Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Zastygłe w błękicie...
... .
Czyli ciąg dalszy mojej walki z turawskimi korzonkami ;).
*** Zapraszam ***
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/01/7a449605cb1b2714-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl)
*** Dziękuję ***
RobertSoul
13-01-2012, 21:23
Byłem tam ostatnio zobaczyć jak to wygląda, niestety pogody nie było ale to co zobaczyłem to istny obłęd ! :) tyle tam tego, że się w głowie nie mieści !! Sterylnie pokazane i ja to kupuje ;) Pawle od jakiegoś czasu trzymasz wysoki poziom i z niego nie schodzisz :) pociągnij za sobą kolegów :D
misiobudrysio
13-01-2012, 21:26
poza tym ze bardzo mi sie podoba Twoja praca nie powiem nic bo wole sycic wzrok zamiast sie rozpisywac
Nikonozaur
13-01-2012, 21:34
Tonacja wody odlotowa, Korzonek pierwszy z prawej też odlot, za to góra drugiego nie wygląda naturalnie, trochę jak wklejona. W sumie może lepiej jakby go w ogóle nie było. Pewnie coś tam jeszcze masz... ;)
Świetna praca, tonalnie wyszło naprawdę bardzo przyjemnie. Trzeba będzie się kiedyś wybrać nad Turawę ;P
jarekf34
13-01-2012, 21:39
Świetnie to wygląda, szczególnie ten dolny korzonek wyłaniający się z wody. Podoba mi się :)
... za to góra drugiego nie wygląda naturalnie, trochę jak wklejona. W sumie może lepiej jakby go w ogóle nie było. Pewnie coś tam jeszcze masz... ;)
A co z tym korzonkiem Ci Andrzeju nie pasuje? Zbyt ostry jest, zbyt mocno odcina się od tła...? Taki był i nic mu na to nie poradzę ;).
A co pytania..., to masz jeszcze, masz :). Atakowałem te ustrojstwa trzy dni pod rząd póki jeszcze w wodnym środowisku były. Na czwarty dzień spuścili tyle wody, że skończyły prawie wszystkie na piachu ;).
Pierwsze wrażenie jak zobaczyłem-Upadły anioł!świetne-Brawo!!!
Super praca! Miejscówa widać robi bez względu na to czy je zima, czy jej nima ...;)
tbogdanowicz
13-01-2012, 22:14
Ja odbieram podobnie do Nikonozaura. Pierwszy korzeń wygląda rewelacyjnie, przypomina skrzydło ptaka lub anioła tak jak napisał diablo1. Ten dalszy, jest lekko za ostry i za wyraźnie odcina się od tła.
Niemniej jednak całość jest świetna.
Byłem tam ostatnio zobaczyć jak to wygląda, niestety pogody nie było ale to co zobaczyłem to istny obłęd ! :) tyle tam tego, że się w głowie nie mieści !! Sterylnie pokazane i ja to kupuje ;) Pawle od jakiegoś czasu trzymasz wysoki poziom i z niego nie schodzisz :) pociągnij za sobą kolegów :D
Ano z pogodą Robercie ostatnio różnie bywało ;). A co do miejsca, to faktycznie jest w czym wybierać :).
Poziom, poziomem i nie mnie go oceniać. Ale dzięki serdeczne za miłe słowa :).
Co do ciągnięcia to wydaje mi się, że ostatnio ładnie na przód idziesz i to w dobrym kierunku :).
I dorzucę jeszcze taką gadzinę ;):
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/01/f2463ab7b81a951b-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl)
:)
obie dobra, ale wybiorę 1, lepszejszy model mz.
jarekf34
13-01-2012, 22:43
No dwójeczka tez fajna , ten badyl wygląda jak jakiś wąż :)
Nikonozaur
13-01-2012, 23:16
O, dwójeczka aż taka kliniczna jest, cudna tonacja.
borregaard
13-01-2012, 23:18
Mnie pasuje oprócz..horyzontu,....cokolwiek by tam nie było......:)
Sebastianito
14-01-2012, 00:39
Bardzo ładnie pokazany minimalizm. Na zdjęciu pierwszym widać przestrzeń, linia horyzontu dodaje ładnego kontrastu i moim zdaniem domyka cala kompozycje. Niebo subtelnie i bez zbędnych ulepszeń. Takie samo mam odniesienie do zdjęcia drugiego ale... tu jest jeszcze lepiej. Podoba Mi się kadrowanie oraz wydaje Mi się, ze przysłowiowe "modele" są lepiej wyeksponowane. Na jedynce ten ucięty pień jakoś się gryzie. Generalizując: Ładne spokojne, sterylne 2 obrazki.
Mam dokładnie podobne odczucia jak Sebastian , na chwilkę zawitałem na forum ale tutaj musiałem skrobnąć , te niebieskości mnie bardzo urzekły , kwadrat rozwalił totalnie, dodam do ulubionych! Pozdrawiam!
