PDA

Zobacz pełną wersję : d200 problem z ustawieniem lampy

Bider90
16-01-2012, 11:18
Cześć, mam problem z ustawieniem lampy, nie chce mi błyskać przy zdjęciach seryjnych. Strzelam parę klatek na sekundę i odpala raz błysk. Już raz miałem ten problem, ale udało mi się go jakoś naprawić. Jak? nie pamiętam, teraz się męczę. Na dodatek mam angielskie menu i to podwaja mój wysiłek :)

dziękuje i pozdrawiam !

Art Erie
16-01-2012, 11:26
Może masz włączoną redukcję czerwonych oczu, albo inne bajery?

bogdi64
16-01-2012, 11:50
d 200 ma angielskie meni - prawdopodobnie, zbyt duża odległość fotografowania (pełne wyładowanie), lub zbyt duże f (może być też ciemne szkło) słabe akumulatory, założony rozpraszacz, głowica odchylona ? - powodów może być bardzo wiele

Tom-Fot
16-01-2012, 12:12
Witaj!
U mnie jest tak samo! Czy na CL czy na CH pierwsza klatka błyska i na tym koniec. To normalne!!!
Na D300 jest to samo. Uważam, że słusznie, bo lampa po pierwszym błysku nigdy się w takim tempie nie naładuje.
Krótko mówiąc to ochrona palnika przed stopieniem.
Miłego dnia!

TOP67
16-01-2012, 12:15
Ustaw lampę na M 1/8 i sprawdź czy błyska. Jeśli błyska, ale niedoświetla, to oznacza, że jest za ciemno a lampa nie da rady się naładować.

Jatin
16-01-2012, 13:51
Witaj!
U mnie jest tak samo! Czy na CL czy na CH pierwsza klatka błyska i na tym koniec. To normalne!!!

To nie jest normalne, po prostu nie umiesz ustawić puszki i lampy tak żeby błyskała serią. :)

Jacek_Z
16-01-2012, 16:29
Cześć, mam problem z ustawieniem lampy, nie chce mi błyskać przy zdjęciach seryjnych. Strzelam parę klatek na sekundę i odpala raz błysk. Już raz miałem ten problem, ale udało mi się go jakoś naprawić. Jak? nie pamiętam, teraz się męczę.
Ale nawet nie wiemy o jaką lampę chodzi. Wbudowaną? SB910 ? Jakie tryby pracy lampy/aparatu itd.
Jakie były przysłony, iso? TTL ? Duży kościół czy małe białe mieszkanie?
Jak chcecie pomocy to opiszcie dokładnie w czym problem.

mancur
16-01-2012, 19:09
D200 błyska seryjnie z lampą bez problemów, przynajmniej z SB800. Limitem była u mnie wydajność baterii (najszybciej i najczęściej błyskało na 5 nowych ;) )...

Tom-Fot
16-01-2012, 23:11
Jeszcze raz przypominam, że to normalne!!!
Tylko autor wątku nie określił jaką lampę używa.
W pytaniu mowa o D200 - a tu wiadomo, że aparat posiada swoją lampę, więc ustosunkowałem się odpowiednio {precyzyjnie} do pytania. Z kolei nie ma problemu z lampą zewnętrzną {SB 800, SB900} gdzie błyski lecą serią.
Więc proszę nie sugerować, że nie umiem ustawić body!!!
Ps. Sprawdź mocowanie lampy w sankach.
Pozdrawiam.

Bider90
17-01-2012, 11:48
Raz już miałem taką opcję, dlatego nie wiedziałem skąd znowu takie coś, wtedy ustawiłem w którychś ustawieniach wszystko na TTL. Teraz było to winą słabych akumulatorków, chociaż z początku wykluczyłem tą opcję ( w końcu ładowały się dwie godziny). Ładowałem drugie akumulatorki 10h i teraz pstryka jak leci ;) Lampa Nikon SB-28 ;D staroć, ale szkoda by było, żeby się skończył ;)

dzięki wszystkim za odpowiedzi, piona !

Jacek_Z
17-01-2012, 17:56
SB28 nie obsługuje systemu i-TTL, czyli nie ma TTL z D200.