Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Asia

chodnik
16-01-2012, 20:33
Witam,
chciałbym pokazać wam 1 zdjęcie Asi.
Zdjęcie zrobiłem w starej cegielni.
Chciałbym sie dowiedzieć co o tym sądzicie :D

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img839.imageshack.us/img839/8464/dsc47578.jpg)

Dopiero sie ucze ;)
Pozdrawiam :D

astramus
16-01-2012, 20:39
Osobiście poprawiłbym kolory i wykadrował inaczej zdjęcie. Kompozycja centralna nie jest za bardzo "atrakcyjna"

chodnik
16-01-2012, 20:40
kolory bardziej żywsze, bardziej chłodno czy jak?

aikidudi
16-01-2012, 20:48
Postaram się napisać jak ja to widzę.
Miejscówka - gdybyś nie powiedział, że jest to cegielnia to ktoś by pomyślał że dziewczyna kuca na jakiś ruinach, jednym słowem mało cegielni w cegielni :)
Wiem, że tematem jest Asia a nie konkretnie cegielnia, ale może ją tez chciałeś pokazać.
Kadr- centralny i jakiś nijaki.
Oświetlenie - trochę płaskie, ale nie najgorsze. Sylwetka oświetlona, ale ostrośc na kolanie, a nie na twarzy.
Dziewczyna też niestety nie urozmaica zdjęcia przez choćby byle jak ułozone włosy, brak jakiejś stylistyki i całości.
Reasumując zdjęcie do poprawy tj. kadr, stylizacja, gra modelki.
Dziewczyna ma długie włosy tylko trzeba je odpowiednio ułozyć. Do zdjęć cegielni strzel szerszy kadr tak by więcej pokazać. Poczytaj troche o mocnych punktach i próbuj.
Dobrze poćwiczysz i zaprezentujesz nam super foty. Dużym + jak dla mnie jest nie skatowane zdjęcie pseudo obróbką.

chodnik
16-01-2012, 21:04
dzięki za konstruktywny komentarz :) cegielni nie chciałem pokazać tylko właśnie ruiny, napisałem że cegielnia tak tylko dla informacji :)

fufinek
16-01-2012, 21:26
A ja to bym widział nieco inaczej:
- kolory dość ok , choć mogłoby być jaśniej
-lekko nietrafiona ostrość. Punkt jest raczej na rękawicach , twarz poza GO
-Fajny jest ten ceglany łuk, ale dziewczyna go zasłania, a kadr pionowy ucina.
-zdjęcie zrobiłbym w kadrze poziomym, aby lepiej rozplanować "elementy" i odsłonić więcej łuku
-dziewczyna mogłaby swobodnie siedzieć wzdłuż kadru np. od lewej do prawej na tych rozwalonych cegłach , ale też żeby chociaż trochę ich było widać.
- włosy swobodnie zwisające , tak by były w kadrze widoczne.
- twarz lekko skręcona w strone fotografa , ze spojrzniem w obiektyw lub inne wersje np. jakieś melencholijne spojrzenie gdzies w dal..lub cokolwiek (ale aby było widać wyraźnie oczy). Tu ważna jest pewna ekspresja modelki (jej gra aktorska :) )
-trzymać się w takim przypadku mocnych stron kompozycji - czyli tułów niewiasty w jednej trzeciej kadru od lewej, twarz u góry w 1/3 od góry. nogi sobie moga swobodniej spływać w prawą stronę kadru.
Chyba tyle. Reszta zależy od oświetlenia.

chodnik
16-01-2012, 21:28
fufinek, następnym razem tak spróbuje ;)