Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Przy brzegu w Paramali
Zastanawiałem się nad BW ale chyba kolorki bardziej do mnie tutaj przemawiają:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/01/paramali_beach_01-1.jpg
źródło (http://tomasz.cc/photos/paramali_beach_01.jpg)
I dobrze, ze nie B&W, pokazuj te twoje egzotyczne klimaty, takich kolorow nie mamy a B&W mamy co krok:D
Niebo znowu masz mega.....mam dziwne wrazenie, ze za ostro poszedles z podloga, te kamienie sa wrecz przekontrastowane i te smoliste czernie nie wygladaja dobrze.
Dodam jeszcze, ze masz jeden problem ktory przechodzi chyba kazdy, zdjecie poza fajnym niebem i dynamika jest nudne z powodu braku tematu, naprawde poszukaj tematu na tej plazy, masz szerokie szklo mozesz niezle poszalec z takimi klimatami.
Dla mnie świetne ujęcie.
Może głupie pytanie, ale jak uzyskać taki efekt chmur, które "wychodzą" w kierunku oglądającego. Ogólnie cały efekt "wyciągniętego zdjęcia z dużą głębią". Będę wdzięczny za podpowiedź ;P Dysponuje CS'em 5 ale dopiero się go uczę...
pozdr
Świetny kadr, kapitalnie uchwycona dynamika, ładna kolorystyka. Słowem jest co oglądać :)
Dysponuje CS'em 5 ale dopiero się go uczę...
pozdr
To nie dysponujesz właściwym narzędziem ;) Zamiast pięciu koła na psuja, wydaj 500zł na dobry filtr ND :)
Dla mnie świetne ujęcie.
Może głupie pytanie, ale jak uzyskać taki efekt chmur, które "wychodzą" w kierunku oglądającego. Ogólnie cały efekt "wyciągniętego zdjęcia z dużą głębią". Będę wdzięczny za podpowiedź ;P Dysponuje CS'em 5 ale dopiero się go uczę...
pozdr
Tak jak ALF zasugerował, to nie jest efekt photoshopa tylko długiej ekspozycji i ruchu chmur :)
Tak jak ALF zasugerował, to nie jest efekt photoshopa tylko długiej ekspozycji i ruchu chmur :)
Dodalbym jeszcze do tego kierunek w ktorym poruszaja sie chmury, wialo w kierunku fotografa....
Dzięki, ale rozwiń to trochę jeśli mogę prosić...
To nie dysponujesz właściwym narzędziem ;) Zamiast pięciu koła na psuja, wydaj 500zł na dobry filtr ND :)
good joke;)
good joke;)
To nie żart, ale szczera prawda. :)
Filtry ND np Hoya ND400 lub B+W ND3,0, to filtry wydłużające wielokrotnie czas ekspozycji. Dzięki temu i wiatrowi wiejącymi "na fotografa" uzyskujemy ruch chmur, który w praktyce miał miejsce w czasie wydłużonego naświetlania. Warto przy tym stosować niskie ISO i najlepszą przysłonę dla danego obiektywu (chyba, że chcemy ograniczyć głębię ostrości).
To nie żart, ale szczera prawda. :)
Filtry ND np Hoya ND400 lub B+W ND3,0, to filtry wydłużające wielokrotnie czas ekspozycji. Dzięki temu i wiatrowi wiejącymi "na fotografa" uzyskujemy ruch chmur, który w praktyce miał miejsce w czasie wydłużonego naświetlania. Warto przy tym stosować niskie ISO i najlepszą przysłonę dla danego obiektywu (chyba, że chcemy ograniczyć głębię ostrości).
Dzięki, o taką poradę mi właśnie chodziło;)
Tutaj nie mam uwag, bardzo dobre niebo, kadr, i klimat :)
JaroPienza
16-01-2012, 00:04
No i chyba będzie się trzeba na ten Cypr wybrać na plener. Dobrze ,że jest się u kogo zatrzymać ;)
Zdjęcie robi odpowiednie wrażenie
maniak666
16-01-2012, 00:56
Oczywiscie ze nic nie zastapi dobrego ND, ale jakos sobie czytajac ten watek przypomnialem ze i PSujem cos podobnego (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=189334) udalo mi sie osiagnac. Gdzies tam zapodalem co i jak. Oczywiscie droga doswiadczen mozna uzyskac inny efekt. Moze bk2x-owi sie tez przyda. Ale prawda taka, ze ND nic nie zastapi.
A zdjecie swietne, coraz chetniej odwiedzam Twoje watki. Uwagi Grega o kadrowaniu uzasadnione jak najbardziej.
No i chyba będzie się trzeba na ten Cypr wybrać na plener. Dobrze ,że jest się u kogo zatrzymać ;)
[...]
Zapraszam! Od kwietnia rusza ryanair z Krakowa na Cypr więc można będzie w miarę tanio wyskoczyć na weekend ;)
Dzięki za uwagi i dobre słowa.
Dla mnie ten kadr nie jest nudny :-) myślę, że kamienie na pierwszy planie dobrze "zagrały" :-) do tego ekstra niebo i kolorki :-)
Nikonozaur
16-01-2012, 11:25
Ja tu się z Grześkiem zgodzę - kadr gitarka, podłoga do tuningu. Szara połóweczka (nie siwucha) odpowiedniej gradacji dobrze by się tu sprawdziła. Ogólnie jednak jest bardzo porządnie i fota cieszy oko. A najbardziej cieszy, że wyciągasz wnioski z przeczytanych pod fotkami komentarzy i starasz się wykorzystać zawarte w nich sugestie - tak trzymaj. ;)
Kadr.kolor i światło , świetnie wyszło.Pozdrawiam