Zobacz pełną wersję : druk na płótnie
Panowie i Panie - szybkie pytanie. Czy do druku na plotnie o rozmiarze 60 x 40 pliczek 6mpx z fufu bedzie wystarczajacy czy lepiej interpolowac do 8 na przyklad i podostrzyc pod wydruk?
Pierwszy raz bede na plotnie drukowal wiec wole zapytac
Rafał_Sz
16-01-2012, 18:34
Panowie i Panie - szybkie pytanie. Czy do druku na plotnie o rozmiarze 60 x 40 pliczek 6mpx z fufu bedzie wystarczajacy czy lepiej interpolowac do 8 na przyklad i podostrzyc pod wydruk?
Pierwszy raz bede na plotnie drukowal wiec wole zapytac
W/g mnie spokojnie styknie. Jak nie znasz parametrów maszyny to zdaj się na wiedzę i umiejętności drukarza w kwestii dostosowania pliku do wydruku. Ja zawsze daję do drukowania tam, gdzie mogę pogadać z osobą odpowiedzialną za druk i uzgodnić szczegóły. Przynajmniej wiem co dostanę. :)
Styknie spokojnie, na płótnie nieco miękki rysunek nawet lepiej wygląda.
a gdzie warto zrobić takie zdjecie na płótnie? macie jakieś sprawdzone namiary?
a gdzie warto zrobić takie zdjecie na płótnie? macie jakieś sprawdzone namiary?
A w jakim mieście (czy innej dużej wiosce ;)) chcesz drukować?
czy znacie zakład fotograficzny lub poligraficzny, który robi dobrej jakości wydruki zdjęć na płótnie nie oszczędzając na płótnie i tuszach ?
Moj szwagier bral od nich http://www.ccsdruk.pl/ 3 razy fotki w formacie 70 cm na iles tam i wyglada to calkiem przyzwoicie.
ccsdruk to jest solwent do exp zewnętrznych - nie polecam do mieszkań bo to trujące
sprawdź poligraf.com.pl albo Czornyja ;) jeżeli ma płótno - w obu miejscach 12 kolorowe Canony z orginalnym tuszem.
Pozdrawiam
Sli
Mogę z czystym sumieniem polecić :
http://www.e-agfa.pl/info4
Zresztą odbitki również.
Mogę siebie polecić, rozciągamy od razu na blejtram z wysezonowanego drewna sosnowego. Druk pigmentowy na 12-to kolorowym Canonie.
megamind
11-01-2013, 20:40
pliczek 6mpx z fufu
O co chodzi z tym fufu?
my też drukujemy na 12-to kolorowym canonie pigmentowym i lakierujemy dwukrotnie nieżółknącym verniksem, ale cenowo nie ma się co z solventem równać. Może być natomiast sam druk, może być na gotowo rozpięte na blejtram.
O co chodzi z tym fufu?
drukowaliśmy 40 obrazów 60x90 z plików ok. 800x500px, 1200x 900 fakt, stare B&W, mówiłem ze będzie nie za dobrze, klient się jednak uparł i zrobiliśmy i powiem szczerze, że dało się to oglądać ;). Zwłaszcza że do jakiejś knajpy więc nikt do tego podchodził nie będzie na 20cm ;)
kiedyś u nas w labie coś takowego robili ale zupełnie inną techniką, czyli
robiło się odbitkę na papierze foto (dobrze wychodziło na połysku), rozwarstwiało się zdjęcie (usuwało podkład papierowy), szło to do maszyny, która dawała podciśnienie od strony płótna (folia naświetlona została zasysana), całość się podgrzewało, na zdjęcie również była nałożona folia (dowolna, czyli, mam, struktura itp), wszystko to zostało razem "wtopione", efekt malowania na płótnie (można było stosować różne płótna dla zupełnie różnych faktur, można był ścierać wilgotną szmatką z kurzu)
kiedyś u nas w labie coś takowego robili ale zupełnie inną techniką, czyli
robiło się odbitkę na papierze foto (dobrze wychodziło na połysku), rozwarstwiało się zdjęcie (usuwało podkład papierowy), szło to do maszyny, która dawała podciśnienie od strony płótna (folia naświetlona została zasysana), całość się podgrzewało, na zdjęcie również była nałożona folia (dowolna, czyli, mam, struktura itp), wszystko to zostało razem "wtopione", efekt malowania na płótnie (można było stosować różne płótna dla zupełnie różnych faktur, można był ścierać wilgotną szmatką z kurzu)
i miliście format 40cm?
maszyna pozwalała foliować ok 2x3 metry
Art Erie
12-01-2013, 20:41
O co chodzi z tym fufu?
"Fufu" to pieszczotliwa ksywka kultowego Fuji S5Pro.
Rozrzut cenowy jest tak ogromny, że naprawdę warto poszukać. Ja mam podwykonawcę, który dla mnie robi canvas za 35 zł za metr kwadratowy. Ale jak się orientowałem, to ceny wahały się nawet do 150 zł za metr.
Rozrzut cenowy jest tak ogromny, że naprawdę warto poszukać. Ja mam podwykonawcę, który dla mnie robi canvas za 35 zł za metr kwadratowy. Ale jak się orientowałem, to ceny wahały się nawet do 150 zł za metr.
bo wszystko zależy od tego na czym robisz i co robisz, u mnie za 35zł bym sam pół obrazu z blejtrama nie zrobił, nie wspomniwszy o werniksie Talensa. Dziś dostałem nową fotoksiążkę od fotografa ( jeden z najtańszych producentów w naszym kraju o którym jest wiele pozytywów w całym necie ) by mu "przełożyć" w naszą okładkę. Jak zobaczyłem wykonanie tego to nie dziwię się czemu takie to tanie. Wykonanie o pomstę do nieba woła, strzałka ugiecia "twardej okładki na długości 43cm pod własnym ciężarem wynosi 3-4cm, przy grzbiecie wyklejka odchodzi już ok 2cm, że normalnie tekturę widać, w ogóle to sama rozbiegówka przyklejona do wyklejki na szerokości grzbietu więc lekkie pociągnięcie i okładka osobno, blok osobno, ale... jest tanio więc ludzie kupują. Pewnie kupują bo nie mają porównania. Tutaj na solvencie mój kuzyn robi chyba po 50zł/m2 i też można. Wszystko zależy jednak od oczekiwań, co to ma być? jeśli napis reklamowy na bannerze to sam idę na solvent, jeśli zdjęcie to znów pytanie, czy zależy nam na jakości czy nie?
Mi drukarnia robi bez blejtramu... Blejtram robię sam, wychodzi koło 10 zł.
I oczywiście mówię o zdjęciach :)
Marek masz rację, że ceny wahają się zależnie od poziomu wykonania, ale przyznasz, że nie jest to regułą i można szperając dużo zaoszczędzić.
capone77
08-08-2013, 13:23
Za 35zł można drukować na policanvasie czyli sztucznym płótnie, które wygląda jak cerata. Płotno bawełniane z grubszą fakturą niestety jest znacznie droższe, ale i efekt lepszy gdyż widać że to materiał.
my drukujemy na canvasie, 1m2 / 88 zł netto, www.valdex.pl
Panowie, potrzebuję 3 kwadraciki 40x40 druknąć na płótnie ale niestety Czornyj nie odpowiada od tygodnia. Możecie polecić dobry lab do tego celu ? Druk B&W
mancini99
06-12-2013, 20:51
a gdzie warto zrobić takie zdjecie na płótnie? macie jakieś sprawdzone namiary? Co prawda było to już ze dwa lata temu ale ja drukowałem w Drukon.pl (http://drukon.pl/)