Zobacz pełną wersję : Tylko sie nie smiejcie z pechowca...
Komp zmarl.
Chcialem zrobic aktualizacje firmware dla Samsunga 830 SSD. Aktualiacja sie nie powiodla, zresetowalo kompa i dysk przestal być widziany przez BIOS. Reset tego ostatniego i poszlo. Zostawilem kompa na noc bo cos tam zasysalem. Rano okazalo sie ze komp najwyrazniej cos odwalil bo zniknely mi wszystkie ikonki z paska zadan a pojawily sie 3 standardowe ikonki jakie mamy zaraz po instalacji systemu. Odzyskiwanie systemu, pomyslalem, powinno pomoc. Nie pomoglo. Malo tego, zaszkodzilo. Komp dochodzil do ekranu z logiem Win po czym ekran monitora robil sie czarny z widocznym kursorem myszki. Bootowalny pendrive z windowsem do portu, restar i rusza instalator. I to koniec. Na tym etapie instalator widzi zarowno dysk HDD jak i SSD ale nic, poza formatem i usunieciem zrobic nie chce. Odpialem wiec SSD, utworzylem nowa partycje na HDD (jedna z bodajze 3ech) i chcialem zainstalowac system na HDD. Niestety też nie ma odzewu. Czegokolwiek bym nie zrobil to i tak widze ten sam komunikat:
"Instalator nie mógł utworzyc nowej partycji systemowej ani zlokalizować istniejacej partycji systemowej".
Odpalilem też Gparted z bootowalnej plyty, sformatowalem ta partycje z HDD, oflagowalem ja jako BOOT i historia zatoczyla kolo. Ten sam komunikat.
Mi juz rece opadaja. Farta mam do elektroniki strasznego bym powiedzial. Ale juz po prostu nie mam pojecia jak zainstalowac system. Nawet na talerzowcu nie idzie.
Pomozcie chlopy
Masz aktualny bios? Moze pomoze;)
Lipa straszna obawiam sie, ze cos poszlo, zasilacz masz pozadny, bo to on mogl narobic klopotow, kto wie czy nie bedziesz musial plyty zmienic.....swoja droga pamietaj, ze mam na sprzedaz sporo sprzetu pod AMD lacznie z prockami;)
Nie wiem jak to jest teraz w BIOSach, ale dawniej trzeba było przestawiać kontroler dysków na AHCI, bo dyski czasem nie były widoczne*
Może w tym tkwi problem??
*taki trochę skrót myślowy, proszę się nie czepiać ;)
Tak to moze byc pomysl a jak masz AHCI to sprawdz druga opcje to chyba bylo IDE;)
Sprawdzalem i AHCI i IDE. W zaden sposob nie moge zainstalowac systemu ani na partycji HDD ani na SSD. Wciaz mam ten sam komunkat (patrz mój pierwszy post)
A masz inna instalke a najlepiej XPka? Jezeli masz to sprawdz czy instaluje XP i jezeli to zrobi to wtedy zrob update biosu z pod XP.
Mialem taka sytuacje jak wymienialem plyte glowna mojemu bratu, kupilem identyczna plyte jak on mial bo jego padla, wymienilem plyte i wywalilo W7.
Okazalo sie, ze trzeba bylo aktualizowac bios....a dalos ie to zrobic tylko z pod xp
Nie wiem czy twoja plyta glowna nie ma opcji odzyskiwania biosu a nie wiadomo co sie stalo w nocy;)
Choc o ile sie nie myle masz plyte z USB3.0 wiec na 100% powinna dzialac z W7, obawiam sie, ze moglo cos pasc i to kontroler dyskow....
Psychotrop
14-01-2012, 13:36
to jeszcze wypnij jeden z dysków i puść instalkę.
potem zrób to samo na drugim dysku z wypiętym pierwszym.
możesz jeszcze przełączyć wtyczki sata w inne porty.
Greg - BIOS widzi oba dyski. Zarowno razem jak i osobno. Psycho - instalka staje w tym samym punkcie w kazdej opcji. Zalamka
hydra_nt
14-01-2012, 14:42
Miałem kiedyś podobny przypadek . Powodem okazała się uszkodzona pamieć RAM. Tylko trochę czasu mi zajęło zanim się zorientowałem. Może to być równie dobrze każda inna część w kompie - płyta , zasilacz, RAM lub procesor.
PS. faktycznie masz pecha :P
Psychotrop
14-01-2012, 14:47
Stuśku
jeszcze jedna rzecz
tak jak hydra pisał - zamień kości pamięci.
a dwa weź i przywróć standardowe ustawienia biosa (kumpel miał problem ostatnio na lapku z nowym SSD, default settings i pomogło, a objaw jak u ciebie - instalka stawała)
kolejna rzecz - zostaw instalator na dłuższy czas.
pamiętam kiedyś u kumpla instalowałem win7 i instalator wisiał w jednym miejscu chyba z 15 min, a zostawiłem go, bo akurat gdzieś do sklepu polazłem, wróciłem i już szedł dalej.
memtest86+
2x mialem problemy z instalacja windowsa wlasnie prez uszkodzony RAM, najprostsze do sprawdzenia.
