Zobacz pełną wersję : Zestaw EN-EL4 +ład+ BL3 do MB-D10
Soserious
16-01-2012, 16:05
Witam :D
Na wstępie zaznaczam, że nie robię żadnej reklamy, a tylko chcę sprawdzić waszą opinię na pewien temat. Otóż przeglądając allegro zauważyłem dość ciekawą aukcje, mianowicie: http://allegro.pl/zestaw-en-el4-lad-bl3-do-mb-d10-nikon-d300-d700-i2056483263.html Zacząłem ją obserwować, i zauważyłem że sporo osób kupuje dany zestaw. Jest to dość dziwne rozwiązanie... Akumulator EN-EL4 przytwierdzony na stałe do adaptera... ładowany przez ładowarę sieciową.. Co o tym myślicie? Szajs na który szkoda pieniędzy, czy może jednak dość ciekawe i dobre, niekonwencjonalne rozwiązanie? Nie powiem, że cena nie jest zachęcająca...
A może miał ktoś z was z tym do czynienia? Jak opinie?
Soserious
17-01-2012, 12:18
Odpowie ktoś?
darkmajin
17-01-2012, 12:25
nie dziwię się że nikt za bardzo się nie wypowiada bo dojść do jakiś wniosków nt. tego pytania można po chwili zastanowienia, ale ok dla mnie pomysł poroniony jak mi się wyczerpie to co mam przykuć aparat do gniazdka? czy wyjąć baterię i mieć dziurę w gripie?
O jakości takich wynalazków możesz poczytać w wątkach "nie działa XXXX używałem zamiennika"
chcesz to ryzykuj....
Ja bym sie w to nie bawił. Osobiście wybrałem rozwiązanie dodatkowy koszyk MS-D10+8 Eneloopów. Nie stać mnie na wynalazki ;)
Odpowiedziała szukajka ;-)
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=72236
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=80573
Ciekawy w sumie sam jestem jak się teraz trzymają te aku. Może ktoś z użytkowników da znać.
Soserious
17-01-2012, 13:11
No tak, ale wypowiedzi sprzed 3 lat ;D więc przydało by się coś nowszego.
darkmajin
17-01-2012, 13:21
jak zostawisz gówno na 3 lata to się zeschnie i każdy o nim zapomni, ale każdy wie że to dalej gówno
mancini dobrze gada jak Cię stać na wynalazki to kupuj, ale później nie płacz że ekranik się spali etc ;)
Soserious
17-01-2012, 13:29
Dlaczego ma być to szajs? Sporo osób w wątkach powyżej wypowiadało się, że wszystko działa i śmiga jak należy.
darkmajin
17-01-2012, 14:14
Czemu ma nie działać? wszyscy są zadowoleni dopóki na kogoś nie trafi i nagle są wydatki po 1000-2000 za naprawę puszki, wtedy ludzie plują sobie w brodę że nie dołożyli.. pół biedy jeżeli to tylko padł aparat na imprezie bo akurat się bateria "sama" rozładowała...
...oczywiście 90% ludzi nigdy tych problemów nie miała i jest zadowolona musisz przekalkulować czy opłaca się być w grupie ryzyka ;)
dziwne to "ustrojstwo", bo jak to inaczej nazwać?.
Ja bym się od tego trzymał z daleka bo ma to zastąpić PDK-1 ( 2.000PLN ) i kosztować 20 razy mniej ??? ( 95PLN ).
Zawsze mnie uczono ( i chyba się udało;) ) - nie ma dobrze, tanio i do tego smacznie:( - coś się gdzieś po drodze musi zepsuć.
Na produkt "ten" jest gwarancja - a na aparat zepsuty przez "TO" nie widzę:(.
