Zobacz pełną wersję : Czy wykorzystanie fragmentu cudzego zdjęcia do fotomontażu jest zgodne z prawem?
Misio.W.
16-01-2012, 12:26
Witam,
W ostatnich latach popularna stała się grafika komputerowa, w związku z tym mam pytanie, czy wykorzystanie fragmentu czyjegoś zdjęcia do fotomontażu jest legalne? Przykładowo, ktoś znalazł w internecie zdjęcie pana Ixińskiego, na którym widnieje p. Ixiński obok swojego pokojowego regału. Następnie osoba, która znalazła to zdjęcie wykorzystuje jego fragment, czyli ów regał do swojego fotomontażu. Nie wykorzystuje całego zdjęcia ani wizerunku tego pana, a jedynie regał. Czytałem, że każda fotografia jest domyślnie objęta prawem autorskim i nikt nie ma prawa jej wykorzystywać bez zgody autora, czy zatem taki fotomontaż nie narusza praw p. Ixińskiego?
malachowskim
16-01-2012, 13:25
narusza prawa wykonawcy fotografii... to tak samo jak być sobie zrobił zdjęcie nad wielkim kanionem z osobą w tle, ale wykorzystał zdjęcie, wymazał osobę i promował jako własne.
bialogardzianin
17-01-2012, 11:19
No dobra, a fotomontaże w gazetach (okładki- Angora, inne)?
Trzeba mieć zgodę właściciela zdjęcia.
Witam,
W ostatnich latach popularna stała się grafika komputerowa, w związku z tym mam pytanie, czy wykorzystanie fragmentu czyjegoś zdjęcia do fotomontażu jest legalne? Przykładowo, ktoś znalazł w internecie zdjęcie pana Ixińskiego, na którym widnieje p. Ixiński obok swojego pokojowego regału. Następnie osoba, która znalazła to zdjęcie wykorzystuje jego fragment, czyli ów regał do swojego fotomontażu. Nie wykorzystuje całego zdjęcia ani wizerunku tego pana, a jedynie regał. Czytałem, że każda fotografia jest domyślnie objęta prawem autorskim i nikt nie ma prawa jej wykorzystywać bez zgody autora, czy zatem taki fotomontaż nie narusza praw p. Ixińskiego?
tak, taka praca narusza prawa pana Iksińskiego, ale między innymi po to powstały stocki ze zdjęciami stosunkowo tanimi lub wręcz darmowymi, aby mieć większą bazę zdjęć do wykorzystania przy projektach za niewielkie pieniądze
No dobra, a fotomontaże w gazetach (okładki- Angora, inne)?
fotomontaże się np. robi ze zdjęć osób powszechnie znanych (wówczas dana gazeta ma pewnie bazę setek zdjęć danej osoby) + właśnie zdjęcia z posiadanej bazy wszelakich różności lub stocków - mało która gazeta odważy się pobrać np. zdjęcie z "google szukaj grafiki takiej a siakiej" ;) i użyć takiego obrazka do fotomontażu
bialogardzianin
17-01-2012, 11:58
Czyli co, foter lub dziennikarz Angory robi zdjęcie przewodniczącemu partii, a następnie grafik robi fotomontaż i zdjęcie leci na okładkę, czy też najpierw pytają tego przewodniczącego czy mogą jego zdjęcie wykorzystać do fotomontażu (niezbyt korzystnego dla niego w odbiorze)?
miron19j
17-01-2012, 12:01
Czyli co, foter lub dziennikarz Angory robi zdjęcie przewodniczącemu partii, a następnie grafik robi fotomontaż i zdjęcie leci na okładkę, czy też najpierw pytają tego przewodniczącego czy mogą jego zdjęcie wykorzystać do fotomontażu (niezbyt korzystnego dla niego w odbiorze)?
zgodnie z prawem nie muszą pytać, jeżeli dotyczu ono jego działalności politycznej.
A jeżeli politykowi nie podoba się taki fotomontaż, może autora/gazetę pozwać do sądu.
nie muszą pytać jeżeli jest to związane z jego działalnością (tak samo nie muszą pytać aktora, piosenkarza, sportowca jezeli ma to związek z ich działalnością, np. w czasie koncertu, gali, igrzysk olimpijskich), jednakże jak zrobią zdjęcie polityka, sportowca czy aktora w jego domu, w ogródku jak się uwalił ziemią podczas przesadzania kwiatów i dorobią do tego historyjkę o menelach to obawiam się, że zaraz będzie pozew
Misio.W.
17-01-2012, 12:25
przepraszam, że zejdę trochę z tematu, ale sporo ludzi wykorzystuje właśnie zdjęcia z wyszukiwarki grafiki Google np. na swoich blogach i mało kto się tu zastanawia nad łamaniem praw... osobiście nie słyszałem, aby zamknęli kogoś z tego powodu do więzienia... przecież byłaby to zwykła przesada...
miron19j
17-01-2012, 12:30
przepraszam, że zejdę trochę z tematu, ale sporo ludzi wykorzystuje właśnie zdjęcia z wyszukiwarki grafiki Google np. na swoich blogach i mało kto się tu zastanawia nad łamaniem praw... osobiście nie słyszałem, aby zamknęli kogoś z tego powodu do więzienia... przecież byłaby to zwykła przesada...
z tego, co się orientuję, ściganie takich wykroczeń jest na wniosek poszkodowanego.
Czyli, jeżeli ktoś wykorzysta Twoje zdjęcie, to Ty występujesz do właściwych organów (policja) o wszczęcie postępowania. A jeżeli jest to jakiś blog/strona www, i tak raczej nikt nie będzie skazany.
Co innego, jeżeli zdjęcie będzie wykorzystywane komercyjnie.
Art Erie
17-01-2012, 12:50
[...]. A jeżeli jest to jakiś blog/strona www, i tak raczej nikt nie będzie skazany.
Co innego, jeżeli zdjęcie będzie wykorzystywane komercyjnie.
Owszem, ale autor może nazwać taką osobę po imieniu (czytaj: złodziej); to chyba bardzo dotkliwa kara za kradzież zdjęć.
miron19j
17-01-2012, 12:55
Owszem, ale autor może nazwać taką osobę po imieniu (czytaj: złodziej); to chyba bardzo dotkliwa kara za kradzież zdjęć.
oczywiście. I jestem za bezwzględnym tępieniem takich praktyk.
Ale powiedzmy sobie szczerze, jaka będzie kara dla małolata, który ściągnął sobie zdjęcie/rysunek/cokolwiek z internetu i zamieścił na swoim blogu/stronie www. Jeżeli dojdzie do jakiegokolwiek procesu. Mała szkodliwość czynu, wiek złodzieja i takie inne pier...
oczywiście. I jestem za bezwzględnym tępieniem takich praktyk.
Ale powiedzmy sobie szczerze, jaka będzie kara dla małolata, który ściągnął sobie zdjęcie/rysunek/cokolwiek z internetu i zamieścił na swoim blogu/stronie www. Jeżeli dojdzie do jakiegokolwiek procesu. Mała szkodliwość czynu, wiek złodzieja i takie inne pier...
i w dodatku może się okazać, że jest to w ramach cytowania ;), więc raczej nikt się za to nie zabiera, tak samo jak nie ściga się piractwa w domach (oprócz paru pokazowych akcji, o których gdzieś ktoś słyszał/ czytał)