Zobacz pełną wersję : Core i5-2380P, 2450P oraz 2550K w lutym
Ponoć 6 lutego Intel rozpocznie oficjalną sprzedaż tych modeli bez zintegrowanego układu graficznego.
Ciekawy jestem jak będzie to wyglądać cenowo w stosunku do obecnych modeli.
http://vr-zone.com/articles/intel-s-last-high-end-sandy-bridge-processors-arrives-in-february/14530.html
Ponoć mają kosztować tyle samo.
Psychotrop
14-01-2012, 01:59
nie podejrzewam, żeby to była inna konstrukcja.
nie opłaca się technologicznie klepać innego procesora.
najprawdopodobniej układ graficzny będzie, lecz zblokowany.
więc cena może być nieznacznie niższa, ale nie na tyle, żeby się ekscytować nowym tańszym, a równie wydajnym produktem.
ale to tylko moje gdybanie.
pożyjemy zobaczymy - akurat na wiosnę mam zamiar wymieniać płytę i procek ;)
najprawdopodobniej układ graficzny będzie, lecz zblokowany.
Ciekawe, czy bedzie mozna to ominac tak jak w AMD mozna odpalic wylaczone rdzenie na chipsecie SB710
Psychotrop
14-01-2012, 12:30
tego nie wiem, to są tylko i wyłącznie moje spekulacje, właśnie na podstawie działań AMD :)
a czy ominąć ?
jeśli cena będzie taka sama, to po co ? :D
Ponoć mają kosztować tyle samo.Wątpię, bardziej obstawiam nieznacznie niższą cenę.
pożyjemy zobaczymy - akurat na wiosnę mam zamiar wymieniać płytę i procek ;)Nie chcesz poczekać na Ivy Bridge?
Ciekawe, czy bedzie mozna to ominac tak jak w AMD mozna odpalic wylaczone rdzenie na chipsecie SB710To na intelach kiedykolwiek dało się coś odblokować, że taka myśl przyszła Ci do głowy?
Psychotrop
14-01-2012, 13:27
Nie chcesz poczekać na Ivy Bridge?
to wszystko zależy kiedy będzie ogólnie dostępny ... w normalnych cenach :)
Ja chyba jednak tez sie wstrzymam do zapowiadanego kwietnia. Ceny maja być identyczne jak na Sandy Bridge wiec tez 2,5 m-ca do przesiadki jest znośne.
Psychotrop
14-01-2012, 14:58
no w sumie jeśli będzie u mnie w pracy premia roczna (na co liczę), to właśnie w kwietniu/maju, więc też poczekam :)
Miałem przesiadać się pod koniec listopada na i5 na 1155, ale myślę sobie, że okres przedświąteczny więc i ceny idą w górę, zobaczę jak będzie w styczniu, ceny jak na razie poszły jeszcze w górę (sic!) w stosunku do grudnia. Więc nawet jeśli się utrzymają to wolę już dać tą samą kasę za Ivy, zawsze kilka zalet jednak jest, wydajność nieznacznie wyższą o około 15%, na wbudowaną grafikę w ogóle nie patrzę ale zawsze jednak już DX11 i też wzrost wydajności o około 30%. Ciekawi mnie tylko w jakiej cenie będą płyty główne z chipsetem PhanterPointem z natywną obsługą portów usb 3.0. W zasadzie równie dobrze będzie można kupić coś fajnego na p67 i zrobić update biosu.
Na pewno podoba mi się TDP. W przypadku topowych modeli jest zejście z 95 do 77 W pozostałych TDP będzie 65, 55 lub 35 W w zależności od modelu. Patrząc np. na 35W w stosunku do tego co ma obecnie np. i3 to już naprawdę niezły wynik !
