PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Kominy

berta krakowianka
14-01-2012, 18:12
Witajcie!

Niezmiernie ubolewam, że tematyczne kominy nie dymiły ale od razu pomyślałam sobie o wierszu M. Konopnickiej. Czy słusznie? Oceńcie sami.

http://farm8.staticflickr.com/7162/6695411001_e079e7dea7_z.jpg

Bartek_902
14-01-2012, 18:17
Ja tu nie widzę nic ponad to iż zrobiłeś technicznie i tematycznie bardzo kiepskie zdjęcie i próbujesz podciągnąc pod to jakąś że tak powiem ideologię ... a tak naprawdę to raczej zdjęcie do kosza , nie zraź się bo to twoj 1 post , ale większość powie to co ja raczej

berta krakowianka
14-01-2012, 18:23
Przepraszam ale to nie jest śmieć, który wyrzuca się do kosza, ta uwaga jest trochę nie na miejscu, nie sądzisz? Każdy ma swój gust. Nie narzucam nikomu mojego gustu i liczę na to samo. Więc bardzo proszę o nie używanie takich sformułowań. Więcej kultury!

jurek1906
14-01-2012, 18:29
Droga Berto,pooglądaj zdjęcia w tym dziale i wtedy zrozumiesz że Bartek ma rację.I niema co się dąsać,każdy kiedyś zaczynał :).

berta krakowianka
14-01-2012, 18:31
JA mogę zrozumiec i to dużo ale forma jaką ten Pan się posłużył jest niestosowna.

jurek1906
14-01-2012, 18:37
JA mogę zrozumiec i to dużo ale forma jaką ten Pan się posłużył jest niestosowna.
Ale Bartek nie napisał nic niestosownego,zobaczysz Sama że za miesiąc lub dwa,to ZDJĘCIE sama wywalisz do kosza już z poziomu aparatu :). Życzę Ci wielu udanych kadrów i ciut więcej dystansu do tego co robisz :).

look
14-01-2012, 18:43
no może i wiesz co chcesz pokazać, ale do tego "co" brakuje jeszcze wiedzy w temacie "jak"

Bartek_902
14-01-2012, 18:48
Ja dla ochłody proponuje przejść się do kiosku kupić nowy numer Digital Foto Video i przeczytać artykuł pt. ,,Odpowiedź krytykom" wszystko ładnie opisane i warte przemyślenia.
Jeśli ktoś krytykuje to nie ma co się obrażać tylko pomyśleć nad tym czy aby ten ktoś nie ma racji , a krytyka jest dobrym mobilizatorem do dalszej nauki :) zdjęcie ma słaby kadr , nie ma nim mocnego punktu , światła tam nie ma wcale i na dodatek ta latarnia która rozprasza uwagę ... nie sądzisz że to jednak nie jest udane zdjęcie ?

harb
14-01-2012, 19:01
Przepraszam ale to nie jest śmieć, który wyrzuca się do kosza, ta uwaga jest trochę nie na miejscu, nie sądzisz? Każdy ma swój gust. Nie narzucam nikomu mojego gustu i liczę na to samo. Więc bardzo proszę o nie używanie takich sformułowań. Więcej kultury!

Witaj koleżanko

Słowa śmieć, pstryk, są zawsze w fotografii nie na miejscu i tak samo drażnią początkującego fotografa jak i tego z dużym bagażem doświadczeń lecz takowe z ust komentującego kolegi Bartka_902 nie padły.
Natomiast słowo kosz jest już raczej normalne i w potocznym znaczeniu na internetowych forach oznacza że zdjęcie jest tak słabe iż nie warte jest prezentacji szerszemu gronu odbiorców.

