Zobacz pełną wersję : d80 i sb900 (synchronizacja)
Witam proszę o podpowiedź. Czy d80 posiada funkcję aby zsynchronizować jego pracę z pracą lampy SB900. W sytuacji kiedy usawiony jest tryb A (preselekcja przysłony), a lampa jest ustwiona na TTL BL FP aparat dobiera czas przysłony tak jakby nie przeliczał błysku z lampy. Co należy zrobić i czy wogóle jest taka możliwość aby w trybie A aparat "brał" pod uwagę moc błysku z lampy opcjonalnej i wydłużył czas tak jak "robi" to w przypadku np. podniesienia iso czy większego otwarcia przysłony?
barracuda
15-01-2012, 23:20
Nie wiem czy dobrze Cię rozumiem, ale w trybie iTTL BL to lampa reguluje moc błysku do ustawień aparatu.
Jak widzę na razie niewiele wiesz o trybie FP więc na razie wyłącz ten tryb (bezpiecznie ustaw lampę na TTL BL) i rób fotki. Jak będziesz robił fotki w między czasie poczytaj sobie trochę o trybie FP (to tryb naświetlania z krótkimi czasami migawki kosztem mocy błysku). Na temat tego trybu informacje znajdziesz w instrukcji lub choćby na stronce Foto Jasia.
FP jest mi znane. W trybie A w d80 przy ustawieniu TTL BL w sb900 automatycznie wskakuje FP. Przy ustawieniu TTL BL moc błysku jest regulowana w zależności od ustawień w body - tak zgadza się . Proszę o podpowiedź jaką funkcję w lampie bądź w aparacie ustawić aby, np. przy błysku TTL BL i mocy 1.0 aby aparat dobierał odpowiedni czas przy żądanej przeze mnie przysłonie - oczywście jeżeli taka funkcja istnieje.
Art Erie
16-01-2012, 09:08
FP jest mi znane. W trybie A w d80 przy ustawieniu TTL BL w sb900 automatycznie wskakuje FP. Przy ustawieniu TTL BL moc błysku jest regulowana w zależności od ustawień w body - tak zgadza się . Proszę o podpowiedź jaką funkcję w lampie bądź w aparacie ustawić aby, np. przy błysku TTL BL i mocy 1.0 aby aparat dobierał odpowiedni czas przy żądanej przeze mnie przysłonie - oczywście jeżeli taka funkcja istnieje.
Ustaw w aparacie tryb M. W trybie A są dostępne czasy migawki 1/30 i 1/60s do ustawienia w menu puszki. Natomiast zarówno FP, jak i BL mają swoje specyficzne zastosowania i zwykle stosujemy zwykły iTTL.
(O ile udało mi się zrozumieć Twoje pytanie ;) ).
jeśli czas ma być dobierany aby równoważyć światło zastane, to musisz w aparacie ustawić w opcjach lampy synchronizację w trybie "slow".
Jeśli masz jakiekolwiek pojęcie o mieszaniu światła błyskowego z zastanym to dużo lepiej się sprawdza tryb M (w apracie) i ttl w lampie
Fotogrfuję głównie w trybie M. Na mojej lampie wówczas nie uzyskam trybu pracy tylko TTL lecz TTL BL lub TTL BL FP - tak informuje mnie moja lmpa. W większości sytuacji odpowiada mi błysk wypełniający więc głównie pozostawiam TTL BL, samego TTL w trybie M niestety nie uzyskam. Tryb pracy TTL mogę uzyskać tylko w trybie puszki Auto, a tego nie stosuję wogóle, wtedy również aparat dobiera moc kompensacji błysku do swoich ustawień automatycnych. Ja pytam czy w trybie A, gdzie zażądam określoną przysłonę, określając iso, bądź w trybie M, gdzie jeszcze dobiorę czas, aparat jest w stanie dobrać prawidłowo kompensację mocy błysku dla uzyskania prawidłowego naświetlenia? Funkca "slow" w mojej puszce jest aktywna tylko w trybie Auto jest dedykowana dla lampy wbudowanej i wtdy rzeczywiście pomaga, np. pozyskać szczegóły w tle przy słaym oświetleniu poprzez automatycne wydłużenie czasu otwarcia migawki. Ja, pracując w trybie M, gdzie lampa ma zadany tryb TTL BL i kiedy zmieniam np. tylko przysłonę i np. przymykam ją to zdjęcia zdjecia robione w tych samych warunkah analogicznie stają się niedoświetlone i moje pytanie: czy jest w D80 funkcja aby puszka sterowała siłą kompensacji mocy błysku lampy opcjonalnej po zmianie tych parametrów w trybie M lub A czy tylko pozostaje manualne sterowanie w lampie oraz pozostałych parametrów w puszce?