PDA

Zobacz pełną wersję : Dobór routera (Warszawa)

ekonet
17-01-2012, 12:21
Hej.
Jest tu ktoś dobrze ogarnięty w tematach doboru routera (ew. z modemem)? Trzeba człowiekowi w Warszawie (Śródmieście) doradzić, dobrać, ewentualnie zainstalować (prawdopodobnie łącznie z bramką VOIP). Kasa i warunki do uzgodnienia na miejscu.
No to jak? ;)

de Fresz
17-01-2012, 14:51
Wybór jest kwestią względnie prostą:
– ile chce wydać
– czy ma być bardzo szybko, czy wystarczy wolniej
– z wifi czy bez
– jeśli to ma być pod ADSL, to czy preferowana jest jedna skrzynka, czy mogą być dwie.

Ze swojej strony polecam Netgeara, trochę się cenią, ale miesiąc temu sam kupowałem (WNDR3700) i przeżyłem totalny opad kopary –*nie przypuszczałem, że wifi może aż tak zapierdzielać, nawet na starych urządzeniach.

Na zainstalowanie zwykle bez problemu daje się namówić instalatorów netu (to akurat przećwiczyła moja matka niedawno).

docxxx
17-01-2012, 23:47
Ze swojej strony polecam Netgeara, trochę się cenią, ale miesiąc temu sam kupowałem (WNDR3700) i przeżyłem totalny opad kopary (...)

Ja tez, gdy okazalo sie, ze ten NetGear za kupe siana nie ma prostackich opcji jak moj poprzedni ruter za 80 zl: np. resetowanie (Boze, ile razy trzeba biegac do tego pieprzonego rutera, by go zresetowac!), blokowanie stron (listy ACL). Szczerze mowiac, nie polecam tego rutera, no chyba ze wgramy sobie OpenWRT (czyli linuxa).
Ja zawiodlem sie na tym sprzecie. Moze i jest szybki, ale nie ma polowy blahych opcji, ktore ma np. (bodaj) WN741D

Strus
18-01-2012, 00:14
Pierwsze pytanie : jakie lacze ? ADSL czy nie ?

de Fresz
18-01-2012, 01:01
Ja tez, gdy okazalo sie, ze ten NetGear za kupe siana nie ma prostackich opcji jak moj poprzedni ruter za 80 zl: np. resetowanie (Boze, ile razy trzeba biegac do tego pieprzonego rutera, by go zresetowac!),

Niech no sobie przypomnę, przez ponad miesiąc musiałem podbiec do tego routera w tym celu, o mój borze! Zero razy! Poprzedni Linksys jak go musiałem co jakiś czas restartować dawał w ten sposób znaki, że umiera (a jak zwisnął to i tak nie dało się do niego zalogować). No ale ja może dziwny jestem, skoro znam ciekawsze sposoby na spędzenie wolnego czasu niż grzebanie w konfigu routera.

blokowanie stron (listy ACL).

Blokowanie usług/portów/sajtów jak najbardziej jest (dla mnie w domowej sieci zupełnie niepotrzebny gadżet), ACL normalnym ludziom jest tak niezbędny, że pewnie w reprezentatywnej próbie statystycznej paru tysięcy osób, ze dwie może będą wiedziały co to w ogóle jest.

Szczerze mowiac, nie polecam tego rutera, no chyba ze wgramy sobie OpenWRT (czyli linuxa).
Ja zawiodlem sie na tym sprzecie. Moze i jest szybki, ale nie ma polowy blahych opcji, ktore ma np. (bodaj) WN741D

Jest zarąbiście szybki, jest stabilny, jest prosty w konfiguracji, można odpalić i zapomnieć o jego istnieniu. No ale jak ktoś lubi spędzać czas na grzebaniu w konfigu routera i obserwowaniu jak mu pakiety po sieci biegają, to pewnie musi szukać gdzie indziej. Pytanie za 100 punktów: czy aby na pewno osoba mająca problemy z samodzielnym wyborem routera będzie od niego wymagać zaawansowanych funkcji dla perwersyjnych ajtiajów? Śmiem wątpić.

