PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 70-200 Glupie pytanie, z gory przepraszam

Dasia
25-02-2007, 02:58
Mam Sigme 70-200 2.8 apo. Mam ja dopiero 1 dzien. Kupialm bez instrukcji, pierwszy raz mam do czynienia z takim cudem, i to to ma taki pierscien przy gwincie z wartoscia od 32 do 2.8. Ma tez blokade, umiem zablokwoac na 32, umiem przestwiac na pozostale ale blokowac juz nie. Co to znaczy? Dobrze czy zle? Czy ktos wogole ma moze instrukcje do tego albo moglby podpowiedziec jak opytmalnie uzywac? Chyba zadaje zle pytania w google bo nic nie umiem na ten temat znlezc. Przepraszam z gory jesli wydaje sie to idiotyczne.

ekonet
25-02-2007, 03:07
Pięknie, ale jaki aparat masz przypięty na końcu tego obiektywu...? Jeśli cyfrowy, to zwróć uwagę, że jeśli przekręcisz pierścień przysłon poza pozycję 32, to aparat ogłosi bunt("FEE" na wyświetlaczu) i zdjęcia nie zrobisz. Pierścień ma być zablokowany, a sterowanie przysłoną robisz pokrętłem aparatu.

Volver
25-02-2007, 03:27
Dokładnie, zablokowany w skrajnym położeniu, na najwyższej przysłonie. Jeśli używasz nowszych analogów, to podobnie.
Mam to szkło, miło mi, że je także doceniłaś! Miłej zabawy i pochwal się fotkami.

Dasia
25-02-2007, 17:20
No mam D70s. I podpinam na zablokowanym 32. tak powinno byc? A czemu jak odblokuje i przekrece na inne wartosci to juz nie umie na nich zablokowac?

BugsBunny
25-02-2007, 17:36
1. ma być zablokowany na 32 i już
2. wartość przysłony zmieniasz z aparatu, nie na obiektywie
3. to świetny obiektyw i świetny aparat - nie psuj ich
4. z każdym innym obiektywem ( poza starymi manualnymi ) będzie tak samo - przysłona na obiektywie ( chyba że to obiektyw bez pierścienia przysłon - typu G ) ma być ustawiona na najwyższą wartość i zablokowana
5. to jest po to żeby aparat mógł sam ją zmieniać, w trybach innych niż M i A

Dasia
25-02-2007, 19:22
Dziekuje! Bugsie Bunny ;) Bo juz sie balam ze mam cos popsute. A podrzucilby ktos jeszcze instrukcje? Albo jakies generalne wskazowki jak najlepiej uzywac, jakie ustawienia itd? Acha i czy musze sie zapisac na silownie czy jest jakis sposob zeby to ustrojstwo nosic i czlowiekowi reka nie odpadla?

BugsBunny
25-02-2007, 19:42
Dziekuje! Bugsie Bunny ;) Bo juz sie balam ze mam cos popsute. A podrzucilby ktos jeszcze instrukcje? Albo jakies generalne wskazowki jak najlepiej uzywac, jakie ustawienia itd? Acha i czy musze sie zapisac na silownie czy jest jakis sposob zeby to ustrojstwo nosic i czlowiekowi reka nie odpadla?

niestety każdy dobry jasny obiektyw ma 2 wady - jest ciężki i drogi
nie sądzę żebyś potrzebowała jakieś instrukcje - szkło jak szkło, pochodź trochę, porób nim zdjęcia i zobaczysz jak się spisuje w różnych zastosowaniach i przy różnych ustawieniach
w moich rękach fotki z ogniskową w okolicach 200mm z czasem dłuższym niż 1/250s są zazwyczaj poruszone

Volver
25-02-2007, 21:32
Taaak...W oststni weekend pojechałem w plenerek i jakoś nie ciążyło mi za bardzo na karku te 2 kg. Ale to z emocji... :)
Jest jaki jest i to jego zaleta, nie wada. Doskonałe efekty na pełnej dziurze 2,8 w zakresie 70-170 mm, przy 200 mm przymykaj do f/ 4-5,6. Pamiętaj o czasach naświetlania-odwrotność ogniskowej x 1,5 (crop Nikona) i uwzglednij poprawkę na drżenie rąk po pewnym czasie :)

ekonet
25-02-2007, 21:46
A podrzucilby ktos jeszcze instrukcje?
To nie masz instrukcji...? Musisz zdobyć. Tu ich nie kupisz. Może szukaj na Allegro?

Albo jakies generalne wskazowki jak najlepiej uzywac, jakie ustawienia itd?

Próbujesz szybko małym kubeczkiem wypić morze...

daks
26-02-2007, 06:17
tu masz instukcję w pdf...
http://www.sigma-foto.pl/images/pdf/70-300mm_F4-56_APO2.pdf

hcman
26-02-2007, 10:33
tu masz instukcję w pdf...
http://www.sigma-foto.pl/images/pdf/70-300mm_F4-56_APO2.pdf

to jest instrukcja do 70-300 a chodzi o 70-200..

daks
26-02-2007, 23:56
o, w twarz, chyba "gupi" jestem :)