PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor AF-S 35mm 1.8G DX - Pierścień ostrości

czarny_j
13-01-2012, 19:24
Witam, jestem świeżo upieczonym posiadaczem owego nikkora i niepokoi mnie jedna rzecz- czy to normalne że pierścieniem ostrości można kręcić w nieskończoność? Tzn. ostrość przestanie się ustawiać na dwóch krańcowych pozycjach, ale pomimo tego pierścieniem można nadal kręcić. Zastanawia mnie czy to 'ten typ tak ma' czy z moim egzemplarzem jest coś nie tak. Obiektyw nabyłem nowy w salonie Nikon w Poznaniu. Proszę o odpowiedź posiadaczy owego szkiełka. Pozdrawiam

wasilewk
13-01-2012, 19:25
Ten typ tak ma.

czarny_j
13-01-2012, 19:49
Dzięki za odpowiedź, już się bałem, że kupiłem uszkodzony obiektyw ;). Pozdrawiam

efix
13-01-2012, 20:05
Ten typ tak ma.
Wydaje mi się, że nie tylko ten typ. Póki co nie korzystałem z ręcznego ustawiania ostrości dlatego nie zwracałem na to większej uwagi, ale teraz widzę, że w dwóch innych szkłach jest identycznie.
Według mnie tak powinno być, że "tarcza" ostrości dochodzi do dwóch krańcowych punktów i się zatrzymuje, a pierścień przekręca się dalej.
Jest to jakby poślizg kontrolowany, a wszystko po to, by właśnie nie przekręcić zbyt mocno i czegoś nie uszkodzić.
Jeśli się mylę to proszę kolegów o sprostowanie.

wasilewk
13-01-2012, 20:28
Jeśli się mylę to proszę kolegów o sprostowanie.

Nie mylisz się - to jest wyjątek: napęd typu AF-S ---> w pozostałych przypadkach pierścień ostrości napotka opór na obydwu krańcah.

~lxs
14-01-2012, 20:49
Wszystko jest w jak największym porządku. Szkło jest AF-S, pozwala na doostrzanie ręczne nawet kiedy używasz autofocusa (zwróć uwagę na przełącznik trybu ostrzenia na obiektywie - masz 2 pozycje: Manual oraz Auto/Manual). Pierścień kręci się bez końca, bo układ mechaniczny pozwalający na doostrzanie jest tak skonstruowany i nie jest to żaden defekt.

czarny_j
15-01-2012, 11:57
w pozostałych przypadkach pierścień ostrości napotka opór na obydwu krańcah.

No właśnie dlatego wydawało mi się to dziwne, bo w 50mm 1.8G pierścień ustawiania ostrości miał blokadę na obydwóch krańcowych punktach ostrości. Ale skoro nie tylko moje szkło tak ma to nie ma się czym martwić ;)

Bartek1218
15-01-2012, 14:46
Nie ma się czym przejmować mój też tak ma :D

hostman22
17-01-2012, 21:24
No właśnie dlatego wydawało mi się to dziwne, bo w 50mm 1.8G pierścień ustawiania ostrości miał blokadę na obydwóch krańcowych punktach ostrości. Ale skoro nie tylko moje szkło tak ma to nie ma się czym martwić ;)

nie rozumiem czemu w 501.8g dało się zamontować "okienko" ;), a w 35ce nie. Na dodatek praca 'w pętli', to czasami potrafi ..... na maxa.

madburn
18-01-2012, 13:30
okienka sa do FF glownie - a im mniejsza ogniskowa tym bardziej skala malo przydatna - pewnie stwierdzili ze w budzetowym sloiku na dx malo kto bedzie sie bawil w manuala na hiperfokalna
a co do pierscienia - poslizg wynika z zasady dzialania silnika (napedu raczej AFS - czyli ultradzwiekowego - na pierscienu sa wibrujace elementy powodujace przesuwanie sie pierscienia
w srubokretach pierscien ma wycieca ktore blokuja w krancowych polozeniach - swoiste krancowki - a takie zawsze wystepuja przy sterowaniu klasycznymi silnikami
zreszta dajcie spokoj szklo nie jest pancerne - pewnie nie jeden by ukrecil pierscien :)

Pozytron
22-11-2015, 15:18
Czy powyższy obiektyw zachowuje się normalnie, kiedy podczas ręcznego ostrzenia na nieskończoność po osiągnięciu ostrości kiedy się kręci pierścieniem dalej, następuje utrata ostrości?