Ja się też wypowiem gdyż używam tego dziwnego ustrojstwa już prawie od 3 lat. Używałem z D300 i D700 w oryginalnym MB-D10. Zaczne od minusów - w aparacie mam aku oryginalny a w MB-D10 to ustrojstwo i jedynym minusem jaki u mnie występuje i to zarówno na pierwszym ustrojstwie jak i na drugim to to, że gdy się wyładuje nie przełączy się aparat na baterię w body tylko na wyświetlaczu miga sie ikna zużytej baterii - po wysunięciu ustrojstwa z BP aparat robi dalej. Tak samo działo się z D300 jak i D700. Innych wad nie wychwyciłem. Z zalet to że przy nowym ogniwie zrobiłem na D300 jakieś 4500 pstryków na jednym ładowaniu. Przy długim nie używaniu aparatu bardzo mało ogniwo traci na mocy więc moim zdaniem również zaleta. Po 2,5 roku używania pierwszego ogniwa straciło na mocy i po jakichś 700 pstryknięć pada. Zakupiłem nowe i działa dalej bardzo dobrze. Nie wiem gdzie jest myk gdyż faktycznie w porównaniu do PDK-1 to cena bardzo niska. Z tego co pamiętam jak kupowałem pierwsze to urządzonko to płaciłem koło 180 PLN a drugie już w tej cenie.
Może jeszcze ktoś się wypowie kto używa tego sprzętu bo może tylko jestem jeden i moja wypowiedź nie jest obiektywna.
Soserious
17-01-2012, 17:32
Pimps, dzięki za opinię, na pewno wezmę ją pod uwagę. Jak sie okazuje nie taki diabeł straszny... Ciekaw jestem tylko, czy będzie różnica między używaniem tegoż przedmiotu w oryginalnym gripie a zamienniku. Jak uważacie?
Liczę również że znajdzie się jeszcze ktoś z tym sprzętem.
ThomasVoland
17-01-2012, 17:49
ma to zastąpić PDK-1 ( 2.000PLN ) i kosztować 20 razy mniej ??? ( 95PLN ).
Skąd taki pomysł? Przecież to tylko akumulator z ładowarką i zaślepka.
Skąd taki pomysł? Przecież to tylko akumulator z ładowarką i zaślepka.
no tak:(
trochę się zagalopowałem dodając gripa; ale i tak cena za baterię, ładowarkę i zaślepkę dość niska.
Sam tego nie używałem, ale opinię kolegów ( nie z forum a z reala ) nie były przekonywujące do zakupu.
Ja jestem zdziwiony że tak mało ludzi tego używa bo z czytania informacji na forum bardzo dużo ludzi używa zamienników gripów ze względu na ceny oryginalnych. Wiadomo że PDK-1 jest bardzo drogie i tu zaryzykowałem kupując akumulator o którym mowa z myślą że jak się nie sprawdzi to pomyślę o PDK-1. No i o dziwo się sprawdziło, nie wiem jak długo można pracować na oryginalnym ogniwie EN-EL4 ale na tym zamienniku jak dla mnie jest to wystarczające. Dodam że jest to jedyny nieoryginalny gadżet który posiadam do sprzętu Nikon'a. Liczę że może ktoś jeszcze na Forum się ujawni i coś napisze na jego temat.
Soserious
17-01-2012, 19:03
Napisałem do nich z ciekawości maila, zobaczymy co odpiszą.
Ja u Nich kupowałem, bo to prawie po sąsiedzku, dodatkowo chyba tylko Oni mają teraz te aku.
Mam i ja, działa prawidłowo, może spasowanie elementów mogłoby być lepsze, ale...cena robi swoje. Dodatkowy plus to taki że zasilacz lekki. Cena wyśmienita więc nie wiem na co ludzie narzekają. Dodatkowy plus to waga, zdecydowanie mniejsza niż wkład z 8 AA.
Deep używasz zamiennika na d3? Potrzebny mi backupowy aku do d3s i myślę na deltą, nowe EN El4a zabijają ceną. Zastanawiam się jak ta delta gada na d3/d3s.