BTW. a propos kupy siana – poproszę o jakieś inne propozycje za ~300 zł mające: 4 porty gigabitowe i wifi-n dual-band, port USB już podaruję.

costi
18-01-2012, 01:30
Niech no sobie przypomnę, przez ponad miesiąc musiałem podbiec do tego routera w tym celu, o mój borze!
Idzie żołnierz borem, lasem... ;)

Blokowanie usług/portów/sajtów jak najbardziej jest (dla mnie w domowej sieci zupełnie niepotrzebny gadżet), ACL normalnym ludziom jest tak niezbędny, że pewnie w reprezentatywnej próbie statystycznej paru tysięcy osób, ze dwie może będą wiedziały co to w ogóle jest.
To średni argument dla kogoś, kto tego potrzebuje. Kolega w domu potrzebuje sobie VLANy zrobić, też mu powiesz, że to zbędny ficzer?

Tak naprawdę za mało wiemy (nadal nie wiemy, czy to jakaś kablówka, czy ADSL), ale zgadzam się z pytaniem za 100 punktów ;) No chyba, że pytanie nie zostało precyzyjnie zadane/przekazane ;)

ropusz
18-01-2012, 08:22
Ja mogę polecić TPlink WRT1043N. To jest sam router, modem zwykle daje firma, u której mamy wykupione dostęp do netu.

docxxx
18-01-2012, 13:16
Niech no sobie przypomnę, przez ponad miesiąc musiałem podbiec do tego routera w tym celu, o mój borze! Zero razy!

Kolego, nie mierz swoja miara, ok? Ruter za setki zlotych nie ma takich banalnych opcji? Obciach na caly las!
Jak bym mogl, to oddalbym bym go od reki. Nie ma funkcji, ktorych potrzebuje i tyle.

ps. Zeby nie bylo, mam jeszcze NAS Netgeara i jest cudowny. Te opcje konfiguracji powalaja na kolana.

de Fresz
18-01-2012, 13:54
A czyją miarą mam mierzyć, Twoją? Mi funkcje o których piszesz są zbędne, podobnie jak (zgaduję) 99% populacji. I jeszcze raz: podaj proszę przykład konkurencyjnego routera za podobne lub mniejsze pieniądze z wifi-n dual band i portami GE, oczywiście może posiadać funkcje na których Tobie tak bardzo zależy, ale nie musi.

docxxx
18-01-2012, 14:03
Nie patrzylem na inne. Sugerowalem sie opiniami. Zalet o ktorych piszesz nie neguje (po to go kupilem: GE, DB, WifiN itd.), ale zdziwilem sie jednak, ze brakuje kilku podstawowych opcji.
I prosze nie uzywaj takich zwrotow jak: podobnie jak, zgaduje itd., bo to populizm.
Konczmy, bo zrobiliśmy OT.

costi
18-01-2012, 14:15
Ja mogę polecić TPlink WRT1043N. To jest sam router, modem zwykle daje firma, u której mamy wykupione dostęp do netu.

Chyba WRT1043ND? Ale fakt, sprzęt zacny.

de Fresz
18-01-2012, 14:16
Nie patrzylem na inne.

To popatrz zanim zaczniesz tak dosadnie krytykować. Z mojego riserczu wyszło, że u konkurencji nie jest ani taniej, ani lepiej, ale może jest na rynku coś, czego nie znalazłem lub lepiej spełniłoby Twoje, dość wygórowane w mojej ocenie, wymagania.

Zalet o ktorych piszesz nie neguje (po to go kupilem: GE, DB, WifiN itd.), ale zdziwilem sie jednak, ze brakuje kilku podstawowych opcji.

To nie są podstawowe opcje. Nie dla znakomitej większości użytkowników. Jeśli są dla Ciebie tak ważne, to dziwię się, że nie sprawdziłeś tego przed zakupem.

Konczmy, bo zrobiliśmy OT.

OK.

docxxx
18-01-2012, 14:39
Wiem, robie OT, ale prosze Cie, SOFT RESET urzadzenia, to nie jest podstawowa opcja? To co nia jest? Wystarczy, ze bedziesz konfigurowal siec w malej firmie i bedziesz latal pietrami do rutera, aby go zresetowac, to sam zobaczysz.

Teraz juz naprawde koncze ;) Nie bede bawil sie w stiga :mrgreen:

miron19j
18-01-2012, 15:23
Wiem, robie OT, ale prosze Cie, SOFT RESET urzadzenia, to nie jest podstawowa opcja? To co nia jest? Wystarczy, ze bedziesz konfigurowal siec w malej firmie i bedziesz latal pietrami do rutera, aby go zresetowac, to sam zobaczysz.

