Zobacz pełną wersję : D90 i szkło... no właśnie
Marcin_T
13-01-2012, 12:39
Witam Forumowiczów!
Właśnie czekam na swój N D 90 i szkło do niego 18-105. sprzedawca w międzyczasie namawia mnie na "stałkę" 35 mm w tej samej cenie. Z zamierzenia chcę pracować nad portretami, więc docelowo odkładam na 85 mm. Wolałbym 18-105 ze względu na focenie krajobrazu, na wycieczkach, wakacjach itp. A może dać się skusić na 35 mm?
Proszę o porady
darkmajin
13-01-2012, 12:46
Weź na początek tą 105tkę na początek Ci wystarczy, a sama 35 Cię ograniczy nie mówiąc o oddaleniu kupna prawdziwej portretówki.
ps.: kupowałeś w FJ? tam zawsze na 35 namawiają :P
Jeśli już wybrałeś 18-105, to w tym momencie porób zdjęcia z tym szkłem. Tym bardziej, jeśli to Twoja pierwsza lustrzanka. Sama 35/1,8 jest świetna, ale trzeba ją sprawdzić ze swoim body pod kątem FF/BF. Jeśli Twoim zamierzeniem jest robić portrety, to wstrzymaj się i odkładaj na 85/1,8. Dopiero później sobie dokup 35, którym będziesz focił na co dzień, zaś 18-105 pozostawisz na wycieczki i krajobraz.
35 z tego co można przeczytać, to świetne szkło, co IMHO nie zmienia faktu, że jeśli zbierasz na 85 to na tu i teraz 18-105 bardziej się przyda i tak jak pisali koledzy wcześniej - będziesz miał fajnego wycieczkowego zoom'a.
krzysiozboj
13-01-2012, 13:41
Za przedmówcami, wpierw kup sobie 18-105 w kicie a później 35tkę, 18-105 pozwoli bezstresowo zaprzyjaźnić się z lustrem a jasna stałka na nowo pozwoli póxniej odkryć zabawę. Zaczynanie od D90 i 35/1.8 to trochę takie wchodzenie na minę z nadzieją że nie wybuchnie, raz jasnymi szkłami "nieco inaczej" zdjęcia się robi a dwa 35/1.8 czasem lubi płatać figle z D90, warto mieć jakieś doświadczenie wcześniej by wyłapać ewentualne BF/FF i wymienić na inną 35/1.8.
Jedno i drugie szkło jest na swój sposób fajne.
LordRamzes
13-01-2012, 15:48
Witam Forumowiczów!
Właśnie czekam na swój N D 90 i szkło do niego 18-105. sprzedawca w międzyczasie namawia mnie na "stałkę" 35 mm w tej samej cenie. Z zamierzenia chcę pracować nad portretami, więc docelowo odkładam na 85 mm. Wolałbym 18-105 ze względu na focenie krajobrazu, na wycieczkach, wakacjach itp. A może dać się skusić na 35 mm?
Proszę o porady
i masz prawidłowy tok myślenie i nie zmieniaj go reasumując
18-105 krajobrazy i zastosowanie ogólne
odkładanie na 85 portret i to jest najlepszy pomysł , nie baw się w 50 i 35 bo to namiastka portretu , Ja posiadam 35 ale ta ogniskowa dla mnie nie ma zastosowania jakoś .....żałuje ,że kupiłem ale tak to bywa jak dużo osób ma i Cię namawia i w pewnym momencie nie myślisz czy Ci potrzebne czy nie tylko bierzesz ....
krzysiozboj
13-01-2012, 16:47
Z 35tką może trafić a nie musi, tu sporo mu kit powie czego "potrzebuje", ja zdecydowanie częściej zapinam 35tkę (szczególnie rodzinne w pomieszczeniach) niż 105tkę która do portretów może służyć. Tu zależy kto co lubi i kto co robi.
LordRamzes
13-01-2012, 16:56
Z 35tką może trafić a nie musi, tu sporo mu kit powie czego "potrzebuje", ja zdecydowanie częściej zapinam 35tkę (szczególnie rodzinne w pomieszczeniach) niż 105tkę która do portretów może służyć. Tu zależy kto co lubi i kto co robi.
