PDA

Zobacz pełną wersję : Plyta pod 2 x i7

Strus
18-01-2012, 07:52
Moze ktos bedzie sie orientowal gdzie mozna takie cos nabyc za rozsadne pieniazki i rozsadnej jakosci. Wymogiem sa 2 gniazda na i7, obsluga 32gb i wiecej (moze być) ramu, obsluga 2 kart graficznych.

Kyle
18-01-2012, 10:18
Pod które i7?

ps. na pewno potrzebujesz 2 gniazdowej płyty? 6 rdzeniowy i7 3930K (12 wątków dzięki HT, 12 MB cache) nie wystarczy? ... do tego płyta z 8 gniazdami DDR3, umożliwiająca posadzenie do 64 GB RAM kostkami 8 GB, lub bardzo tanio 32 GB kostkami 4 GB.

de Fresz
18-01-2012, 11:29
Nie wiem czy się ostatnio coś*nie zmieniło, ale jakiś czas temu płyty z więcej niż 1 socketem były tylko pod procki z linii Xeon.

ksviper
18-01-2012, 11:37
ASUS (http://www.purepc.pl/sprzet_pc/plyty_glowne/plyta_glowna_asus_z9ped8_workstation_dla_dwoch_sbe p)
SuperMicro (http://www.purepc.pl/sprzet_pc/plyty_glowne/plyta_glowna_z_czterema_socket_lga_2011_od_supermi cro)
EVGA (http://www.purepc.pl/sprzet_pc/plyty_glowne/ces_2012_evga_srx_z_dwoma_socketami_lga_2011)

Calme
18-01-2012, 13:19
Będziesz się tam bawił ;) to bierz

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/01/supermicro_lga2011_5-1.jpg
źródło (http://www.purepc.pl/files/Image/news/2012/01/supermicro_lga2011_5.jpg)

freefly
18-01-2012, 13:27
Moze ktos bedzie sie orientowal gdzie mozna takie cos nabyc za rozsadne pieniazki i rozsadnej jakosci. Wymogiem sa 2 gniazda na i7, obsluga 32gb i wiecej (moze być) ramu, obsluga 2 kart graficznych.

Chcesz renderować wizualizacje w 3ds Maxie czy tego typu programach? Bo jeśli nie, to po co?

Kyle
18-01-2012, 14:48
Chcesz renderować wizualizacje w 3ds Maxie czy tego typu programach? Bo jeśli nie, to po co?Zwłaszcza że płyta dwuprocesorowa + 2 serwerowe CPU to nie są rozwiązania "za rozsądne" (w sensie niskie) jak to kolego określił: "pieniążki".

Strus
18-01-2012, 15:03
To nie dla mnie. Dla znajomego. Do obróbki materiałów video. Jeden i7 i 32GB ramu się nie wyrabia. Więc wpadł na pomysł żeby mieć 2 i7. Od razu mówię że zakup SSD jako przyśpieszacza odpada bo nie ma takich pojemności żeby mógł swobodnie obrabiać materiał.

Kyle
18-01-2012, 15:09
To nie dla mnie. Dla znajomego. Do obróbki materiałów video. Jeden i7 i 32GB ramu się nie wyrabia. Więc wpadł na pomysł żeby mieć 2 i7. Od razu mówię że zakup SSD jako przyśpieszacza odpada bo nie ma takich pojemności żeby mógł swobodnie obrabiać materiał.
1) Jaki ma ten i7? (pytam po raz drugi). Już ktoś tu pisał z resztą że zwykłych i7 nie da się wsadzić dwóch bo nie będą pracować.

2) Do jednego procesora i7 nowej generacji na s2011 można wsadzić 64 GB RAM - tyle chyba wystarczy? (na jakiś czas) Zabawa nie tania przy jednym wydajnym CPU, ale przy dwuprocesorówce chyba kolega nie myśli że będzie tanio/taniej.

Kurtz
18-01-2012, 15:19
2 4rdzeniowce + plyta + RAM + dyski+ chlodzenie + mobo+ zasilacz spokojnie zbliza sie do kosztow workstation na xeonach poprzedniej generacji. Ile kasy do wydania? Jakie dokladnie maja byc zadania takiego sprzetu? Jakie karty graficzne? Czego odbiorca oczekuje po nowym sprzecie?