Teraz juz naprawde koncze ;) Nie bede bawil sie w stiga :mrgreen:
doxxx, nie wyciągaj armaty na wróble. :-)
Kolega pytał o router do domu, dla osoby, która nie zna się na konfiguracji sieci i tym podobnych sprawach.
Mam w domu jakiegoś NetGeara, nawet nie pamiętam, którego. Podłączyłem go ponad rok temu, wpisałem niezbędne informacje i zapomniałem o jego istnieniu. Poprzedniego miałem też NetGeara, używałem ponad rok.Od roku stoi u syna i też nie wymaga żadnej interwencji.

de Fresz
18-01-2012, 15:36

Konfigurowałem tego typu sieci parę razy i zapewne tylko dzięki jakiemuś cudowi nazarejskiemu nie musiałem biegać do routera, żeby go zrestartować – bo niby po co w czasie konfigurowania sieci? Sytuacje, że trzeba to zrobić w celach diagnostycznych zdarzają się mi średnio z raz, może dwa do roku, ale to pewnie dlatego, że nie stawiam na routerach nieoryginalnego linuxa, nie wydziwiam z zamordystyczną konfiguracją – ot, odpalam i nie myślę więcej o jego istnieniu, dopóki coś strasznego się nie stanie. A on, tenże router, se zwykle po prostu działa. Wiem wiem, dziwny jestem, mało widziałem i w ogóle wszystko robię*źle. Tak, lepiej skończmy.

costi
18-01-2012, 17:13
Co nie zmienia faktu, że opcja soft resetu jest tak prosta i głupia, że faktycznie aż dziw, że jej nie ma. W domu tez jestem w stanie sobie wyobrazić zastosowanie dla niej, wystarczy router w trudno dostępnym miejscu ;)
Jasne, to nie deal breaker, ale aż dziwne, że zapomniano o takie pierdółce.

de Fresz
18-01-2012, 21:09
Co nie zmienia faktu, że opcja soft resetu jest tak prosta i głupia, że faktycznie aż dziw, że jej nie ma. W domu tez jestem w stanie sobie wyobrazić zastosowanie dla niej, wystarczy router w trudno dostępnym miejscu ;)
Jasne, to nie deal breaker, ale aż dziwne, że zapomniano o takie pierdółce.

OK, zgadzam się, że to powinno być prostackie w implementacji i może nawet fajnie by było, gdyby Netgear to zamontował. Ale podaj mi proszę jakieś realne i z życia wzięte scenariusze, gdy soft reset może być potrzebny normalnemu człowiekowi (nie grzebaczowi z życiowym hobby pt. ciągłe dłubanie w sprzęcie sieciowym)?

docxxx
18-01-2012, 22:26
Wez przestan udowadaniac, ze to nie ma sensu, bo sie osmieszasz. Jak moze nie byc w ruterze soft resetu?!
Ok, drugi przyklad - listy ACL: w domu sa dwa komputery (uwaga, DWA, nie 22). Na jednym z nich smiga dziecko. Na gownianym ruterze za 80 zl moglem ustawic sobie tak:
komputer A moze smigac po necie od 10 do 18
komputer B tylko na facebooka
a komputer XYZ robi ABC w godzina xy:qr
A co moge zrobic na tym Netgearze? Wielkie g...

Wlasnie chcialem to ustawic u siebie w domu. Rece opadaja. Chyba wrzuce jakiegos OpenWRT, ale czy na tym rzecz polega?

de Fresz
19-01-2012, 00:15
Wez przestan udowadaniac, ze to nie ma sensu, bo sie osmieszasz. Jak moze nie byc w ruterze soft resetu?!

Normalnie bym się upierał, abyś napisał do czego dokładnie Ci to potrzebne, ale w świetle tego co dalej, nie wiem czy jest sens...

Ok, drugi przyklad - listy ACL: w domu sa dwa komputery (uwaga, DWA, nie 22). Na jednym z nich smiga dziecko. Na gownianym ruterze za 80 zl moglem ustawic sobie tak:
komputer A moze smigac po necie od 10 do 18
komputer B tylko na facebooka
a komputer XYZ robi ABC w godzina xy:qr
A co moge zrobic na tym Netgearze? Wielkie g...

