Zobacz pełną wersję : Proszę o opinię znawców!
Mój kolega, zafascynowany twórczością niejakiego Patricka Di Fruscia, podesłał mi parę zdjęć do obejrzenia. Owszem robią wrażenie! Chciałbym wiedzieć jak osiągnąć taki efekt? Myślicie, że wystarczą tylko filtry UV i ND grad-y bez postprocesingu?
Przykładowe zdjęcie "After All These Years"
https://plus.google.com/109330684746468207713/posts
Proszę o opinię!
Pozdrawiam
krolewicz
17-01-2012, 00:22
dobrze naświetlony materiał to jedno, ale jego zdjęcia są mocno poPSute :)
Ogólnie wszystko kręci się wokół techniki HDR. Kilka ekspozycji, składanie, PSucie... długa droga do uzyskania podobnego efektu dla początkującego. Nie są to na pewno dwa kliknięcia myszką.
Szczególnie, że trzeba pamiętać że do każdego zdjęcia trzeba podejść indywidualnie. Nie ma jednej recepty.
...Myślicie, że wystarczą tylko filtry UV i ND grad-y bez postprocesingu...
Hehe, dobre:)
Wg mnie 80% zawartości tych zdjęć wygenerował postprocessing.
Śledziłem tego jegomościa jak jeszcze na velvi 5o (dla nie wtajemniczonych to taki slajd) produkował krajobrazy. Co by nie pisać warsztat opanowany.
sokrates
19-01-2012, 15:52
Kadry genialne, obróbka - jak co komu, mi to tak średnio leży.... choć nie powiem, cukierkowe, w odbiorze miłe.... ale tylko, a nie aż :-)
Mój kolega, zafascynowany twórczością niejakiego Patricka Di Fruscia, podesłał mi parę zdjęć do obejrzenia. Owszem robią wrażenie! Chciałbym wiedzieć jak osiągnąć taki efekt? Myślicie, że wystarczą tylko filtry UV i ND grad-y bez postprocesingu?
Przykładowe zdjęcie "After All These Years"
https://plus.google.com/109330684746468207713/posts
Proszę o opinię!
Pozdrawiam
recepta na sukces fotków widoczków:
"wystarczą tylko filtry UV i ND grad-y bez postprocesingu"
recepta na sukces wokalny:
"wystarczy gemba, no i gardło by się przydało, bez rąk"
Szturmowiec
06-03-2012, 00:34
Bez przesady. Foty dobre, ale da się taki rezultat osiągnąć. Nie wiem, tylko o jaki efekt dokładnie Ci chodzi. Dużo daje długi czas naświetlania - rozmyta woda, chmury. Dodatkowo filtry i oczywiście obróbka...
Sławomir
08-03-2012, 20:34
Dobrze naświetlony materiał to podstawa. Coś dobrego można tylko poprawić. np w trybie LAB. Kto czytał ten wie, kto nie wie zapraszam do dyskusji. A pisanie o PSuciu to tylko mydlenie oczy i zasłanianie swojej niewiedzy. Kłania się teoria Ansela Adamsa.
Dobrze naswietlony material....jak wspomniano.
Obrobka i naprawde swietnie opanowana technika, zarowno robienia zdjec jak i ich obrabiania.
Autorze tak tzrymaj, miej swoich ulubiencow i do ich zdjec staraj sie dazyc, staraj sie dorownac, rob zdjecia i z czasem zobaczysz, ze zaczyna wychodzic to tobie coraz lepiej.
Filtry polowkowe oraz pelne szare moga sie przydac, ale pamietaj, ze to jest narzedzie ktore pozwala lepiej naswietlic RAWa, dobre zdjecia bez obrobki nie istnieja.....
Nie bierz sie za HDR bo utkniesz w tej gniotowatej technice robiac potworki, HDR ma pomagac i pomaga dopiero jak osiagniesz juz wiedze na temat obrobki "tradycyjnej" i opanujesz swiatlo.