Zobacz pełną wersję : Piękna i Bestia
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img600.imageshack.us/img600/5573/uczuciadwanecik.jpg)
Proszę o opinie i uwagi.
Może pełniejszy kadr z koroną, ale to pikuś. BESTIA mi sie podoba ;-). Ogólnie ok.
samo wyszczerzenie psa zdjęcia nie uczyni ciekawym, średnio pod każdym względem od kadru po światło...
pardwadwa
18-01-2012, 00:56
A na dodatek piękna zaraz udusi bestię
samo wyszczerzenie psa zdjęcia nie uczyni ciekawym, średnio pod każdym względem od kadru po światło...
kadr faktycznie mógłby być lepszy jednak choć to słabe tłumaczenie wynika z dynamiki chwili a co do światła to byłbym wdzięczny za rozwinięcie, na pewno wykorzystam w przyszłości
A na dodatek piękna zaraz udusi bestię
Zapewniam, że Bestia ma się dobrze :-)
Wszystkim dziękuję za opinie oraz uwagi i proszę o kolejne.
Na przyszłość proponuję dwie rzeczy - jeżeli robisz zdjęcia w JPEGach, to natychmiast zacząć w RAWach. Na przyszłość to zaprocentuje świetnymi pamiątkami. Ponieważ o wiele lepiej będą obrobione. A druga rzecz to właśnie ćwiczenie obróbki, szczególnie jeżeli zdjęcia nie idą jedynie do szuflady. Tu przeszkadza kilka rzeczy, ale jedną z głównych jest brak kontroli naświetlenia oraz zła obróbka krawędzi, czyli wyostrzanie, odszumianie, skalowanie, kompresja do JPEGa - któryś z tych, lub wszystkie elementy jednocześnie. Obrobiłem sobie zdjęcie i można je zaprezentować znacznie lepiej. Pomaga delikatna winieta, wyciągnięcie z cienia postaci, rozjaśnienie delikatnie skóry, zmniejszenie kontrastu, dodanie koloru. Tak w wielkim skrócie. :D Jakby była chęć, to pokażę różnice. Są subtelne, ale odbiór bardzo różny.
PS. Biedna ta piękna kudłata duszona przez taką bestię.
Bardzo dziękuję mOSAd za opinię. Na wstępie bez najmniejszego fałszywego zamiaru schlebiania Tobie wspomnę, że niezwykle cenię sobie Twoje zdanie i z dużą uwagą czytam każdą opinię umieszczaną przez Ciebie. Zawsze bardzo konkretne i pełne.
W odniesieniu do mojego zdjęcia to powiem, że prawda jest taka, iż wywołane zostało z RAWa co oznacza, że po prostu obróbka u mnie totalnie leży - teraz już mam na to dowód - :-( Ale posłusznie zapewniam, że zacznę pracę nad sobą w tej materii ;-)
Oczywiście bardzo jest zainteresowany wersją po Twojej obróbce.
Pozdrawiam