Pojemnosci SSD juz sa, tylko jeszcze nie mozna ich kupic / nie stac nas :] Zawsze mozesz sobie zlozyc macierz z 20 dyskow...

freefly
18-01-2012, 15:30
1) Jaki ma ten i7? (pytam po raz drugi). Już ktoś tu pisał z resztą że zwykłych i7 nie da się wsadzić dwóch bo nie będą pracować.

2) Do jednego procesora i7 nowej generacji na s2011 można wsadzić 64 GB RAM - tyle chyba wystarczy? (na jakiś czas) Zabawa nie tania przy jednym wydajnym CPU, ale przy dwuprocesorówce chyba kolega nie myśli że będzie tanio/taniej.

No i jakie programy będą używane. Miałem podobny problem jak kolega Strusa. , wiec nabyłem "drogą kupna" za niewielkie pieniądze na alledrogo serwer (czteroletni) na dwóch Opteronach, zainstalowałem W7 i jestem zadowolony.

ksviper
18-01-2012, 22:19
A nie da rady zaprzęgnąć do pracy przy tym video Nvidii z CUDA i dorzucić jeszcze trochę RAMu? Chyba wyszło by taniej niż zakup nowej płyty (narazie chyba jeszcze nie do dostania) plus dwóch najnowszych procków w wydaniu serwerowym. Nie wiem czy te płyty nie wymagają pamięci ECC więc to także znacząco podniosłoby koszt wymiany.

Majek
19-01-2012, 14:52
Też pomyślałem o nVidii. Jakąś Teslę tam wsadzić i niech robi to, do czego została stworzona. Pytanie tylko, czy soft to wykorzysta.

Strus
19-01-2012, 14:58
Jak zbiorę więcej danych to się podzielę. Jeśli chodzi o soft to praktycznie wszystko co Adobe wymyśliło do filmów. Wiem że jakieś CUDA ma, chyba 2

Majek
19-01-2012, 15:33
No to jak ma CUDA i mu się nie wyrabia, to dołożenie kolejnego procesora zupełnie, absolutnie nic nie da...

Kurtz
19-01-2012, 18:33
No to jak ma CUDA i mu się nie wyrabia, to dołożenie kolejnego procesora zupełnie, absolutnie nic nie da...
To wszysto zalezy czy te cuda nie sa "blokowane" przez wolny procesor. Wlasciciel sprzetu powinien wiedzeic najlepiej czego mu potrzeba bo znacharakter wykonywanej pracy i to co w tej chwili jest najwolniejsze. A przynajmniej powinien ^^
Wejscie w 2011 to 4-channel memory, co mogloby dac pewien wzrost wydajnosci.

ksviper
19-01-2012, 19:31
Tutaj (http://blogs.adobe.com/premiereprotraining/2011/02/cuda-mercury-playback-engine-and-adobe-premiere-pro.html) piszą ciekawe rzeczy o Premiere Pro i CUDA. Jeśli dobrze zrozumiałem to nie wszędzie CUDA pomoże i wtedy wydajność zależy od procesora. Im szybszy i więcej rdzeni tym lepiej. W przypadku kompa wieloprocesorowego system operacyjny musi też optymalnie przekazywać dane pomiędzy fizyczne CPU, a w tej kwestii wiele do powiedzenia ma chipset(y) płyty głównej.

Strus
19-01-2012, 21:19
Wlasnie, chodzi o prace z Premierem. Potwierdzone - 32gb RAMu, 2 razy grafa CUDA, i7 2600.

ksviper
19-01-2012, 21:56
A jaka ta grafa do CUDA? Quadro, Tesla czy GF? Można sprawdzić zmianę wydajności CUDA zmieniając kartę na inną z większą ilością VRAMu lub mocniejszą, np. taką (http://pclab.pl/news42613.html) :D. Zapewne ważna jest także optymalizacja oprogramowania, ale tu już tylko i wyłącznie sprawa dla programistów.

Strus
19-01-2012, 22:13
Zdaniem wlasciciela grafie mocy nie brakuje wiec nie dopytywalem. RAMu i tak sobie Premier rezerwuje od razu jakies 28GB i to raczej też wystarcza. Najslabszym ogniwem wydaje sie być wlasnie procek

Kyle
19-01-2012, 22:47
Wlasnie, chodzi o prace z Premierem. Potwierdzone - 32gb RAMu, 2 razy grafa CUDA, i7 2600.

