PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] O świcie nad morzem - [Nemeth]

Nemeth
16-01-2012, 22:37
Witam

Ponury, śnieżny i sztormowy był to świt.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/812/dsc4361s.jpg/)

pozdr.

Nikonozaur
17-01-2012, 00:58
Gapię się i gapię i jakoś nie mogę się przekonać do tej pracy. Napisałeś o kiepskich warunkach, ale zdjęcie o tym nie opowiada, jest raczej buro. Może za sprawą tonacji..?

Locter
17-01-2012, 01:33
Jak na Ciebie to wyjątkowo słabo, ani tu kadru ani światła nie ma.

fosgen
17-01-2012, 11:26
Uff, jak patrzę na to zdjęcie to widzę, że wahnięcia formy są dopuszczalne. Oby tylko moja zechciała się wahnąć w górę...
Wydaje mi się jednak, że zdjęcie oddaje dobrze klimat aktualnej pory roku.

jacq
17-01-2012, 11:54
Czy to schron bojowy Sęp? Okolice Jastarni?

Nemeth
17-01-2012, 18:57
(...) Napisałeś o kiepskich warunkach, ale zdjęcie o tym nie opowiada, jest raczej buro. Może za sprawą tonacji..?

Kolorowo nie było ;) Co chwilę trzeba było soczewkę ze śniegu przecierać :) Północny wiatr i śnieżyca. To co tygryski lubią najbardziej.

Jak na Ciebie to wyjątkowo słabo, ani tu kadru ani światła nie ma.

Co do kadru - innego się nie dało zrobić ;) Zaskoczył mnie jednak całkowity brak plaży więc trzeba było się męczyć ze skraju 5 m skarpy pod która podchodziły fale :)
A światła faktycznie nie było.

Uff, jak patrzę na to zdjęcie to widzę, że wahnięcia formy są dopuszczalne. Oby tylko moja zechciała się wahnąć w górę...
(...)

Spokojnie. Moja od dawna ryje kanały metr w mule ;)

Czy to schron bojowy Sęp? Okolice Jastarni?

Tak. Widok od strony Kuźnicy w kierunku Jastarni. Najmniej fotogenicznej.

Hoobie
17-01-2012, 22:33
O ile w odbiorze tej fotografii nie przeszkadza mi brak spektakularnego światła (klimat "szaro-bury" jest ok jak dla mnie), o tyle do kompozycji nie moge się przekonac za "chiny ludowe"...

ALF
18-01-2012, 16:00
Ani kadr, ani światło, ani rozmyta woda... nic mi tu nie pasuje. A jak na Twoje możliwości, to jest słabiutko.

krzysztofz24
19-01-2012, 01:47
A mi sie to zdjecie podoba, glownie za kadr. Taki spokojny I zrownowazony. Jest dobry pierwszy plan, ten bunkier troche na uboczu dobrze
dopelnia kompozycje...i jest troche przestrzeni w tym zdjeciu. Swiatlo nie bylo rzadzace;-). Ale jakos mi pasuje ten ponuro-pochmurny klimat. Zatrzymale mnie troche ta fota...za nastroj I kadr chyba.

zaza67
19-01-2012, 07:52
A mi sie to zdjecie podoba, glownie za kadr. Taki spokojny I zrownowazony. Jest dobry pierwszy plan, ten bunkier troche na uboczu dobrze
dopelnia kompozycje...i jest troche przestrzeni w tym zdjeciu. Swiatlo nie bylo rzadzace;-). Ale jakos mi pasuje ten ponuro-pochmurny klimat. Zatrzymale mnie troche ta fota...za nastroj I kadr chyba.

podpisze sie i dodam ze w takim klimacie bunkier ma swoj wlasnie urok .

borregaard
19-01-2012, 10:10
Podziwiam konsekwencję Autora w propagowaniu,niezależnie od klimatu,mniej lub bardziej widocznych..."różobrązów"...;).:)

Nemeth
19-01-2012, 16:27
Podziwiam konsekwencję Autora w propagowaniu,niezależnie od klimatu,mniej lub bardziej widocznych..."różobrązów"...;).:)

A cóż ja poradzę na to, że kamienie i plaża w tym miejscu ma taki właśnie odcień? Wytrącają się jakieś minerały i na piasku widać purpury i brudne fiolety.

Poza tym Twoje uczulenie na magenty przypomina mi rozliczne boje na forum o to, żeby śnieg na zdjęciu był biały. Niezależnie od tego jakie padało na niego światło. Bo śnieg zdaniem specjalistów forumowych nie może być różowy albo niebieski - tylko biały.

fosgen
19-01-2012, 18:22
rozliczne boje na forum o to, żeby śnieg na zdjęciu był biały. Niezależnie od tego jakie padało na niego światło. Bo śnieg zdaniem specjalistów forumowych nie może być różowy albo niebieski - tylko biały.