Witaj Pawle o ile technicznie jest jak zwykle na bardzo wysokim poziomie to tematycznie a szczególnie kolorystycznie nie porywają mnie te fotografie , poprzednia osłona w kolorystyce lekko amarantowej zdecydowanie lepiej mz. oczywiście pasowała do tych korzeni , było tak mistycznie, trochę nieziemsko.
Oczywiście nie jest to zarzut, raczej osobiste preferencje, wydaje mi się że przekaz w b/w bardziej by tutaj pasował.
ps. jezeli miałbym wybierac to nr 2, gdyz jak zauważył Sebastian na jedynce z ten mechanicznie dociety korzeń wyglada bardzo sztucznie
pozdrawiam :)
Mi bardziej podchodzi 1. Technicznie u Ciebie jak zwykle bardzo wysoki poziom. Czy pokazywałeś może kiedyś zdjęcie z takimi korzeniami na spękanym lodzie albo ziemi?
Dla mnie 2 lepsza, duzo lepsza, jest wręcz klinicznie sterylnie - nie wiem czy to plus czy wada.
Porównując 1 i 2 - szczerze powiem, że nr 2 odbieram zdecydowanie lepiej :)
Głównie ze względu na motyw, który wydaje się dużo ciekawszy. A i cięcie w kwadrat okazało się bardzo trafnym.
Kolorki bardzo ładne, szkoda, że na niebie tak słabo się kłębiło, ale wiadomo - nie można mieć wszystkiego ;)
Na tle tych wszystkich fotografii, które prezentowałeś z tego miejsca, powyższe będą na pewno bdb dopełniały całość :D
krzysztofz24
14-01-2012, 20:59
Oba dobre, ale zdecydowanie wybiore 1. Ten drugi korzen wyglada jakby jakis nieziemski stwor kroczyl w strone tego pierwszego. Takze oplacalo 3 dni podchodzic te wodne enty:-).
Bartek_902
14-01-2012, 21:15
świetne kadry , takie sterylne :) pewnie fajnie się to prezentuje w b&w ;)
Wygląda to pięknie, ale sztucznie, potwornie sztucznie, niczym grafika. Jeżeli efektem miała być graficzna sterylność wyciągana NDekiem, to ok, ale jeżeli miała być uroda natury, to pudło :)
... to tematycznie a szczególnie kolorystycznie nie porywają mnie te fotografie , poprzednia osłona w kolorystyce lekko amarantowej zdecydowanie lepiej mz. oczywiście pasowała do tych korzeni , było tak mistycznie, trochę nieziemsko.
Oczywiście nie jest to zarzut, raczej osobiste preferencje, wydaje mi się że przekaz w b/w bardziej by tutaj pasował.
ps. jezeli miałbym wybierac to nr 2, gdyz jak zauważył Sebastian na jedynce z ten mechanicznie dociety korzeń wyglada bardzo sztucznie
pozdrawiam :)
Oczywiście Janku, że w żadnym wypadku nie odebrałem Twojej wypowiedzi jako zarzut. Znasz mnie już trochę i wiesz, że mam duży dystans do wszystkich wypowiedzi, fotografii i samego siebie :).
Ale chciałbym kilka słów skrobnąć, jak ja widzę te zdjęcia. Temat, motyw, kompozycja..., ogólnie jakby na to nie spojrzeć, to tylko korzenie na długim czasie ;). Ale mi taki skromny motyw właśnie się tu podoba. Zestawienie dwóch bohaterów w kadrze też nie jest dziełem przypadku. Można sobie jakąś historyjkę zawsze dopowiedzieć, jeżeli oczywiście tylko ma się ochotę.
Co do kolorystyki i tonacji, to w moim odczuciu są to chyba najmocniejsze strony tych kadrów. Oczywiście każdy ma inny gust i oczywistą sprawą jest, że jednemu taka kolorystyka się spodoba, a drugiemu wyda się niestrawna ;).
Jak już pisałem wcześniej, był to taki trzydniowy plenerek z korzonkami i nd-kiem w rolach głównych. Trzy dni, różne motywy główne (choć z tej samej stajni ;)), różne warunki oświetleniowe, barwy i kolory, ale temat przewodni serii jeden. Dlatego będzie wszytko w kolorze. W tym dniu akurat światło było bardzo nikłe. Takie jakby przez trzy blendy rozpraszające przepuszczone.
Ale nie ma co się zbyt długo rozwodzić, po prostu tak chciałem to pokazać :).
P.S. Co do mechanicznie urżniętego korzenia to pełna zgoda ;).
... Czy pokazywałeś może kiedyś zdjęcie z takimi korzeniami na spękanym lodzie albo ziemi?
Ano kiedyś tam coś było ;).
Ja to nazywam serią z krainy obcych ;).
... jest wręcz klinicznie sterylnie - nie wiem czy to plus czy wada.
I ja nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie ;).