Zdaniem wlasciciela grafie mocy nie brakuje wiec nie dopytywalem. RAMu i tak sobie Premier rezerwuje od razu jakies 28GB i to raczej też wystarcza. Najslabszym ogniwem wydaje sie być wlasnie procekWymiana z 4 rdzeniowego i7 2600 (4x3,4Ghz) na sześciordzeniowego i7 3930K (6x3,2 Ghz) powinna dać odczuwalny przyrost wydajności (zakładając że aplikacje te 6 rdzeni, a najlepiej 12 wątków wykorzystają). Dalej są jeszcze rozwiązania serwerowe, ale to już tanio nie będzie.

i7 2600K vs. i7 3960X
http://www.anandtech.com/bench/Product/287?vs=443

... pytanie czy kolega musi już teraz zmieniać, czy może lepiej niech poczeka na konsumenckie modele 6-8 rdzeniowe w techn. 22nm .

velaskez
21-01-2012, 22:31
ASUS (http://www.purepc.pl/sprzet_pc/plyty_glowne/plyta_glowna_asus_z9ped8_workstation_dla_dwoch_sbe p)
SuperMicro (http://www.purepc.pl/sprzet_pc/plyty_glowne/plyta_glowna_z_czterema_socket_lga_2011_od_supermi cro)
EVGA (http://www.purepc.pl/sprzet_pc/plyty_glowne/ces_2012_evga_srx_z_dwoma_socketami_lga_2011)

A ja tu nie widzę płyt ze wsparciem i7. Przynajmniej tak wynika z opisów.

Jak coś to mogę ostatecznie coś doradzić, tylko że ja używam stacji roboczych na dwóch Xeonach do CADa i renderów.

Strus
22-01-2012, 00:39
To doradź coś pod 2 i7

Majek
22-01-2012, 11:25
Szybkie pytanie do wielkiego G i... Okazuje się, że płyty pod dwa i7 nie istnieją... Tylko pod Xeony...

Kyle
22-01-2012, 12:02
To doradź coś pod 2 i7Przecież już 2x było pisane że nie ma ... a teraz w sumie 3x. ;)

Calme
22-01-2012, 15:01
Czemu się tak uparłeś na te i7 przecież Xeony są ich serwerowymi odpowiednikami na te mobo

Majek
22-01-2012, 15:09
Bo pewnie koleżka już jednego i7 ma, by sobie tylko dokupił drugiego. A tak, to musi zmieniać oba.

A tak zupełnie przy okazji, lekko offtopując. Czy ktoś się orientuje, jakie są różnice między takim i7, a jego odpowiednikiem z linii Xeon? Inaczej. W czym Xeony, czyli procesory do zastosowań profesjonalnych, powiedzmy, są lepsze od procesorów "cywilnych", czyli i7/i5. Czy to jest tak, jak np. z kartami nVidii? Że "cywilne" GeForce'y maja swoje sprzętowe odpowiedniki w linii Quadro, natomiast firmware i sterownik dla danego typu karty wydobywa z niej określone funkcje i parametry? Ktoś robił porównanie jak sprawdzają się i7 i Xeony np w stacjach graficznych? Czy jest jakiś przyrost wydajności związany z zastosowaniem Xeona?

hydra_nt
22-01-2012, 16:57
i7 nie obsługują pracy wieloprocesorowej , dlatego też nie ma pod nie płyt głównych. Tylko niektóre modele Xeona ( nie wszsytkie ). I7 nie obsługują również ECC. Więcej TUTAJ (http://ark.intel.com/compare/47921,37113,47922,52277,55452,52214,63697,61275)

Strus
22-01-2012, 18:33
Dzięki za info. Przynajmniej nie będziemy szukać wiatru w polu :)

velaskez
23-01-2012, 13:10
Bo pewnie koleżka już jednego i7 ma, by sobie tylko dokupił drugiego. A tak, to musi zmieniać oba.

A tak zupełnie przy okazji, lekko offtopując. Czy ktoś się orientuje, jakie są różnice między takim i7, a jego odpowiednikiem z linii Xeon? Inaczej. W czym Xeony, czyli procesory do zastosowań profesjonalnych, powiedzmy, są lepsze od procesorów "cywilnych", czyli i7/i5. Czy to jest tak, jak np. z kartami nVidii? Że "cywilne" GeForce'y maja swoje sprzętowe odpowiedniki w linii Quadro, natomiast firmware i sterownik dla danego typu karty wydobywa z niej określone funkcje i parametry? Ktoś robił porównanie jak sprawdzają się i7 i Xeony np w stacjach graficznych? Czy jest jakiś przyrost wydajności związany z zastosowaniem Xeona?

http://www.cpubenchmark.net/cpu_lookup.php?cpu=Intel+Xeon+X5690+%40+3.47GHz

Xeony są stabilniejsze, tak jak karty Quadro. I jak generalnie cała filozofia stacji roboczych/serwerów. To mają być maszyny, które mylą się jak najmniej. Potrafią pracować 365/7/24. Przez cały okres eksploatacji.
Xeony są stworzone do pracy na 100% tak długo jak to potrzeba.

