Zobacz pełną wersję : jak osprzęt, gdy fotografujemy okrągłe lustrzane przedmioty
ja.rubasek
17-01-2012, 22:49
http://www.seminarium.czest.pl/upload/aktualnosci/kielich.jpg
Witam!
Bylibyśmy wdzięczni gdyby udało się zdobyć informację jak sfotografować najbardziej profesjonalnie okrągłe lustrzane przedmioty.
Pozdrawiam!
Zależy jakie efekty chcesz uzyskać. Tutaj bardziej liczy się doświadczenie niż osprzęt. Ogólnie namiot bezcieniowy i dużo "murzynów". A na końcu photoshop. Fotografując lustro czy błyszczący metal nie fotografujesz ich, tylko to co odbijają z okolic. Więc musisz zadbać o to, żeby było odbicie tego co chcesz. Ogólnie temat trudny. Cała zabawa polega na tym, żeby nie było widać odbicia obiektywu i jakiś dziwnych krawędzi z namiotu. Można za to wprowadzić własne krawędzie, które podkreślą kształt przedmiotu.
..gdyby udało się zdobyć informację jak sfotografować najbardziej profesjonalnie okrągłe lustrzane przedmioty.To jest dokładnie jeden z dwóch najtrudniejszych tematów do fotografowania.
Problemy sa oczywiście z tym co się w sferze odbija i jak to oświetlić.
Upierdliwemu kilentowi nie będą się podobały zdjęcia bez odblasku, bo przedmiot wyjdzie jakby był matowy. A jak dostanie z odblaskiem, to mu się nie będzie podobało to, że coś się odbija. Kwadratura koła.
Doświadczeni fotografowie się na tym wykładają.
Radzę odpuścić temat i nie porywać się z motyką na słońce.
To jest dokładnie jeden z dwóch najtrudniejszych tematów do fotografowania.
A można wiedzieć co uważasz za drugi trudny temat?
Jest ponoć takie fotograficzne przekleństwo: obyś miał kryształy fotografować ! :)
ja.rubasek
18-01-2012, 12:23
Upierdliwemu kilentowi nie będą się podobały zdjęcia bez odblasku, bo przedmiot wyjdzie jakby był matowy. A jak dostanie z odblaskiem, to mu się nie będzie podobało to, że coś się odbija. Kwadratura koła.
Pytanie: jak oświetlić w jakim środowisku, aby odblaski byly ładne?
Jest ponoć takie fotograficzne przekleństwo: obyś miał kryształy fotografować ! :)
nom... można dostać przy tym cholery
Pytanie: jak oświetlić w jakim środowisku, aby odblaski byly ładne?
wstawia się np. do namiotu paski czarne, modeluje się toto, aby wygladło ładnie i na koniec jeszcze rzeźbi się w PSie - też cholerna robota
Też zabawa z odblaskami. Ja znam jeszcze jedno przekleństwo fotograficzne :) Fotografowanie kobiety w czarnej aksamitnej sukni.
Odblaski jak odblaski. Kryształy to jednak nie tylko to co fotografowanie szkła, ale też mnóstwo krawędzi, które trzeba jakoś pokazać.
Bardzo cięzko zrobc też perfekcyjnie niektórą biżuterię. Bo inaczej się pracuje z metalem obrączki, a inaczej z diamentami. A w pierścionkach z diamentami jest jedno i drugie. Znaleźć kompromis to nie jest łatwe. Ale gdy wyjdzie to efekt jest super.
Ciężko faktycznie fotografuje się czarne (czy ciemne), matowe rzeczy - wspomniałeś o sukni. Dywany, panie czarnych w futrach (przy przeswietlaniu twarz wychodzi za jasna. Przydaje się aparat z duzym DR. A najlepiej zrobić, by włos swiecił.
Cięzko też fotografuje się ludzi w okularach - temat rzeka, w akurat w tym dużo siedzę.
Zresztą są branże ze specyficznymi wymaganiami i na pozór niby proste zdjęcia są całkiem nieproste :)
Generalnie ze wszystkim można sobie poradzić, trzeba tylko umieć oświetlać i kontrolować odblaski. Wystarczy tylko mieć doświadczenie, najlepiej tak z 10-letnie :)
Fotografowanie szkła, metali itp. to faktycznie zmora wielu zawodowych fotografów.
