Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Il Quadro
JaroPienza
16-01-2012, 22:27
Dzisiaj przed pracą Pan miał relaks :D
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img864.imageshack.us/img864/3845/dsc8913pskwadratweb.jpg)
Sebastianito
16-01-2012, 22:31
Swietnie wykonany kwadrat. co do cieni i kontrastu nie jestem pewien.... (nadal siedze w pracy na monitorze emachines)
Ładnie Pan dajesz... Ta kraina jest jak bajka, ba jak tysiąc bajek.
Dzięki, że je opowiadasz ...
astramus
16-01-2012, 23:31
Takie widoki.. Marzenie dla miastucha.. nieźle nieźle..
Piękne kolory, po prostu bajka :cool:
wypas...aż chce się tam być, fajny kard i pierwszy plan i światło na chałpce super ustrzelone
Nikonozaur
17-01-2012, 00:46
Im niżej tym fajniej, sam dół też by dobrze zagrał. Pewnie też strzeliłeś. ;)
Ja bym tutaj widział zwykły il prostokąto...
Kolory jak z bajki.
downunder
17-01-2012, 00:53
Przecudnie! Już się nie mogę doczekać by na własne oczy zobaczyć Toskanię. :)
JaroPienza
17-01-2012, 01:18
Im niżej tym fajniej, sam dół też by dobrze zagrał. Pewnie też strzeliłeś. ;)
Oczywiście
fajnie się światło ściele.
Kiedy jakieś warsztaty u siebie organizujesz? Wiesz, pewnie wielu chętnych by było... Swoją drogą że też MS się jeszcze do Ciebie nie odezwał. Fajna fota i miło by było ją oglądać przy każdym starcie windy.
Pozdrawiam
Bardzo ładna fota, bardzo, nie będę pisał więc o pierdołach bo nie o to chodzi - tylko jedno spostrzeżenie, o którym wspomniał Alf pod jedną z fotek Pitbula, a o którym chciałem już dawno wspomnieć, wzięło mi się to z Moraw gdzie jest podobne ukształtowanie terenu choć nie tak urokliwe jak Toscania.
Otuż Toscania posiada kaskadowe plany wtórne , często na fotach znajduję trzeci, czwarty i piąty plan, mz. ażeby skupić się na jak najlepszym przekazie, należałoby się skupiać na dwóch, góra trzech planach, wówczas odbiorca dostaje główną treść kadru, jeżeli tego się nie robi to często bardzo, bardzo podobne motywy, czyli wzgórze, dom, są powielane w głąb kadru tylko w zmniejszonej skali w kolejnym planie. Mz. to rozprasza, powoduje ze na zdjęciu jest przesyt, przeładowanie elementami, dlatego spotyka się komentarze w stylu " kadru starczyłoby na dwa zdjęcia". Mamy więc do czynienia z niczym innym jak z prawidłową kompozycją, mocnymi punktami ( choć często sam ich nie przestrzegam) ale właśnie w Toscani mz. ich stosowanie jest bardzo zasadne
pozdrawiam :)
Toscania.
Otuż Toscania
Póki możesz, to popraw na - otóż i Toskania. Było napisane, żeby po polsku.