Soserious
18-01-2012, 00:34
deep, używasz z D300/D700? Bo do tych aparatów jest przeznaczona aukcja... jeśli nie, to Twój komentarz jest trochę bez sensu.
Deep używasz zamiennika na d3? Potrzebny mi backupowy aku do d3s i myślę na deltą, nowe EN El4a zabijają ceną. Zastanawiam się jak ta delta gada na d3/d3s.
uzywam ok 2,5 roku z d700. Przez pierwsze 1,5 roku bylo ok - dlugo trzymala, zadenych probelmow. Pozniej sporo spadala pojemnosc, aparat pokazuje stan na 2, czasami na 3. Jakies 4-5 razy zawiesil mi lustro przy koncu pojemnosc (wg wskazan aparatu - jakies 5-10%), w serwis powiedzieli mi, ze aparat zapisal to jako blad i poczatkowo radzili wymiane mechanizmu lustra. Jak uzywam z oryginalnym en-el4a lun en-el3e problem nie wystepuje.
do uzywania i wymiany co sezon, max 1,5 - polecam. W innym przypadku jednak bezpieczniej kupic oryginal, na pewno starczy na kilka lat ciezkiej pracy
deep, używasz z D300/D700? Bo do tych aparatów jest przeznaczona aukcja... jeśli nie, to Twój komentarz jest trochę bez sensu.
do D3 nie wlozysz tego ustrojstwa
Soserious
18-01-2012, 00:47
Slon, grip oryginalny czy zamiennik?
Wiem, że do D3 nie włożę owego urządenia, ale panowie wcześniej rozpoczęli dyskusje ogólnie nad zamiennikiem En-el4.
Slon, grip oryginalny czy zamiennik?
Wiem, że do D3 nie włożę owego urządenia, ale panowie wcześniej rozpoczęli dyskusje ogólnie nad zamiennikiem En-el4.
Grip oryginał.
Ten podlinkowany zestaw to nic innego jak własnie wspomniany przeze mnie zamiennik delty zintegrowany z zaczepem
WyTapatalkowane
z D700 i z oryginalnym gripem. Na razie jakość baterii aparat pokazuje jako new, ale jak mu spadnie to wywalę baterię i kupię drugą.
Soserious
18-01-2012, 09:37
Hmm.. zobaczymy, jak na razie jeszcze na maila mi nie odpisali. Czekam aż wypowie się ktoś używający z D300 i nieoryginalnym gripem ;)
cheyenne
18-01-2012, 09:46
Jeśli szukasz dobrych jakościowo, sprawdzonych zamienników polecam polska firmę http://www.batimex.pl/.
Ceny nie są najniższe ale jakość jest najwyższa.
Mam dwie sztuki zamienników do s5pro i działaja nie gorzej od oryginału.
Soserious
18-01-2012, 13:29
Po napisaniu do nich drugiego maila czy raczą mi łaskawie odpowiedzieć, odpowiedź przyszła.
Najpierw moje pytanie do nich:
1. Jaką mam pewność, że taki zestaw nie spali mi jakiegoś podzespołu w D300, że wszystko będzie działało jak należy, że będzie pokazywał stan naładowania baterii itd?
2. Czy zestaw współpracuje z ZAMIENNIKIEM gripa MB-D10?
odpowiedź:
zestaw współpracuje z gripem Delta
Nikt nie pisał do nas, że zestaw spalił jakies podzespoły w aparacie, jesli byłby wadliwy to po prostu nie będzie działać. raczej nie będzie pokazywał stan naładowania baterii''
To może ja dodam dwa słowa od siebie.
Miałem kiedyś "przejścia" z taką baterią (nie dokładnie z tą, ale zwykłą firmy Delata).
Problem polegał na tym, że bateria nie wchodziła do gripa, tzn. wystawała o jakiś 1-2 cm.
Mimo, że body działało, to jednak dyskomfort takiego zestawu spowodował, że szybko oddałem je z powrotem.
W konsekwencji sprzedałem gripa firmy Alpha którego miałem i kupiłem zestaw PDK-1.