Psychotrop
14-01-2012, 15:17
no właśnie zacząłem czytać o Ivy i jeśli to co na papierze to prawda, to chyba się skuszę :)
Tu masz dość wyczerpujący artykuł o Ivy
http://www.anandtech.com/show/4830/intels-ivy-bridge-architecture-exposed
Psychotrop
14-01-2012, 16:18
dziękować :)
akurat będzie na poobiednią lekturkę :)
jesli cena ma byc taka sama jak procesorow z grafika to ja nie widze sensu ich wypuszczania.
Co daje wylaczenie grafiki przez intela, a nie korzystanie z niej przez wylaczenie jej badz uzycie innej plyty glownej?
Jesli mialbym wybor z/bez za ta sama cene to wole z - zawsze w razie ognia mam grafike "za free".
Jesli mialbym wybor z/bez za ta sama cene to wole z - zawsze w razie ognia mam grafike "za free".
Dokładnie, zawsze to jakaś furtka na czas naprawy/wymiany grafy - tym bardziej, że te wersje na pewno nie będą jakoś znacząco tańsze.
http://www.benchmark.pl/aktualnosci/Intel_Sandy_Bridge_procesory_bez_zintegrowanej_gra fiki_w_przedsprzedazy-38473.html
Ostatni z nowych procesorów nosi oznaczenie Core i5 2550K i oferuje cztery rdzenie o standardowej częstotliwości pracy 3,4 GHz – w trybie Turbo zwiększa się ona do 3,8 GHz. Oczywiście i ten model został wyposażony w 6 MB pamięci podręcznej trzeciego poziomu. Na uwagę zasługuje jednak odblokowany mnożnik, który znacząco ułatwi podkręcanie układu. 2550K jest dostępny w przedsprzedaży w cenie 245 dolarów, a więc o 16 dolarów wyższej od wersji 2500K – mającej układ graficzny oraz o 100 MHz niższe zegary.
Wiec jaki jest sens wprowadzenie procesora z "wylaczona" grafika, ktory jest drozszy a roznica taktowania to tylko 100MHz. Jestem ciekawy kto to kupi.
de Fresz
20-01-2012, 21:47
Sens jest taki, że AFAIR co wypaśniejsze płyty dla entuzjastów nie obsługują zwykle zintegrowanej grafiki, jest więc szansa, że ich nabywcy skuszą się na te 100 MHz. No a że przy okazji Intel sprzeda po dobrej cenie układy z grafiką, która nie spełnia norm produkcyjnych, to już insza inszość.
A jak z parametrami zuzycia pradu i podkrecania? Byc moze te procesory beda na tym polu sprawowac sie troche inaczej niz wersje z wlaczona grafika.
Takie procesory sa wg mnie ciekawa alternatywa. Gracz myslac o komputerze, nie bedzie nawet przez chwile myslal nad zintegrowana grafika, wiec grafika w rpocesorze i tak jest mu zbedna. A taki procesor bedzie troszeczke tanszy, a jednoczesnie bedzie mial troche wyzsze taktowanie - zawsze to troche mocy, kosztem czegos czego i tak sie nie uzyje. Zapomnieliscie juz ze kiedys nie bylo kart graficznych w procesorach ? ^^
Jednoczesnie, to co napisal de Fresz, pozbeda sie wersji ktore nie spelniaja norm produkcyjnych w przypadku grafiki.
zauwaz ze taki procesor nie jest tanszy
w cenie 245 dolarów, a więc o 16 dolarów wyższej od wersji 2500K
a te wyzsze taktowanie da sie wycisnac na pierwszej lepszej plycie glownej
Wiec jaki jest sens wprowadzenie procesora z "wylaczona" grafika, ktory jest drozszy a roznica taktowania to tylko 100MHz. Jestem ciekawy kto to kupi.
Sens jest taki - ze to sa zapewne odrzuty z normalnej linii produkcyjnej. odrzuty z padnieta grafika .... ;)
Właściwie to tylko i5 2550K będzie całkowicie bezsensownym zakupem (model przeznaczony do OC, z początkowymi zegarami 100 MHz wyższymi i ceną wyższą o 16$ od 2500K). Pozostałe 2 procesory już są opłacalne.