No cóż fotografia jak każda dziedzina sztuki, posiada swoje fotograficzne kanony. Wielu mądrych ludzi napisało sporo książek - przewodników, na temat przestrzegania niektórych fotograficznych zasad które pomogą nam zrobić dobrą fotografię. Taką która będzie się podobała nie tylko nam samym ( gdyż to nie jest wyznacznikiem iż nasza fotografia jest dobra, z reguły jesteśmy mniej lub bardziej subiektywni w ocenie własnych osiągnięć ) ale również odbiorcy, który to jako nie zaangażowany w jej powstawanie będzie o wiele bardziej obiektywny od nas samych, jeżeli na dodatek będzie posiadał fotograficzna wiedzę i doświadczenie zdobyte podczas tworzenia własnych uznanych prac, to tym bardziej można będzie zaufać jego ocenie. Stąd duża popularność fotograficznych for internetowych, na których to wymienia się uwagi na temat prezentowanych prac.

Słusznie zauważyłaś że każdy ma swój gust, ale jeżeli znacznie odbiega od ogólnego standardu, powiem więcej jeżeli jest np. skrajny, to nie ma sensu się nim podpierać gdyż nie znajdzie on zrozumienia u większości.

Mz. Twoja fotografia jest niestety słaba, powiedziałbym inaczej nie jest warta prezentacji na ogólnym forum, na takim etapie fotograficznej twórczości, lepiej jest zapytać o zdanie kilku swoich znajomych których stać na obiektywizm, i w tkzw. między czasie poczytać trochę na temat komponowania zdjęć, często choćby skrótowy tekst objaśni (choć zdaję sobie sprawę że nie pełni ) co zrobić , jak postępować żeby zdjęcie spełniało pewne kryteria.
Polecam poniższe linki
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6625&bryan-peterson-ekspozycja-bez-tajemnic-recenzja
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=13975

pozdrawiam :)

Jackylhyde
14-01-2012, 20:47
Przepraszam autorkę postu za mały OT ale tak mi przyszło nie po raz pierwszy na myśl, że może warto zakładać sobie profile płci żeńskiej bo czasem (PODKREŚLAM-czasem!!!) dziewczęta są uprzejmniej traktowane :p (co nie oznacza że bardziej ulgowo! :p). Uprzedzajac tych, co zaraz podadzą przyklady, że tak nie robią, uczulam, ze to moje subiektywne, chwilowe wrażenie :p
Co do Ciebie, Berto-nie zrazaj i nie denerwuj się tak :) Bartek dobrze Ci powiedział-kup sobie DFV -ten artykuł jest naprawdę fajny :p
Bo widzisz...robiąc zdjęcie dla siebie rozumiem, że osiagnełaś swój cel-fotografia wzbudza U CIEBIE konkretne uczucia-wiec teoretycznie "wszystko gra" :D i naprawdę jestem skłonny Ci wierzyć, bo po Twojej stopce i reakcjach wysuwam tezę, że jesteś rozbuchaną artystycznie osóbką. Tylko, ze Ty oczekujesz wiecej-aby te uczucia wywołać u nas. No i tu sie zaczynaja schody :p Pierwsze ich stopnie to ewidentne braki w warsztacie -a to dla zawodowych i hobbystycznych fotografów jest średnio strawne :) na tyle niestrawne, że ogrom z nich nie potrafi sie skupić na przekazie. Zatem praca nad warsztatem jest potrzebna jeżeli chce się wywołać rózne emocje u INNYCH, a nie tylko u siebie. No i druga sprawa-w przypadku prezentacji pracy "na zewnątrz" trzeba umieć ten przekaz zawrzec tak, aby odbył się bez skrótów myslowych znanych TYLKO TOBIE. Już rozumiesz, dlaczego w odbiorze ogólnym ta fotografia jest "do kitu" :) ?
Czy wpisałem się w kanon traktowania o którym mówiłem? :p

edit:
samek-dzięki:D

samek
14-01-2012, 20:52
...Beato-nie zrazaj i nie denerwuj się tak...

Berto.

ALF
15-01-2012, 13:15
Zwróć uwagę, co jest w kadrze - lampa, trzy nieostre kominy, kawałek anteny i gołąb, a do tego sporo szaro-burego nieba. Odpowiedz sobie na pytanie - czy mnie zainteresowało w tym kadrze? Jeżeli coś takiego znajdziesz, spróbuj tego poszukać raz jeszcze.