Jak puścisz oba w standardowym benchmarku wyniki wyjdą podobne, lub na korzyść najmocniejszego i7 w stosunku najmocniejszego Xeona. Tylko jak ja rzucam obliczenia MES na Xeonach i na i7 to potrafią wyjść trochę różniące się wyniki. W granicach 2-5%. Niby nic, ale zawsze coś. No i Xeonów można mieć więcej niż jeden :D Co pozwala na skrócenie czasu obliczeń.

Kyle
23-01-2012, 13:23
Tylko jak ja rzucam obliczenia MES na Xeonach i na i7 to potrafią wyjść trochę różniące się wyniki. W granicach 2-5%. Niby nic, ale zawsze coś.Jesteś pewien? Trochę to nieprawdopodobne.

Strus
23-01-2012, 14:27
Bedzie zmiana na najsilniejsze i7. A potem sie zobaczy :). Jeszcze raz dziekuje za Wasze wypowiedzi.

Kurtz
23-01-2012, 14:41
Jesteś pewien? Trochę to nieprawdopodobne.
Akurat dla mnie dosc prawdopodobne :P Inna konstrukcja chipsetu, troche inne ustawienia procesora - przystosowanie pod troche inne srodowisko z innymi priorytetami. Zawsze byly roznice miedzy xeonami a ich odpowiendnikami z serii desktop jezeli chodzi o wydajnosc w pewnych aplikacjach. W niektorych na + innych - :)

Zmiana na najsilniejsze i7 to rozwiazanie ktore sie po prostu nie skaluje przy potrzebie wiekzej mocy. Ja bym zainwestowal w plyte 2 socketowa i jednego, 6rdzeniowego xeona z mozliwoscia dolozenia kolejnego.

velaskez
23-01-2012, 14:48
Jesteś pewien? Trochę to nieprawdopodobne.

Jestem pewien, skoro miałem przed oczami wyniki :-P MES to głównie obliczenia na macierzach. Liczy się dokładność operacji. Hipotetycznie: jeśli powiedzmy i7 przy każdym wyniku utnie mi wynik przy 10 miejscu po przecinku, a Xeon dopiero przy 11, to różnice wyjdą. Niby nic, ale w efekcie dokładność różna. I nie mówię, że tak jest, tego nie wiem. Wiem, że wyniki różniły się o 2-5% ;)

Kyle
23-01-2012, 15:45
Jestem pewien, skoro miałem przed oczami wyniki :-P MES to głównie obliczenia na macierzach. Liczy się dokładność operacji. Hipotetycznie: jeśli powiedzmy i7 przy każdym wyniku utnie mi wynik przy 10 miejscu po przecinku, a Xeon dopiero przy 11, to różnice wyjdą. Niby nic, ale w efekcie dokładność różna. I nie mówię, że tak jest, tego nie wiem. Wiem, że wyniki różniły się o 2-5% ;)W takim razie w specyfikacji musi być informacja o innej dokładności obliczeń (zmiennoprzecinkowych jak rozumiem).

velaskez
23-01-2012, 19:22
W takim razie w specyfikacji musi być informacja o innej dokładności obliczeń (zmiennoprzecinkowych jak rozumiem).

Hahaha. Nie sądzę, żeby ktokolwiek dawał Ci tak dokładne specyfikacje. Jedyne co Ci powiedzą, to to że i7 jest do zastosowań domowych a Xeon do profesjonalnych.

Grzybu
23-01-2012, 19:31
Hmm no nie wiem, przecież można spokojnie podpatrzeć ile bitów zajmują floaty albo jakieś inne double.
A jeśli pracujesz na tych samych liczbach (dokładnościach), to nie sądzę żeby wyniki były różne i raczej nie powinno mieć znaczenia czy liczysz na Xeonie czy na liczydle...

RobertMiernik
23-01-2012, 19:35
Dzielenie będzie wykonywane z większą dokładnością nawet jeśli wejście będzie z mniejszą dokładnością, a w zależności od metody wynik będzie, bądź nie zaokrąglany do dokładności 'wejścia'.