PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Fotograf I

Hoobie
17-01-2012, 22:24
... czyli kadr z pierwszego pleneru w roku 2012 :D
Miejsce może pamiętacie: Muckross Head, hrabstwo Donegal.
Starałem się przedstawić je w trochę innym ujęciu :)

Zapraszam

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img856.imageshack.us/img856/1448/fotograf1a720.jpg)

Pozdrawiam! :)

Klarens
17-01-2012, 23:43
Az lezka sie kreci ... zaskoczyles mnie tym kadrem , mam dokladnie takie same z tym ,ze Ty stoisz na klifie :) Kiedys opublikuje ;) Pozdrawiam!
P.S. Widze ,ze wody przybylo? :D

Greg77
18-01-2012, 00:17
Noooo to twoje....!
Pieknie jest, zazdroszcze tego wypadu, napisz mi moze jak warunki, jak zorza? Plan byl polowac na zorze polarna....i co?
Zdjecie....nie ma co marudzic, jest bardzo dobre!

Hoobie
18-01-2012, 08:19
(...)
P.S. Widze ,ze wody przybylo? :D

Zajechaliśmy przed wschodem, zeszliśmy pod klify (na zdjęciu rozlała się fala, a dokładniej tam gdzie robiliśmy zdjęcia podczas ostatniego pleneru). Jak nas dwie fale przykryły, to od raz zawróciliśmy, bo po wschodzie miał być przypływ.
Przyznaje, że byłem nastawiony na motywy właśnie w tym miejscu, ale nie przewidziałem, że będą one ... przykryte :(
Stąd też kombinowałem w inną stronę :D

(...) napisz mi moze jak warunki, jak zorza? Plan byl polowac na zorze polarna....i co? (...)

Powiem Ci, że warunki bardzo przyjemne, jak na Donegal, w którym to zawsze ciężko się wstrzelić z dobrą pogodą :p
Rano było ładnie, choć bez fajerwerków i jakiegoś spektakularnego światła. Do tego cały dzień mocno wiało, co niestety czasami powodowało, że kadry zostawały usuwane z poziomu aparat :p
Zachód - myślę, że trochę lepszy niż tamten, wspólny ;) Głownie przez to, że ładniej było na niebie (chmurki), momentami mocno wiało, ale promienie zachodzącego słońca okazały się łaskawe i momentami pląsały tu i ówdzie :D
Na zorze niestety nie było sensu zostawać, bo ... było dość mocne zachmurzenie (również nad horyzontem).
Poza tym cały dzień nie mieliśmy w aucie ogrzewania, więc chcieliśmy już jechać do domu...
A na dodatek, 50km przed Dublinem rozkraczyło się auto (kumpla FIAT :D) i ... jak wyjechaliśmy z domu o 4:30 rano tak wróciłem o 1:00 nad ranem następnego dnia :p Także nie obyło się bez atrakcji :D
Niemniej... warto było :D

ALF
18-01-2012, 15:41
Kadr mi się bardzo podoba, ale odnoszę wrażenie, że czas był za długi i rozmyta woda ujmuje trochę napięcia wynikającego w wysokości i przestrzeni.

krzysztofz24
18-01-2012, 21:13
Bardzo fajnie zagospodarowany kadrowo dol zdjecia...ogolnie kapcie na miejscu;-), ale spoko fota:-).

ART69
18-01-2012, 21:20
Miejscówka ekstra Hubercie :-) zdjęcie może nie zapiera oddechu, ale odbieram je bardzo pozytywnie :-)

jarekf34
18-01-2012, 21:56
Bardzo fajna fotka no i zatrzymuje szczególnie patrząc na tego fotografa :)

Hoobie
18-01-2012, 22:09
(...) czas był za długi i rozmyta woda ujmuje trochę napięcia wynikającego w wysokości i przestrzeni.

Mam kadry, na których rozmycie, o którym piszesz, jest mniejsze, ale nie są one poprawnie naświetlone.
Przy takiej ilości światła oraz wykorzystanych filtrach, taki czas był niezbędny.
Niemniej szanuje uwagę i dziękuję :)

(...) ogolnie kapcie na miejscu;-) (...)

Tak myślałem Krzysiu ;) Wywnioskowałem podobnie, patrząc chociażby na liczbę odsłon + ilość komentów :p ;)

(...) zdjęcie może nie zapiera oddechu (...)

Pewnie dlatego, że klify za niskie ;)
No cóż, ja miałem pełne portki robiąc to zdjęcie... Stałem na klifie obok, który głębiej wychodził w Ocean, a do tego cholernie wiało :) Także perspektywa też mogła swoje zrobić, stąd taki a nie inny odbiór :D

Dzięki wszystkim!

Nikonozaur
18-01-2012, 22:10
Zdjęcie jest bardzo porządne w sensie kadr + kolory, ale najbardziej podoba mi się dół z tą przewalającą się wodą po skale. To zdjęcie żyje.

harb
18-01-2012, 22:17
Zdjęcie jest bardzo porządne w sensie kadr + kolory, ale najbardziej podoba mi się dół z tą przewalającą się wodą po skale. To zdjęcie żyje.

Mam identyczne spostrzeżenia , a miejscówka świetna :)

PABLOOK
19-01-2012, 11:13
Dla mnie bombowy pionik :).
Może dlatego, że bardzo lubię taki format krajobrazowych odsłon i dosyć rzadko można je spotkać dobrze poukładane ten mi się bardzo podoba.
Światło, kompozycja, kolorki - wszystko gra :).

Endriu129
19-01-2012, 11:30
Też mi się wydaje, że przy mniejszym rozmyciu fal było by jeszcze lepiej.

krokus66
19-01-2012, 15:13
Zdjęcie ładne, kadr bardzo mi się podoba, wolałbym z mniej rozmytą wodą.