Napisałbym, że możesz zacząć od przeczytania instrukcji, ale akurat ta w Netgearze jest dość badziewna. Więc napiszę tylko, że skoro Ci mało opcji w Block Sites/Block services/Scheldule, to zajrzyj na stronę producenta (http://countries.netgear.com/lpc) i przestań opowiadać bajki.

docxxx
19-01-2012, 01:13
Wlasnie sie zalogowalem do niego i powiedz mi kolego, gdzie moge ustawic blokade danej strony dla DANEGO KOMPUTERA? Co mi z tego, ze zablokuje facebook.com dla calej sieci? Ruter za 80 zl potrafi dla danego kompa ustawic dana witryne. Moge ustawic jedynie jednego kompa (Trusted IP address), aby mogl wejsc na "Block sites". I co mi z takiej kontroli?
Sluchaj, ja nie staram sie udowodnic, ze dany sprzet jest do bani "bo tak", tylko pokazuje Ci, jakie ma wady. I to dosc banalne, jak na sprzet tej klasy.

de Fresz
19-01-2012, 01:18
W Twoim przypadku możesz ustawić IP kompa, który ma mieć dostęp cały czas lub zakres adresów przy blokowaniu usług. A poza tym kliknij w linka powyżej.

docxxx
19-01-2012, 01:20
Pfffffffffffffffff, super! Wystawie jednego kompa! Wow, dzieki!
A teraz ustaw prosze, aby komp o IP 192.168.1.105 nie mial dostepu do youtube od 10 do 18. Bede wdzieczny.

costi
19-01-2012, 01:40
OK, zgadzam się, że to powinno być prostackie w implementacji i może nawet fajnie by było, gdyby Netgear to zamontował. Ale podaj mi proszę jakieś realne i z życia wzięte scenariusze, gdy soft reset może być potrzebny normalnemu człowiekowi (nie grzebaczowi z życiowym hobby pt. ciągłe dłubanie w sprzęcie sieciowym)?
Router za szafą, który się zawiesił - nie musi zwisnąć całkowicie, wystarczy np. zawieszenie któregoś portu LAN albo wbudowanego modemu. Mój Asmax tak czasami ma, że modem ADSL się wiesza i trzeba mu "pomóc".

A tak kompletnie z innej beczki, wlazłem na stronę Netgeara i co widzę w specyfikacji?

NETGEAR Green features — Power and Wi-Fi on/off buttons,
Teraz już przycisk Power się sprzedaje jako rozwiązanie ekologiczne? :lol:

A wybrałem się tam w nadziei znalezienia dokumentacji, ale faktycznie jest nędza, instrukcja skupią się głównie na tym jak podłączyć kabelki, a z samej obsługi jest tylko info jak SSID ustawić... wow. To nawet do Asmaxa AR1004G, którego Netia swego czasu dawała za zeta, instrukcja ma 140 stron i jest w niej wszystko.

Kurtz
19-01-2012, 02:12
Zawsze mozna kupic jakies fajne rozwiazanie biznesowe od cisco. Wylozyc pare kafli, ale bedzie mozna zrobic wszystko i jeszcze wiecej. A do tego bedzie mzona dostarczyc neta wszystkim urzadzeniom mobilnym w rodzinie w tym samym czasie.
Kazdy ma inne potrzeby w tosunku do okreslonych urzadzen i ocenianie czy cos jest lepsze czy gorsze jest bez sensu. Wszystko zalezy od priorytetow i potrzeb. Jak komus potrzebne sa zaawansowane mozliwosci konfiguracji, to wybierze cos innego, co mzoe sie okazac zbyt drogie/zbyt skomplikowane dla kogos kto potrzebuje ajpada i ajfona podlaczyc rownolegle z komputerem. Niektoryz sa na tyle dziwni ze maja w domu w szafie server postawiony na linuxie. Teraz udowodnijcie jakie to ejst bez sensu, bo komu potrzebny jest snort, samba czy kolejki na interface'ach sieciowych w domu.

docxxx
19-01-2012, 02:13
Mi jest potrzebny soft reset, a nie szafa z Linuxem.

Kurtz
19-01-2012, 02:18
Tobie tak, mi nie. Co za roznica dla tematu? ^^ Ilosc opcji jest wazna, ale wazniejsze jest dostosowanie opcji do potrzeb. A z tego co pamietam to ten temat nie sluzyl pokazaniu ktory router dla kogo bylby najlepszy :)

costi
19-01-2012, 08:58
Zawsze mozna kupic jakies fajne rozwiazanie biznesowe od cisco. Wylozyc pare kafli, ale bedzie mozna zrobic wszystko i jeszcze wiecej. A do tego bedzie mzona dostarczyc neta wszystkim urzadzeniom mobilnym w rodzinie w tym samym czasie.
Kazdy ma inne potrzeby w tosunku do okreslonych urzadzen i ocenianie czy cos jest lepsze czy gorsze jest bez sensu. Wszystko zalezy od priorytetow i potrzeb. Jak komus potrzebne sa zaawansowane mozliwosci konfiguracji, to wybierze cos innego, co mzoe sie okazac zbyt drogie/zbyt skomplikowane dla kogos kto potrzebuje ajpada i ajfona podlaczyc rownolegle z komputerem. Niektoryz sa na tyle dziwni ze maja w domu w szafie server postawiony na linuxie. Teraz udowodnijcie jakie to ejst bez sensu, bo komu potrzebny jest snort, samba czy kolejki na interface'ach sieciowych w domu.

