Zobacz pełną wersję : format NEF
jacobsch
15-01-2012, 22:53
dlaczego aparat zaczął robić zdjęcia w formacie NEF samoczynnie?
nikon d3100
mrniewazne
15-01-2012, 22:57
dlaczego aparat zaczął robić zdjęcia w formacie NEF samoczynnie?
nikon d3100
Nie samoczynnie tylko go pewnie przestawiłeś, żeby robił RAW-y. Polecam przeczytać instrukcję.
chce być bardziej pro?
Chociaż ta odpowiedź też nie jest zła :)
jacobsch
15-01-2012, 23:07
ok robiłem reset ustawień i się przełączyło na NEF(raw)
zrobiłem bardo mi potrzebne zdjęcia w tym formacie...
ma ktoś jakiś pomysł lub program żeby zmienić format na JPG????
Jest w pudełku z aparatem
a jak będzie za trudno, to pewnie w menu aparatu znajdzie się taka funkcyja co przerobi na jpg
Ktos dostal lustrzanke na swieta.... :mrgreen:
Dajcie człowiekowi spokój, zainstaluj Irfanview otwórz nef i zapisz jako JPG prościej się nie da.
Dajcie człowiekowi spokój, zainstaluj Irfanview otwórz nef i zapisz jako JPG prościej się nie da.
view nx - da się prościej i jeszcze zachowa ustawienia z aparatu
No nie wiem czy prościej, poza tym viewNX strasznie zamula zwłaszcza przy przetwarzaniu potokowym.
No nie wiem czy prościej, poza tym viewNX strasznie zamula zwłaszcza przy przetwarzaniu potokowym.
prościej, nie będzie trzeba bawić się z WB, z profilami itd - będzie tak jak w puszce było
W żadnym sofcie typu Irfanview nie trzeba się bawić z WB ani profilami, on po prostu wyciąga i zapisuje zaszytego w NEFie JPGa czyli takiego jakiego wypluła by puszka.
W żadnym sofcie typu Irfanview nie trzeba się bawić z WB ani profilami, on po prostu wyciąga i zapisuje zaszytego w NEFie JPGa czyli takiego jakiego wypluła by puszka.
nie, bo w NEFie jest badziewny JPG Basic, więc nie ta jakość co wypluje z siebie View NX czy też puszka
No cóż, jak by nie było za głupotę się płaci :)
No cóż, jak by nie było za głupotę się płaci :)
uhm... wybacz, ale za bardzo abstrakcyjne to dla mnie - rozumiem jakby ktoś nazwał głupotą ustawienie JPG zamiast NEF, co skutkuje tym, że otrzymane zdjęcia mają mniejszy potencjał edycyjny, ale w drugą stronę? w dodatku jak są darmowe narzędzia pozwalające na uzyskanie JPG w najwyższej jakości z zarejestrowanego NEFa
Moim zdaniem masz diabelsko inteligentny aparat. Sam Ci podpowiada co jest dla niego i dla Ciebie najlepsze. :)
Przełam się do rawów-nefów, zainstaluj sobie viewNX i zobaczysz, że nie taki diabeł straszny.
uhm... wybacz, ale za bardzo abstrakcyjne to dla mnie - rozumiem jakby ktoś nazwał głupotą ustawienie JPG zamiast NEF, co skutkuje tym, że otrzymane zdjęcia mają mniejszy potencjał edycyjny, ale w drugą stronę? w dodatku jak są darmowe narzędzia pozwalające na uzyskanie JPG w najwyższej jakości z zarejestrowanego NEFa
To był taki żart :)
Swoją drogą zupełnie obiektywnie zależy co komu jest potrzebne, przecież posiadanie lustra nie zmusza do robienia NEFów, jak ktoś woli JPGi to jego sprawa i prawo.
jacobsch
16-01-2012, 20:29
haha na swięta i pewnie od mamusi i tatusia.....
fak faktem jestem zielony jak narazie ale bez głupich komentarzy...
@Jatin -@erie --thx
haha na swięta i pewnie od mamusi i tatusia.....
fak faktem jestem zielony jak narazie ale bez głupich komentarzy...
@Jatin -@erie --thx
Nic się nie martw. Prawie po każdym koleżeństwo już pojechało na tym forum, więc Ty też musiałeś przejść "test twardości psychiki". ;)
Biegłości w temacie (w każdej dziedzinie) nabywa się z czasem. Dużo czytaj i praktykuj.
Jak chcesz się bawić w bardziej zaawansowaną obróbkę zdjęć to rób w NEF-ach.
Jeżeli chcesz mieć gotowe zdjęcia prosto z aparatu - rób z JPG.