Wiesz zakładać wszystko można i nawet fiszem portret zrobisz tylko jak coś robić to robić świadomie na prawdę zrób ciasny portret 35 a zobaczysz co się z nosem stanie itd , a zrób 85 czy na 105mm jest super i błagam nie mó mi ,że można wykadrować w programie graficznym bo to chyba nie o to chodzi wolę mieć nie kadrowane zdjęcie w pełnej rozdzielczości niż mały obrazek który przy wołaniu a4 wyjdzie marnie
krzysiozboj
13-01-2012, 17:28
Wiesz zakładać wszystko można i nawet fiszem portret zrobisz tylko jak coś robić to robić świadomie na prawdę zrób ciasny portret 35 a zobaczysz co się z nosem stanie itd , a zrób 85 czy na 105mm jest super i błagam nie mó mi ,że można wykadrować w programie graficznym bo to chyba nie o to chodzi wolę mieć nie kadrowane zdjęcie w pełnej rozdzielczości niż mały obrazek który przy wołaniu a4 wyjdzie marnie
A ja gdzieś napisałem że ta 35tkę zakładam do ciasnych portretów? Czy jednak wskazałem nieco inne "zastosowanie" które "zaskoczyło" w moim wypadku?
LordRamzes
13-01-2012, 17:30
A ja gdzieś napisałem że ta 35tkę zakładam do ciasnych portretów? Czy jednak wskazałem nieco inne "zastosowanie" które "zaskoczyło" w moim wypadku?
bynajmniej nie tylko skoro Kolega uważa ,że nadaję się do portretu po prostu tłumacze aby zrobić ciasny portret na tej ogniskowej i wiele się wyjaśni :)
Marcin_T
13-01-2012, 19:22
Dla wyjaśnienia dodam tylko, że wcześniej używałem D40x z kitowym szkłem 18-55. Pozbyłem się go, bo zacząłem nurkować i chciałem koniecznie robić "tam" fotki( obudowa podwodna do N D40x- ok 4500zł). Kupiłem Panasanica FT-2 pod wodę. Ale oprócz wodoszczelności do 10m żadnych rewelacji- zwykła "małpka". Teraz znów wracam do fotografii i docelowo mają być to portrety ( studio i plener). W zamiarach zakup blend, jakiejś lampy studyjnej( PT-200 lub 300), jakiegoś soft'u i tła. Mam pomieszczenie ok 5x5m, które przekształcę na studio. Z pewnością jakaś sabina lub zamiennik... Ale to w innych wątkach.
Szkło 35mm jak i 18-105 mogą być jako KIT, więc nie ma dla mnie różnimy w cenie. Tylko czy tele nie będzie bardziej "uniwersalne"?
Jeżeli w planach focenie w studio, to kupiłbym zooma. Dlatego, że po pierwsze wówczas jasność nie gra roli. Po drugie dokładnie sobie sprawdzisz, które ogniskowe ci się sprawdzają najlepiej. Niektórzy wolą 50mm, inni 105mm, więc zacząłbym tak, dopóki dokadnie nie znasz własnych upodobań. Odsprzedać popularne obiektywy nie jest trudno, ale zoom raczej zostanie na dłużej z powodu szerokiego kąta.
draco1234
20-01-2012, 17:16
Jeśli nie straszna Ci fotografia z manualnymi szkłami poszukaj na alledrogo obiektywów MIR24 35mm f/2.0 i HELIOS81 50mm f/2.0, oba szkła od KIJEWA 17, 19 lub 20 mają bagnet F. Niestety z D90 nie masz pomiaru światła z tymi obiektywami.
Plastek01
21-01-2012, 10:39
Jest jeszcze jedna 85-ka, której tu nie wspomniano, a ma całkiem fajny stosunek jakości do ceny. Konkretnie Samyang 85 1.4. Bawiłem się trochę tym obiektywem i byłem bardzo mile zaskoczony jego możliwościami. Zresztą sam się nad jego zakupem teraz zastanawiam. A na alledrogo można znaleźć używkę w fajnym stanie za 600-700 złotych. Dlatego wydaje mi się, że nie ma sensu pchać się w 35-kę, a wziąć bardziej uniwersalny 18-105 i polować na Samyanga.
Manualne ostrzenie obiektywami o małej głębi, takimi jak ten Samyang, w korpusach DX nie należy do przyjemności. Wiele z tych szkieł ląduje przez to na giełdzie. Co innego na pełnej klatce, przy wsparciu potrójnego wskaźnika ostrości lub specjalnej matówki. No i wizjer o wiele większy. Na DX moim zdaniem szkoda oczu. Ale gdy nie ma innego wyjścia, czasem trzeba.
Jeśli nie straszna Ci fotografia z manualnymi szkłami poszukaj na alledrogo obiektywów MIR24 35mm f/2.0 i HELIOS81 50mm f/2.0, oba szkła od KIJEWA 17, 19 lub 20 mają bagnet F. Niestety z D90 nie masz pomiaru światła z tymi obiektywami.
Mialem oba, do tego mialem tez Arsata H(N) 20mm. Wszyskie maja jedna wade - parchate powloki MC, traca kontrast pod swiatlo.
draco1234
21-01-2012, 12:47
Mialem oba, do tego mialem tez Arsata H(N) 20mm. Wszyskie maja jedna wade - parchate powloki MC, traca kontrast pod swiatlo.
To chyba ich jedyna wada.