Tu już nie ma żadnych problemów z dopasowaniem.
Nie wiem, jak ta bateria będzie działać z oryginalnym gripem, ale radziłbym bez uprzedniego sprawdzenia osobiście i włożenia tej baterii do swojego gripa nie ryzykować zakupu.
No i w pewny sesnie stare powiedzenie się sprawdziło - "i tak prędzej czy później kupisz orygniała" :)
Kto kupuje tanio, kupuje dwa razy. Nie wspominając już o ewentualnych, dodatkowych kosztach serwisu.
Soserious
19-01-2012, 18:28
Mam wrażenie, że osoby które nie miały nigdy z owym sprzętem do czynienia gorliwie go atakują, można powiedzieć że dla samej zasady iż jest to sprzęt nieoryginalny. Co dziwne, osoby które posiadają owe ustrojstwo - polecają ;)
Mam wrażenie, że osoby które nie miały nigdy z owym sprzętem do czynienia gorliwie go atakują
Fakt, nie miałem nigdy z tym sprzętem do czynienia :) Wystarczyło mi, jak się naczytałem o wszelkiego tego typu wynalazkach, że aparat zaczyna się zawieszać i głupieć, że wyświetlacz robi się szary, że baterie potrafią szybko się wyczerpać itd.
Z drogim aparatem i zamiennikami zasilania jest jak z dobrym, mocnym samochodem z salonu i montażem LPG. Jeśli stać mnie na dobry, nietani aparat/samochód, to powinno być i stać na zasilanie/paliwo. Chociaż oczywiście nikt nikomu nic nie broni... :)
Soserious
19-01-2012, 21:40
Jeśli stać mnie na dobry, nietani aparat/samochód, to powinno być i stać na zasilanie/paliwo. Chociaż oczywiście nikt nikomu nic nie broni... :)
No to oczywiste, ale jeśli coś co nie ma tylko markowego znaczka który, powiedzmy sobie szczerze, nabija około 40% ceny (jak nie więcej) a działa tak samo jak przedmiot z owym markowym znaczkiem, to po co przepłacać?
Ja nie podcieram się dolarami/euro (jak kto woli) i cenię sobie stosunek cena/jakość. Nie lubię przepłacać.
darkmajin
19-01-2012, 21:45
...ale tu chodzi o to żebyś nie przepłacił przy ew. naprawie ;)
Gdybym miał pewność jakości kupił bym chińczyka bez zastanowienia, chociaż dając mi tą pewność chińczyk podniósł by cenę do porównywalnej z oryginałem...
Soserious
19-01-2012, 21:55
No tak, rozumiem to oczywiście że chodzi nie tylko o porównanie ceny akumulatora, ale również ewentualnej naprawy. Jednakże, powiedzmy sobie szczerze, ile osób na tym forum używa zamienników akumulatorów które są o połowe tańsze od oryginałów i nic się nie dzieje? Nikon musi powiedzieć że aparatowi nic się nie stanie tylko pod warunkiem używania oryginalnych przedmiotów, bla bla bla i tak w ogóle to używanie zamienników grozi pójściem do piekła. Dlaczego? Bo oni na tym tracą.
No tak, rozumiem to oczywiście że chodzi nie tylko o porównanie ceny akumulatora, ale również ewentualnej naprawy. Jednakże, powiedzmy sobie szczerze, ile osób na tym forum używa zamienników akumulatorów które są o połowe tańsze od oryginałów i nic się nie dzieje? Nikon musi powiedzieć że aparatowi nic się nie stanie tylko pod warunkiem używania oryginalnych przedmiotów, bla bla bla i tak w ogóle to używanie zamienników grozi pójściem do piekła. Dlaczego? Bo oni na tym tracą.
przeciez wyraznie napisalem - uzywam obu, zrowno oryginalu jak i zamiennika. Zamiennik sprawia problemy, zawiesza aparat. Ostatnio przestalem go calkowicie uzywac, wlasnie z obawy na uszkodzenie aparatu.
