PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki laptop jako alternatywa dla PC(ta)...

martin204
15-01-2012, 02:22
Witam
Wiem że temat był wielokrotnie wałkowany... ale proszę o pomoc w doborze laptopa który będzie miał podobną wydajność jak komputer stacjonarny o parametrach;
-Procesor i7 2600k, 16GB RAM, grafika geforce GTX-550Ti, dysk SSD 60GB (na system) odczyt i zapis na poziomie 500ms nie pamiętam marki, jako magazyn jakiś jedno terabajtowy dysk ... na tym komputerze TIFF 550mb wraz z CS5 otwiera się w czasie 3s-4s.
Jako że nie mam zbyt dużego doświadczenie w laptopach ( obecnie mam T61 i powoli zaczyna mnie drażnić jego powolność) proszę o poradę i ewentualnie wskazanie laptopa który będzie posiadał zbliżoną wydajność jak w/w PC(et).
Kwota jaką mogę przeznaczyć to między 3000-4500zł max (taki absolutny).
Rozglądałem się troszkę i ciekawi mnie DELL XPS L702x z i7, lub L502x z i5 z tym że w tym występuję podobno lepsza matryca... Co do innych marek nie mam zdania... co nie oznacza że mnie nie interesują... w zasadzie to chyba najbardziej do gustu przypadła mi marka IBM lenowo serii THINKPAD ale ceny :-(
Generalnie notebok ma być podpięty do monitora zewnętrznego a w zasadzie do 2 monitorów NEC 2190...
,tylko sporadycznie będę go przenosił tylko do klienta...czasem w domu troszkę popracować ... (ma mi zastąpić stacjonarny komputer taki jak powyżej lub przynajmniej niewiele odbiegać)
Zakres prac które będę wykonywał w pierwszej kolejności to CS5 Corel, Blender,a w drugiej kolejności -After Efect, Adobe Premiere. A i co do matrycy to rozdzielczość którą preferuję to min. 1600x1050 (lub wyższa) taką mam w T61 i bardzo mi odpowiada.
Za wszelkie sugestie z góry dziękuję.
Pozdrawiam

Calme
15-01-2012, 11:09
Kupowałem podobnego Dell'a pod koniec grudnia dla brejdaka, tyle, że w jego przypadku z AutoCad'em bo w tym rzeżbi i chciał też pod koniec roku uciec z vatem ;)
Maszynką jest naprawdę mocna. Jest bardzo dużo konfiguracji, ma dwa sloty na dyski, więc można brać np. z dwoma 500 albo z jednym dużym dyskiem i właśnie ssd. Niestety nie wczytywałem się na tyle w specyfikację, żeby zobaczyć czy łapie np. 8GB kości na jednym slocie ale można przecież na stronie producenta to znaleźć. Z Dell'a fajne są też Vostro w tym przedziale cenowym.
Tyko tam się zastanawiam czy w konfigu z ssd i powiedzmy 750GB plus 8GB ramu spełnimy Twój zapis:
"4500zł max (taki absolutny)."
Z drugiej strony jeśli masz to podpinać pod monitory to po co Ci aż 17" można brać coś mocnego z mniejszą matrycą.

Calme
15-01-2012, 11:15
Tu masz np. Leonovo w dość mocnym konfigu tyle, że niestety ssd ma 32GB a nie 60 zakładane przez Ciebie no i mniejszą matrycę.
http://www.komputronik.pl/product/138482/Komputery/Laptopy_i_netbooki/Lenovo_IdeaPad_Y570_59_314488_LED_8_GB.html

Ale tak jak wspominałem jak masz go podłączać pod monitory to ja bym brał góra coś do 15,6"
Musisz tylko popatrzeć czy będą Ci pasować wyjścia z karty - ten ma np hdmi i d-sub'a

Reasumując proponuje zobaczyć najpierw u źródła czyli na stronie Dell'a czy w oprócz XPS w Vostro też są modele z dwoma slotami na dyski i brać albo xps albo vostro z i7 + 8GB ram z dyskiem 750GB na magazyn a ssd dokupić sobie samemu.
Jest tylko jedna kwestia. Dla przykładu na XPS bejdak brał z 500GB. Niestety robią od razu fabrycznie tylko jedną partycję na system i jest do tego recovery na tym dysku. Więc wkładając ssd trzeba by kombinować z odtworzeniem tego recovery na ssd jakoś. Ja się jeszcze tak nie bawiłem jak do tej pory, ale może ktoś z forumowiczów przerabiał takie akcje ;)

