PDA

Zobacz pełną wersję : Prośba o rade - SB 900 + beauty dish + ? ......

slawku
12-01-2012, 19:48
Witam,

Ostatnio zaząlem się zastanawiać nad kupieniem kilku akcesoriów które umożliwiłyby mi zorganizowanie małego bardzo amatorskiego (na początek) stusia w mieszkaniu. Jestem posiadaczem D90 + SB900. Mam równiez 42 cm Beauty Disha w postaci mobilnej, składanej ... mocowanej na moją Sabinke. Teraz chciałbym jeszcze dokupic drugie źródło światła by móc doświetlić dobrze portretowaną osobę. Oto moje pytanie:

- Czy lepiej kupić zestaw: statyw + parasolka + mocna żarowka światła stałego

czy może

- statyw + parasolka + żarowka błyskowa 68 Ws?
http://allegro.pl/zestaw-studyjny-swiatlo-blyskowe-flash-68ws-krakow-i2039576938.html

- lub jakas inna sugerowana opcja ....?

Gdzieś wyczytałem że te żarówki będą się "gryzly" z Sabinką pod względem temperatury barwowej i że lepiej kupic zestaw z żarówką błyskową. Czy faktycznie tak jest? Chciałbym wyzwalać Sabinke zdalnei ze statywu i jednocześnie doświetlać światłem ciągłym lub błyskowym portretowaną osobę ze statywu drugiego. Inną kwestią jest jak to wszystko zsynchronizować lecz na ten temat juz co nie co znalazłem na forum.....

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Slawku

marszull
13-01-2012, 14:24
proponuje druga lampe YN, 2 statywy, dwa mocowania bowens, BD i soft
a jak kasa ogranicza to na razie statyw, mocowanie bowens, BD i blende
plus najrozsadniej do wszystkiego radia, ewentualnie wyzwalac przez fotocele (manual)
wiem ze bedzie drozej ale nie ma sensu wchodzi w jakies przejsciowe rozwiazania bo bedzi ejeszcze drozej ;)