Soserious
19-01-2012, 22:04
Hmm... no cóż, muszę się jeszcze nad tym zastanowić. Jeśli owy zamiennik posłużyłby mi rok - byłbym całkowicie zadowolony.
Hmm... no cóż, muszę się jeszcze nad tym zastanowić. Jeśli owy zamiennik posłużyłby mi rok - byłbym całkowicie zadowolony.
rok spokojnie posluzy, moze nawet 2. Ale co pozniej? Kupisz kolejny?
moim zdaniem, jesli ma to posluzyc ciut dluzej (a oryginalne en-el4(a) sa bardzo zywotne), to zdecydowanie lepiej zaplacic raz a porzadnie.
Soserious
19-01-2012, 22:15
Tak, kupie kolejny, dlaczego nie? Nie jestem profesjonalistą, nie zarabiam na fotografii.
moim zdaniem, jesli ma to posluzyc ciut dluzej (a oryginalne en-el4(a) sa bardzo zywotne), to zdecydowanie lepiej zaplacic raz a porzadnie.
Użytkownicy MB-D10 muszą jeszcze wziąć pod uwagę, że przy oryginalnej en-el4 należy się zaopatrzyć w niezbyt tanią ładowarkę oraz niezbyt drogą "zatyczkę" gripa. W takim wypadku używanie za 100 zł zamiennika tylko przez rok, to po 4 latach mamy kupiony oryginalny aku. Ładowarka to kolejne kilka lat. Każdy musi sobie rozważyć co woli.
Tak, kupie kolejny, dlaczego nie? Nie jestem profesjonalistą, nie zarabiam na fotografii.
skoro nie zarabiasz, to na cholere Ci wiecej pradu? :D
kup zapas enelopow lub en-el3e i nie martw sie o ewentualne awarie sprzetu :)
Użytkownicy MB-D10 muszą jeszcze wziąć pod uwagę, że przy oryginalnej en-el4 należy się zaopatrzyć w niezbyt tanią ładowarkę oraz niezbyt drogą "zatyczkę" gripa. W takim wypadku używanie za 100 zł zamiennika tylko przez rok, to po 4 latach mamy kupiony oryginalny aku. Ładowarka to kolejne kilka lat. Każdy musi sobie rozważyć co woli.
fakt, zapomnialem o tym ;)
Ale idąc tokiem myślenia, przecież można kupić zamiennik ładowarki do oryginalnego en-el4a:
http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?idt=33301
ThomasVoland
20-01-2012, 04:11
Do dziś nie wiem co mi do łba strzeliło, że kupiłem PDK-1 (nie używam trybu seryjnego w ogóle, jakbym używał to wtedy jak najbardziej byłby ok). Jak ktoś nie potrzebuje większej prędkości tylko drugiej baterii, to zawsze może kupić EN-EL3e z koszykiem do gripa - ma wtedy oryginalną baterię, nie potrzebuje drugiej ładowarki i cenowo wychodzi taniej. Tym bardziej, że niektórzy pewnie tak jak ja mieli zapasową EN-EL3e z poprzedniego body.
darkmajin
20-01-2012, 08:14
cholera... dobrze że nie ma zamiennika d700 bo widzę że chętnych było by dużo :D
Ale idąc tokiem myślenia, przecież można kupić zamiennik ładowarki do oryginalnego en-el4a:
http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?idt=33301
Pytanie, czy ta ładowarka poradzi sobie z oryginalnym aku. Zadałem to pytanie kiedyś w kilku sklepach, w tym również, nikt oczywiście tego nie sprawdzał i nie może zagwarantować działania takiego kompletu. Sam chciałem zakupić oryginalne aku i zamiennik ładowarki, bo oryginał jest kosmicznie drogi. Na forum jest nawet taki wątek:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=156860
ale się urwał w najciekawszym momencie. :/
Soserious
20-01-2012, 12:19
skoro nie zarabiasz, to na cholere Ci wiecej pradu? :D
kup zapas enelopow lub en-el3e i nie martw sie o ewentualne awarie sprzetu :)
Niestety nie mam koszyka na baterie AA :( Jakbym miał, to pewnie tak bym zrobił. Na cholere mi więcej prądu? Oryginalny En-El3e kosztuje ponad 100zł. Jest mniej wydajny od En-el4 który dodatkowo kosztuje mniej. Więc skoro mam zapłacić mniej, i jeszcze oprócz zatrzymanych paru złotych w portfelu mam mieć bardziej wydajny akumulator, to dlaczego nie rozważyć tej opcji?