Ten post się kompletnie kupy nie trzyma... co ma Cisco do używania równolegle kilku urządzeń po Wifi? Router za złotówkę jakoś daje sobie z tym radę.

Odnośnie drugiego akapitu: niektórzy są na tyle dziwni, że mają HTPC z postawioną Sambą, SSH i zarządzaniem usługami via WWW, że o UPnP i HTSP nie wspomnę ;) Do tego jeszcze DDNS i wykorzystywanie tunelu SSH jako proxy... a to wszystko przechodzi przez wspomniany router za złotówkę i jakoś żyje.

A z tego co pamietam to ten temat nie sluzyl pokazaniu ktory router dla kogo bylby najlepszy
Poniekąd służy, skoro padło pytanie "pomóżcie wybrać router", a nic nie wiemy o potrzebach użytkownika. Stąd dyskutujemy o różnych scenariuszach użytkowania.

Kurtz
19-01-2012, 09:21
co ma Cisco do używania równolegle kilku urządzeń po Wifi? Router za złotówkę jakoś daje sobie z tym radę.
Chodzilo mi o skale rozwiazania, choc byc moze nie zaznaczylem tego wystarczajaco mocno, bo nie mialem na mysli kilku, ale kilkudziesieciu+ urzadzen :] ( Rodzinie jako calosci, razem z wszystkimi wujkami, ciociami, a nie tylko najblizszej ) Nieraz widzialem "routery za zlotowke" ktore juz przy kilku klientach mocno obciazajacych siec zaczynaly miec rozne dziwne problemy ( a to straty pakietow, a to znaczne zwiekszenie latency ), wiec to wszysto zalezy od potrzeb.

Tobie wystarczy router za zlotowke, komus innemu nie.

zarządzaniem usługami via WWW
bleh.

Poniekąd służy, skoro padło pytanie "pomóżcie wybrać router", a nic nie wiemy o potrzebach użytkownika. Stąd dyskutujemy o różnych scenariuszach użytkowania.
Tylko ze taka dyskusja moze sie toczyc bez konca, bo scenariusze uzytkowania mozna tworzyc na biezaco i tak naprawde moze sie okazac ze i tak nikt nie trafi w to co jest potrzebne osobie dla ktorej ma byc ten router. A jak widac, juz zaczela sie dyskusja o to, ze ktos uwaza ze cos jest niezbedne ( soft reset ) a ktos inny sie z nim nie zgadza.

costi
19-01-2012, 09:51
bleh.
Co się kryje pod tą jakże wyszukaną opinią?

Kurtz
19-01-2012, 11:15
Delikatna sugestia ze niektorym, np mi moze to totalnie nieodpowiadac.

costi
19-01-2012, 11:36
Nikt nikogo do niczego nie zmusza.
Dla mnie do HTPC ma być podłączone tylko jedno urządzenie sterujące - pilot. Dlatego też pewne rzeczy muszą być robione zdalnie - obsługa backendu do serwera TV (do którego zaglądałem raz, żeby dodać multipleksy do skanowania) i klienta torrentów (to niby mogę z XBMC robić, ale jakoś przez www wygodniej). No i bonus jest taki, że jedno i drugie mogę obsługiwać zdalnie (np. zaplanować nagranie).

ropusz
19-01-2012, 17:09
Cóż, wątek zrobił się bardzo nie na temat. Czy od kwestii technicznych nie mamy specjalnego działu?

szelas
19-01-2012, 17:44
Ja tez, gdy okazalo sie, ze ten NetGear za kupe siana nie ma prostackich opcji jak moj poprzedni ruter za 80 zl: np. resetowanie

http://www.ehow.com/how_8415486_reboot-netgear-wndr3700.html

Boryszuk
19-01-2012, 17:46
http://www.ehow.com/how_8415486_reboot-netgear-wndr3700.html

Navigate to "192.168.1.1" in the opened Web browser.

No pięknie. ;)