Calme
15-01-2012, 11:47
Niestety w Dellu aby spełnić wszystkie założenia z 1 postu musiałbyś brać albo Precision M6600 albo coś z wyższego modelu Alienware a to już całkiem inne pieniądze....

martin204
15-01-2012, 14:02
Dziękuję za odpowiedź...
Ten Lenovo ma troszkę za mały dysk ssd... na system wystarczy... ale na resztę programów chyba będzie trudno....
Co do Dellów...to chyba najrozsądniejszy wybór mam ns myśli XPS bo alienvary trochę za drogie...
Chyba rzeczywiście będę szukał czegoś z matrycą 15 cali...
A zapytam jeszcze o inne modele zazwyczaj Acery... Asusy... czy Samsungi są tańsze... a jak z wydajnością ,matrycą a przedewszystkiem trwałością w tych modelach...
może jakiś HP?...
Wrócę jeszcze do tego XPS L502 czy ktoś z forumowiczów ma takowego i mógłby się podzielić spostrzeżeniem co do jakość prędkości itp....
Z góry dzięki
Pozdrawiam

GeparD
16-01-2012, 12:43
Zapytam sie przewrotnie.
Dlaczego chcesz laptopa by zastapic ci stacjonarny, jesli "sporadycznie będę go przenosił tylko do klienta..."?

Dlaczego sie pytam? Dlatego ze kiedys popelnilem ten blad. Pare ladnych lat temu wydalem ok 7tys zl na laptop, ktory "kladl na lopadki" nie jeden stacjonarny. Posiadal wypas karte graficzna, szybki procesor, mase ramu, 17"monitor. W dwa miesiace po uplynieciu gwarancji padla karta graficzna i lezy drogi trup na szafie. Rowniez myslalem o tym ze zawsze moge go wziac z soba, ze to ze tamto. Ze wzgledu na wielkosc i wage praktycznie 99.9% swego czasu spedzil tam gdzie go postawilem, czyli na biurku.

Dzisiaj mam mocny komputer stacjonarny i netbooka "do wyjsc w ludzi" - i kosztowalo mnie to mniej niz polowe ceny wspomnianego laptopa.

martin204
16-01-2012, 23:29
Wybrałem XPS L502 z 15 cali zFHD i7 8GB ram.... a i matryca podobno najlepsza jaką Dell produkuje w laptopach jakaś RGB....
Jak odbiorę jutro lub pojutrze to dam znać...
Pozdrawiam i dziękuję za info
Ps
Do Gepard bardzo często zabieram komputer z pracy do domu...

Calme
17-01-2012, 00:54
No to miłego użytkowania :) ps. wziąłeś w końcu z ssd czy bez ?

martin204
17-01-2012, 09:19
No to miłego użytkowania :) ps. wziąłeś w końcu z ssd czy bez ?
SSd będzie taki mały na system i zewnętrzny 500GB (ten Dell ma tylko jedni miejsce na dysk...

Calme
17-01-2012, 11:19
Ale ma wyjście pewnie e-sata także 500 powinna i tak ładnie śmigać, w 17" było takie śmieszne wyjście - USB 2.0 razem z e-Sata w jednym porcie.
W takim razie te podwójne miejsca na dyski są tylko w 17".

martin204
17-01-2012, 20:49
Już mam ... :-)
Na razie instaluję PS Corela itp... i na co się nie mogę napatrzeć to matryca... kurna w w domu jestem więc nie mam porównania z Nec-ami które mam w firmie... ale na pierwszy rzut oka jest więcej niż dobrze... wszedłem gradienty tzw. "rzeźnik monitorów i o dziwo szarości są na odpowiednim poziomie...
Jak zainstaluję resztę to sprawdzę jak się pracuje i dam znać
Pozdr

Calme
17-01-2012, 22:17
No czekamy na jakieś małe teściki - sam jestem ciekawy ;) Np ten http://clubofone.com/speedtest/ :)