaj tematów na forum. Całą rozprawę doktorską można by napisać o tym.
Ogólnie lepiej nie myśleć o tym tylko robić zdjęcia. Jeśli takich placków będzie dużo, to udać się do serwisu gdzie "usuną" taką bolączkę od ręki. Niestety wiąże się to z wyprawą do Warszawy (ale można chyba wysłać aparat kurierem).
I nie jest źle. 5 hot pixeli na 12 mln ;)
daro1980
18-01-2012, 17:09
Znowu fotograf dekielków... :(
dobre dobre .... a na poważnie czy te hot pixele wychodzą(przeszkadzają) podczas zwykłych zdjęc czy tylko jak dekielek robisz ...
Panowie spokojnie, bez nerwów i szyderczych akcji proszę :)
Długo zbierałem na ten aparat, włąsnoręcznie na niego zapracowałem, dlatego też jakakolwiek niedoskonałość z nim związana bardzo mnie martwi. I to już taka poważna w moim mniemaniu, jak problemy z matrycą (serce cyfrowej lustrzanki).
Tak, wypalone piksele widać na zdjeciach, nie tylko na dekielkach.
Oczywiście mam tu na myśli zdjęcia z "dłuższymi" czasami naświetlania w wysokości 1sek wzwyż.
A właśnie fotografia nocna to moje oczko w głowie.
A większość tych plamek jest właśnie w rejonie nieba, co dosyć mnie denerwuj i martwi.
Czy jest sie zatem czego bac?
To się powiekszy? Czy też po prostu taki kawałek krzemu wyjechał od nikona już?
Nie wiem czy jest ich tylko 5, sadze ze napewno wiecej, bo fotki ogladalem tylko na aparacie jak do tej pory (te testowe).
Najbardziej boje sie tego, ze korzystajac z dlugich czasow naswietlania, szybko "załatwię" taką "walniętą już na starcie" matrycę....
Kuba Borysko
18-01-2012, 17:18
post do wywalenia....
RobertMiernik
18-01-2012, 17:27
Pokaż któreś z tych zdjęć...
Cholera, teraz po zgraniu na kompa widzę furę nie tylko białych ale i czerwonych punktów na całej powierzchni matrycy.
Masakra jestem załamany.... Tyle kasy ciężko zarobionej i taki zawód na Nikonie ehh :(
Co mam z tym robić? Jest tego jakoś wiele czy też stosunkowo niedużo i nauczyć się z tym życ? Czy też "działać" cos w tej sprawie seriwoso? Zjawisko wypalania się matrycy powiększy z biegiem czasu?
Dkielek:
http://fotofotki.pl/pliki_img/read3lrss1exfygnkanp.jpg
Bez dekielka:
http://fotofotki.pl/pliki_img/03ss3vhpe505l4fnfwm9.jpg
Co o tym myślicie?
Ja bym się już ciął.
A tak na poważnie, to weź statyw człowieku i idź robić zdjęcia. Przeważnie każda matryca ma hot/bad pixele a w Twoim przypadku widzę bardzo mało tego. Jak chcesz to wysyłaj do serwisu, zmapują Ci to i będzie okej. Jak nie chcesz na taką pierdołę tracić czasu to w PS sobie coś takiego usuń i po sprawie.
Jest to normalne zjawisko i występuje w każdej matrycy nawet w takiej z D3s? Bo D4 to jeszcze nie ma na półkach.
Czy jest to zjawisko rozszerzalne?
haradrimm
18-01-2012, 18:10
Według mnie jest ok, nie ma się co martwić. Tym bardziej, że piszesz, że Twoim konikiem jest fotografia nocna, a takich zdjęć nie robi się an ISO "pięć milionów". Warto też sobie wtedy włączyć "odszumianie dla długich czasów", żadnych kropek nie będzie:)
Jest to normalne zjawisko i występuje w każdej matrycy nawet w takiej z D3s? Bo D4 to jeszcze nie ma na półkach.
Czy jest to zjawisko rozszerzalne?
Każda matryca jest tak samo zbudowana i każda ma piksele więc tak, na każdej to występuje. W porównaniu z Twoją u mnie jest znacznie gorzej, ale nie robię na długich czasach więc nie chce mi się jechać na mapowanie i tracić czas. Nie wiem jak w Nikonie ale ostatnio widziałem film na planet5D jak łatwo i szybko można samemu to zmapować. Podesłałbym ale dzisiaj nieczynne również i to :).
Ok rozumiem, że to "normalne" zjawisko u tego typu matryc. W monitorach jest podobnie, tyle, że raz są raz ich nie ma, raz same gasną raz nie.
Jak jest w przypadku aparatów? Czy moja matryca z biegiem wykonywania kolejnych zdjęć będzie coraz bogatsza w taki martwe piksele?
Co szkodzi matrycy tzn jakich ustawień używać jak najrzadziej aby jak najepiej dbac o dobra kondycje matrycy?
Proszzz http://www.kenrockwell.com/tech/hot-pixels/index.htm
mariaczi666
18-01-2012, 19:49
Proszzz http://www.kenrockwell.com/tech/hot-pixels/index.htm
Rzeczywiście, święte słowa Kena:
'Even if it's OK today, your camera may start doing it tomorrow.
Don't worry about it. If you look hard enough you'll always find them.'
