Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Piękna i Bestia

MarioK
16-01-2012, 00:41
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img600.imageshack.us/img600/5573/uczuciadwanecik.jpg)

Proszę o opinie i uwagi.

roli
16-01-2012, 13:31
Może pełniejszy kadr z koroną, ale to pikuś. BESTIA mi sie podoba ;-). Ogólnie ok.

getos
17-01-2012, 22:40
samo wyszczerzenie psa zdjęcia nie uczyni ciekawym, średnio pod każdym względem od kadru po światło...

pardwadwa
18-01-2012, 00:56
A na dodatek piękna zaraz udusi bestię

MarioK
18-01-2012, 02:00
samo wyszczerzenie psa zdjęcia nie uczyni ciekawym, średnio pod każdym względem od kadru po światło...

kadr faktycznie mógłby być lepszy jednak choć to słabe tłumaczenie wynika z dynamiki chwili a co do światła to byłbym wdzięczny za rozwinięcie, na pewno wykorzystam w przyszłości

A na dodatek piękna zaraz udusi bestię

Zapewniam, że Bestia ma się dobrze :-)

Wszystkim dziękuję za opinie oraz uwagi i proszę o kolejne.

mOSAd
25-01-2012, 00:07
Na przyszłość proponuję dwie rzeczy - jeżeli robisz zdjęcia w JPEGach, to natychmiast zacząć w RAWach. Na przyszłość to zaprocentuje świetnymi pamiątkami. Ponieważ o wiele lepiej będą obrobione. A druga rzecz to właśnie ćwiczenie obróbki, szczególnie jeżeli zdjęcia nie idą jedynie do szuflady. Tu przeszkadza kilka rzeczy, ale jedną z głównych jest brak kontroli naświetlenia oraz zła obróbka krawędzi, czyli wyostrzanie, odszumianie, skalowanie, kompresja do JPEGa - któryś z tych, lub wszystkie elementy jednocześnie. Obrobiłem sobie zdjęcie i można je zaprezentować znacznie lepiej. Pomaga delikatna winieta, wyciągnięcie z cienia postaci, rozjaśnienie delikatnie skóry, zmniejszenie kontrastu, dodanie koloru. Tak w wielkim skrócie. :D Jakby była chęć, to pokażę różnice. Są subtelne, ale odbiór bardzo różny.

PS. Biedna ta piękna kudłata duszona przez taką bestię.

MarioK
25-01-2012, 20:18
Bardzo dziękuję mOSAd za opinię. Na wstępie bez najmniejszego fałszywego zamiaru schlebiania Tobie wspomnę, że niezwykle cenię sobie Twoje zdanie i z dużą uwagą czytam każdą opinię umieszczaną przez Ciebie. Zawsze bardzo konkretne i pełne.
W odniesieniu do mojego zdjęcia to powiem, że prawda jest taka, iż wywołane zostało z RAWa co oznacza, że po prostu obróbka u mnie totalnie leży - teraz już mam na to dowód - :-( Ale posłusznie zapewniam, że zacznę pracę nad sobą w tej materii ;-)
Oczywiście bardzo jest zainteresowany wersją po Twojej obróbce.
Pozdrawiam