Faktycznie, wyjmij kosci, instaluj na jednej;)
Skladalem kompa koledze forumowemu Al koholik i tam bylo dokladnie tak samo, tylko za ktoryms razem poszlo.....RAM i tak byl do wymiany a to byl nowy zestaw:(
Psycho, nie ma sensu zostawiac instalatora bo on po prostu nic nie robi. Wybieram partycje/dysk, na ktorej ma zainstalowac system a on mi wywala ten cholerny komunikat. Przy pierwszej instalacji na SSD pomoglo usuniecie partycji i stworzenie nowej z poziomu instalatora. Teraz to nie pomaga. Ani na SSD ani na HDD.
Memtesta nie mam chwilowo na co wrzucic żeby go odpalic ale Gparted chyba ma jakis test pamieci wbudowany. Sprawdze wieczorem. Mam jeszcze oba Momentusy wiec podepne jednego i sprobuje jeszcze na nim odpalic instalatora.
Zapomnialem dodac, bo moze ma to znaczenie - instalator nie tworzy przestrzeni zastrzezonej przeez system. Pewnie gdyby stworzyl to nie bylo problemu. Moze tu jest pies pogrzebany?
Zapomnialem dodac, bo moze ma to znaczenie - instalator nie tworzy przestrzeni zastrzezonej przeez system. Pewnie gdyby stworzyl to nie bylo problemu. Moze tu jest pies pogrzebany?
A jestes pewien tej twojej instalki?
Instalowalem z niej winde kilka razy i wsio chodzilo. Mialem problemy przy pierwszej instalce na SSD ale po zrobieniu bootowalnego pena też sie udalo.
Borboredo
14-01-2012, 17:11
Zrób tak.
podłącz tylko 1 dysk
Uruchom instalator po czym usuń wszystkie partycje następnie zakończ instalatora i zrestartuj kompa.
Podczas ponownego uruchomienia instalatora podziel dysk i wtedy powinno wszystko ok. powodzenia
Musiałem odpiąć nawet wewnętrzny czytnik kart i poszło z płyty w końcu. Ale i tak parę rzeczy straciłem niestety.... :( Nie miałem kopii wszystkiego akurat. Ale przynajmniej komp chodzi
Musiałem odpiąć nawet wewnętrzny czytnik kart i poszło z płyty w końcu. Ale i tak parę rzeczy straciłem niestety.... :( Nie miałem kopii wszystkiego akurat. Ale przynajmniej komp chodzi
Ale sie tam cos pokrecilo.....a dziala teraz jak popodpinales wszystko spowrotem?
Jescze czytnika nie podpialem. Ale cos jest chyba nie tak bo
a) nie moge zainstalowac adobe Reader'a - wywala jakis blad
b) samsung Magican sie chce ciagle aktualizowac pomimo iż mam ostatnia wersje i nie ma zadnych aktualizacji
Na razie to tyle ale jeszcze praktycznie nic poza sterami nie zainstalowalem
Jak juz wspomnialem skladalem Allowi kompa i tam mial niemal identyczne problemy, powodem byl RAM, podeslali mu nowy inny i dziala bajecznie....
Nie masz przez przypadek takiej plyty (http://uk.asus.com/Motherboards/AMD_AM3Plus/M5A78LMUSB3/)? All mial cos takiego i byla strasznie czula na odchylki RAMu.....
Nie. Mam M4A89GTD PRO ale przymierzalem sie do zmiany na M5A97 PRO lub Asrock 970 Extreme 3 tyle ze tej ostatniej nie ma w wykazie kompatybilnych z Noctua 12 i ma slabsza sekscje zasilania.
Co do RAMu to sprawdze. Sprawdze też SSD czy nie ma jakis bledow tylko nie za bardzo wiem co sobie najlepiej z SSD poradzi w tej kwestii. Bo chyba nie HD Tune?
Czy memtesta mozna odpalic z pena ? - doczytalem - mozna :)
Acha, czy windowsowy backup sie sprawdza? Chcialbym zrobic backup calego systemu z zainstalowanymi programami i trzymac go na wypadek awarii. Czy taki backup jest najprosciej potwm przywrocic czy sa prostrze narzedzia niż windowsowe?
Nie. Mam M4A89GTD PRO ale przymierzalem sie do zmiany na M5A97 PRO lub Asrock 970 Extreme 3 tyle ze tej ostatniej nie ma w wykazie kompatybilnych z Noctua 12 i ma slabsza sekscje zasilania.
Co do RAMu to sprawdze. Sprawdze też SSD czy nie ma jakis bledow tylko nie za bardzo wiem co sobie najlepiej z SSD poradzi w tej kwestii. Bo chyba nie HD Tune?
Czy memtesta mozna odpalic z pena ? - doczytalem - mozna :)
mem test powinien spokojnie poleciec z pena a HD tune jest jak najbardziej do testowania SSD odpowiedni;)
Do backupu polecam acronisa.
Memtest po 7 godzinach pokazal 0 bledow. HD Tune pokazal dokladnie tyle samo. Takze kwestia tego co sie stalo w nocy jest nadal niewyjasniona