Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Morskie klimaty.
Nikonozaur
13-01-2012, 18:43
Przetrzepałem RAW-y z ostatniego nadmorskiego pleneru i wystrugałem jeszcze takie coś:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/51/morze32ne.jpg/)
Zapraszam.
No takie trzepanie to ja rozumiem ;).
Dobrze ubita woda, fajnie rozmyte niebo, ładnie wszystko skomponowane i w dobrym BW podane :).
Smakuje jak najbardziej :).
Ta zgadzam się z PABLOOKIEM całkowicie, bardzo dobra praca, ciekawa, dobra tonacja i bdb kadr :)
Bardzo lubię takie fotografie.
Ta wyszła Ci Andrzeju, pierwszoklasowo :D
Super!
No wytrzepał ładnie :)
Tylko jakby skrobnął jeszcze co nie co jak robione ...to trzepanie byłoby kompletne ;)
Ja ostatnio robiłam nadmorskie i wiało ...wiało tak ,że głowę z płucami chciało wyrwać jak się można domyśleć ...figa z makiem wyszła, nie ma z czego trzepać :)
Nikonozaur
13-01-2012, 21:22
No wytrzepał ładnie :)
Tylko jakby skrobnął jeszcze co nie co jak robione ...to trzepanie byłoby kompletne ;)
Ja ostatnio robiłam nadmorskie i wiało ...wiało tak ,że głowę z płucami chciało wyrwać jak się można domyśleć ...figa z makiem wyszła, nie ma z czego trzepać :)
Zdjęcie zrobione rankiem 27 grudnia ubiegłego roku w Chałupach na Półwyspie Helskim.
Wiatr był ogromny przyganiając do brzegu potężne fale uniemożliwiające podejście do palików. Koniec końców nawet z dobrym, stabilnym statywem było ciężko, i jak się później okazało w domu sporo zdjęć miałem ruszonych. No, ale jak się memła 222 sekundy w takich warunkach można się tego spodziewać... Na tę klatkę wystarczyło jedynie 48 sekund, oczywiście używając "zwalniacza czasu", czyli filtra ND400 + szarej połówki 0,9. Przesłona F/14 i ogniskowa 25mm.
Jeśli chodzi o obróbkę zacząłem iść w kierunku koloru zmieniając zamiar w zasadzie u kresu wszystkich czynności mając gotowe zdjęcie. Wtedy lenistwo wzięło górę i zamiast zacząć od początku zacząłem kombinować w BW. I tak to jakoś wyszło. Koloru nawet nie zapisałem... ;)
RobertSoul
13-01-2012, 21:28
Zdjęcie zrobione rankiem 27 grudnia ubiegłego roku w Chałupach na Półwyspie Helskim.
Wiatr był ogromny przyganiając do brzegu potężne fale uniemożliwiające podejście do palików. Koniec końców nawet z dobrym, stabilnym statywem było ciężko, i jak się później okazało w domu sporo zdjęć miałem ruszonych. No, ale jak się memła 222 sekundy w takich warunkach można się tego spodziewać... Na tę klatkę wystarczyło jedynie 48 sekund, oczywiście używając "zwalniacza czasu", czyli filtra ND400 + szarej połówki 0,9. Przesłona F/14 i ogniskowa 25mm.
Jeśli chodzi o obróbkę zacząłem iść w kierunku koloru zmieniając zamiar w zasadzie u kresu wszystkich czynności mając gotowe zdjęcie. Wtedy lenistwo wzięło górę i zamiast zacząć od początku zacząłem kombinować w BW. I tak to jakoś wyszło. Koloru nawet nie zapisałem... ;)
Tak czytam to i się zastanawiam, a gdyby każdy z użytkowników przed zdjęciem zamieszczał taki opis jak powstało i w jakich warunkach i ewentualnie późniejsza obróbka w domu ? :) Mogłoby być ciekawiej :) ... Nie mniej jednak co do samego zdjęcia to napiszę krótko .. Podoba się ! :)
jarekf34
13-01-2012, 21:46
No i raczej dobrze, że lenistwo wzięło górę :) bo w BW super to wygląda choć zapewne pokazesz jeszcze kolorek :) Świetna fotka.
Tak czytam to i się zastanawiam, a gdyby każdy z użytkowników przed zdjęciem zamieszczał taki opis jak powstało i w jakich warunkach i ewentualnie późniejsza obróbka w domu )
dobrze kolega prawi :)człek by się douczył co nie co.
Dzięki Nikozaur za wyjaśnienie...co prawda nie jestem w posiadaniu połówek a bynajmniej nie takich jak autor zdjęcia ;) filtrów również ....jednakże wskazówki cenne i zdjęcie piękne :)
niby dobrze, ale za dużo brudu na pierwszym planie, te wszystkie kijki, kamienie, bym zdecydowanie wysterylizował.
berta krakowianka
14-01-2012, 18:33
Jak obraz tzn taki namalowany pędzlami. Ja wolę zdjęcia a nie grafikę komputerową. Ale za to podoba mi się komponowanie elementów i dlatego jestem za.
Ja wolę zdjęcia a nie grafikę komputerową.
To nie efekty psuja, ale filtra ND, więc z grafiką ma niewiele wspólnego ;)