Nie zwracaj na nie uwagi. I ciesz się robieniem zdjęć. Jak nie pogorszyć sprawy? Nie wiem, może nie doprowadzić do nadmiernego grzania matrycy (zbyt długie nagrania video, chociaż nie wiem o jakim korpusie piszesz), nie strzelac przez cały czas na iso3200 (podbicie iso to nic innego jak podanie wyższego napięcia na matrycę, co mogłoby teoretycznie zwiększyć ryzyko powstania hotów) :) ?
Wielkie dzieki za odpowiedzi.
A moglbys wrzucic swoja fote dekielka na iso4000 czas 10sek na 2.8 i 22?
A jaka jest różnica między zdjęciem dekielka na 2.8 i 22?
A jaka jest różnica między zdjęciem dekielka na 2.8 i 22?
no przecież głębia czerni ;) - ależ Ty trywialne pytania zadajesz ;)
Oj tam oj tam nie czepiajcie się tylko pomozcie Koledze:)
Najlepsze jest to ze przy pracy z lightroomem w ogole nic takiego nie widac bo od raZu usuwa...
Oj tam oj tam nie czepiajcie się tylko pomozcie Koledze:)
ale w czym pomagać? matryca jak matryca - to jak z nowym samochodem - chcemy aby był idealny, bez rysek i wogóle, a na drugi dzień i tak ktoś przywali drzwiami na parkingu
owszem fajnie jest jak matryca jest czysta, bez hotów, ale bez paranoi - jutro te hoty już mogą być, gdyż każda matryca ma mniej lub więcej fotoczułych elementów, które są bardziej lub mniej wadliwe i w trakcie produkcji są mapowane, a potem się okaże, że pobudzone silnym prądem te do tej pory niezamapowane staną się hotami - płakać ztego powodu nie ma potrzeby
Najlepsze jest to ze przy pracy z lightroomem w ogole nic takiego nie widac bo od raZu usuwa...
Nie chce mi sie sprawdzac ACR w PS CS5 również usuwa?
Szczerze mówiąc nie korzystałem, używam tylko lightrooma.
(podbicie iso to nic innego jak podanie wyższego napięcia na matrycę, co mogłoby teoretycznie zwiększyć ryzyko powstania hotów) :) ? napiecie na matrycy zostaw w spokoju, ona caly czas pracuje na jednej natywnej czułosci a kwestia Iso to jest wzmocnienie sygnalu ac/dc. Kondycja to tylko dlugie czasy a tak po za tym ja bym to olał..
Michał Jędrak
19-01-2012, 00:27
Sfotografuj sobie dekielek na czułości ISO200 a nie 4000000000. To co masz to nie wypalone piksele tylko szumy. Jeśli będziesz miał to samo, to wtedy bym w ogóle zaczął się nad tym zastanawiać, ale uważam na 95%, że przy normalnej czułości będzie po prostu czarno i być może jakaś jedna czy dwie kropki.
Oprócz czułości dochodzi coś takiego jak szumy spowodowane długim czasem naświetlania, a więc pogarszasz sobie problem podwójnie. Załóż dekielek, ustaw ISO200, czas 1/20 i zrób test a będziesz pan zadowolony :-)
No niestety na ISO400 i czasie 1/800 te same białe plamki :(
o rany, co będzie jak matryca się trochę zakurzy? Najlepiej nie zmieniać obiektywów :)
Więcej luzu proponuję, na zdjęciach (nie dekielków) nie widać takich pojedynczych kropek, a jak będziesz miał fotkę życia, taką na bilbord, to sobie występlujesz te kilka kropek. Rozumiem że chcemy mieć wszystko idealne, ale to nie możliwe, na kliszy też były skazy i uszkodzenia przy wywoływaniu, obiektywy też mają wady więc przy tym wszystkim takie wady matrycy to pikuś.
A może po prostu zapytać u źródła? Trzeba tylko odnaleźć gwarancję, kurier na koszt NP.
A może po prostu zapytać u źródła? Trzeba tylko odnaleźć gwarancję, kurier na koszt NP.
i 4 tygodnie bez aparatu gratis (notabene wycięte z okresu gwarancji mimo że nie powinny, bo gwarancja powinna być wydłużana o okres naprawy)
no chyba, że się coś zmieniło po przeprowadzce ;) (choć ten uśmech to przez łzy raczej)
Na pewno się zmieniło. Przecież taka przeprowadzka swoje kosztuje. ;)
napiecie na matrycy zostaw w spokoju, ona caly czas pracuje na jednej natywnej czułosci a kwestia Iso to jest wzmocnienie sygnalu ac/dc. .Natywna czułośc nie jest jedna. Natywny to jest zakres czułości.
krzysztofz24
22-01-2012, 01:54
Kolego szanowny (pisze to bez ironi I zlosliwosci).czy ty na ten aparat oszedzaleas I kupiles go po to zeby fotografowac dekielki czy normalne zdjecia? Czy na fotografi nocnej ktora chcesz robic, widac jakies problemy?
Robiles juz wogole "normalne" zdjecia takie jakie chcesz robic?
Stawiam, ze raczej nie nie bedzie problemu:-).
Ja nie wiem, kupowac aparat po to, zby znecac sie mad zdjeciami dekielkow I pseudodokladnymi testami AF, to dla mnie lekka paranoja. To nie do ciebie autorze, tak ogolnie;-).
Idz robic foty I ciesz sie nabytkiem:-).
P.S Ktos pytal.
ACR z PS CS5 usuwa z automatu hoty, wiem bo uzywam.
Albert44
22-01-2012, 12:41
Jak się ma pierdyliony pikseli... to zawsze kilka umrze ;) z głodu. Idź nakarm je światłem i obrazem bo zdechnie więcej :evil: