Zobacz pełną wersję : Duża torba lub plecak
Potrzebuje kupić do swoje sprzętu jakąś fajną nieprzemakalną torbę lub plecak lowepro. Sam nie wiem czy ma to być torba czy plecak. Do niedawna używałem torby, ale teraz nazbierałem więcej sprzętu i nie wiem czy była by wygodna na dłuższe wypady do lasu w góry itp.
Potrzebuje do niej włożyć D90 + N18-105 + N35 + S10-20 + SB910 + kilka filtrów, ładowarka i jakieś drobne szpargały.
astramus
16-01-2012, 23:11
Jeśli chodzi o dłuższe wypady oraz więcej sprzętu to plecak jest wygodniejszy. Teraz musisz się zastanowić czy chcesz plecak z dwoma komorami czy jedną. Poprzeglądaj kilka modeli na video testach lub na stronach producenta. Dobrze byłoby też abyś zobaczył osobiście, dotknął, pomacał. Co do zmieszczenia tego sprzętu to nie będzie problemu ze znalezieniem torby (większość modeli pomieści ten sprzęt) ale ważnym elementem jest też jej użytkowanie przez Ciebie. Warto też pomyśleć przyszłościowo, czy będziesz dokupywał jakiś sprzęt.
foto4deg
17-01-2012, 01:33
Koniecznie musi być lowepro? Może Naneu pro alpha? Pojemna, oprócz sprzętu do górnej komory zmieścisz jakieś ciuchy, jedzenie, coś do picia. Poza tym przydatny bas biodrowy i piersiowy. Mam taki, tylko wersję L i jestem bardzo zadowolony. Plecy już mnie nie bolą, jak przy Case Logic SLR4, a dźwigam sporo, bo d80, dwa obiektywy, lampę, frotę z głowicą, laptopa i inne rzeczy. Łącznie jakieś 12 kg.
Koniecznie musi być lowepro? Może Naneu pro alpha? Pojemna, oprócz sprzętu do górnej komory zmieścisz jakieś ciuchy, jedzenie, coś do picia. Poza tym przydatny bas biodrowy i piersiowy. Mam taki, tylko wersję L i jestem bardzo zadowolony. Plecy już mnie nie bolą, jak przy Case Logic SLR4, a dźwigam sporo, bo d80, dwa obiektywy, lampę, frotę z głowicą, laptopa i inne rzeczy. Łącznie jakieś 12 kg.
Torby lowepro łatwo dostać i są dobrze wykonane. Ta Twoja też wygląda na solidną ale już nie jest tak łatwo dostępna.
W sumie to na razie jestem za jakimś małym plecakiem który cały mój sprzęt pomieści i może do tego by jeszcze wszedł notebook 10cali. Torbę też możecie jakąś polecić, bo i ona się przyda na innego rodzaju wypady.
Chodziłem już po sklepach w swoim mieście, ale jest bardzo mały wybór dobrych toreb i dlatego boje się że będę musiał kupić w ciemno na allegro. Dlatego tak liczę na pomoc kolegów.
pavlov91
17-01-2012, 10:17
Posiadam LowePro Fastpac 250. Body z założonym 70-200 wchodzi, z 2-3 słoiki i lampa.. Masz do tego jeszcze górną komorę gdzie wepchasz dużo więcej.. Do tego jeszcze w plecy wchodzi laptop 15cali.. Wszystko doskonale usztywnione..
Po pierwsze zdecyduj sie czy torba czy plecak. Dlaczego? Bo to dwie zupelnie inne koncepcje. Jesli chcesz tylko przenosic wygodnie sprzet to wtedy potrzebny Ci plecak. Natomiast jesli zalezy Ci na latwym i szybkim dostepie do sprzetu (co wazne np w reporterce czy w street photography) oraz chcesz miec lepsza kontrole "przeciw kieszonkowcom" to zdecydwanie lepsza jest torba.
Po drugie okresl jaki masz budzet na to, bo generalnie torby czy plecaki dziela sie na dwie kategorie: dobre i tanie. Prawie kazda firma ma w swojej ofercie modele te dobre (dla wymagajacych uzytkownikow) i te tanie (dla fotoamatarow) i oprocz ceny rozni je jakosc wykonania i rodzaj zastosowanych materialow. LowePro tez tak robi.
@emte zdaje sobie sprawę że na wycieczkę do lasu będzie lepszy plecak a idąc na jakąś uroczystość w garniturze muszę mieć torbę. Dlatego będę chciał kupić jedno i drugie. Co do budżetu to będę szukał czegoś dobrego ale nie koniecznie nowego. Torbę potrzebuję w miarę małą i wygodną ale muszę wszystko pomieścić. Plecak może być minimalnie większy by zmieścić jakąś kurtkę lub kanapki :-)
foto4deg
17-01-2012, 16:19
Kolega napisał, że potrzebny mu sprzęt na dłuższe wypady w góry i do lasu. Ja sobie nie wyobrażam chodzić po górach z torbą, chociażby dlatego, że łatwo nią przyłożyć o drzewo, skałę itp. Plecak będzie zdecydowanie wygodniejszy,a przy tym szybki dostęp też jest możliwy. Popatrz chociażby na naneu military echo x lub któryś z fastpacków. Zastanowiłbym się, czy brać plecak pod notebooka 10 cali, czy nie lepiej coś większego. Ja Case Logica kupiłem w 2010, ale wymieniłem w 2011 bo był już za mały. Szkoda kasy, aby kupować coś, co za rok trzeba będzie zmienić (choć nie musi tak być w każdym przypadku).
Co do naneu to tu masz dwa linki, to możesz sobie poczytać.
http://fujiklub.pl/viewtopic.php?t=4772
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=112883
Wykonanie jest bardzo dobre, dostępne również są w sklepach internetowych bez problemu. Poza tym, o ile dobrze pamiętam, mają dożywotnią gwarancję.
w zasadzie to podziwiam tego typu wątki....jak szukałem torby to przeglądałem katalogi różnych marek. allegro. etc. rozumiem, zapytać czy ta torba jest porządna jak sie sprawuje czy może plecak konkretny ale konkretny a nie pytanie typu. duża torba lub duży plecak no to ja Ci polecę stelath reportera 550AW a na plecak hmmm...jakiś eskapadowy w góry, żeby można tam było włożyć tego stealth reportera....ironia. sory ale nie rozumiem.
tak na serio. kup plecak jedź w góry, wrócisz i sprzedasz jaki by nie był bo jedynym słusznym systemem sprzętu w górach jest Newswear na klate i plecak na plecy...był wątek. jest to moje osobiste zdanie i nie narzucam nikomu moich poglądów.
w zasadzie to podziwiam tego typu wątki....
wlasnie ja tez... plecak w gory, torba w lesie... szybki dostep do sprzetu w plecaku (sic! :D )... i najlepiej zeby to kosztowalo 100 zl ze wszystkimi bajerami i można w tym bylo nosic sprzet, ubrania oraz termos i kanapki... a do tego czegoś za 100 zl wrzucimy sprzet za 5 czy 10 tysiecy...
a tak powaznie: kolega wosik ma racje, do trekkingu najlepiej nadaje sie przypiecie sprzetu z przodu a plecak z ciuchami niech sobie wisi na plecach. Chodzi o cos takiego: http://ttfoto.pl/torby-digital-holster-v2.0-backpack-connection-kit-o_l_170_401.html
Szybki dostep do sprzetu w plecaku nie jest mozliwy choćby nie wiadomo kto i jak o tym pisal, z prostej przyczyny: zeby sie dostac do sprzetu w plecaku to trzeba go zdjać i dopiero coś wyjąć. Posrednim rozwiazaniem sa plecaki typu sling ale tutaj znowu kiepsko ze stabilnością na plecach (plecak jest powieszony na jednym ramieniu). Jednak jesli szukasz taniego (ale tylko taniego) plecaka to np LowePro Fastpack kosztuje 200-300 PLN. Jesli dobrego to LowePro Trekker jest ok, ale cena zupelnie inna. Tutaj widzialem promocje na niego: http://torbylowepro.pl/plecaki-fotograficzne/lowepro-pro-trekker-600-aw,1026s
Naneu Pro teraz wszyscy naokolo polecają ale to dlatego, ze polski dysrybutor zrezygnowal ze sprzedazy tej marki i zrobil wyprzedaz do sklepow fotograficznych. I teraz kazdy sklep foto Ci powie, ze to najlepsze plecaki i torby na swiecie zeby szybko pozbyc sie towaru, ktory sie nie sprzedawal przez kilka lat...
Jesli szukasz czegoś uniwersalnego to moze polączenie torby ThinkTank Urban 40 (lub wiekszej) z szelkami Sholder Harness: http://ttfoto.pl/torby-na-ramie-seria-urban-disguise-shoulder-harness-v2.0-o_l_220_484.html
Trzeba miec swiadomosc, ze to sprzet dla profesjonalistow, wiec ceny tez sa odpowiednie. Ale za to jakosc wykonania inna niz w torbie za 200-300 PLN.
Generalnie, zasada jest prosta: co tanie to drogie :)
w zasadzie to podziwiam tego typu wątki....
Od tego jest internet i fora. Miło jak ktoś coś poleci i powie że ma ten sprzęt sprawdzony.
A widząc że kolega też jest z Częstochowy, to proszę mi powiedzieć gdzie takie torby mogę zobaczyć i pomacać. Jedyne miejsce gdzie dostanę większą ilość dobrych toreb jest MM, ale i tak tam nie ma tego dużo.
Niby duże miasto a nic nie można ciekawego kupić.
obawiam sie ze w Czestochowie bedzie z tym ciezko... Moge polecic Ci jak chcesz jakies dobre sklepy w Warszawie.
Ale zawsze mozesz zamowic wybrany plecak czy torbe przez internet i masz wg ustawy 10 dni na zwrot bez podania przyczyny.
Antonioo
17-01-2012, 18:58
polecam wątek
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=177231
pozdrawiam :)
polecam wątek
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=177231
pozdrawiam :)
Ten plecak lowepro compurover aw jest super i to czego szukam. Nic chyba z lowepro lepszego dwukomorowego z kieszenią na laptopa nie znajdę.
Jak sądzicie zmieści się do dolnej komory D90 + N18-105 + N35 + S10-20 + SB910?
Od razu mówię że SB910 ma chyba większy futerał niż SB900 z tego co widziałem na zdjęciach.
Muszę teraz poszukać takiej używanej w dobrej cenie i pozostanie mi znalezienie jeszcze jakieś torby.
Antonioo
18-01-2012, 12:37
Jak sądzicie zmieści się do dolnej komory D90 + N18-105 + N35 + S10-20 + SB910?
.
ja spokojnie mieszczę d300s+mb-d10/+17-50 sigmy,+ 50-150,+sb900 +50 mm
a wcześniej spokojnie wchodziło d90+mbd80+17-70,+70-300+35mm+50mm
:)
UMT u "wojtusia" Dekabrystów 43? nie pamiętam adresu w każdym bądź razie "drapacz chmur" koło hali polonia 6 piętro....FOTOJOKER Tesco na Drogowców, MM, Euro RTV Agd Galeria Jurajska, dupy nie rwi ale coś mają. FOTOJOKER II Aleja, pierwsza brama po prawej idąc od ratusza w tej bramie jest też "Szafa gra" jak sobie przypomnę to dam znać. ale więcej grzechów nie pamiętam...może sobie przypomnę.
Mam Lowepro Compurover AW ale mój entuzjazm skończył się niedługo po zakupie.
Zamykanie dolnej części to koszmar, nawet gdy plecak jest pusty. Gdy się zapina zamek trzeba spasowywać, dopychać.
A gdy plecak jest mocnej załadowany to jest gorzej.
Przed zakupem radzę pomacać.
Mam Lowepro Compurover AW ale mój entuzjazm skończył się niedługo po zakupie.
Zamykanie dolnej części to koszmar, nawet gdy plecak jest pusty. Gdy się zapina zamek trzeba spasowywać, dopychać.
A gdy plecak jest mocnej załadowany to jest gorzej.
Przed zakupem radzę pomacać.
@Antonioo czy u Ciebie jest to samo ?
Antonioo
19-01-2012, 19:10
ale hola! :) przecież to nie ta klasa plecaka. . . to plecak gdzie pakujesz cały sprzęt, laptop, kable, itp . . . i masz wszystko w jednym miejscu jak potrzebujesz wziąć.
Plus pierdoły w komorze głównej.
Jeżeli szukasz czegoś z szybkim dostępem do sprzętu, to jakiś Slingshot
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/01/loweproslingshotaw6-1.jpg
źródło (http://www.swiatobrazu.pl/zdjecie/artykuly/143505/lowepro-slingshot-aw-6.jpg)
albo seria Tamraca Velocity
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/01/751x5015768_1-1.jpg
źródło (http://www.torbyfoto.pl/img/produkt/631/751x501,5768_1.jpg)
kowalmen
19-01-2012, 19:30
Ja też szukałem po sieci długo, czytałem posty itp. Ale w sumie jedyny najlepszy sposób to obejrzeć na własne oczy w sklepie. Miałem budżet do 1000 zł a kupiłem za 490 zł bo tej za tysiąc nie było w żadnym sklepie więc jedyna opcja to zdać się na opinie i popatrzeć na fotki a poza tym ta tańsza miała wszystko czego było mi trzeba i mogłem ją wypróbować w sklepie. I jestem bardzo z niej zadowolony. Polecam też sklepy fotojoker. Tam wiedzą co sprzedają i (przynajmniej mi) nie wciskają byle by tylko droższe.
Dobra, plecak Lowepro Compurover AW kupiony od kolegi z forum.
Może polecicie mi jeszcze jakąś fajną torbę do mojego sprzętu.
Potrzebuje kupić do swoje sprzętu jakąś fajną nieprzemakalną torbę lub plecak Lowepro. Sam nie wiem czy ma to być torba czy plecak. Do niedawna używałem torby, ale teraz nazbierałem więcej sprzętu i nie wiem czy była by wygodna na dłuższe wypady do lasu w góry itp.
Potrzebuje do niej włożyć D90 + N18-105 + N35 + S10-20 + SB910 + kilka filtrów, ładowarka i jakieś drobne szpargały.
Jeśli planujesz dłuższe wyprawy w teren (góry, las etc) to prawdopodobnie poza sprzętem fotograficznym będziesz musiał zabrać ze sobą rzeczy osobiste (kurtkę, polar, a może nawet śpiwór i namiot... a do tego będzie potrzebny plecak trekkingowy).
Zgadzam się z przedmówcami, że plecak fotograficzny jest dużo wygodniejszy na dłuższe wypady/plenery/sesje pod warunkiem, ze nosisz tylko jego. Jednak wędrowanie z dwoma plecakami jest praktycznie niemożliwe, a na pewno niewygodne.
Torba w tej sytuacji jest dużo lepszym rozwiązaniem. Choćby dlatego, że jest do niej łatwiejszy dostęp jednak kręgosłup dużo bardziej cierpi :)
Testowałem kilka z tych rozwiązań i jeśli chodzi o podróże (dłuższe wyprawy z plecakiem i aparatem) to polecam przetestować rozwiązanie: torba Toploader np. model Toploader Pro 75 AW (za pomocą specjalnej "uprzęży" przymocowany na klatce piersiowej) oraz zestaw Lowepro Lens Case (do każdego obiektywu). Wszystkie obiektywy możesz mieć pod ręką, a jeśli zdecydujesz, że nie będziesz go używał możesz wrzucić go do plecaka (w pokrowcu) bez obawy, że coś stanie się twojemu szkiełku/lampie.
Dobra, plecak Lowepro Compurover AW kupiony od kolegi z forum.
Może polecicie mi jeszcze jakąś fajną torbę do mojego sprzętu.
Ja osobiście w warunkach miejskich używam Torby Lowepro Stealth Reporter D300 AW i sobie chwalę :) , a co za tym idzie polecam :)