Oczywiście biorę pod uwagę kupno oryginalnego En-El3e. Bo zamienniki można kupić już od 50 zł.
A nie myślałeś może o dokupieniu samego koszyczka na AA?
W pewnym sensie rozwiązuje to problem.
Soserious
20-01-2012, 12:43
A nie myślałeś może o dokupieniu samego koszyczka na AA?
W pewnym sensie rozwiązuje to problem.
Nie, bo mówiąc szczerze - nie znalazłem samego koszyka na allegro, tak więc zacząłem myśleć o czymś innym.
Daleko szukać nie trzeba:
http://sklep.abfoto.pl/produkt_MSD10_pojemnik_koszyk_na_baterie_AA_do_Nik on_MBD10-id910.html
Nie tylko allegro istnieje, a to rozwiązanie wydaje mi się być naprawdę dobre w twoim przypadku, bo nie musisz kupować drogiej ładowarki do En-El4a, a aku AA możesz kupić wszędzie po niewygórowanej cenie.
Daleko szukać nie trzeba:
http://sklep.abfoto.pl/produkt_MSD10_pojemnik_koszyk_na_baterie_AA_do_Nik on_MBD10-id910.html
Nie tylko allegro istnieje, a to rozwiązanie wydaje mi się być naprawdę dobre w twoim przypadku, bo nie musisz kupować drogiej ładowarki do En-El4a, a aku AA możesz kupić wszędzie po niewygórowanej cenie.
IMO koszyczek, to raczej na sytuacje awaryjne.
Potrzeba 8 szt. AA, czas ładowania x2 albo dwie ładowarki albo nietania ładowarka ładująca 8 szt. na raz, waga 8 szt. AA.
Soserious
20-01-2012, 14:20
i wychodzi sporo drożej niż dziwactwo które zapytałem was na samym początku :P
chyba mocno chcesz kupic ten zamiennik i sam wyprobowac, tylko potrzebujesz, zeby Cie ktos upewnil w decyzji ;)
kup, ciesz sie 8kl/s i wieksza wytrzymaloscia akku (choc tylko pozornie, bo po ok 1,5-2 latach malo uzywany bedzie szybko tracil prad - tak jest u mnie) :)
skoro nie zarabiasz na fotografii, to chociaz ciesz sie z zakupow i samego fotografowania ;)
ps. tylko pozniej nie zal sie na forum, ze aparat padl :p
Soserious
20-01-2012, 14:57
chyba mocno chcesz kupic ten zamiennik i sam wyprobowac, tylko potrzebujesz, zeby Cie ktos upewnil w decyzji ;)
kup, ciesz sie 8kl/s i wieksza wytrzymaloscia akku (choc tylko pozornie, bo po ok 1,5-2 latach malo uzywany bedzie szybko tracil prad - tak jest u mnie) :)
skoro nie zarabiasz na fotografii, to chociaz ciesz sie z zakupow i samego fotografowania ;)
ps. tylko pozniej nie zal sie na forum, ze aparat padl :p
Tak, raczej stawiam na ten zamiennik tylko potrzebuje kogoś kto mnie upewni w decyzji :P
"Tylko pozniej nie zal sie na forum, ze aparat padl :P" - wlasnie tylko to jak na razie mnie trzyma w niepewności i tylko dlatego jeszcze nie kupiłem owego urządzenia ;)
To policz sobie, ile osób radzi ci "nie", a ile osób radzi ci "tak" i wyciągnij wnioski.