Plastek01
21-01-2012, 15:50
Manualne ostrzenie obiektywami o małej głębi, takimi jak ten Samyang, w korpusach DX nie należy do przyjemności. Wiele z tych szkieł ląduje przez to na giełdzie. Co innego na pełnej klatce, przy wsparciu potrójnego wskaźnika ostrości lub specjalnej matówki. No i wizjer o wiele większy. Na DX moim zdaniem szkoda oczu. Ale gdy nie ma innego wyjścia, czasem trzeba.
Z tym manualnym ostrzeniem to bez przesady. Akurat ja bawiłem się tym szkiełkiem z D90 i dawało radę. Fakt, że na początku można mieć trudności i przy braku cierpliwości szybko się zniechęcić, ale po pewnym czasie idzie się przyzwyczaić, a efekt trudny do przecenienia.
To chyba ich jedyna wada.
Wad jest wiecej. Np Arsat 20mm rozjezdza sie w rogach i bardzo traci ostrosc, podobnie jest w Mirem. 50 to 50 wiec tutaj niewiele da sie schrzanic. Wszystkie trzeba przymknac o 1 do 1.5 dzialki aby zaczely byc ostre. Ale jak za te pieniadze to sa ok, choc wybralbym taki sam zestaw z Nikonow Series E (no moze poza 20, bo jej tam nie ma).
Marcinie T. - skoro już miałeś d40 i uniwersalnego zooma to wiesz, z czym to się je. Stałka to trochę inny poziom abstrakcji, jednakże w moim przypadku było tak, że najpierw miałem 18-105 a dopiero później dokupiłem 35 i ... generalnie 35 nie odpinam od body. Czasami faktycznie brakuje tego zakresu, ale plastyka zdjęć w zupełności to kompensuje... Według mnie jeśli idziesz w kierunku portretów to 18-105 jest zbędny, kup 35, pobaw się światłem i zobaczysz czy tak na prawdę zoom jest Ci potrzebny.
Emilnikon
30-01-2012, 21:44
To imo wybrał bym stałkę, jak masz takie plany co do tego... A do krajobrazów sobie później dokupisz ta 18-105, albo coś lepszego, takie moje zdanie.
straszne-bobo
06-02-2012, 22:52
Z ciekawości zapytam i trochę nie na temat:
gdzie kupiłeś D90? Ja właśnie zrobiłam przesiadkę z systemu 4/3 na Nikona i też decyzja padła na D90.
Muszę powiedzieć, że sporo szukania było - żadne FJ, Saturny, MM już nie mają, sklepy internetowe odsyłały mnie z kwitkiem (prócz jednego, który ma bardzo nieciekawe opinie). Psim swędem wywęszyłam ostatnią sztukę w jednym sklepie, ale łatwo nie było. Po zakupie miałam wrażenie, jakbym jakiegoś białego kruka chciała wyhaczyć
Jeśli to to dla Ciebie nie problem, poszukaj używanych z allegro. Zdarzają się mało wyeksploatowane sztuki, z niewielkimi przebiegami. Ceny sporo niższe, niż nówki, a sprzedający często oferują dodatki (np. torba, pamięć). Tym bardziej, że często jest możliwość podjechania do sprzedającego i obejrzenia.
Marcin_T
13-02-2012, 13:45
Ostatnio rzuciły się D90 w AB FOTO (dealer Nikon'a). Podobno TIR z D90 przyjechał do Nikon Polska i trochę pojawiło się w sklepach...
Przeczytałem wiele opinii "35-tka 1.8G jest kozak". Puki co nie wyobrażam sobie focenia bez 18-105. Owszem 35-tka jest kozakiem , ale zbyt małe doświadczenie użytkownika (moja narzeczona) skłania do wkręcenia na korpus 18-105.
Osobiście polubiłem 35-tkę ,ale gdy mam mało czasu na ustawienia i decyzje zakładam 105-tkę , bo stałki trzeba się nauczyć... (nie chodzi mi tylko o GO , ale również o światło i resztę).
Tlenożerca
15-02-2012, 00:16
Witam Forumowiczów! Proszę o porady
Trzeba uczyć się u mistrzów :-)
Popatrz na foty Henia http://www.magnumphotos.com/Archive/C.aspx?VP=XSpecific_MAG.PhotographerDetail_VPage&l1=0&pid=2K7O3R14T1LX&nm=Henri%20Cartier%20-%20Bresson
On robił 50-siątką (35 dla DX). Będziesz happy :-)
Pozdrawiam
Jak zdjęcia na poważnie to raczej tylko stałka, lub jakiś "high end zoom". Innymi zoomami to najwyżej można sobie na wakacjach focić p:
na wakacje 18-105 jak najbardziej - wielokrotnie tutaj powtarzana opinia - to bdb szkło.