Nie wiem, czy ci się to przyda, ale może pod tym linkiem znajdziesz jakieś wskazówki:
http://www.tabletopstudio.com/HowTo_page.html
Odblaski jak odblaski. Kryształy to jednak nie tylko to co fotografowanie szkła, ale też mnóstwo krawędzi, które trzeba jakoś pokazać.
Własnie chodziło mi o te odblaski na krawędziach. Wydobycie ich.
Bardzo cięzko zrobc też perfekcyjnie niektórą biżuterię. Bo inaczej się pracuje z metalem obrączki, a inaczej z diamentami. A w pierścionkach z diamentami jest jedno i drugie. Znaleźć kompromis to nie jest łatwe. Ale gdy wyjdzie to efekt jest super.
Czasem pomaga stożek z papieru. Pierścionki z diamentami chyba są jednak lepsze niż obrączki, można próbować w nich ukryć obiektyw. W sumie to niby banalna rzecz, a też cholerstwo to bombki choinkowe :)
Ciężko faktycznie fotografuje się czarne (czy ciemne), matowe rzeczy - wspomniałeś o sukni. Dywany, panie czarnych w futrach (przy przeswietlaniu twarz wychodzi za jasna. Przydaje się aparat z duzym DR. A najlepiej zrobić, by włos swiecił.
Cięzko też fotografuje się ludzi w okularach - temat rzeka, w akurat w tym dużo siedzę.
Zresztą są branże ze specyficznymi wymaganiami i na pozór niby proste zdjęcia są całkiem nieproste :)
Generalnie ze wszystkim można sobie poradzić, trzeba tylko umieć oświetlać i kontrolować odblaski. Wystarczy tylko mieć doświadczenie, najlepiej tak z 10-letnie :)
Studio, fotografia produktowa i fotografia żywności to zupełnie inna bajka niż fotografia pejzażowa czy reportażowa. Niby fajne warunki, ciepło, bez deszczu, kontrolowane światło, ale można się nieźle spocić. Teraz i tak jest lepiej, bo photoshop pomaga, na kliszy było gorzej. Pisałem o aksamitnej sukni, bo słyszałem o takiej akcji. Fotografowano znaną aktorkę, właśnie w czarnej aksamitnej sukni, jeden z materiałów najbardziej pochłaniających światło. Nic nie wychodziło, skończyło się tak, że zdjęcie było robione na długim czasie, a suknię doświetlono przez "malowanie światłem", świecąc latarkami na suknie. Inaczej nie dało rady. Zdjęć nie robił amator, ale doświadczona ekipa.
ja.rubasek
20-01-2012, 23:17
potrafi ktos zrobic szkic oświetlenia takowego przedmiotu?
Wszystko zależy od przedmiotu, jego dokładnego kształtu, wielkości. To nie apteka, że zmieszasz składniki wg receptury i masz. W sumie wystarczy jedna lampa od góry na namiot bezcieniowy, ale zabawa jest z "murzynami".
potrafi ktos zrobic szkic oświetlenia takowego przedmiotu?
uhm... obejrzyj sobie link powyżej - tam masz wiele pokazane, a nastepnie próbuj - jak sam nie załapiesz po tych zdjęciach to nikt Ci gotowego przepisu nie da
ja.rubasek
21-01-2012, 00:04
uhm... obejrzyj sobie link powyżej - tam masz wiele pokazane, a nastepnie próbuj - jak sam nie załapiesz po tych zdjęciach to nikt Ci gotowego przepisu nie da
Fotografie srebra na tej stronie sa gorsze od tych, które ja robię :/
Fotografie srebra na tej stronie sa gorsze od tych, które ja robię :/
no jeżeli są takie jak kielich w pierwszym poście to chyba jednak nie bardzo
ja.rubasek
21-01-2012, 00:18
no jeżeli są takie jak kielich w pierwszym poście to chyba jednak nie bardzo
Pokaż swoje zdjęcia srebra i złota.
ThomasVoland
21-01-2012, 00:19
A co jego zdjęcia mają do rzeczy?
Pokaż swoje zdjęcia srebra i złota.
dziecinne - Ty chcesz pomocy czy przekomarzać się? nie robię takich zdjęć bo nie potrzebuję, wiem że są upierdliwe i jak potrzebowałem dwa razy to dwa razy zleciłem je osobom, które miały odpowiednio duzo cierpliwosci, sprzętu i doświadczenia do tego
zdjęcia w linku podanym są dużo lepsze niż to w pierwszym poście, który nie wiem po co wstawiłeś bo jest tragiczne
dziecinne - ... jak potrzebowałem dwa razy to dwa razy zleciłem je osobom, które miały odpowiednio duzo cierpliwosci, sprzętu i doświadczenia...