Oj, za to sformułowanie (jakże odważne) masz u mnie gigantycznego plusa.
W pierwszym podejściu miałem takie odczucie, że to wahnięcie formy. Jednak niekoniecznie...

vorga
19-01-2012, 19:59
Fajna fotka. Co to za wtyczka w Fotoszopie, która robi taki myk z wodą. Z góry dzięki. Pozdro z Wawy.

Nemeth
19-01-2012, 20:04
Fajna fotka. Co to za wtyczka w Fotoszopie, która robi taki myk z wodą. Z góry dzięki. Pozdro z Wawy.

SkyWaterMerge plug-in NDx400 gold edition - tylko jeszcze nie crackowany dlatego trzeba czekać aż wyjdzie.

Chociaż może w Wawie już będzie dostępny.

Radek_1
19-01-2012, 21:45
Ale to nie woda, to mleko przecież ... ;)

Fajna tonacja, ale kadr mnie nie bardzo przekonuje.

borregaard
19-01-2012, 21:54
Beton i woda też w różobrązach..? ...;) ...Mówią ,że krowa nurki daje...;):)
Nie zdejmowałem koloru,"tknąłem" lekko balans..;)
http://img210.imageshack.us/img210/8655/panoramak.jpg

Nemeth
19-01-2012, 22:09
No tak... jakoś byłem pewien tego, że wiesz lepiej... ;)

Szkoda tylko, że teraz cała fota wpada w zieleń a i reszta jest do kitu bo zarówno plaża, niebo i żółć bunkra nie mają nic wspólnego z rzeczywistością.
Ale grunt, że się pipetką WB ustawiło ;)

Locter
20-01-2012, 00:49

Szkoda tylko, że teraz cała fota wpada w zieleń a i reszta jest do kitu bo zarówno plaża, niebo i żółć bunkra nie mają nic wspólnego z rzeczywistością.

hahah, popieram... ;]

ostrytux
20-01-2012, 01:40
Mnie się podoba ta fotografia!

harb
20-01-2012, 11:51

Maćku nie oceniam zdjęcia - ale otworzyłem link Andrzeja i niestety ma rację, nie ma tam żadnej zieleni o której piszesz są szarości w różnych odcieniach, natomiast u Ciebie (porównując obie fotografie ) prawa winieta nad bunkrem wpada w lekki granat, bunkier jego jaśniejsza betonowa część wpada w róż, tak samo jak plaża z kamieniami z tym ze plaża o wiele bardziej intensywnie, mniej więcej od linii końca podstawy bunkra w stronę horyzontu woda jest już ok. Mam dobry wysoki model Eizo. Nie wiem na czym oglądasz może to wina kalibracji

pozdrawiam :)

borregaard
20-01-2012, 11:52

Zieleń ,żółć.....:shock:
Tak, tak ...oczywiście..;):mrgreen:

hahah, popieram

Adwokat..? ...Maciek,z tego co wiem, jest prawnikiem, więc sam dobrze potrafi "kręcić"...:mrgreen:

Ja sprawdziiłem u Kolegów czy mój monitor nie oszukuje..
Jedna sugestia,Panowie,..czas na kalibrację Waszych wyświetlaczy....
Pozdrawiam
Dla mnie EOT...:)

Locter
20-01-2012, 12:31

Adwokat..? ...Maciek,z tego co wiem, jest prawnikiem, więc sam dobrze potrafi "kręcić"...:mrgreen:

..

NIe adwokat, tylko ja już też mam po dziurki w nosie czytania tekstów, jakoby pipetka od kolou w PS była wyznacznikiem poprawności kolorystycznej zdjęcia, to co widzi ludzkie oko a to co widzi Photoshop to dwie inne sprawy.

Panie Andrzeju, a Twoja batalia aprzeciwko magencie jest już tak legendarna, że bardziej legendarny jest chyba już tylko Chuck Norris :)

borregaard
20-01-2012, 12:40
...bardziej legendarny jest chyba już tylko Chuck Norris :smile:

No nieeee...,a kto to jest Chuck Norris ?...;) :mrgreen:

Nie używać PS-a..w takim razie !;) Ja nie używam....:)

Locter
20-01-2012, 12:42
No nieeee...,a kto to jest Chuck Norris ?...;) :mrgreen:

Rówieśników nie poznajesz ? :D

borregaard
20-01-2012, 12:44
Rówieśników nie poznajesz ? :D

Nie,ja wyrosłem,niedawno zresztą,z ....wieku szczenięcego....:)