A skoro i tak już jesteś przekonany, to kupuj, bo w sumie to po co pytasz, skoro i tak już postanowiłeś?
Soserious
20-01-2012, 15:06
To policz sobie, ile osób radzi ci "nie", a ile osób radzi ci "tak" i wyciągnij wnioski.
A skoro i tak już jesteś przekonany, to kupuj, bo w sumie to po co pytasz, skoro i tak już postanowiłeś?
Jakbym postawił, to bym nie pytał ;)
Jak na razie obstawiam przy tej opcji, ale nie podjąłem decyzji.
Rozumiem rozterki kolegi Soseriousa, bo sam przymierzałem się do kupna tego wynalazku. Coś jednak wewnętrznie mnie powstrzymało od tego. :) Podkreślam, że nie miałem tego sprzętu w rękach i wszystko co wiem pochodzi z forum. Jak widać nie przekonała mnie ta wiedza.
Doszedłem do wniosku, że lepiej kupić oryginalny en-el4a i ze względu na cenę, zamiennik ładowarki. Niestety nikt nie potwierdził, pisałem o tym wcześniej, że konkretny zamiennik poradzi sobie z oryginalnym aku.
Może ktoś potwierdzi, czy są zamienniki ładowarki, które dadzą radę oryginalnemu aku en-el4a. Z niecierpliwością czekam na informacje. :)
Może ktoś potwierdzi, czy są zamienniki ładowarki, które dadzą radę oryginalnemu aku en-el4a. Z niecierpliwością czekam na informacje. :)
Na Twoje pytanie nie znam odpowiedzi:(.
Wiem ( z doświadczeń ), że oryginalna ładowarka nie formatuje tych "wynalazków" baterii.
I najważniejsze - w aparacie jest również zapis ( w pamięci ) z jakich baterii aparat korzystał - w razie gwarancji i zamienników jest niestety brak gwarancji ( wg serwisu Nikona ).
Wiem ( z doświadczeń ), że oryginalna ładowarka nie formatuje tych "wynalazków" baterii
u mnie formatuje taka delte...
u mnie formatuje taka delte...
Na warsztatach podchodziliśmy do Delty i "jeszcze czegoś" - wyrzucało od razu błąd:(
Zależy od baterii. Na 4 kupione lenmary tylko 1 dał się ładować u mnie w MH22 i MH22. Z pozostałych trzech 2 ładowały się w nieoryginalnej ładowarce a jedna to był złom.
Panowie, piszecie o odwrotnej sytuacji niż przedstawiona przeze mnie. :) Ja pisałem o oryginalnym aku en-el4a i zamienniku ładowarki. Aku chcę kupić oryginalny, ale szukam zamiennika ładowarki, która poradzi sobie z jego ładowaniem.
BTW aku się nie formatuje, można formować aku, ale to nie dotyczy tych akumulatorów.
BTW aku się nie formatuje, można formować aku, ale to nie dotyczy tych akumulatorów.
MH-21 i MH-22 maja opcje kalibracji baterii, stad moze ten format baterii ;)
Nigdy mi nawet przez myśl nie przeszło żeby próbować orginalnych baterii ładować w zamienniku ładowarki.( choć miałem zamiennik ładujący en3 i en4 w jednym)
Szkoda by mi ich było.
MH-21 i MH-22 maja opcje kalibracji baterii, stad moze ten format baterii ;)
dokładnie:)
było późno;)
Odgrzewam ;)
Czy ktoś używa zamiennika BL-3 z oryginalnym MB-D10? Chodzi mi o to czy pasuje,czy da się zamknąć , czy w którymś miejscu nie odstaje. Oryginalne BL-3 to cena 139zł , zamiennik jest tańszy ~35zł.