Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] W drodze na kasprowy
To Moje Pierwsze foty w tej kategorii wiec prosze o łagodny wymiar kary;)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img843.imageshack.us/img843/9822/szlak.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img714.imageshack.us/img714/32/57548266.jpg)
A - za jasne .
B - za ciemne.
Robert_P
16-01-2012, 20:58
Drugie ma jakis klimat , pierwsze niestety mało kontrastowe i kadr kiepski . Nieostre kamienie i jakiś patyk na pierwszym planie to nie najlepszy pomysł.
To drugie to jak scenariusz z reklamy. Synu, dziś jest dobry dzień na umieranie. W jedynce prawa strona mi się jakoś nie widzi.
2 Lepsza i nawet nie przeszkadza, że trochę za ciemna.
1 Kadr kiepski. Spróbuj wyrzeźbić z niego pion - poprowadzić prawą stroną po grani, lewą oprzeć o kości dinozaura ;) tyle, że one powinny być ostre.
mam takiego piona tyle że też skupiłem się na dalszym planie;)
krzysztofz24
18-01-2012, 20:58
1 ma bardzo kiepskie swiatlo I ono psuje wszystko. Jesli to bylo lato, to mogles strzelic to zdjecie pozniejsza pora.
Obrobka moze tu troche pomoc, ale niewiele. Nastepnym razem tak sobie rozplanuj trase, zeby zjechac ostatnia kolejka. Bedziesz mial o wiele lepsze swiatelko do fot. I co to za pomysl z nieostrym pierwszum planem. Domykamy przyslone:-), obczaj w necie pojecie ostrosci hiperfokalnej-to podstawa w krajobrazie.
A 2, ma bardzo fajny klimat. Mozna by ja dopracowac obrobkowo, ale moment I klimat fajny.
Jak na pierwszy raz to calkiem spoko. Poluj na dobre swiatlo I dodaj zdjeciom troche obrobki (rob w rawach-duze mozliwosci poprawek).
ja chodze po górach nie jeżdżę kolejką, a co do swiatła idąc trzeba sie cieszyć z tego co jest, niestety czasami pogoda nie rozpiesza i tak byl tym raze :) wiało nie miłośiernie. Nie uprawiam turystyki typowo fotograficznej i nie zabardzo mam czas czekać na lepsze światło ;) co do 1 to wiekszości znajomych też sie jakoś nie widzi ;) a mnie nie wiem dlaczego wrecz przeciwnie;) a jeżeli chodzi o obróbkę to z krajobrazem dopiero zaczynam wiec muszę poszperać po necie jak sie do tego zabrać;) aha jeszcze odnośnie światła miałem ostatnio taką sytuacje ze idąc na czarny Gąsienicowy światło był tak marne waliło w obiektyw ( przydała by sie szara połówka ;) )
i nic fajnego nie wychodziło ogólnie wielka lipa do tego jeszcze zaniebieszczenie ehh ale wracajac słońce było już wysoko i widząc klimat jaki w takim świetle był nad czarny myślałem że sie popłacze;) no ale trudno połączyć typowa turystykę z foto turystyką:)
krzysztofz24
18-01-2012, 22:32
ja chodze po górach nie jeżdżę kolejką, a co do swiatła idąc trzeba sie cieszyć z tego co jest, niestety czasami pogoda nie rozpiesza i tak byl tym raze :) wiało nie miłośiernie. Nie uprawiam turystyki typowo fotograficznej i nie zabardzo mam czas czekać na lepsze światło ;) co do 1 to wiekszości znajomych też sie jakoś nie widzi ;)(.....................)
No ja tez chodze po gorach, a nie jezdze kolejka;-). Po prostu mialem na mysli, ze mozna tak sobie ulozyc trase, ze ja konczysz wieczorem na Kasprowym I zjezdzasz ostatnia kolejka.(bo zdjecie jest zrobione z okolic Kasprowego) Masz wtedy do dyspozycji zlota godzine I prawie caly zachod slonca. Albo (trzymajac sie dalej okolic Kasprowego). Robisz zdjecia okolo zlotej godziny z Kasprowego I schodzisz do Murowanca, zeby zrobic zdjecie Hali Gasienicowej, kiedy ostatnie promienie slonca wspaniale oswietlaja szczyty ja okalajace
Ogolnie w gorach mimo wspanialosci widokow to przy ostrym swietle w ciagu dnia bardzo ciezko zrobic dobre jakosciowo zdjecie.
Jeszcze piszesz, ze nie masz czasu czekac na swiatlo. Nie chce ci pisac truizmow, ale swiatlo jest wszystkim w fotografi krajobrazu.
W samo poludnie, to foty raczej kiepskie wyjda;-).
Takze, zycze dobrego swiatla (tylko musisz o nie zadbac, bo bez tego ani rusz;-).
I do zobaczenia na szlaku.
P.s Masz absolutna racje, ze ciezko polaczyc typowa turystyke gorska z fota-turystyka.
Choc ja non stop szukam zlotego srodka:-).
no niestety światło to podstawa, z nowym rokiem nowe postanowienie:) iść w strone światłą;)