Nemeth
21-01-2012, 00:03
Maćku nie oceniam zdjęcia - ale otworzyłem link Andrzeja i niestety ma rację, nie ma tam żadnej zieleni o której piszesz są szarości w różnych odcieniach, natomiast u Ciebie (porównując obie fotografie ) prawa winieta nad bunkrem wpada w lekki granat, bunkier jego jaśniejsza betonowa część wpada w róż, tak samo jak plaża z kamieniami z tym ze plaża o wiele bardziej intensywnie, mniej więcej od linii końca podstawy bunkra w stronę horyzontu woda jest już ok. Mam dobry wysoki model Eizo. Nie wiem na czym oglądasz może to wina kalibracji

pozdrawiam :)

Jeśli nie widzisz na wersji borregaarda zielonego zafarbu to problem jest głębszej bo okulistycznej natury i żadne Eizo Ci nie pomoże (pechowo też mam dobry wysoki i skalibrowany model Eizo, jeśli już się chwalimy sprzętem).
Uwagi o granatowym rogu nie rozumiem. Co to ma do WB. To źle, że złapała się w kadr ciemna chmura? Czy może jej mam ustawiać WB odrębnie bo nie jest dość "poprawna"?
Jak bunkier nie ma wpadać w róż jeśli jest mokry i pada na niego światło (wschodu - zgniłego ale jednak wschodu) odbite od plaży i kamieni? A te białe nie są. Tylko fioletowo-różowo-magentowe? Plaża w tym miejscu jak mówiłem jest fioletowa ( niewiernym Tomaszom (http://img825.imageshack.us/img825/9207/dsc4358.jpg) - inna pora, inne światło, inny czas ekspozycji i inna obróbka (jej brak) - poglądowo, bo nie mam nic lepszego, może następnym razem będę zbierać próbki kolorystyczne). Jak to ma nie wpadać w róż?? No ale tak... Eizo ;) Wysoki model :D
I gdzie jest żółty kolor na bunkrze w wersji borregaarda? To ma być poprawny WB?
Czy się denerwuję? Oczywiście. Andrzej skopał ustawienie WB zakładając, że magenta to błąd. Otóż nie. To jest naturalnie występujący kolor. Jak się go usuwa tam gdzie go widać to wychodzą takie koszmarki jak w linku który zapodał. A Ty jeszcze piszesz, że niestety ma rację. Niestety jej niema.

(...)
Jedna sugestia,Panowie,..czas na kalibrację Waszych wyświetlaczy....
Pozdrawiam
Dla mnie EOT...:)

Tak, tak ... oczywiście ;):mrgreen:

wpkx
21-01-2012, 00:42
Maciej, Andrzej, Janusz - moje oczy oglądające zdjęcie na SpectraView Reference 3090, regularnie sprawdzanym, kalibrowanym i profilowanym przez Czornego mówią mi, że wersja oryginalna (autorska) jest jedynie słuszna.
Ale to moje subiektywne wrażenie, bo ja się przecież nie znam. A poza tym obiektywizm istnieje tylko w Matrixie. ;)

PS Zdjęcie mi osobiście się podoba.

Nikonozaur
21-01-2012, 01:04
Mimo, że napisałem wcześniej o burej tonacji i ogólnym braku sympatii do tego zdjęcia muszę stanąć po stronie Maćka. Naprawdę nie czaję problemu "naprawy" kolorów i w/g mnie jest zupełnie zbędna. A oglądam na monitorze marki Philips 109B Light Frame, który zakupiłem od kumpla jakieś 2000 dni temu za litra + ogórki... ;)

ostrytux
21-01-2012, 01:29
Co do foty się już wypowiadałem :)
Niemniej mam takie samo odczucie jak ...

... poza tym obiektywizm istnieje tylko w Matrixie. ;)
Moim zdaniem monitory, kalibratory, modele maja tu małe znaczenie i tak każdy widzi co innego, nawet jak się skalibruje spektrofotometrem według wszechświatowego wzornika koloru ;););) :mrgreen:

coach_lodz
21-01-2012, 02:34
mnie niestety ta fotografia się nie podoba, jest zwyczajnie nudna... nie wywołuje we mnie żadnych emocji, stąd nad techniczną stroną wcale nie dyskutuję, gdyż autora bardzo szanuję i wiem że wie co robi :)

borregaard
21-01-2012, 03:23
Magenta jest naturalnie występującym kolorem.Natura nie ma z nim problemu,na szczęście...;)

wpkx
21-01-2012, 03:40
Andrzej!
Ty - tak po prostu - masz niesamowitą klasę. :)