Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Rzutnik - jaki za rozsądne pieniądze?

Majek
12-01-2012, 11:34
Jak w temacie. Przymierzam się do zakupu projektora. I prawdę mówiąc w ogóle się na tym nie znam.
Urządzenia potrzebuje nie do celów fotograficznych, czy filmowych, więc to nie musi być jakiś kolorystyczny, czy rozdzielczościowy wypas, ale też żeby było tam cokolwiek widać. Co jakiś czas muszę zrobić prezentację dla klientów, jakieś cyferki powyświetlać w Excelu, jakieś obrazki poglądowe. Ale przede wszystkim chciałbym móc pokazać/zaprezentować projekt z 3D CADa w jakichś ludzkich warunkach. W tej chwili wygląda to tak, że grupa ludu zbiera się wokół mojego stanowiska i wszyscy patrzą na monitory. Ja siedzę, reszta stoi, głupio się czuję. ;-) A chciałbym po prostu móc na lapku odpalić program, w sali konferencyjnej, przy stole, przy kawce, żeby wszyscy widzieli i siedzieli jak biali ludzie.
Rozdzielczość nie jest jakąś tam sprawą krytyczną, ale żeby to nie było 1024x768, bo jak program odpalę, to więcej zajmują paski narzędzi, niż jest samego obszaru roboczego. Z kolorami podobnie. Nie musi ich jakoś idealnie odwzorowywać. Ale miałem okazję kilkukrotnie robić prezentacje u klientów na ich rzutnikach i czasami ten obraz wyglądał jak kupa. Kolory bardzo przygaszone, idące w stronę sraczkowatego, no nieładnie to wyglądało. Jak wspomniałem, sprzęt będzie używany co jakiś czas, więc stosunek żywotności do ceny lampy też nie jest jakąś krytyczną sprawą. Należy przyjąć, że pokój nie będzie całkowicie zaciemniony, gdyż w oknach są wertikale (okna północne). Sala konferencyjna łączy się z gabinetem (jest ściana działowa, ale nie na całą szerokość powmieszczenia). Tak sobie myślałem, że na całe okno w konferencyjnej można by powiesić ekran, to się je lepiej zasłoni, ale i tak światło będzie padało z gabinetu obok. Odległość rzutnika od ekranu, jeżeli przyjąć, że dałoby się ekran powiesić na oknie, to by mogło być od 2 do 4, 5 metrów.

Możecie coś polecić? W 2 patykach da się coś sensownego kupić? Jak by wyszło mniej, wcale bym się nie zmartwił... ;-)

EDIT:
Tak teraz patrze i widzę, że 1024x768 to max, co można mieć... Są jakieś modele z interpolacjami i innymi magicznymi technologiami, co to nawet HD wyświetlą, ale czy to działa?

EDIT 2:
Coś takiego mi wpadło w oko: http://www.komputronik.pl/product/121410/Sprzet_komputerowy/Peryferia/BenQ_Joybee_GP1_wyprzedaz.html

EDIT 3:
Eee... Nieważne, to jakiś szrot...

Cichy
12-01-2012, 20:21
Edit: myślałem, że do filmów :P