Czyli doradzasz nie mając doświadczenia w temacie? - bo tak to rozumiem niestety?
Moim zdaniem Jacek_Z dał Ci prawdziwe i poparte doświadczeniem wskazówki...
Walcz, ale łatwo nie będzie ;-)
Czyli doradzasz nie mając doświadczenia w temacie? - bo tak to rozumiem niestety?
ech, źle rozumiesz - wiem co trzeba zrobić, wiem jak ale... przede wszystkim wiem, że efekty które osiągałem z moim sprzętem mnie nie zadowalały, więc zleciłem na zewnątrz
ja nie jestem fotografem, ja jestem gościem od przetwarzania obrazu jaki dostanę od fotografa w troszkę inne obrazy, nie muszę sam wszystkiego robić :)
można oczywście robić wsyzstko samemu, blendy robić z koca termicznego, softboxy z okładziny do samochodów i koszy na bieliznę, lampy użyć halogeny z praktikera ale... efekty raczej bedą mało porównywalne z profesjonalnym studiem prawda?
można samemu zbudować dom (to nawet nie jest jakoś strasznie trudne), ale raczej lepiej zlecić to profesjonalnej ekipie i zamieszkać w domu po krótkim czasie, a nie po 20 latach samodzielnej zabawy
itd, itp.
Moim zdaniem Jacek_Z dał Ci prawdziwe i poparte doświadczeniem wskazówki...
Nie bardzo.
Ja mu radzę:
- jesli podłapałes takie zlecenie - to je odpuść. Pierw się naucz, poćwicz na czymkolwiek - chromowany czajnik, biżuteria, szkło. Jak coś ci zacznie wychodzić to OK.
- jesli to nie zlecenie to OK. Zacznij od wsadzenia tego do namiotu i pociagnij linie na tym wyrobie umieszczając w pobliżu róznej szerokości czarne paski papieru. jak to zrobisz to połapiesz się o co w tym wszystkim chodzi. A potem zaleznie od swojej umiejętności wyciagania wniosków z tego co widzisz będzie zależało ile sesji ci będzie potrzeba by zrobić to dobrze.
Dla jednego coś jest dobrze, a dla innego - nie do przyjęcia. Strasznie trudno tu coś radzić. Własne oceny są bardzo subiektywne, podobnie ocena naszej pracy przez klienta.
Bywało, że ja jestem całkiem zadowolony, a klient nie. A bywało odwrotnie. Klientowi się podoba, a ja wiem że można lepiej bo widziałem gdzieś lepsze zdjęcia.
Temat jest z tego rodzaju, że trzeba "rzeźbić" w studiu. Praktycznie. Nie bardzo to się daje opisać.
Jest opcja pójść na kurs - nikt tego nie chce, bo trzeba wydać trochę kasy. Doświadczeni fotografowie wcale nie będą chcieli byś sobie podpatrywał jak pracują.
ja.rubasek
24-01-2012, 00:53
Potrafi ktoś naszkicowac oświetlenie takiego przeedmiotu? rozstawienie blend etc... murzynów?
Skoro zadajesz takie pytanie, to znaczy, że nie wiesz o co chodzi.
Nie ma jednego uniwersalnego ustawienia. To zalezy od kształtu oświetlanego przedmiotu.
Zmartwie cię, ale 20 róznych przedmiotów to 20 róznych ustawień. Ale wystarczy wziąć te kawałki papieru i zobaczyc co dają jak się je wstawia/usuwa/przesuwa. Praktyka.
Skoro zadajesz takie pytanie, to znaczy, że nie wiesz o co chodzi.
Nie ma jednego uniwersalnego ustawienia. To zalezy od kształtu oświetlanego przedmiotu.