... ale sztucznie, potwornie sztucznie, niczym grafika. Jeżeli efektem miała być graficzna sterylność wyciągana NDekiem, to ok, ale jeżeli miała być uroda natury, to pudło :)
Pewnie, że sztucznie. Z tą grafiką to sam nie wiem ...;).
Zawsze powtarzam, że zdjęcia zrealizowane przy użyciu bardzo długich czasów są odrealnione, trochę nierzeczywiste i można śmiało stwierdzić, że ogólnie to trochę sztucznie wyglądają. Nie ma co się zbytnio dziwić jak "życie" krajobrazu zostało zatrzymane na 200-300 sekund. Ale właśnie po to moim skromnym zdaniem się wykonuje tak długie ekspozycje, aby efekt finalny wyglądał trochę nierealnie, trochę inaczej. Nie jest problemem wykonać kadr przy użyciu zwykłej, standardowej ekspozycji. Ale czy w tym przypadku te korzonki będą się ciekawiej prezentowały...? Moim zdaniem nie i dlatego właśnie jest tak jak zaprezentowałem.
A co do urody natury, to robię bardzo różne fotografie. W różnych miejscach, w różnym świetle i okolicznościach. I jak sam wiesz, dużo moich poprzednich odsłon było mniej sztucznych i może na niektórych trochę tej pięknej urody natury udało mi się pokazać ;).
Pozdrawiam Wszystkich bardzo serdecznie i pięknie dziękuję za komentarze :).
Cały zestaw zalet psuje mi niestety zasadnicza wada - halo wokół korzeni wyłazi na obu kadrach.
Szkoda, bo reszta piękna.
pozdr.
No, to się merytorycznie odniosłeś Kolego...
Z mojej strony to by chyba było tyle w takim razie.
pozdr.
Bartekkw
16-01-2012, 00:23
Fajnie to sie prezentuje- zwłaszcza kolorystycznie. Kadrowo chyba wole kwadrat
Mnie tonacja pasuje i nie mam uwag :-) w kwadracie lepiej zapozowali modele :-)
No, to się merytorycznie odniosłeś Kolego...
Z mojej strony to by chyba było tyle w takim razie.
pozdr.
Widzę, że na wesoło nie bardzo do Ciebie trafiło ;).
Nie wiem czy lepiej by było abym się zaczął bardziej rozpisywać na temat technicznych niedociągnięć zdjęć.
Niby sam lubię jak pod tym względem jest poprawnie. Ale nie chciałem tu zbyt rozwodzić się na temat technikaliów, gdyż ostatnio dużo zostało napisane na temat naszego forum. A to, że zbyt właśnie techniczne jest, że zbyt dużo uwagi zwraca się właśnie na elementy techniczne dotyczące zdjęć, a zbyt mało na klimat, nastrój, przekaz itp.
I tak idąc tym tropem zawsze można doszukać się wad technicznych, niedociągnięć w każdym zdjęciu. Ty doszukałeś się halo wokół korzonków. Jakby się mocno przyglądać, to faktycznie może to być dostrzegalne. szczególnie na drugim kadrze. I teraz można rozpisywać się dalej..., jaki wyświetlacz, jak skalibrowany, z jakiej odległości oglądamy, pod jakim kątem itp..., itd... ;). Zawsze to będą tylko ekrany monitorów, które mają skłonności do nierównomiernego świecenia. U mnie powiem szczerze jest to bardzo słabo zauważalne. Raczej starałbym się to skorygować, jakby mi to zbyt mocno przeszkadzało. Na wydruku jest bardzo elegancko, przynajmniej dla mnie :).
Nie wiem czy taka odpowiedź Ciebie zadowoli. Jeżeli tak to fajowo, jeżeli nie, to mniej fajowo ;).
Pozdrawiam i miłego dnia życzę :).
Komentowanie Twoich prac staje się pomału nudne. Ile można piać z zachwytu? :) To zdjęcie na to kolejnym dowodem. Podziwiam za pedantyzm obróbkowy.
Całość dopracowana do perfekcji.Pozdrawiam
...
W sumie stwierdzam, że mój wpis mógł stworzyć wrażenie, iż tylko technikalia mnie interesują; to nie prawda. Wygląda, że zbytnio uprościłem swoją wypowiedź. Lubię klimat ponad technikalia...
Być może z powodu coraz powszechniejszej maniery pokazywania zdjęć z wadami obróbki, nawet w prasie, w postaci lokalnej korekty pozostawiającej halo stałem się nadwrażliwy... :) I tu akurat je przyuważyłem...
Co do braku wesołości w mojej odpowiedzi wyżej - wiesz, taki uśmieszek można odebrać jako rzucenie przysłowiowego ignora... :)
A teraz do meritum - zdjęcia robią duże wrażenie i klimat mnie bierze. Gratuluję.
myślę, że fajnie, że to wyjaśniliśmy.
pozdrawiam:)