Zmartwie cię, ale 20 róznych przedmiotów to 20 róznych ustawień. Ale wystarczy wziąć te kawałki papieru i zobaczyc co dają jak się je wstawia/usuwa/przesuwa. Praktyka.
zmartwię Cię bardziej niz Jacek - może się zdarzyć, że 20 przedmiotów to nie 20 ustawień, tylko jeden przedmiot to 20 ustawień, bo będą zdjęcia z różnych stron i za każdym razem troszkę inaczej trzeba będzie ustawić cały układ - między innymi dlatego i oczywiście dzięki mojej "nieskończonej" cierpliwości (khe khe) zlecam to na zewnątrz, bo bym dostał przy tym cholery
jak chcesz się bawić to ustaw na czuja lampy (np. jedną od góry, dwie z przodu po bokach) - zrób zdjęcie, wstaw czarne paski z przodu - zdjęcie, przesuń je troszkę na boki, kolejne zdjęcie, znów trochę na boki i do tyłu, potem dodaj pasek za obiektem i obserwuj co się dzieje z kształtem przedmiotu - potem się przekonasz że np. może być potrzebne rzeźbienie samych pasków (w rózne dziwaczne kształty, aby wydobyć odpowiedni układ po załamaniu odbicia na nieliniowej powierzchni)
jak to mój teść mówi... są łatwiejsze sposoby odprawiania pokuty
...jak to mój teść mówi... są łatwiejsze sposoby odprawiania pokuty
:mrgreen: prawdę mówi :)
tak na marginesie. Wczoraj się dowiedziałem, że osoba która umie najlepiej oświetlać ze wszystkich w sumie całkiem sporym wojewódzkim mieście odpuszcza sobie pseudozarabianie na fotografii i sprzedaje sprzęt. Smutne, ale takie są realia. On robi to świetnie, ale za zdjęcia dają góra 10 zł. No więc za 9 zł będzie to robił kto inny - byle jak. Po kiego mieć 20 lat doświadczenia w błyskaniu? Ja też coś tam w temacie wiem (nie produktówka, a ludzie). I wypadłem z rynku, żyję z czego innego.
:mrgreen: prawdę mówi :)
tak na marginesie. Wczoraj się dowiedziałem, że osoba która umie najlepiej oświetlać ze wszystkich w sumie całkiem sporym wojewódzkim mieście odpuszcza sobie pseudozarabianie na fotografii i sprzedaje sprzęt. Smutne, ale takie są realia. On robi to świetnie, ale za zdjęcia dają góra 10 zł. No więc za 9 zł będzie to robił kto inny - byle jak. Po kiego mieć 20 lat doświadczenia w błyskaniu? Ja też coś tam w temacie wiem (nie produktówka, a ludzie). I wypadłem z rynku, żyję z czego innego.
Jacku ostatnio zalewany jestem ofertami fotografii obrotowej 360 stopni (bo ludzie sobie stoliki pokupowali) za 15-20 zł od obiektu (jakieś 12 zdjęć na obiekt)! Więc wiem do jakich idiotyzmów cenowych już dochodzi, a że jakość tego jest jaka jest... no cóż... syfraka ma teraz każdy, a każdy posiadacz syfraka to fotograf, a jak fotograf to albo śluby albo "packshoty".
Tak mi się przypomniała anegdota.
Do Mozarta przyszedł młodzieniec i się pyta
- Mistrzu, jak komponować?
- Za młody jesteś na to.
- Ale mistrzu, przecież komponowałeś jak miałeś 6 lat!
- Tak, ale ja się nikogo nie pytałem jak to się robi.
ja.rubasek
24-01-2012, 10:34
Jak do tej pory więcej się dowiedziałem z Google niż od Was.
Naprawdę ani jednej rzeczy nie powiedzieliście aby to zwiększyło moją wiedzę.
a to my mamy jakiś obowiązek? są kursy fotograficzne - zapisz się
ja.rubasek
24-01-2012, 10:42
a to my mamy jakiś obowiązek? są kursy fotograficzne - zapisz się
Rozmowa z Toba to strata czasu. nic nie wiesz na zadany temat a pierwszy do dyskusji.
Rozmowa z Toba to strata czasu. nic nie wiesz na zadany temat a pierwszy do dyskusji.
chciałbyś :)
marszull
24-01-2012, 12:10
Przy tak zadanym pytaniu i zdjeciu ktore wstawiles
to niby jak ktos ma Ci odpowiedziec w inny sposob niz sugestie ktore juz tu padly
To jest temat, którego nie da się streścić w kilku zdaniach. Nie ma jednej recepty. Doświadczony fotograf musi czasami poświęcić godziny na zrobienie dobrego zdjęcia. Próbując różnych ustawień. Tego nie da się robić automatem wg jednej instrukcji. Każdy przedmiot wymaga indywidualnego podejścia.